Uživatel s deaktivovaným účtem

Má někdo prosím odkaz na zdroj, který by mi alespoň zhruba objasnil vývoj zažívání jehněte?
Dávala jsem dotaz ohledně těžkého porodu trojčat. Přežilo jedno, matka ležák, ale dnes už evidentně zotavená po porodu nabírá síly. Blbé je, že to má jedno velké ALE: nemůže na nohy. Plazí se po kolenou po pastvě a žere, bere z misky příkrm a nepije vodu z hladiny - napájíme z lahve s přídavkem kalcia (což už je asi bezpředmětné, vzhledem k tomu, že se nám nepodařilo v sobotu po porodu sehnat veta, který by jí to včas podal a dostala jen vápník určený pro lidi...).
Jehně prospívá dobře, dostalo vše, co mělo (mlezivo matky), chodí se kojit k ležící matce (naučili jsme jí u jídla ležet) a učíme jí jíst ve stoje od náhradní matky, když velkou přidržíme (všechny tři spolu v malém výběhu).
Otázka je, jak moc musíme asistovat u toho jídla přes noc. Pokud matka leží s nohama bokem, je vidět vemeno a malá může k cecku - obslouží se sama. Pokud by ležela přímo na břiše, tak jehně pít nemůže.
Tedy řešíme, jak to má několikadenní jehně ohledně délky pauzy bez jídla přes noc, tedy jak moc musíme vstávat, abychom zkontrolovali, zda máma leží správně a malá pije. Včera jsme u nich byli kolem jedenácté a byly z nás fakt otrávené, malá byla napitá a všechny spaly...
Letos jsme měli také jeden těžký porod ovce,3 jehňata,2 mrtvá (velká) a 1 co přežilo porod pošlo druhý den. Ovce přežila, veterinář jí nedával šanci. Naše ovce jsou přes zimu ustájené ve chlévě. Ovce měla horečku, podávala jsem jí ze stříkačky Uni-Ruminal, sama se v leže napila asi až 3den. Na nohy se postavila asi 5.den. Pokud Vaše ovce rodila v sobotu a dnes je pondělí, ještě potřebuje čas na zotavení. Čistila jsem ji, aby se do ní nedostala nějaká infekce z výkalů (jak ležela, kálela pod sebe). Koukněte i na vemínko, jestli není zatvrdlé. A na veterináře určitě není pozdě, já bych jí ho zavolala.
Co se jehněte týká, jedno jehně nám ovce odvrhla. Mlezivo dostalo, museli jsme ovci držet. Ta co ležela, měla mléka dost, ale také zánět vemínka a jak se postavila na nohy, tomu osiřelému napít nedala. Moje rada - podporujte, aby jehně pilo od mámy. Obvykle jiná ovce cizímu jehněti napít dobrovolně nedá. Náš sirotek má teď 2 měsíce je velký jako ostatní jehňata. Pije z flašky umělé mléko Mikrop Ovis. Ze začátku jsem chodila po 3 hodinách (přes den od 7 do půlnoci - přibližně, podle toho, v kolik jsem šla spát). Postupně jsem rozestupy prodlužovala. Teď chodím krmit 3x denně a chystám se snížit dávky na 2.
Držím palce!

No vidíte, to mi dává šanci! Je to silná bahnice, bojuje fakt statečně!
Tak jí zítra dáme ještě více péče - sice se posouvá, ale je fakt, že pod sebe taky kálí a ještě trochu z rodidel krvácí.. Uni-ruminal není třeba - zažívání jí jede v pohodě. Vemínko v pořádku, malá odsává.. kéž by se postavila! Byla by jí škoda. Když jí vidím, jak bojuje a snaží se, tak je mi proti srsti uvažovat, jak z ní bude žrádlo pro psy :( chápu, že ve větším chovu by se nad tím nikdo nepozastavil a porazil, ale my jich máme pár, tak se snažíme zachovat vše, co je vitální...
Tak díky jdu za nima, za holkama..
Soucítím s vámi! Za deset let co chováme ovečky jsme zažíli spoutu radostí i starostí, smutných okamžiků, beznaděje. Ale to vše k chovu patří. Nikdy jsme to nevzdali, ať už jsme měli čtyři ovečky, či současných skoro padesát :) Na veterináře se bohužel spoléhat nemůžete, pořiďte si domů pár věcí pro první pomoc ať je máte hned po ruce v případě potřeby. Jehňátka flaškáče vždy krmíme do půlnoci a pak prostě až ráno, třeba kolem šesté, sedmé. V pohodě to zvládají. Teď jsou měsíční a dáváme už jen dvakrát denně 300ml každému. Mamina nemá mléko, možná si i ukradnou od jiných. Každopádně držím pěstičky ať to všechno zvládnete.
Jestli že se ovce zlepšuje, je naděje. Ovce je po porodu, při kterém jste mrtvolku
dlouho rovnali, než se vám ji podařilo vytáhnout určitě hodně zhmožděná a taková
tkáň pak může vyhnívat. Zkontrolujte zda krev s očistky nezačíná zapáchat.
Při rovnání jehněte je hodně pravděpodobné, že se jí dovnitř dostaly nečistoty.
Jistě ovce nedostala po porodu do dělohy čípek s antibiotiky. Já vím, že by to byla
další investice do nejistého podniku, ale zvažte, zda se nedomluvit s vaší doktorkou,
aby ji dala antibiotika aby ji podržela před zozjetím infekce a otravou. Obzvlášť,
jestli bylo jehně mrtvé již dřív, než při porodu. Mohla by jí přidat i vitamíny a nějakou
posilu.
S jehňátkem to ještě zkuste nějaký den vydržet a pozorujte, jestli se mu ovce
sama nesnaží natočit, aby se jehně mohlo napít.
Jestli je silné jehně tak opravdu od 22:00 do rána 6-7:00 v pohodě vydrží a navíc si poradí samo. Moji hladovci jsou hodněkrát na ovci přisátí i když ovce leží. Navíc vám jasně naznačili, že jich nemáte rušit v době nočního klidu!
Prostě to jednou zkuste a ráno uvidíte. Jehně to určitě přežije. Ten výtok si zkontrolujte. U těchto porodů se dává čípek i když se ovce vyčistí sama. Od soboty stoprocentně podle zápachu poznáte, zda je výtok- očistky OK nebo to vevnitř hnisá.

Nojo, dává automaticky čípek... toto byl náš první problematický porod, takže jsem se s tím nesetkala, tedy nevěděla, že musí dostat bahnice raději preventivně ATB. A protože to vetka nenavrhla, tak mě to ani nenapadlo - sice nedělá malé přežvýkavce, ale je hodně šikovná a má přehled, tak jí důvěřuji. Do budoucna alespoň vím.
Každopádně jak tu někdo zmiňoval, že je dobré mít doma různé preparáty - určitě souhlas, ale na druhou stranu - od toho jsou veterináři, aby řešili problémy, na které chovatel nestačí. Když dostane ovce/koza průjem, tak na srovnání žaludků mám několik preparátů, ale nevím, na co by mi byl např. v tomto případě žádoucí calcium glukonát, který se musí píchat do žíly... do svalu si odčervení píchnu, ale když jsem viděla, jaké měla problémy vetka to vůbec trefit na tom krku, tak mě polejvalo...
Tedy asi je už rozhodnuto - pokud se ovce do pár dní nepostaví, holt jí porazíme. Malá už poměrně zdatně saje od tety, matku oddojujeme a obletujeme... tohle není moc dlouho udržitelná varianta.
Díky moc za podporu a informace!
A o tom vývoji zažívání jehněte se fakt nikde dočíst nedá? Kdy a jak se jim začínají vyvýjet bachory, aby dokázali zpracovávat i pevnou stravu, atp.

Fakt? A to tu sjíždím skoro všechna vlákna... tak kdybyste si vzpomněl, pane profesore, tak poprosím o link. Že děkuji :D.

Nojo, dyť já vim :D.
Když je jehně, kůzle s matkou, tak se učí od ní. Pevné krmivo začíná oždíbovat
tak ve dvou týdnech. Je to jen takové seznamování a napodovování matky.
Postupně, jak roste, a přestává mu, nebo jim, když jich je více tak dřív, přestávat stačit
mléko, tak jejich zájem o pevné krmivo roste. Zkoušet dávat příkrm sena pro vaše
jehńátko, pokud je vaše otázka myšlena takto, můžete začít dávat už ve dvou týdnech,
pokud bude odděleně a granulky, nebo mačkané zrno ( je vhodnější než šrot) od třech
týdnů. Úplné odstavení od mléka je možné nejdřív v šesti týdnech, za předpokladu,
že máte jistotu, že umí sežrat tolik krmiva, aby výživově nestrádalo. Lepší je odstav
až v osmi- devíti týdnech. Hodně raný odstav při nedostatečné výživě způsobí stres,
oslabení a vhodné podmínky pro rozjetí kokcidiózy.

Díky moc! Jasně, to vím, že se odstavuje nejlíp nejdřív ve 2, optimálně až ve 3 měsících. Mě spíš zajímalo, jak je to se zažíváním mimina kvůli tomu, jak často k němu vstávat, aby se jim třeba nepoškodily vnitřnosti (prostředí), kdyby dlouho hladovělo. Někdo říká po 3 hodinách, někdo že přes noc normálně bez jídla vydrží... tak abychom zbytečně ještě neohrozili jehně. Ale na druhou stranu se samozřejmě rádi vyspíme :) Ta sobota (porod + shánění vetů + udržování matku při životě) byla fakt náročná a když končila vstáváním k miminu po pár hodinách, byl to mazec. Tak mě zajímalo, jak to vlastně je fyziologicky. Když u vyvinutých bachorů je problém už několikahodinové hladovění... takže díky, pajca.
Jinak malé nic nepředkládám ani to neplánuji. Objednala jsem mléčnou náhražku i granulkový starter, ale původně pro trojčata své první dojné kozeny - prvničky, kdyby to nedávala, nebo kůzlata málo rostla... U jehněte jsem právě volila náhradní matku, protože byla ve stádě jedna (zvláštní, ale prvnička), co si nechávala ocucávat vemeno už ještě přes svým porodem. A protože porod nedopadl a všechna tři novorozeňata jí uhynula, ale udržela si trochu mléka, sáhli jsme po ní a vypadá, že malou adoptuje. Sice z ní není extra nadšená, ale když je "teta" zaujatá, nechá od sebe sát. Každým dnem lépe, tak myslím, že to dopadne. Je to nejlepší a nejjednodušší volba.

To janaba: tak jsme to vzdali. Ovce byla den ode dne hubenější - sice žrala, ale přeci jen jak ty svaly ochabují... malá se navíc naučila vyčíhat správnou chvíli, aby mohla ukrást mléko "tetě" a k mámě už chodila jen odpočívat. Je fakt, že z tohohle hlediska mě napadlo, že nebude mít tu "mateřskou lásku"... ale upřímně - snažíme se to moc neprožívat a důležité je, aby jehně najedlo optimálně přirozeně, bez příkrmu, a na to, že nebude mít emoční zázemí, se povznést...
Malá je přítulná, jak si spojila člověka s jídlem (zpočátku přikládání, později přidržení "tety", aby se mohla napít...), tak je to takové milé, že už dostala jméno. Je to Týna. Snad byla naše volba správná a budeme moct mámu s jejím novým miminem co nejdřív vypustit do výběhu - ten kousek zahrady, kde teď byly, už totálně rozbahnily :( vidíte, mohla jsem dát fotku alespoň, když už tu se mnou sdílíte příběh...

Děkuji moc, taky Vám.
PS: S jehnětem a žebrající ovci, kdykoli vyjdeme z domu, jsou naše dny opravdu obzvlášť veselé :D A nejen pro nás, ale hlavně pro sousedy (máme je teď v poměrně husté zástavbě. Ještě, že má zahrada skoro hektar :) Ale vždyť ovce a mláďata obecně k Velikonocům patří

No...jenže ona právě hezká není :) takže bych s ní na pohlednicích asi moc nezaperlila. Ale hlavně, že to takhle zvládla a je fit! A pokud bude vzrostlá po matce a otci, tak to zas jednou bude kus bahnice. A u ovcí přece "na kráse nezáleží"
Znáte to velikonoční pořekadlo, že si má ženská pořídit něco nového pěkného, aby jí "beránek nepokakal"? Tak sice je malá jehnička, ale radši jsem to pojistila a pořídila si novou akuvrtačku
No nic, vyrážím na sever, tak se tu mějte.
V příloze ještě posílám jednu letošní holčičku, která se fakt povedla, jak je malovaná..
Tak moje slíbené "ošklivé káčátko"
(ujišťuji všechny, že při focení v žádném případě nedošlo k trápení zvířat! ).

Profesore, to je teda boží :) takovej vánoční stromeček na velikonoční způsob :D
To janaba: vypadá, že nemaj problém. Sice jsem chtěla rozpouštět stádo, ale tuhle si chci nechat, když bude dobře růst - je po obou krásně narostlých rodičích, tak věřím, že z ní bude "kus samyce"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
profesor1
napsal(a):
Jak vánoční? To pod krkem je velikonoční vajíčko, ne baňka!
Ale šlo mě spíše o to, že každý čumákuje na mašle a nikdo si nevšiml jak má křivé nohy a jaké je to nedochúdče. To je jen reakce na to, jak jste pohanila svého krásného sirotka
Vždyť to je roztomylé ...a mysím si že ty křivé nohy by nikdo nepoznal kdyby jste to nenapsal (a mysim si když vyroste tak bude z ná bude pěkná ovečka :D ).

Všiml, ale přece to tu nebude komentovat, když jste to tak přebil tou krativitou