Nedávno jsem tady řěšila smutný předčasný porod trojčat ale další 2 kozenky v pohodě, už mají každá krásná skotačící dvojčata a další se má okozlit každým dnem, tak mě to dalo další kozí elán Mám ale prosbu-jsem dojička začátečník, dojím tu jednu kozu, co ji umřely kůzlatka a je to teda někdy ještě boj, ale už je to lepší ale přesto, chci se zeptat, je v pohodě na prvničku1- 1,5 l denně a je normální že to dojím dvakrát denně a každý nádoj(půl až třičtvrtě litru) mě trvá minimálně i více jak 25 minut Tak si nedokážu moc představit, že už brzy budu dojit 4 kozy...né že bych nechtěla, chci, ale můj hlavní dotaz je-že zvažuju malou dojičku, je to blbost?jaké máte prosím zkušenosti?díííííky.
Poradim vam maly figl... kozu si cvaknete uplne na kratko... nejlepe s pevnou operou jedne te strany... pak si vemte spagatek a uvazte si jeji nozicku... tu si zafixujte o svoji nohu take velmi nakratko... aby vam nemohla kopat... bude se vam tak lepe s ni bojovat... kdyz budete mit pocit ze koza ve vemeni jeste mleko ma ale nechce pustit musite ji jakoby ten strych trochu napnout a zduchnout jako to delaji kuzlatka... cuknout do vemene... odpozorujte si to... a pak dojit... dvacet minut pro zacatecnika je docela dobre... dojte obouma rukama... nebojte makejte a nevzdavejte to... jen pozor... prvni rok budete mit ukrutne bolesti predlokti, karpalu a bacha na zanet slach... kozy je potreba pridavat postupne... :) s dojickou nemam zkusenosti ale videla jsem neco na youtubu... https://www.youtube.com/watch?v=dCBmyCFpQ_o zajimava videa... a mnoho dalsich podobnych... myslim si ze sikovnej clovek takovou blbost dokaze vyrobit s minimalnimi naklady... a nemusite za to davat u DRimla 12 tisic.
A ještě jsem se chtěla zeptat, mám teď kozy s kůzlaty každou odděleně, kdy je můžu dát zase dohromady?Se mi zdá, že kůzlata už by si spolu rády poskotačily, pořád na sebe pokukují a povolávají přes kotce.Co na to maminy?Navíc jedna je rohatá...Kůzlata mají 9 dnů a jedny 6 dnů...A mám k nim kdyžtak popřípadě přidat i tu co jí umřely kůzlata?
Dojičkou ušetříte ruce, pokud budete mít dojení na jednu kozu, neušetříte ani čas (pokud nebudete po čas dojení dělat něco jiného).Po čase budete dojit jen chvilku, chce to jen cvik a klidnou kozu.
Pokud jsou na sebe kozy zvyklé, tak se oddělují jen na den dva, aby si kůzlata natiskly svou matku, pak mohou do houfu. postupem času začnou krást u ostatních koz, které se dají, říkám tomu mléčný bar.U rohaté kozy záleží na povaze, mám rohatku s bezrohou, obě mají kůzlata a problém není, je to kus od kusu jiné.
lilo
napsal(a):
Poradim vam maly figl... kozu si cvaknete uplne na kratko... nejlepe s pevnou operou jedne te strany... pak si vemte spagatek a uvazte si jeji nozicku... tu si zafixujte o svoji nohu take velmi nakratko... aby vam nemohla kopat... bude se vam tak lepe s ni bojovat... kdyz budete mit pocit ze koza ve vemeni jeste mleko ma ale nechce pustit musite ji jakoby ten strych trochu napnout a zduchnout jako to delaji kuzlatka... cuknout do vemene... odpozorujte si to... a pak dojit... dvacet minut pro zacatecnika je docela dobre... dojte obouma rukama... nebojte makejte a nevzdavejte to... jen pozor... prvni rok budete mit ukrutne bolesti predlokti, karpalu a bacha na zanet slach... kozy je potreba pridavat postupne... :) s dojickou nemam zkusenosti ale videla jsem neco na youtubu... https://www.youtube.com/watch?v=dCBmyCFpQ_o zajimava videa... a mnoho dalsich podobnych... myslim si ze sikovnej clovek takovou blbost dokaze vyrobit s minimalnimi naklady... a nemusite za to davat u DRimla 12 tisic.
Tak jsem dokoukala na to video a jen zírám, co je vše možné propagovat.
Vysávat z vemena mléko pouze pomocí trvalého neznámého podtlaku bez
přerušování po dobu asi deseti minut, no úžasný vynález.
Ten kdo vymyslel pulzátor, musel být hrozný hlupák, že nezjistil, že to jde i bez
něj, nebo tím jen sledoval zisky z výroby takového zbytečného zařízení. Pak už
stačilo jen přesvědčit chovatele že to musí k dojení mít.
Na internet je holt možné dát cokoliv.
Jinak koza tedy měla trpělivost to se jí upřít nedá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To pajca: A pro nás neznalé, co by se rádi přiučili, můžete prosím psát konkrétně, co je na tom špatně a jak by to mělo být? Díky.
Http://maturova.hana.sweb.cz/2_dojen.htm
treba tady je to hezky napsane...
to pajce... evidentne to z te kozy jde vytahnout i bez pulzace... co to dela s mlecnou zlazou fakt nevim...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Díky, lilo. Zrovna dneska odpoledne jsem koukala na youtube na dojení ovcí a našla moc pěkný seriál (anglicky). Ale upřímně - když si vezmu tvar vemene mnohých koz, tak si moc nedokážu představit, jak objímám celou dlaní ty čudlíky a ještě z nich všemi prsty zvládám postupně vytlačovat mléko... chápu, že kdybych pořídila řádnou dojnici s papíry, nemusela bych toto řešit - jistě by měla vemeno "přesně do ruky" - takové to, co má tvar zdobícího cukrářského pytlíku :D. Ale bohužel takových se v inzerci vyskytne vážně pomálu. A samice jsou často již před narozením rozprodané... a navíc začínáme, tak investovat do nějakého papírového zvířete se mi nechtělo - kdoví, jak to budeme zvládat.
Tak čekám, až nám ta trojčata odrostou (ještě "pár měsíců") a začnu s dojením koz.
Řešila jsem teď dojení ovce z toho titulu, že jsme tu měli toho ležáka po porodu, kterou jsme oddojovali, ale říkala jsem si, že na to přeci musí být nějaký grif, ikdyž má zvíře třeba jen 5ti centrimetrové cecky na kulatém vemeni... je nějaký? Znáte ho? Nebo to prostě jen vychytat, ale dělat podle návodu (uzavřít struk nahoře a použít postupný prstoklad)? Ono to na tom youtube vypadalo snadně, jenže samice měly vemena jak fotbalové balóny a z toho dlouhé cecky, dojič zabořil obě ruce zezádu pod vemeno a pár stisky vydojil půl litru... to je ještě asi dlouhá cesta :).
Ja nevim... ja to vemeno capnu a pokud to jde trochu vys odmacknu ho vys... jinak mam ted jednu prvnu a ta ma cudle, tenke a kratke jak kuzlatko.. veminko kulate hezky siroke a hluboko posazene... mysim ze to kuzlata jak porostou jeste rochu povytahaji... jinak je strasna kombinace... ale mozna o neco lepsi nez male kratke a tvrde tohle neni uplne ten spravy vyraz spis tuhe... :).
Nevím jestli ten úžasný vynález bylo ironicky ? ale já bych to mojim kozenám nikdy nedala.Za tu dobu co paní rádoby dojí nebo si spíš hraje, by už byla koza podojená a v klidu.Je evidentní že je to pro kozu bolestivé a proto když dojačku tak jen s impulsátorem. Myslím že vemeno i koza dost trpí.
Taky dojím 4 kozy a myslím, že pořizovat dojičku se opravdu nevyplatí. Taky jsem ze začátku velmi bojovala, já to neuměla, kozy to neuměly, prostá hrůza. Ale časem se to srovnalo, jak se to naučíte půjde to rychle. Struky se vytahají, určitě to půjde líp. Navíc dojičku musíte pokaždé mýt, desinfikovat a to je časově taky náročné. Petra.
Miska Siska

XXX.XXX.23.84
Mne kúpili dojičku no ja som ju nechcela len majitelka kozičky mala pár dní dojit a už je dojička kúpená a čo teraz mne sa to protivý dojit jednu jedinú kozičku mašinú čo má konvu z obsahom 18 litrov...