Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

E.D.

1.4.2015 15:13
E.D.

XXX.XXX.114.1

Dobrý den,

dnes se nám narodilo jehně, ovečka je prvnička. Jehně porodila venku a když jsem na to přišla, ovce byla od něho a nijak se k němu neměla. Jehňátko leželo venku v metelici a celé se třáslo, tak jsem ho jen přenesla do boudy do slámy, ale ovce si ho vůbec nevšímá. Zkoušela jsem ho i otřít ovečce o rodidla, aby cítila, že je její, ale ona ho odmítá a nechce mu dát napít. Jehně je velké, vypadá zdravé a čilé, běhá, snaží se pořád někde "sát", ale jak se přiblíží k ovci, ona do něho trkne. Myslela jsem, jestli by nepomohlo ji s jehňátkem zavřít "na samotku", ale když jsem to udělala a viděla jsem, jak do něho trkala, měla jsem strach, aby mu neublížila, tak jsem jim zase otevřela. Zatím jsme ovečku dvakrát násilím podrželi, aby se malé mohlo napít... Jak mám postupovat? Je nějaká šance, že by ho ovce ještě přijala?

Děkuji za radu...

1.4.2015 19:31
profesor1

XXX.XXX.192.99

Minimální šance na přijetí tu je, ale opravdu minimální. Já osobně bych udělal to co vy, ovci spolu s jehnětem zavřel na samotku. Musí se první den-dva sice hlídat, protože riziko ublížení tam je. Ale jehně když párkrát dostane trkanec, tak otravování omezí a po napití - s vaší pomocí - otravovat ovci tak často nebude. Ovce se časem trošku zklidní, nebo si dokonce na jehně zvykne a jehně když zesílí (po týdnu) tak si pití začne vybojovávat samo. Máte jednodužší, že nemusíte ovci ve stádě chytat, jen přidržíte a jehně může pít, ale riziko ublížení tam opravdu je. Tak že je to na vás.

E.D.

1.4.2015 19:42
E.D.

XXX.XXX.114.1

Děkuji. Udělala jsem to tak. Za chvilku se půjdu podívat, snad bude jehně OK. Jak často byste krmili? Dostala jsem radu každou hodinu a půl, ale přijde mi to strašně často, někdo říká, že v noci stačí třeba i po 6 hodinách... Máte zkušenost?

1.4.2015 20:00
profesor1

XXX.XXX.192.99

Večer tam jděte tak v nejpozděj v 23:00, pak až ráno, mělo by to stačit. Jestli se jehně dostatečně napilo během dne mleziva tak s tím vystačí v pohodě do rána - do 06-07:00hod.. Myšleno s tím napití ve 23hod.. Jak často krmit, to je různé. Záleží kolik toho jehně vypije na jedno napití. Jestli je to čilý hladovec, a když může tak pije a pije a pije, tak si myslím že po třech hodinách by to mělo bohatě stačit. Uvidíte jak bude pít a jak dlouho bude sát. Ono pak bude bečet třeba i napité, ale to nebude hlady, ale bude si vynucovat mateřskou lásku od maminy. Třeba už teď večer uvidíte, že budou pro začátek ležet krásně vedle sebe.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2015 20:01

Řešila jsem to v jiném vláknu, které jede současně - Zažívání jehněte. Mrkněte tam, v závěru najdete odpověď na vaší otázku častosti krmení novorozeného jehněte od několika ochotných chovatelů najednou.

1.4.2015 20:05
Nicola

XXX.XXX.213.74

Já krmila takto odvržené jehně prvních pár dní každé dvě hodiny, ale po třech dnech už to byly každé tři a to asi dalších 10 dní, pak každé 4 a ve 4 týdnech už jehně hodně přikusovalo seno, trávu a už to stačí možná i jen 2-3x denně. Jiank od začátku měl přestávku v noci mezi jedenáctou(poslední krmení) a půl šestou. Pokud bych se řídila návodem na krmení na umělém mléce pro jehňata, tak by to bylo mnohem méně často, ale když má člověk čas, tak aspoň jehně nebude tak zpožděné v růstu za ostatními. Ovce opravdu po čase začala jehně tolerovat, přestala ho trkat, dokonce mu odpovídá na volání, ale napít mu pořád nedá, takže musíme stále přidržovat. Jde poznat, že je trochu menší, než jeho sestra, ale prospívá skvěle, nyní je mu šest týdnů a co nemá ve velikosti, to dohání dravostí. Možná, že kdybych ze začátku krmila častěji, tak by byl větší, to ale nevím.

E.D.

1.4.2015 20:43
E.D.

XXX.XXX.114.1

Tak jehně má po předposledním dnešním krmení, další dám kolem té jedenácté a pak teda až ráno. Oba s ovcí leželi, ale teda nijak se k sobě netulili a ovečka už možná začíná na bitku s námi trošku rezignovat. Dopoledne bojovala, že jsme ji nemohli udržet, teď ho chtěla taky odehnat, ale nechala se podržet docela vpohodě, tak snad už bude jen lépe. Jehně vypadá zdravé a čilé...

Všem moc děkuji za rady...

linzii

1.4.2015 22:40
linzii

XXX.XXX.1.174

Doporučuji hned po krmení než odejdete ovci odměnit kousky tvrdého chleba nebo tak, ona na to přijde brzy, ovečky jsou malinko hloupé, ale na jídlo slyší moc dobře

vlker

2.4.2015 10:56
vlker

XXX.XXX.216.86

E.D. napsal(a):
Dobrý den,

dnes se nám narodilo jehně, ovečka je prvnička. Jehně porodila venku a když jsem na to přišla, ovce byla od něho a nijak se k němu neměla. Jehňátko leželo venku v metelici a celé se třáslo, tak jsem ho jen přenesla do boudy do slámy, ale ovce si ho vůbec nevšímá. Zkoušela jsem ho i otřít ovečce o rodidla, aby cítila, že je její, ale ona ho odmítá a nechce mu dát napít. Jehně je velké, vypadá zdravé a čilé, běhá, snaží se pořád někde "sát", ale jak se přiblíží k ovci, ona do něho trkne. Myslela jsem, jestli by nepomohlo ji s jehňátkem zavřít "na samotku", ale když jsem to udělala a viděla jsem, jak do něho trkala, měla jsem strach, aby mu neublížila, tak jsem jim zase otevřela. Zatím jsme ovečku dvakrát násilím podrželi, aby se malé mohlo napít... Jak mám postupovat? Je nějaká šance, že by ho ovce ještě přijala?

Děkuji za radu...

My máme spoustu jehniček a zhruba třetina vůbec nejeví zájem o jehňata (porodí a odejde žrát), takže všechny zavíráme na den a více do choulu. Samozřejmě se to ovci nelíbí, ale musí si zvyknout na přítomnost jehňat. Letos se nám pouze u jedné nepodařilo, aby ovce jehně přijala, ale měla i jiný problém, všechny ostatní po pár dnech normálně kojí a starají se. I jedna, která měla velmi komplikovaný porod, se po asi 5 dnech srovnala a dnes normálně kojí.
Jinak chodíme krmit i v noci, nejdříve po 2 hodinách, postupně natahujeme.

E.D.

15.4.2015 21:07
E.D.

XXX.XXX.114.1

Dobrý den, znovu otevírám tuto diskuzi a prosím o radu. Jehně, které se nám narodilo před 14 dny prospívá, ale tím způsobem, že matku vždy musíme chytit podržet, aby mu dala napít. Jehně se snaží, ona už do něho nijak extra nemlátí, ale prostě mu vždycky uhne, takže se prcek nenapije. Navíc se mi zdá, že si jehně už taky zvyklo, že to zkrátka nejde, tak se samo ani nepokouší a čeká vždy na nás. Chci se zeptat, jak často byste tímto způsobem "krmili" 14 denní jehně, případně kdy je možné s kojením zhruba přestat (je mi jasné, že zatím ne, teprve se začíná učit ochutnávat trávu, máme je volně na pastvě, po týdnu v choulu, kdy nenastal žádný zlom, mi jich bylo líto). Je to opravdu únavné, teď ovci takto chytám 6x denně, jednodušší by to bylo z flašky, ale to se bojím, aby se pak jehně místo matky nedrželo nás a neutíkalo za námi z ohrady... Jaké jsou vaše zkušenosti?

16.4.2015 07:53
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Máme z letoška +- stejný zážitek s beránkem. Matka ho ze začátku mlátila, pak už jenom uhýbala. Po týdnu když ovce stále odmítala malému dát napít a šlo to pouze s přidržením ovce, začali jsme chodit s flaškou s Mikroovisem. Na umělém mléce jehně vydrží déle a není třeba chodit tak často. Nejdříve jsme přidrželi ovci na napití a pak zbytek z flašky. U 14-ti denního jehněte jsme chodili co 4 - 6 hodin. Je to kameruňák (je menší než klasické jehně), takže vypil cca 100-150 ml, ke konci max.180 ml mléka na jedno pití + kolik vydojil z ovce. Víc jak 200 ml nikdy nevypil. Postupně jsme prodlužovali proluky, když jsem viděla, že nevypije všechno nebo nemá nějak zvlášť zájem atd. Poslední pití na noc měl ve 22,00 hod. a pak až ráno v 7,00 hod., přes dne 1x-2x a taky jak byl větší, naučil se krást u ovce mléko sám. Ze začátku taky reagoval tak, že když jsme se objevili, okamžitě startoval pod ovci a snažil se pít. Pokud chodíte pravidelně a v krátkých intervalech jehně si na Vás opravdu zvykne. Pokud však bude prodleva větší bude samo vyvíjet snahu a pokoušet se od ovce napít. Ze začátku běhal beránek za námi a nechtěl na pastvu za ovcemi. Nyní se zapomene jenom občas, jinak se drží se stádem a běhá poblíž své matky. Hlavně klid, příroda si poradí sama. Pokud se jehně napilo mleziva a je mu 14 dní máte nejhorší za sebou. Jehňátko přikrmit, ale trvat na tom, že máma je ovce a nechat ho se stádem.

E.D.

17.4.2015 14:25
E.D.

XXX.XXX.114.1

Děkuji za rady. Zatím zůstanu u toho krmení s ovcí. Krmím teď tak 6x denně s tím, že v noci je pauza. Myslíte, že už se dá pomalu ubírat na četnosti kojení za den? Že už by pomalu stačilo třeba 4x denně nebo je to u 14 denního ještě moc málo?

17.4.2015 14:35
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Pokud nechcete začít s příkrmem, musíte zkoušet. U kojení je to těžké, jehně se napije, když má žízeň nebo hlad a hlídá si to samo. Jedno jehně pije pořád, jakmile se ovce zastaví, jiné dojde občas. A zřejmě každá ovce má i jiné mléko, bude to stejné jako u lidí. Pokud kojení řídíte Vy, musíte zkoušet. Pokud teď chodíte např. co 2 hodiny, zkuste přijít za 3 hodiny a zkusit bříško, zda je napité nebo ne. Když nedojdete a jehně bude mít jenom žízeň napije se třeba vody a pokud bude mít hlad začne okusovat i trávu nebo seno. Nedomnívám se, žeby padlo ze dne na den hlady. Chce to klid a sledovat jehně a pomalu prodlužovat proluku mezi kojením přes den. Ranní i večerní ponechat jak máte teď a ubrat jedno kojení přes den a za pár dnů zase další atd. Nakonec nechat ráno, večer a např. jednou přes den. Jak bude jehně starší a silnější začne krást samo.

20.4.2015 11:50
ivetta

XXX.XXX.40.126

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak jehně pokračuje. Snaží se od matky samo sát nebo čeká vždy až přijdete. Máme totiž podobný problém jako vy, ovce má trojčata, všechny přijala, sama jim dávala pít, jenže dva beránci byli od narození větší než ovečka a u krmení ovečku vždy odstrčili, tak jsme ovci chytali a dávali jsme ovečce pít a došlo to tak jak píšete vy, že si na to ovečka zvykla a sama se ani nepokouší od ovce napít. Nevíme jak dcílit toho, aby se om matky sama napila. Můžete poradit. Děkuji.

E.D.

4.5.2015 11:59
E.D.

XXX.XXX.114.1

Dobrý den Ivetto, jehně zdárně roste, je to pěkný macík, ale myslím, že už si zvyklo, že ho matka napít nenechá, takže se už ani nesnaží. Čeká, až přijdeme, už ví, co bude a jak vidí, že jde máma ke korytu na granulky, tak už se žene k vemenu. Funguje to dobře, teď už ovci nemusím ani držet, u granulí je tak zabraná do žrádla, že jí je jedno, co se děje u vemínka, takže teď už jen třikrát denně zajdu s granulema smajlík

Ovšem jestli příští rok bude u této ovečky stejný problém, má to spočítané... Dáváme jí druhou šanci, že je to prvnička. Letos je štěstí, že jsem ještě na mateřské. Při práci by to takto nešlo...

4.5.2015 19:25
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Taky jsme dali druhou šanci. Dvě prvničky loni se nestaraly a letos jsou to vzorné matky. Tak držím palce aby to tak bylo i u vás a ovečka nemusela do klobás.

15.4.2016 18:20

Dobrý den. Znovu otvírám diskusi na toto téma. Bahnice, jehňata má podruhé (jako prvnička taky dvojčata, vzorně obstarávala), porodila samostatně, ale od začátku jedno tvrdě odmítá. Zavřeli jsme je do domečku, ale stále stejné. Malí mají teď 4 dni, jsou velcí, ale u toho od začátku odmítaného, posun žádný. Jakmile se kolem motá i druhé, tak se matka nezajímá a nevyhání, jakmile se snažíme nakojit jen to odmítané, může se zbláznit. Chodíme cca 3x denně, takže předpokládám, že se snaží si ukrást i sám, prospívá velmi dobře, každopádně výpady na mladé, jakmile je u mámy moc blízko, jsou stále stejně agresivní... nějaký nápad? Máme dál pokračovat, nebo prostě vypustit, co to udělá? Ovce byla dřív naše nejmazlivější, opravdový pejsek, co vrtí při drbání ocáskem, ale obávám se, že tato zkušenost s námi jí velmi zradila

Bára82

16.4.2016 08:08
Bára82

XXX.XXX.159.43

Mám bohužel takovou zkušenost, že ovce, která se takhle rozhodla už jehně nepřijala.
Stalo se nám to u jedné ovce s dvojčaty, vybrala si jen jedno, kterému napít dala a druhé odháněla, i když jsme je měli spolu zavřené a jezdili ovci držet a malé přikládat. Jak jsme je pustili ven, bylo to spíš horší, jehně si sem tam něco ukradlo, ale stejně z něj byl flaškáč. To samé letos s trojčaty, dvě krmí v pohodě, třetí nechce

16.4.2016 08:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja mela takle kozu prvnicku... kdy prijala kozlika kozicku nechtela... nicmene obe jsem musela dokrmovat na flasce... jenze kozlik se nejak pit nenaucil... no k ve finale jsem byla nucena ho vyseknout... od te doby s laskou pecuje o kozicku...

16.4.2016 09:07
ivetta

XXX.XXX.209.117

Měli jsme vloni stejný případ, dvě jehňata jedno přijala druhé ne, Podle rady Bači jsme udělali klec z palet ovci do toho zavřeli hlavu a nechali ji tak 3 dny, zkusili ji pustit -znovu kopala, tak jsme ji opět zamkli a po týdnu jsme ovci pustili a byla kamarádka s oběma jehňátkama smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík