Potřebuji na kraji el. ohradníku (cca 20 m) udělat živý plot, aby nebylo vidět sousedovo "království". Celá zahrada je pěkná, jen ten kousek pěkný výhled kazí. Existuje nějaký strom nebo keř, který kozy neožírají? Mám pocit, že asi ne.. . Eventuálně nějaký tip na přírodní zástěnu. Ale naše kozy likvidují co se dá, co nesežerou, tak shodí a poskáčou a mají z toho náramnou radost.
Dr voštép

XXX.XXX.6.9
Buxus nežerou.
Já dávám Rakytník řešetlákový. kozy ho sice milují, ale jednak je zdraví prospěšný, takže když si ukousnou, tak jen dobře a jednak je velmi houževnatý, rychle obrůstá, množí se velmi dobře sám vegetativně a je trnitý, takže aspoň nějaká další překážka pro např. psy na volno. A ještě je z toho užitek v podobě zdravých bobulí.Koupila jsem si samce a samici a každý rok mám cca z každého další 3 rostlinky, takže si postupně osázím kde co.
Dobrý,
ja pracujem ako záhradník a myslím si, že pre Vás by bolo výhodné skúsiť niečo odolné, tŕnité, rastlina ktorá znesie strih a nemá jedovaté plody kvôli kozám. Ako som písal už včera, stojí za to vyskúšať Pyracanthu a diskutujúci aluskas správne takisto spomenul rakytník, tiež je to odolná rastlina..
Ešte: Berberis - dráč - tiež vysoko tŕnitý, vhodný na plot a znáša rez..