Časná střiž jehňat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2015 17:28
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Dobrý den všem,
netušíte někdo jaký význam má střiž jehňat v 6 měsících? Má to pak vliv na kvalitu a růst vlny?
Díky. L.

8.4.2015 22:18
bischof.vlastimil

XXX.XXX.210.1

Provádím to již pár let...(ale né kvůli jemnější vlně)
, Jemná vlna, je před první střiží ale zároveň říkám že první- jehněčí vlna je taková jak mléčné zuby funguje ale měla by jít pryč.
Po ostříhání se jehňata začnou více projevovat, dobře žerou no a v závislosti na tom jim roste i vlna nová.

9.4.2015 09:21
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Díky díky, jen mě ještě napadá, když mi to vychází letos na září a jsou na pastvině s nezatepleným přístřeškem. Nebude jim zima? Jsem v podhůří asi 550 m n m. Jde mi také o to jestli mám přemlouvat střihače at sem v té době jede kvuli 4 jehňatům...Nikdo jiný tady kolem v té době nestříhá.

9.4.2015 15:05
bischof.vlastimil

XXX.XXX.210.1

Podle mě není ještě v září pozdě ale opravdu záleží na lokalitě... A pokud to budeme řešit na střihače tak to Vám asi neporadím když nevím odkud jste.

9.4.2015 21:57
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

No jsem od Javorníku, ale možná jsem to špatně napsala s tím střihačem. Jezdí sem do vesnice střihač z Bělé (asi 30km) jednou ročně na jaře a stříhá všechny ovce kolem. Teď pojede někdy během dubna. Všichni tady vlnu vyhazují takže dvě střiže ročně nebo tady tu časnou prostě neřeší. Musela bych ho právě přemluvit kvuli těm 4. Tak se na to ptám jaký to má význam. Jde mi o to abych měla vlnu pěknou a mohla si to doma zpracovat. Ještě se mi dneska stala taková věc. Jedna ovce měla na krku bulku. Můj veterinář myslel, že je to zánět po nějakém menším poranění. Tak jsem to rozřízla vymačkala, ale co z toho vylezlo krom nějakého bordelu, byla vlna. Prostě rostla pod kůží a udělala tu bouli. Ovce je v klidu žere mám od ní dva krásné beránky. Veterinář říkal, že se s tím ještě nesetkal, ale je to nějaka cysta která se dělá právě u ovcí šlechtěných na vlnu. Prý je to vývojová vada, ale nebyl si jistý jestli je to dědičné. Když tak stříháte a jezdíte všude možně. Nesetkal jste se s tím? Nevíte o tom něco víc? Každopádně to bude muset vyříznout celé.
Díky za nějaké info.

Přidejte reakci

Přidat smajlík