Misika

XXX.XXX.165.134
Dobrý večer
hledám někoho s podobnými zkušenostmi.
Naše měsíční jehně si zlomilo nohu, po pár dnech se vyčerpalo skákáním po třech a začalo poléhávat, při čemž se pravděpodobně prochladilo a má lehčí zápal plic.
Jehně je přeléčeno ATB, dostalo inj, vit a Se+E. pro lepší hojení dáváme homeopatika
a mukolitika na odkašlání.
Je to obrovský bojovník a má neuvěřitelný apetit. žere převážně trávu(obrovské množství) a vodu.
mléko nedáváme nebo jen omezeně, je po tom hodně zahleněno tak ho chceme na nějakou dobu omezit.
už téměř týden není schopno vstát, ani když ho postavím, leží převážně na bříšku se zvedlou hlavičkou.
zlomená noha stále oteklá je to cca 11dní od zlomení
jehně pomalu ale jistě ztrácí svalovou hmotu, ale chuť do života má obrovskou
máte někdo podobné zkušenosti? mám zkusit zvýšit dávky selenu častěji jak 1x za týden?
předem děkuji za odpovědi
Míša.
Misika

XXX.XXX.165.134
Nožička fixovaná je,
zlomeninu nepovažuji za tak velký problém, spíš mi dělá starosti to že už týden leží, začíná být jak reklama na koncentrák i přesto, že dost žere
mám zkušenosti s kůzlaty, ty mohly i 14dní ležet, pak se zvedla, oklepala a i když vrávoravě začala běhat,
tohle jehně se samo jen tak nezvedne, dnes jsem o tom celou noc přemýšlela, asi jsem si to včera potřebovala sepsat, abych si vše dala dohromady
pročetla jsem zde velké množství příspěvků a ač jsem se s tím nikdy nesetkala musím říct že mám doma učebnicový příklad svalové dystrofie z dlouhého ležení
teď by mě spíš zajímalo, zda je možné jehně ještě rozchodit, zda s tím má někdo zkušenosti,
naplánovala jsem mu intenzivní rehabilitace( deformace z práce v nemocnici )
a věřím, že se začne lepšit už i vzhledem k tomu jakou má chuť do života
každopádně děkuji i za info ohledně dobré zkušenosti s hojením zlomenin, což mě potěšilo.
Omlouvám se, ale myslím, bez urážky prosím, že jste "deformovaná" právě tím, že pracujete ve zdravotnictví. Domnívám se, že jehně se velmi trápí a bylo by pro něj lepší mu dávno všechno ukončit. Měsíční jehně potřebuje mléko a jestliže jste ho odřízla od tohoto zdroje živin, těžko se vám bude zdárně vyvíjet, obzvlášť, když ho držíte jen na trávě a vodě. A co jeho máma, tu jste nechala zasušit a jehně jí vzala? Slyšela jste třeba něco o granulích pro mláďata, které vám pokryjí potřebnou výživu...? Aspoň tohle byste mu měla zajistit! A jak se prosím vás projevuje ohromná chuť do života, když chudák leží a není schopné samo vstát? A "naplánování intenzivní rehabilitace"... "jehně je po mléce zahleněné..." - to mi fakt přijde, že jehňouše berete jako pokusného králíka, co až je schopný ten tvor vydržet než chcípne. Přeji vám samozřejmě úspěchy ve vašem chovu, ale jehně byste neměla takhle mořit.
Promiňte, vás jako zdravotnici netrápí, že zafixovaná zlomenina otéká? Naprosto souhlasím s ovcezkopce, podle mne je to rovněž týrání a to zachraňuju taky co jde zachránit. Zlomenin jsem měla víc u mláďat, druhý den už poskakovali po třech, jako by se tak narodili a o únavě s poskakováním po třech se nedá vůbec hovořit.
Misika

XXX.XXX.165.134
Možná to tak nevypadá, ale opravdu nechci to jehně týrat a proto jsem také vznesla dotaz na vás ovčáky
ostrý nůž mám stéle připraven a situací kdy jsem vyhodila lístky do divadla nebo volala do práce, že nepřijdu protože stahuji ovci, bylo až dost
A ve chvíli kdy uvidím, že jehně trpí na nic nečekám
nikdy nenechávám zvíře trápit, pokud není šance na uzdravení nebo další kvalitní život.
zrovna před měsícem jsem měla kůzle s ošklivě pohmožděným krkem a míchou, taky nestouplo,
a při každém pohybu naříkalo bolestí, trvalo to několik dní - při kterých musím říct že se určitě trápilo. dnes už těžko poznám které z kůzlat to bylo, běhá po pastvině s ostatními.
ono je trápit a trápit, kastrace kozlíků či kupírování ocásků taky nepovažuji za nic příjemného
to že mládě nepozře mléko vydím také prvně, ale opravdu dá tak dva tři loky a jak má plný krk hlenů, začne se dusit.S vodou se to nestane a neříkám, že už mléko nikdy nedostane, dnes už zahlenění ustupuje, takže ho zase zkusíme
každopádně si myslím, že více jak měsíc staré mládě se bez mléka chvíli obejde, i některé moje matky v tomto věku mláďata sami odstavují, pak se kolikrát ke kojení vrátí později a já vymyšlím jak odstavit roční jehničky.
co jeho máma?ta je na pastvině s jeho dvěma dalšími sourozenci, takže možnost dalšího krmení pod matkou tady je.
Granule?podívala jsem se na složení granulí a musím říct že jehně dostává vše co je obsaženo v granulích, možná jsem to špatně napsala, nežere jen trávu ale i další potravu
opravdu si nepotřebuji nic kompenzovat ani doma chovat pokusného králíka.
Misika

XXX.XXX.165.134
Zlomenina je fixovaná hlavně otokem a celou nohu fixuji přes den dlahou, když s jehnětem pohybuji
víte opravdu jsem jen chtěla vědět zda má někdo s podobným stavem zkušenost a má-li cenu jehně rozhýbávat, jinak samozřejmě trápení ukončíme.
Zlomenina by měla být fixovaná stále a určitě ne otokem.Zlomenina mírně oteče na chvíli, poté splaskne, proto jsem na radu lidského doktora fixovala nohu do papírového kartonu, abych měla možnost končetinu fixovat pořádně, aby s ní nemohlo hýbat, došlápnout na ní, do tří týdnů byly zlomeniny zhojené. I u zvířat existují léky na bolest. Měla jsem kozičku s otokem míchy, ležela měsíc, dnes je z ní 6 letá matka kozlů, takže něco o piplání vím také.
Vy píšete, že od zlomeniny uběhlo 11 dní a stav se spíše zhoršuje, než zlepšuje (u zlomené nohy).Jaký to má smysl, ovce potřebuje všechny nohy a je jedno jestli je to jehnice, nebo beránek.