Vážení chovatelé,
máte někdo s tímto preparátem zkušenost?
Zajímá mne ochranná lhůta na mléko!
Pro kozy asi jako uplně určen není, u ovcí je uvedna ochranná lhůta na maso 28 dní, nepoužívat u ovcí, jejichž mléko je pro lidský konzum.. Mám tomu rozumět, že ta ovce už je pro mléko znehodnocena po aplikaci tohoto preparátu?U skotu ochranná lhůta není..
Potřebuji odvšivit kozenky a zároveň NUTNĚ potřebuji mléko bez chemie pro nemocné děti.
Máte nějaký zaručený typ?
Obrátila jsem se na výrobce a kupodivu mi během hodinky odpověděl a tak předávám info:
Sputop není registrován na použití u koz ale je u nich používán i mimo schválení s dobrým účinkem.Co se týká reziduí v mléce tak je to na zvážení veterinárního lékaře. Některé chovy prý používají tento spot on pouze během doby do odstavu kůzlat a jakmile se začíná dojit, tak použití přeruší. Firma ale taky nechala na žádost majitele provézt měření reziduí v mléce koz v termínu 5 dnů po aplikaci a výsledek byl negativní, bez obsahu účinné látky.
Tak asi takhle. Omlouvám se za chybky, pospíchám nakrmit ty naše nenasyty.
Tak všichni jsou nakrmení a spokojení a já můžu dokončit, co jsem začala.
Z firmy Zoetis pak ještě nabízí možnost v konkrétním případě nechat mléko vyšetřit v referenční laboratoři s tím, že by se s majitelem podíleli 50% na nákladech na vyšetření ( celkové náklady by se měly pohybovat okolo 4500, hodila bych sem pak i mail na technického manažera Zoetisu, pokud by bylo potřeba). Běžně tento spot on u nás v lékárně nemáme, dá se ale objednat a jen co jsem koukla k distributorovi, tak by vyšel na cca 800 ale je to myslím jenom 250ml.
Mockrát děkuji za vyčerpávající informace..
Samozřejmě bych se výzkumu ráda zůčastnila, problém je ale ve financích. Myslela jsem si, ze to tak nějak bude.Podle mě se rozsáhlý výzkum nedělal ani u ovcí..Výrobci pak nic jiného nezbývá, než napsat, že se nesmí užívat pro ovce, jejichž mléko je určeno pro lidský konzum..Spot-on asi teda dostanou kozlíci a kozenky dostanou Butox..
Obvolala jsem další veterináře. Jedna hodná paní vetka mi řekla, že by si, nelajzla" spot on užívat u koziček, které mám na mléko..Že tam právě ta rezidua přetrvávají dlouho...Pak, babo raď".
Doporučula mi právě Butox 7,5mg/kg. Ten prý testován je, s dobrým výsledkem, ale musí se, zaplatit".
Říkala mi, ať si ho najdu někde levněji, že u nich ho mají pouze o objemu 1000ml, nemůžou mi odlít. A cena? Představte si, že ho mají za 2530kč.. Což je docela rozdíl, že...Ale že se dělá i v objemu 250ml..Toto množství jim ale dodavatel neposkytuje..To by mi bohatě stačilo..Mám 3 dospělky a 5 mimin..
Takže budu shánět někoho, kdo na mně zas až tak nevydělá...Nebo...
Nezbývá někomu z Vás Butox, kdo by mi mohl poslat? Asi dost naivní dotaz, ale zkouším to..Doporučeně nebo platba předem.Jsem už dost zoufalá..Než ho seženu, tak se holky udrbou... Moc díky!
sona.r

XXX.XXX.243.118
Dobrý den, připojím informací od našeho veta-u ovcí a koz prý ochranná lhůta trvá dvakrát déle než u skotu, takže u Sputopu 28 dní. Po této době mléko testovali a bylo čisté. Ale je to dlouhé.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sona.r
napsal(a):
Dobrý den, připojím informací od našeho veta-u ovcí a koz prý ochranná lhůta trvá dvakrát déle než u skotu, takže u Sputopu 28 dní. Po této době mléko testovali a bylo čisté. Ale je to dlouhé.
Ale jak přišel Váš veterinář na těch 14 dní ochranné lhůty na mléko u skotu, když výrobce žádnou neuvádí? Vypadá to, že střelil něco od boku, jenom aby Vám odpověděl.
sona.r

XXX.XXX.247.102
napsal(a):
Ale jak přišel Váš veterinář na těch 14 dní ochranné lhůty na mléko u skotu, když výrobce žádnou neuvádí? Vypadá to, že střelil něco od boku, jenom aby Vám odpověděl.
No, to máte pravdu. Těch 14 dnů bylo u masa. Tak nevím zase nic.

Když výrobce neuvádí ochrannou lhůtu pro určitý druh zvířete a jedná se o použití off-label, tak veterinářem stanovená ochranná lhůta je 28 dní.

napsal(a):
Když výrobce neuvádí ochrannou lhůtu pro určitý druh zvířete a jedná se o použití off-label, tak veterinářem stanovená ochranná lhůta je 28 dní.
Díky za info. Je to tedy asi pro jistotu, ne na základě faktů a výsledků, žejo? Tak jsem to pochopila.

napsal(a):
Díky za info. Je to tedy asi pro jistotu, ne na základě faktů a výsledků, žejo? Tak jsem to pochopila.
Ne, je to podle evropské směrnice:
Veterinární lékař smí podat přípravek osobně nebo na svou odpovědnost smí dovolit jiné osobě, aby tak učinila, pokud obsahuje farmakologicky účinnou látku klasifi kovanou podle nařízení č.470/2009 a č.37/2010. Pokud pro takový přípravek není uvedena ochranná lhůta pro daný druh zvířete, nesmí být stanovená ochranná lhůta kratší než:
7 dní pro vejce,
7 dní pro mléko,
28 dní pro maso drůbeže a savců (včetně tuku a drobů),
500 denních stupňů (stupňodnů) pro maso ryb.

A dále: Tyto ochranné lhůty je možné i významně prodloužit v závislosti na farmakokinetických vlastnostech obsažených farmakologicky účinných látek a vlastnostech přípravku (například dlouhodobě působící přípravky obvykle vyžadují výrazně delší ochrannou lhůtu). Vždy je třeba zohlednit odlišnosti mezi cílovými druhy zvířat a jejich tkáněmi (produkty), cestami podání, úplnými složeními přípravku (přítomnost různých pomocných látek, které mohou ovlivňovat biologickou dostupnost).

Díky za podrobnou informaci.
Budu tvrdohlavá, promiňte . Když ale u krav ochranná lhůta pro mléko není a u koz není uvedeno nic, je tohle, co píšete nahoře a co je podle evropské směrnice, vlastně jen pojistka pro případ, že by někdo přípravek použil u koz, měl problém a obviňoval veterináře. S používáním u koz nejsou podložené zkušenosti, ale na druhou stranu rozdíl v použití proti kravám asi není zásadní. Veterinář ale nemůže udělat nic, co mu nedovolují předpisy, jinak už by veterinář nebyl.

napsal(a):
Díky za podrobnou informaci.
Budu tvrdohlavá, promiňte . Když ale u krav ochranná lhůta pro mléko není a u koz není uvedeno nic, je tohle, co píšete nahoře a co je podle evropské směrnice, vlastně jen pojistka pro případ, že by někdo přípravek použil u koz, měl problém a obviňoval veterináře. S používáním u koz nejsou podložené zkušenosti, ale na druhou stranu rozdíl v použití proti kravám asi není zásadní. Veterinář ale nemůže udělat nic, co mu nedovolují předpisy, jinak už by veterinář nebyl.
Ne ne ne, není to žádná pojistka, veterinář, který takovou ochrannou lhůtu neurčí, může mít problém jako prase. Stačí, když se ho na to zeptá uskvbl. plus správně by měl veterinář při vydání léku chovateli zapsat ten lék do deníku i se stanovenou ochrannou lhůtou, všechno je na papíře.

napsal(a):
Ne ne ne, není to žádná pojistka, veterinář, který takovou ochrannou lhůtu neurčí, může mít problém jako prase. Stačí, když se ho na to zeptá uskvbl. plus správně by měl veterinář při vydání léku chovateli zapsat ten lék do deníku i se stanovenou ochrannou lhůtou, všechno je na papíře.
Ano, tak jsem to pochopila, asi jsem to nenapsala jasně. Veterinář je svázán předpisem. Ale nemá to nic společného s tím, jestli mléko je ve skutečnosti k pití nebo ne. Nic ve zlém.

napsal(a):
Ano, tak jsem to pochopila, asi jsem to nenapsala jasně. Veterinář je svázán předpisem. Ale nemá to nic společného s tím, jestli mléko je ve skutečnosti k pití nebo ne. Nic ve zlém.
Nemá, ale pokud prostě výrobce léčiva nemá testy a štempl potvrzující, že věc nepotřebuje ochrannou lhůtu u konkrétního druhu zvířete při konkrétním způsobu podání a dávce, tak ochranná lhůta být musí.
MŠ

XXX.XXX.198.72
Selskym rozumem mozna radim blbe ale kdyz sa pani potrebuje zbavit enom všenek a niceho jineho v tele nestecilo by nakupit NEOSTOMOSAN v dostavecnem mnozstvi a ty koze proste okupat a ma klid aj bez ochrannych lhut koze budu sice smrdět ale budu apsolutne ciste bez jakychkoliv všenek blech a podobnych hajzlu ja by sem doporucoval pri peknem pocasi staru vanku kozu do ni postavit a postupne polevat zviře dokud neni uplne cele mokre nechat okapat co nejvic otřit zbytky roztoku slét do kýbla a dalsi pani na holeni a zbytkem eště vystrikat ubikaci a nebo vetřít rozprašovačem
MŠ.

MŠ
napsal(a):
Selskym rozumem mozna radim blbe ale kdyz sa pani potrebuje zbavit enom všenek a niceho jineho v tele nestecilo by nakupit NEOSTOMOSAN v dostavecnem mnozstvi a ty koze proste okupat a ma klid aj bez ochrannych lhut koze budu sice smrdět ale budu apsolutne ciste bez jakychkoliv všenek blech a podobnych hajzlu ja by sem doporucoval pri peknem pocasi staru vanku kozu do ni postavit a postupne polevat zviře dokud neni uplne cele mokre nechat okapat co nejvic otřit zbytky roztoku slét do kýbla a dalsi pani na holeni a zbytkem eště vystrikat ubikaci a nebo vetřít rozprašovačem
MŠ.
Jak jste přišel na to, že neostomosan je bez ochranných lhůt?
je registrovaný na PROSTŘEDÍ a pro zvířata jen a pouze NA PSY.
V příbalovém letáku je výslovně uvedeno: Kontraindikace:
Není určeno pro potravinová zvířata.
Nepoužívat u koček! a ještě jednou: Ochranná lhůta:
Není určeno pro potravinová zvířata.
Obhájit použití takového přípravku u dojené kozy je mnohem těžší než u Sputopu, kde by ad hoc stanovení sedmi dnů na kozí mléko mělo být ok.
MŠ

XXX.XXX.198.72
to je sranda ja to dycky kupoval bez letaku tak sem to ani neresil ale pomohlo to u koni, krav, ovci, koz, kocek, psu, aj slepek proste vsude kde sem nekdy rychlo a ucinne potreboval zlikvidovat klistata neb nejaku jinu havet a nezdechly z toho ani zvirata ani my aj kdyz nebyly cilovy druh tak sorry.

MŠ
napsal(a):
to je sranda ja to dycky kupoval bez letaku tak sem to ani neresil ale pomohlo to u koni, krav, ovci, koz, kocek, psu, aj slepek proste vsude kde sem nekdy rychlo a ucinne potreboval zlikvidovat klistata neb nejaku jinu havet a nezdechly z toho ani zvirata ani my aj kdyz nebyly cilovy druh tak sorry.
Covece chtel bych bejt vase dite :) Kazdej jed na neco zabere, jeste se chlubte ze jednate nezodpovedne ten smajlik je na vase konani uplne dokonalej. Kuk kde je tatinek, tady je tatinek
Accuracy

XXX.XXX.1.187
MŠ
napsal(a):
Tak ono nezdechnete ani z marketových párků, ale já bych je nejedla...

No ono nekdo je schopnej zapojit se do testovaci programu novejch vakcin pro deti proto, ze jsou zadarmo... lidi jsou ruzne.

tera1
napsal(a):
No, ale pokud jde o likvidaci všenek, použila bych křemelinu. Koupíte 1kg za 100, - na ekokoze a když to dáte do pixly od dětskýho pudru bude se vám to dobře aplikovat.
Lze ji použít i do krmení proti některým vnitřním parazitům.
Jak použijete křemelinu na všenky? Jako zásyp? Neumím si to představit .

napsal(a):
Jak použijete křemelinu na všenky? Jako zásyp? Neumím si to představit .
Asi nechá kozy, ať se popelí :D.
Na zahr. fb skupinách niektorých to na všenky bežne radia, tak nejak podobne ako ekosip, nejako to vyfukovať do srsti(peria) :D verím že to účinkuje ale takto sa trápiť s aplikáciou... a to ešte vdýchovanie kremeliny nie je práve prospešné.
to sa radšej budem piplať a vtierať jej do srsti zmes esenc. olejov. Raz som to tak aplikovala na pár kôz so všenkami a pomohlo, len neviem teraz na rýchlo aká to bola kombinácia(pohľadám) Ale aspoň to bolo príjemné aj pre kozy, ktoré to brali ako dôkladné škrabkanie a pre mňa boli príjemné tie vône:) (to samozrejme ide len u malého stádečka)Ten butox je najjednoduchší, ale nemám k tomu moc dôveru, Na jednej strane dlhý účinok a pri tom OL na mlieko párhodinová.

Taky mně to připadá jako složitá aplikace. A budu trochu rejpavá k těm, kdo to tak dělají. Není jednodušší udržovat zvířecí srst čistou, kartáčovat ji a odstraňovat lupy a prach a hlavně zajistit pobyt zvířete na vzduchu a slunci, než dělat pravý opak a muset mu pak do srsti pracně sypat jiný prach ? Sluníčko má proti těmhle potvorám skvělý účinek. Možná ta křemelina opravdu pomůže, protože se tam pak všenkám nelíbí, ale nechtělo by se mi to .
Už jsem to tu psal několikrát jen tak na okraj - dřevěný popel na všenky, ale nikdo nereagoval. Jestli by teda zabírala křemenlina, tak myslím že i ten dřevěný popel, tedy nemyslím mám to ověřené. Nevím jestli je to stoprocentní ale zabírá to. Popel dřevěný zabral i na prase, které jsem koupil zavšivené. Nemá s tím někdo podobnou zkušenost?

Vlastně to možná až taková blbost nebude, protože se i kozy válejí v písku, koně taky. A pak si lehnou na sluníčko a "opalují se". A ten dřevěný popel účinkuje dobře přece na slepice, jak je vidět, i na prasata, mohl by i u koz.
Ale ta představa, jak sypátkem pudruju 30 koz, mě rozesmála.
napsal(a):
Taky mně to připadá jako složitá aplikace. A budu trochu rejpavá k těm, kdo to tak dělají. Není jednodušší udržovat zvířecí srst čistou, kartáčovat ji a odstraňovat lupy a prach a hlavně zajistit pobyt zvířete na vzduchu a slunci, než dělat pravý opak a muset mu pak do srsti pracně sypat jiný prach ? Sluníčko má proti těmhle potvorám skvělý účinek. Možná ta křemelina opravdu pomůže, protože se tam pak všenkám nelíbí, ale nechtělo by se mi to .
Nie že sa im tam nelíbí, zabíja ich to. Kremelina vraj viaže vodu, dokonca aj tuky a oleje + ostré tvary pomáhajú narušiť jemnú pokožku škodcov.
Mě zase rozesmála cena přípravku na vnější parazity u veta
Na ty moje 4 kozeny je posypání hřbetu popelem brnkačka. Vlastně když jsem to v minulosti aplikoval, tak jen na 3. Dvakrát do týdne jsem jim posypal hřbet, trošku dlaní vetřel do srsti ( ale jen na hřbetu a trošku do boku) a myslím že to stačilo. Na ovce to asi není to pravé ořechové (na kloše a do vlny) tak tam je nutnost podpořit chemoprůmysl.
Ale i tak myslím že není velký rozdíl -časově a v náročnosti, aplikovat chemopřípravek, anebo sypnout popel a přejet dlaní proti srsti po obou stranách.
Pokud si vzpomínám, tak v minulosti tu někdo psal že se mu kozy válely v bývalém ohništi.... Tak že možná taky řešení - spálit nálet, větve z ořezávky stromů... a poskytnout kozám "kaliště" :).

profesor1
napsal(a):
Mě zase rozesmála cena přípravku na vnější parazity u veta
Na ty moje 4 kozeny je posypání hřbetu popelem brnkačka. Vlastně když jsem to v minulosti aplikoval, tak jen na 3. Dvakrát do týdne jsem jim posypal hřbet, trošku dlaní vetřel do srsti ( ale jen na hřbetu a trošku do boku) a myslím že to stačilo. Na ovce to asi není to pravé ořechové (na kloše a do vlny) tak tam je nutnost podpořit chemoprůmysl.
Ale i tak myslím že není velký rozdíl -časově a v náročnosti, aplikovat chemopřípravek, anebo sypnout popel a přejet dlaní proti srsti po obou stranách.
Pokud si vzpomínám, tak v minulosti tu někdo psal že se mu kozy válely v bývalém ohništi.... Tak že možná taky řešení - spálit nálet, větve z ořezávky stromů... a poskytnout kozám "kaliště" :).
Jo, ta cena je ohromující. Prevence je lepší řešení. Naštěstí měla všenky jen první koza, když k nám přišla, a pak už nikdy žádná. Stačilo ji vykartáčovat a nechat ji chodit na sluníčku. Chemii jsem měla v záloze, ale nedošlo na ni. Asi se u Vás inspiruju s tím popelem na válení (jak psala bodlinka, zkusím kozy nechat popelit ).
Křemelinu u svých koz, které chodí každý den ven a večer domů, používám na vnitřní parazity, vnější nemají, aspoň jsem na nich nic neobjevila, ale kamarádka má kozy čistě venkovní, má jich víc jak 30 a křemelinu kvůli všenkám si teď objednávala.
Myslím, že po dojení než odejde koza z lavice není takový problém ji něčím zasypat, ať už je to popel či křemelina.
napsal(a):
Jo, ta cena je ohromující. Prevence je lepší řešení. Naštěstí měla všenky jen první koza, když k nám přišla, a pak už nikdy žádná. Stačilo ji vykartáčovat a nechat ji chodit na sluníčku. Chemii jsem měla v záloze, ale nedošlo na ni. Asi se u Vás inspiruju s tím popelem na válení (jak psala bodlinka, zkusím kozy nechat popelit ).
Jj, jenže ono se to i při prevenci prostě objeví. Sem tam se půjčí kozel, sem tam příjde koza ke kozlovi, sem tam se objeví cizí ovce ve stádě........
Nemám prostě pevně uzavřené stádo. Hlavně prosím nic o karanténě a pod..

Vstoupila jsem do této diskuse s názorem "co to je za blbost" a teď se na to dívám trochu jinak. Stačí číst zkušenosti a názory dalších a je ze mě lepší člověk .

Na klistata si myslim ze to fungovat nebude, prijdou me dost odolny. Muzete to otestovat bezte se projit nekam do kopriv a pak si prisaty kliste pocukrovat kremelinou, myslim ze nepochodite.