Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2015 14:24
megi

XXX.XXX.242.4

Dobrý den, mám dvě kozeny společně, na noc se zavírají do chlívku. Loni se nám stalo, že obě měli kozlata přibližně ve stejnou dobu (rozmezí dvou dnů) a některá zůstala plonkovní. Máma je nechtěla a druhá jim dala napít jen sem tam když nebyla moc ve střehu. Sice malí dorostli, ale nebylo to ono. Je možné, že si navzájem kozlata "kradli" a nakonec se o ně nestarala pořádně ani jedna? Letos jsou březí obě. Jedna porodila dnes dopoledne. Zůstala s malýma zavřená doma a druhou jsme nechali venku a večer ji necháme také oddělenou. Ta má termín porodu příští týden. Jak dlouho nechat kozu s kůzlaty oddělenou aby si pak kozy mezi sebou malý nekradli a měla každá svoje? Dříve se nám to nestávalo a normálně měla každá svoje mimina a starala se o ně.

15.4.2015 08:58
roklanka

XXX.XXX.46.22

Stát se to může, obzvlášť, porodí-li v jeen den, ale je i riziko, když jedna už kůzlata má a druhá rodí, že jak pomekává na svá ještě nenarozená kůzlata, přiběhnou cizí a vypijí jí. Obojí se mi stalo. Kozu stačí oddělit na den-dva, aby si kůzlata natiskla matku, pak už je po problému.

15.4.2015 10:22
megi

XXX.XXX.242.4

Roklanko děkuji za info. Holky jsou oddělený, ale ta co ještě na kůzlátka čeká se ozývá těm narozeným a jako bonus koza maminka s malýma je trošku krkavčí matka a kdyby bylo na ní tak by je asi i s klidem přenechala. Jako bonus se letos při třetích kůzlatech rozhodla, že bude zřejmě superdojnice a máme problém s tím, že vemeno je velikosti, že by se za něj nemusela malá kravka stydět a jeden struk tahá úplně po zemi. Vemeno má odřené z boku od noh a občas při chůzi si ho zboku přišlápne a rozedře, tak odřeniny ošetřujeme. Dříve měla vemeno také poměrně velké to co má letos je malá hrůza. Včera večer jí začalo vemeno tvrdnout tak jsme oddojili zhruba 2 l mleziva a to byla vydojená tak z půlky. Jeden struk má jakž takž, ten kozlata najdou a používají, ale u druhého si nejsem jistá - má ho až po zem. Když jsme doma tak vemeno nadzvedneme aby se napili i z něho, ale nevím, nevím. Ráno vemeno měla plné, ale netvrdlo a kůzlátka byla čiperná. Tak doufám, že chodí pít aspoň z toho jednoho výše položeného struku. Máte s takovýto vemenem nějaké zkušenosti a je šance že i ten přízemní struk najde svého strávníka?

15.4.2015 11:15
evacibulkova

XXX.XXX.73.135

Pekný deň Veľmi rada by som Vám odporučila tento web, ako bude neskoro -> http://albafos.blog.cz.

15.4.2015 11:53
roklanka

XXX.XXX.46.22

Zkuste vemeno večer vydojit celé, koza tvoří mléko okamžitě, takže kůzlatům neublížíte a kůzlatům se bude lépe pít. Předejdete problémům s vemenem, neb se zmenší a je pravděpodobné, že už se do té samé velikosti už nedostane.

16.4.2015 12:03
megi

XXX.XXX.242.4

Roklanko děkuji za rady. Večer jsem z jedné půlky vydojila 2,5 litru. Z druhé asi litr ale protože se tam začali živit obě mimina tak jsem jim tam něco nechala. Ráno bylo vemeno nalité ale ne tolik a mimča vesele hopsala. Druhou kozenu - matku čekatelku už jsme k ni vrátili a vypadá, že všechno bude v pořádku. Ještě jednou díky za Vaše rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík