Zpracování vlny od A do Z

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2015 17:12
ledana

XXX.XXX.13.211

Dobrý den všem, ráda bych se věnovala zpracování vlny od praní po zhotovení příze, prosím o radu jak začít, jaké stroje si pořídit, prostě uvítám jakoukoliv radu, zkušenost,...
Chtěla bych se tomu věnovat, mít možnost zpracovat vlnu i jiným než jen sobě, jako přivýdělek k dosavadnímu podnikání (nebo asi spíš pro radost smajlík )
Ráda zainvestuji do nákupu potřebného zařízení, ale nechce se mi do podnikání formou pokus-omyl a znovu...proto tento dotaz a prosba...najde se nějaká dobrá duše?

14.4.2015 17:46
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

ledana napsal(a):
Dobrý den všem, ráda bych se věnovala zpracování vlny od praní po zhotovení příze, prosím o radu jak začít, jaké stroje si pořídit, prostě uvítám jakoukoliv radu, zkušenost,...
Chtěla bych se tomu věnovat, mít možnost zpracovat vlnu i jiným než jen sobě, jako přivýdělek k dosavadnímu podnikání (nebo asi spíš pro radost smajlík )
Ráda zainvestuji do nákupu potřebného zařízení, ale nechce se mi do podnikání formou pokus-omyl a znovu...proto tento dotaz a prosba...najde se nějaká dobrá duše?

Máme ovce s krásnou vlnou. Sama je stříhám, vlnu přebírám, vyperu, rozvolním, znovu přeberu a dávám do polštářků, nepoužitelnou pak na izolaci pro vlastní potřebu. Také jsem měla sen o předení a dalším zpracování, ale měla jsem možnost vše si vyzkoušet na vlastní kůži "nanečisto" a rychle jsem vystřízlivěla. Jen samotné třídění a praní vlny vám zabere moře času, opravdu hoodně, nemá-li se to odfláknout, perete na několikrát. Pak potřebujete slušnou česačku na vlnu, investice okolo 8 - 10 tisíc - nevěřte tomu, že vlnu vyčešete kartáči, nevyčešete nic, upadnou vám ruce. Můžete taky plstit - to ale pak nebudete mít tu přízi, kterou chcete. Vyčesanou vlnu spřádáte. Kvalitní kolovrat okolo 12 - 15 tisíc - nekupujte starý, nevyplatí se to - podívejte se na kolovraty Ashford, to je nejlepší, co u nás seženete - prodává je paní Linhartová, fa Dalin Praha. K upředené přízi motovidlo, okolo 1000, dá se udělat i doma. Dále nepočítejte s tím, že se příst naučíte sama - takže taky kurs předení, okolo 2 tisíc. Přízi asi budete chtít barvit - další čas navíc a peníze za kvalitní barvy, Duha se na to nepoužívá smajlík Přízi pak ve finále můžete tkát (slušnější stav okolo 20 tisíc), plést, háčkovat nebo prodávat... ale nikdy na tom nezbohatnete ani si nijak nepřivyděláte, zvlášť, když ještě přitom podnikáte a nebudete se tedy moci věnovat této činnosti naplno celé dny. Podívejte se na web FLER, tam orientačně zjistíte ceny doma zpracovávané vlny a přes odkazy se dostanete na webové stránky dotyčných tvořilek. Také na internetu je mnoho zajímavých webů, stačí si zadat klíčová slova, rovnež na YouTube. Ať se vám daří.

14.4.2015 20:10
ledana

XXX.XXX.13.183

Děkuji za rady, já bych potřebovala někoho, kdo se tomu věnuje profi, ne doma na koleně...s investicemi počítám
Třeba se někdo ještě připojí, každopádně děkuji.

14.4.2015 21:28
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Dobrý večer,
jak myslíte profi? Lidí co se tím živí u nás moc asi není dost možná nikdo... Je to opravdu jen na částečný přivýdělek a pro radost. Opravdu zkuste ten Flér jak píše Ovcezkopce-. Zajímavý je také třeba tento blog http://oveckov.blogspot.cz/

Hodně štěsí

14.4.2015 22:41
lilo

XXX.XXX.201.210

No pani treba nebude uplna tvorilka... a kdyz se rekne profi ja si treba predstavim malou prumyslovou vyrobu... ne manufakturu... treba za sociku to fungovalo tak ze se ostrihali kralici a vlna se poslala kamsi kde ji vycistili, spredli, obarvili a za nejake penize poslali nazpet... pripadne se vlna vykupovala... a o tom pani nejspis mluvi... kdyz by to tak fungovalo tak si hned poridim plnou kralikarnu Angoraku... pani fandim ...

15.4.2015 06:07
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

ledana napsal(a):
Děkuji za rady, já bych potřebovala někoho, kdo se tomu věnuje profi, ne doma na koleně...s investicemi počítám
Třeba se někdo ještě připojí, každopádně děkuji.

Na vysoké profesionální úrovni, průmyslově, to u nás dělá snad jen Vlnap Nejdek, což je závod, kam se posílala vlna již za komunistů a vracela se spředená a obarvená. Spředou/smykají vám ji třeba v Arttexu ve Strmilově, ale pouze toto - neperou a jinak nezpracovávají. Jinak se prací s vlnou zabývá i řada obecně prospěšných společností, pracujících například s hendikepovanými - ale na profi úrovni to není, spíš jako přivýdělek a pracovní terapie. Stroje na zpracování průmyslově budou stejné jako pro ruční zpracování, akorát že ve velkém - velké prací lázně, mykací a spřádací stroje, průmyslové stavy. Ale myslím, že pokud seženete, že to jsou (deseti)miliony. A nezapomeňte: lanolín je dle klasifikace "nebezpečný odpad", tak ještě někoho, kdo vám ho bude odebírat a ekologicky likvidovat. Hodně zdaru ve vašem podnikání.

15.4.2015 09:18
bara001

XXX.XXX.43.142

ledana napsal(a):

Dobrý den, zpracování vlny je především velmi časově náročná práce a tím se dá říci, že dělat to na přivýdělek je nerentabilní. Pokud si za svou práci řeknete odpovídající částku, je to v podstatě neprodejné, když půjdete pod cenu, degradujete tím vlastní čas a práci. Ale to jen na okraj. Nevím, odkud jste, mohu nabídnout návštěvu u dcery v Krkonoších nebo mohu doporučit kurzy paní Daniely Linhartové na http://www.dalin-praha.cz/kurzy.php. Jinak mi klidně napište na mail, mohu poradit, vlnu peru, češu, předu i tkám a pletu , jen mi chybí každý den tak 24 hodin.

15.4.2015 11:16
evacibulkova

XXX.XXX.73.135

Pekný deň ! Veľmi rada by som Vám odporučila tento web, ako bude neskoro -> http://albafos.blog.cz.

15.4.2015 13:58
bara001

XXX.XXX.43.142

evacibulkova napsal(a):
Pekný deň ! Veľmi rada by som Vám odporučila tento web, ako bude neskoro -> http://albafos.blog.cz.

Nezlobte se, ale váš příspěvek jsem tedy k tomuto tématu nepochopila.

15.4.2015 14:21
ledana

XXX.XXX.13.69

Já asi ano...nejspíš mě má evacibulkova za blázna smajlík

Jinak všem díky za příspěvky do diskuze.

18.4.2015 08:47
malá koza

XXX.XXX.209.36

Dobrý den, pokud chcete inspiraci a setkat se s lidmi, kteří vyrábějí a prodávají věci z ovčí vlny, zajeďte se podívat do Toulcova Dvora v Praze.14.11. se tam koná prodejní výstava "Vlna a co s ní". Mají tam nádherné věci.

VlaďkaCe

19.4.2015 08:49
VlaďkaCe

XXX.XXX.209.138

Dobrý den!

Podělím se s Vámi o svou zkušenost. Mám vlastní ovce a angorské králíky. Zpracovávám jejich vlnu od začátku do konce. Kromě toho, že se o zvířata musím postarat (vydatně a na plný úvazek mi v tom pomáhá manžel zajištěný důchodcovskou rentou), musím chodit do práce. K obživě to OPRAVDU není. Myslela jsem si alespoň jako přivýdělek. Nakoupila jsem si vybavení, abych celý proces zrychlila. Stálo mě 60 - 70 tisíc! Výsledek - mám krásného a ušlechtilého koníčka, do kterého jsem investovala, tvořím si pro sebe a pro známé. Na víc nemám čas. Zpracování vlny je velice náročné na čas. A konkurence je dnes hodně veliká. Předení se věnuje už spoustu lidí. Předou z luxusních dovozových materiálů. A jsme zase u toho - těm naše vlna opravdu nemůže konkurovat. Víte kolik času zabere, než vyčistíte, učešete, nabarvíte a spředete jedno pětidekové přadýnko vlny? Ten čas Vám nikdo nezaplatí. Nechci odrazovat. Jen mluvím z vlastní zkušenosti. Kdybych se pustila do podnikání, soustředila bych se jen na něco z celého procesu. Např. příst z koupených česanců. Nebo barvit už upředené nakoupené příze. Ve světě se to tak dělá. Ale věděla bych, že jdu do velké nejistoty.
A ještě jedna poznámka k angorákům. Mám jich pouhých osm, což je z jedné střiže vlna tak na půl kila příze. Než se k tomu půl kilu dopracuji, musím denně ke kotcům, postarat se, aby králíci byli v čistotě, správně živení a jakmile jim doroste vlna, musí se denně česat. To zabere určitě hodinu času. Stříhání mi zabere dvě odpoledne. S ovcemi je to podobné. Nebudete mít kvalitní materiál, když se o ně nebudete adekvátně starat. Na vlnu má vliv zdravotní stav zvířete, podmínky, ve kterých ovce žije, i to, co přijímá. Musíte se postarat o odčervení, očkování, paznehty. Bahnění seberevšechen čas a když se ještě stane, že musíte dokrmovat jehně a běhat tam třikrát denně? Všechno tohle sebere Váš veškerý volný čas. Na vlnu Vám zbyde večer, když už jste unavená a sotva držíte oči.
Vstoupila jsem do této diskuze, protože mě sem přivedl odkaz na můj blog ovečkov.blogspot.cz. Nenechte se mýlit tím, co tam vypisuji. To je ta lepší stránka celé věci. Já jsem hodně zapálená do zpracování vlny, tak ji propaguji jak můžu. Ale vím, že jakmile bych se pustila do podnikání v tomto oboru, hodně by se změnilo. Už by to nebylo takové dobrodružné a naplňující.

19.4.2015 13:31
ledana

XXX.XXX.13.89

Moc děkuji za rady, ovce mám už několik let, tak vím co chov obnáší...
Všechno pořádně promyslím, abych neprodělala i gatě, jak se říká.

Přidejte reakci

Přidat smajlík