Průjem u kozy - čím krmit na posilnění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2015 21:58
peťak

XXX.XXX.159.147

Prosím pěkně, poraďte čím krmíte kozu při průjmu - na seno moc nemá chuť, raději by na zelené - to ale samozřejmě průjem zhoršuje, takže nesmí... Už je dosti vyhublá, veterinář to s ní vidí spíše bledě, prý by mohlo pomoci jetelové seno, to ale nemůžu sehnat...
Jedná se o postarší kozu, veterinář charakterizoval její stav jako že má chronicky problematické trávení (to má) a kůzlata, co teď měla, ji příliš vyčerpala. Co jí tedy dát, když na trávu, kterou by si dala, nemůže, seno, co mám, žere jen sporadicky a dostatek energie z něj nezíská a jetelové seno nemám? Děkuji.

21.4.2015 06:09
sansa

XXX.XXX.64.23

peťak napsal(a):
Prosím pěkně, poraďte čím krmíte kozu při průjmu - na seno moc nemá chuť, raději by na zelené - to ale samozřejmě průjem zhoršuje, takže nesmí... Už je dosti vyhublá, veterinář to s ní vidí spíše bledě, prý by mohlo pomoci jetelové seno, to ale nemůžu sehnat...
Jedná se o postarší kozu, veterinář charakterizoval její stav jako že má chronicky problematické trávení (to má) a kůzlata, co teď měla, ji příliš vyčerpala. Co jí tedy dát, když na trávu, kterou by si dala, nemůže, seno, co mám, žere jen sporadicky a dostatek energie z něj nezíská a jetelové seno nemám? Děkuji.

Já bych se snažila zastavit průjem a zkusila bych granule pro kozy.Jak zastavit průjem u koz najdete tady na starších vláknech.Divím se, že vám vet.nedal žádné vitamíny, nebo koze zrovna nepíchl něco podpůrného.

21.4.2015 07:00
aluskas

XXX.XXX.104.146

Já v těchto případech dávám ostropestřec, drcený karob (svatojánský chléb), pivovarské kvasnice, hrstku ovesných vloček, jecuplex, CITROENZYMIX.
S granulemi po průjmech nemám dobré zkušenosti, je třeba počkat až je trávení zcela srovnané a pak je začít velmi velmi pomalu přidávat.
Jinak zastavení průjmu je samozřejmostí.
Průjem to není samo sebou a určitě není nemožné to srovnat...
Je jisté, že koza není začervená nebo nemá acidózu?

21.4.2015 09:02
roklanka

XXX.XXX.46.65

To je dost složitá otázka, nepíšete co koze dáváte, kdy byla odčervená, jaké jsou výsledky koprologie, čím byla krmená (před průjmem) a jak postupoval vet při léčbě, co všechno jí dal.
1.může jít o acidozu
2.může to být začervení
3.nevhodné krmení
4.kokcidioza atd.

21.4.2015 12:54
peťak

XXX.XXX.159.147

Děkuji moc za odpovědi, jen jsem asi nebyla dost konkrétní v dotazu - nejde mi o to zjistit na tomto fóru, co koze je (to řeším s vetem), jde mi o vaše zkušenosti, co jí dát k jídlu (kromě sena, nad kterým se ošklíbá, protože obecně raději pastvu (o:), aby ji to zároveň posilnilo a zároveň nezhoršilo průjem - v tomto ohledu mi vet dokázal poradit jen jetelové seno, které bohužel nejsem schopná v tuto chvíli sehnat. (o: Zvažovala jsem vojtěškové granule - ty mám, někdo mi je však doporučuje a někdo naopak ne... Mockrát děkuji!

21.4.2015 13:53
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

peťak napsal(a):
Děkuji moc za odpovědi, jen jsem asi nebyla dost konkrétní v dotazu - nejde mi o to zjistit na tomto fóru, co koze je (to řeším s vetem), jde mi o vaše zkušenosti, co jí dát k jídlu (kromě sena, nad kterým se ošklíbá, protože obecně raději pastvu (o:), aby ji to zároveň posilnilo a zároveň nezhoršilo průjem - v tomto ohledu mi vet dokázal poradit jen jetelové seno, které bohužel nejsem schopná v tuto chvíli sehnat. (o: Zvažovala jsem vojtěškové granule - ty mám, někdo mi je však doporučuje a někdo naopak ne... Mockrát děkuji!

Nechovám sice kozy, ale sleduji tuto diskuzi. Když nezastavíte průjem, nemůžete koze nijak pomoci přilepšením ve stravě, protože živiny se nevstřebají, ale kozou proletí. A to je to o čem tady všichni píšou, zastavit průjem, srovnat zažívání a pak začít přikrmovat, ale pomalu, protože zažívání nesmíte přetížit. Pokud je průjem dlouhodobý a k tomu má pod sebou ještě kůzlata, může být koza i dehydrovaná a pak se nedivím, že nemá chuť na žrádlo. Máte zjištěné, zda koza dostatečně pije a močí? Pokud ano, tak mě jedině napadá nadopovat ji injekčně vitamíny a nějakou výživou. Ale žrádlo můžete řešit, až bude mít koza zažívání v pohodě.

21.4.2015 16:24
roklanka

XXX.XXX.46.63

Pokud řešíte průjem s vetem a koza ho má stále, tak změňte veterináře. Přesně, jak píše v horním příspěvku, nemůžete přilepšovat koze, pokud nemá trávení v pořádku.

21.4.2015 17:13
TBerry

XXX.XXX.32.230

Naše koza byla taky jednou nemocná, byla hrozně moc hubená a po odčervení nám veterinář doporučil dávat jí kopřivy na zotavení. Tak jsem dvakrát denně trhala plnou náruč kopřiv a světe div se, žrala je jak blázen. Přitom jako zdravá se jich v životě nedotkla.

21.4.2015 18:25
peťak

XXX.XXX.159.147

Děkuji, měla jsem pocit, že než se jí dá trávení do pořádku, zdechne mi )o: STála pořád u ohrady a mečela, že chce na pastvu, sena se přitom ani nedotkla... )o:
Zjistila jsem ale, že je celá divá po černém čaji, tak teď dostává několikrát denně svůj litrový "šálek" s medem a vypadá to, že jí to svědčí - po něm se i s chutí pouští do sena... Asi je opravdu problém nedostatek tekutin, v jehož důsledku nemá nejmenší chuť na seno... No snad nejsem za úplného hňupa, že mi to hned nedošlo, třeba to pomůže někdy někomu dalšímu(o:...
Jinak od veta máme Farmatan, co v jiných diskusích všichni doporučují, tak snad to pomůže..
Máte někdo zkušenost s vlivem kopřiv na průjem? Zkusila bych jí je dávat...

21.4.2015 18:33
roklanka

XXX.XXX.46.63

Pokud jí doktor nepíchá Hepagen, tak jí aspoň dávejte ostropestřec, na podporu jater. Kopřivy dotují železo, to je taky dobré.

21.4.2015 18:58
TBerry

XXX.XXX.32.14

peťak napsal(a):
Děkuji, měla jsem pocit, že než se jí dá trávení do pořádku, zdechne mi )o: STála pořád u ohrady a mečela, že chce na pastvu, sena se přitom ani nedotkla... )o:
Zjistila jsem ale, že je celá divá po černém čaji, tak teď dostává několikrát denně svůj litrový "šálek" s medem a vypadá to, že jí to svědčí - po něm se i s chutí pouští do sena... Asi je opravdu problém nedostatek tekutin, v jehož důsledku nemá nejmenší chuť na seno... No snad nejsem za úplného hňupa, že mi to hned nedošlo, třeba to pomůže někdy někomu dalšímu(o:...
Jinak od veta máme Farmatan, co v jiných diskusích všichni doporučují, tak snad to pomůže..
Máte někdo zkušenost s vlivem kopřiv na průjem? Zkusila bych jí je dávat...

No ona neměla vyloženě průjem, spíš měla měkčí slepené bobky, které se nesypaly. Za to mohli paraziti, takže se musela odčervit a následně jedla ty kopřivy. Brzy se uzdravila, ale spíš bych řekla, že jí pomohlo to odčervení, ty kopřivy byly spíš takový podpůrný prvek, který jí prý měl trochu posílit, ale určitě tím nic nezkazíte, pokud bude mít koza pocit, že je potřebuje tak je sní, pokud ne, tak je nechá. U nás to alespoň tak bylo. Celý týden se ládovala kopřivami, takže jí asi prospívaly, protože jindy se kopřivy ani nedotkne
Jinak pokud leží opravdu vysílená, tak nám jednou veterinář doporučil uvařit jí silnou kávu s kapkou rumu, ale to bych bez toho aby vám to přímo doporučil váš veterinář nezkoušela. Tenkrát jsem na tu radu koukala opravdu s nedůvěrou, ale přítel jí to nacpal stříkačkou do pusy, ona pak docela dlouho spala a myslím, že jí to opravdu posílilo Samozřejmě, že ji předtím veterinář zkontroloval, pořádně prohmatal a píchl vitamíny.

22.4.2015 13:19
petrako

XXX.XXX.3.11

Už to sice není aktuální, ale přidám svoji zkušenost. Moje koza měla průjem, že z ní šla jen hnědá voda, vůbec nežrala, měla rýmu. Odčervila jsem, dávala Farmatan, čtyři dny se to nelepšilo, už jsem taky čekala, že bude konec. Veterinář poradil ještě rozběhnout žaludek kváskem, tak jsem vyrobila kvásek a injekcí jsem to do ní natlačila, taky jsem vařila černý čaj s glukopurem, taky jsem jí to musela dávat násilím injekcí. A hlavně jsem vařila lněné semínko a sliz jsem taky dávala injekcí. Pak se stal zázrak a koza začala žrát, nejspíš zabralo odčervení nebo jí spravilo to lněné semínko. Zdena.

anett 123

14.9.2015 22:06
anett 123

XXX.XXX.165.142

Dobrý den chtela jsem se zeptat co pomaha na prujem u kozy ? na žradlo jsem ji dala zatím jen seno.

15.9.2015 10:25
peťak

XXX.XXX.159.147

Já vřele doporučuji černý čaj - pomohl mi vytáhnouut kozu z dlouhodobého průjmu, když už veterinář nevěřil, že to rozchodí (o: Několikrát denně jsem jí donesla hrnek (litrový (o:) černého čaje (někdy jsem ho i sladila medem) a ona mi ho s nadšením vypila. Potom se postupně začala zlepšovat. (o: Petra.

anett 123

15.9.2015 19:54
anett 123

XXX.XXX.165.142

Děkuji za radu :)

16.9.2015 10:26
moonika

XXX.XXX.185.78

Farmatan. a z bylín napr. dubová kôra, odvar alebo dubové halúzky. Ale pokiaľ príčina nebola spôsobená krmivom, prejedením a pod., môže to mať na svedomí aj začervenie. na dodanie živín stratených prujmom sú dobré rehydratačné nápoje.

Lukeee

27.8.2021 19:00
Lukeee

XXX.XXX.16.10

aluskas napsal(a):
Já v těchto případech dávám ostropestřec, drcený karob (svatojánský chléb), pivovarské kvasnice, hrstku ovesných vloček, jecuplex, CITROENZYMIX.
S granulemi po průjmech nemám dobré zkušenosti, je třeba počkat až je trávení zcela srovnané a pak je začít velmi velmi pomalu přidávat.
Jinak zastavení průjmu je samozřejmostí.
Průjem to není samo sebou a určitě není nemožné to srovnat...
Je jisté, že koza není začervená nebo nemá acidózu?

dobrý den, chtěl bych se zeptat do čeho dávat koze pivovarské kvasnice aby je sežrala nebo má průjem a nechce přežvykovat a je to 3 měsíčni kozlík děkují

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2021 20:30

Lukeee napsal(a):
dobrý den, chtěl bych se zeptat do čeho dávat koze pivovarské kvasnice aby je sežrala nebo má průjem a nechce přežvykovat a je to 3 měsíčni kozlík děkují

pokud vám kůzle nežere a má průjem, pak bez léčby zdechne

a pivovarské kvasnice na tom nic nezmění

27.8.2021 20:32

Lukeee napsal(a):

3měsíční kozlík má průjem a nechce přežvykovat? Jako že opravdu nepřežvykuje nebo nežere? Čím krmíte? Je odčervený?

Přidejte reakci

Přidat smajlík