Technologie krmení jádra u většího stáda

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2015 13:16
androvamilada

XXX.XXX.14.171

Přeji krásné odpoledne všem!

Moc prosím, podělte se se mnou. Vloni jsme měli smůlu na neplodného kozla, takže letos budeme rodit až teď, což pro mě znamená dát si tuhle sezonu se sýry pauzu, což uvítám i vzhledem k mojí oficiální práci; ale to není to hlavní.

Když dojím, kozy mi chodí na stůl po čtyřech, každá dostane svůj kbelík jádra. Tzn. že hubenější má jinou dávku než tučná matka, přes stůl beru i jalové kozičky, takže mám jistotu, že každá dostane a v klidu sežere svojí dávku.

Do teď jsem je brala přes stůl i když nedojím, abych měla jistotu, že budou připravené na porody. Ale je to enormní ztráta času, dělat to 2x denně a nedojit. Na druhou stranu mi prostě nefunguje, i když dám sebevíc nádob, aby se mi kvalitně nažraly všechny kozy na volno. Vždycky jich je pár, co nepůjdou žrát se stádem, třeba se ostatních nebojí, ale patří do kategorie "nípalek", dvě ve stádě jsou extrémní dominantky, u kterých nebude nikdo žrát v okruhu 10m, apod.

Dumám nad krmící uličkou s dírami na hlavy či dlouhým naddimenzovaným žlabem, ale pořád jsem nevymyslela něco, o čem bych neměla pochybnosti... Nemohli byste se se mnou prosím podělit, jak dáváte jádro u svého většího stáda, když nedojíte (cca 25ks)?

Díky předem za Vaše zkušenosti a čas!

Milada.

27.4.2015 13:29
roklanka

XXX.XXX.46.128

Já neporadím i když větší stádo mám, ale mám chlívky po dvou kozách, takže příkrmy dostávají až do chlívků, když jdou domů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.4.2015 16:25
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já to dělám tak jako Vy, takže také žádná rada. Došlo k tomu vlastně tak, že kozy mají své pořadí už z prvního roku a jakmile ho změním třeba letos, tlačí se a předbíhají, protože si ho pamatují. Proto jsem začala brát jakoby na dojení všechny, i ty, které ještě nedojím, ve stejném pořadí jako minulý rok. Už to takhle funguje několik let. Jen mám oproti Vám rozdíl v tom, že ty mladé jsou na konec - mám jinak všechny postupně po jedné, protože dojím ručně, a nakonec jich jde 5 najednou jíst z jednoho velkého škopíku. Tam už to je trochu strkání, ale každá něco dostane.
Asi je to neřešitelné. M.

27.4.2015 21:44
1021960

XXX.XXX.190.76

To samé řeším i já, dám všem do rozmístěných nádob a pozoruji které jsou odstrkované - to jsou asi 4, vezmu je za ohradu a dám jim zvlášť šrot, docela se dobře snášejí. Pak je zase pustím zpátky. Není to tak velká ztráta času, zblajznou to rychle. Jana

Přidejte reakci

Přidat smajlík