Kdy obměnit bahnice v chovu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2015 13:48
kastef

XXX.XXX.138.131

V jakém věku vyřazovat?Ptám se ted na názor obecně, vím že drobnochovatelé si často nechávají ovce hodně dlouho i do smrti...spíš názor, kdy je vhodné z hlediska produkce vhodná výměna.Mám ovce ve stáří okolo 7 let a jednu 8 letou, letos měly dvojčata a vždy jedno jehně od každé už vyžadovaly příkrm z láhve.Je mi jich líto, máme je od jehnat, ale asi už nastal čas...
Jsme s toho nervozní, ale je mi jasné, že nemůžeme mít 5 ovcí do jejich přirozené smrti, a máme hezké mladé jehnice.

28.4.2015 06:26
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak nikdo neporadí...?

28.4.2015 07:44
berrynator

XXX.XXX.224.181

To musíte poznat sami, v jaké kondici ovci máte. U nás ty nejlepší bahnice vydrží těch 7 až 8 let, poté sice ještě jsou schopny odchovat jehňata, ale většinou jen za cenu vyšší pozornosti, kdy se musí nechat delší dobu po porodu stranou a přilepšovat jim. Takže pokud jste již letos museli přikrmovat jehňata, tak bych již ovce nenechával, příští rok to lepší určitě nebude, spíše ještě horší.

28.4.2015 08:58
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Přesně tak, chovatel by měl sám poznat v jaké kondici jsou ovce. Nicméně letos jsme měli taky jehně na flašce, ale od pětileté ovce. Kdežto nejstarší devítiletá ovce svoje jehně odchovala sama. Možností je více. Pokud máte hobby chov a jde Vám o ovce, které máte od jehněte, můžete připouštět jednou za dva roky, ovce bude mít dostatek času, aby se po bahnění zvetila. Nechat si vlastní jehničky je dobrý nápad. Máme špatné zkušenosti s dokupováním jehniček z jiných chovů. Chovatel Vám naslibuje hory, doly a pak zjistíte, že má začervený chov, jehnička ve věku půl roku vypadá, jak Vaše v roce, po bahnění ovci musíte utratit, protože má výhřez dělohy (její matka ho měla taky, ale to se dozvíte až dodatečně), nebo si dovezete jehničku připuštěnou vlastní otcem, což Vám taky při koupi nikdo nesdělí atd. Necháváme si vlastní po dobrých matkách a postupně obnovujeme svoje stádo, ovce prodáváme ve věku pěti let, kdy jsou ještě v "produktivním" věku. S prodejem starších ovcí je problém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2015 09:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zalezi na plemeni. Mam osmiletou suffolk, pravidelne dava dvojcata, co ji mam, kupoval jsem ji triletou, tak mela snad pokazde jen jehnice. Hadam ze plodna plemena na tom budou s "trvanlivosti" hur. Romanovky a jejich krizenky, na tom budou asi nejhur, kdyz jsou s beranem porad.

28.4.2015 11:58
Massaro

XXX.XXX.109.6

Poměrně spolehlivým ukazatelem je stav zubů. Pokud jsou příliš ohoblované, ovce se pořádně nenažere a podle toho také vypadají přírůstky jehňat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík