... nebo hypomagnezémie (nedostatek hořčíku) - dala by se zjistit z krve. obecné příčiny: nesprávně poskládaná krmná dávka (ve prospěch bílkovin, dusíkatých látek, dusičnanů), náhlý přechod na jarní zelené krmení, nedostatek hořčíku v krmných náhražkách, hnojený porost, průjem, zhoršené vstřebávání hořčíku střevem kolem 3. měsíce věku, alkalóza bachoru
U anémie bych, přiznám se, křeče nečekala. Spíš slabost, únavu, bledé sliznice, povrchní a zrychlený tep,...
Dejte vědět, jak to dopadlo. Zpětná vazba je fajn.
pejsvidka
napsal(a):
Nema krece ze by sebou cukala, ale je cela ztuhla a ma vykulene oci, podaly jsme selen.Zere a pije ale chodi jako robot-proste ztuhle svalstvo...vet.nejdriv v Po ! Bohuzel!
Já si ten Váš popis představila jako tzv. tonickou křeč (tonus - latinsky napětí), to je stav, kdy dojde k zatnutí svalu, které trvá relativně dlouho. Navenek to působí jako ztuhnutí, nepřirozené vypnutí, strnulost. Klonická křeč je stav, kdy se sval naopak opakovaně "škube".
Neměla v nedávné době jehnička nějaké zranění? Nemáte doma vakcínu proti tetanu? (např. Cloteid) -určitě ji budou mít i na veterině pro psi a kočky, třeba máte v okolí nějakou non stop kliniku. Mohli by Vám tam možná prodat i Calfoset. Tím by se nic nepokazilo, naopak by ovečka získala den k dobru, než pan doktor přijde s účinnějšími léky.
Držím palce, tohle veterináře chtít bude.
Podle té strnulosti nohou bych také řekla, že je to tetanus. Při něm je i strnulý
krk a následně čelisti. Zvíře přestává žrát a pije pouze srkáním vody skrze
zatnuté zuby. Pokud to tetanus je, tak ve stavu, kdy již nastane strnulost, šance
na léčbu není. V takovém případě je lepší ukončit trápení injekcí od veterináře,
nebo poražením bez vykrvení, aby se krví tetanus neroznesl.
pajca
napsal(a):
Podle té strnulosti nohou bych také řekla, že je to tetanus. Při něm je i strnulý
krk a následně čelisti. Zvíře přestává žrát a pije pouze srkáním vody skrze
zatnuté zuby. Pokud to tetanus je, tak ve stavu, kdy již nastane strnulost, šance
na léčbu není. V takovém případě je lepší ukončit trápení injekcí od veterináře,
nebo poražením bez vykrvení, aby se krví tetanus neroznesl.
Je pravdou, že rozvinuté příznaky tetanu jsou nepříznivým ukazatelem. Ke smrti dochází za 3-6 dní od prvních příznaků. Vím o dvou jedincích, kteří se vyléčili, ale oba byli psi, stálo to spoustu peněz a spoustu úsilí. Sama bych ovečku s tetanem také neléčila. I když uznávám, že pro každého z nás mají zvíře a peníze jinou hodnotu. Takže v tomhle naprostý souhlas.
Ale poslední větě příliš nerozumím, myslím tu část o vykrvení a roznesení tetanu. Tetanus není nakažlivý v pravém slova smyslu. Původce se ze zažívadel např. koní a přežvýkavců, dostává se do prostředí, tím se kontaminují rány, kde v podmínkách bez kyslíku tvoří toxin, který se krví dostane k nervové tkáni, kde působí. Nakazit se lze bakterií Clostridium tetani, ne toxinem. Ale nechci poučovat, třeba nemám pravdu, třeba jsem nepochopila, jak jste to myslela.
Ještě by to mohl být zánět mozkových blan...
Před pár lety jsme měli kozla, který si díky své bojovné povaze způsobil celkem
malé poranění na krku. Když začal kozel chromnout na zadní nohy a přestával
žrát, volala jsem veterináře. Ten podle příznaků určil, že je to tetanus. (setkala
jsem se s tím poprvé). Jelikož veterinář neměl s sebou injekci na utracení,
řekl, ať kozlovi zkrátíme utrpení porážecí pistolí, ale ať ho určitě nevykrvujeme,
aby se krev nedostala do podestýlky a neroznesla se po okolním prostředí.
Jak jsem tehdy od veterináře nakoupila, tak jsem včera prodávala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pajca
napsal(a):
Před pár lety jsme měli kozla, který si díky své bojovné povaze způsobil celkem
malé poranění na krku. Když začal kozel chromnout na zadní nohy a přestával
žrát, volala jsem veterináře. Ten podle příznaků určil, že je to tetanus. (setkala
jsem se s tím poprvé). Jelikož veterinář neměl s sebou injekci na utracení,
řekl, ať kozlovi zkrátíme utrpení porážecí pistolí, ale ať ho určitě nevykrvujeme,
aby se krev nedostala do podestýlky a neroznesla se po okolním prostředí.
Jak jsem tehdy od veterináře nakoupila, tak jsem včera prodávala.
To se mu asi spletlo s antraxem.
Zvíře s antraxem hlavně nevykrvovat.
U tetanu... ty bakterie jsou jen v hloubce původní rány, bůhví jestli. Zvíře zabije tetanový toxin a ten nakažlivý není. A samotný tetanový bacil se do rány dostane z půdy a hnoje, tam je ho už plno.