Zasušení kamerunské kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2015 19:02
canka

XXX.XXX.33.9

Zdravím,
minulý rok jsme kozenu zasušovali po kůzlatech klasickým způsobem, prostě jsme vysadili jadrné krmivo a pastvu, koza zůstala na dietě jen o senu a vodě, ani tvrdý chlebík jsme nedávali...a nedojili samozřejmě...kozena do cca 10 dní byla ok...jenže teď je to nějaké horší...kozena měla letos prvně tři kůzlata...včera jsme kůzlátka ve třech měsících prodali..a dnes ráno přijdu, a koza vemeno jako kráva(počítala jsem samozřejmě s tím, že se jí naleje, když prcci necucají, ale takhle?). Od rána je už na dietě, má k dispozici jen seno, krmnou slámu a vodu...odpo v půl čtvrtý jsem byla kozenu kontrolovat, vemeno ještě narvanější, teplé, ale vysloveně nehřálo...vím, že zakrslý kozeny se nedojí a měli by si s tím v podstatě poradit sami, když nebudu oddojovat a sahat na vemeno, ale...skoro skrz vemínko nemůže chodit..má ho opravdu narvaný..teď jdu krmit, tak doufám, že to bude ok...pokusím se vyfotit vemínko..zdálo se mi, že začalo červenat...bojím se zánětu..do hoďky dodám foto.

3.5.2015 20:01
canka

XXX.XXX.33.9

Takže vemínko zatím nehřeje, naomak není tvrdé, ani bolestivé, koza lítala po zahradě, když jsem přišla, skákala po pařezech...takže zatím to vypadá v pořádku, ale vemínko je narvané...foto přikládám...

3.5.2015 21:22
ver

XXX.XXX.128.19

Zakrslý kozeny se klidně dojit můžou. Jen to jde s malými struky hůř. Nejsem žádný velký odborník, ale já bych aspoň prvních pár dnů, třeba jednou denně oddojila. Bála bych se.nechat veminko takhle nabušený aby nedošlo k zánětu. Až se po týdnu nebou dvou bude mléka tvořit méně, přestala bych oddojovat. To že koze zmizely ze dne na den všechna kuzlata je nepřirozený a nemusí si s tím poradit sama bez problémů.

10.5.2015 22:28
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Dobrý večer, já když zasušuji tak ze začátku oddojuji alespoň prvních 4-5 dnů, stačí jednou denně a pak obden, jak se ji začne vemínko zmenšovat tak přestávám nevydojím uplně všechno.

11.5.2015 19:06
canka

XXX.XXX.33.9

Děkuji za radu, nakonec vše dobře dopadlo, neoddojovala jsem, vemínko jsem hlídala, zda netvrdne, nehřeje...byla na dietě seno, voda...a dneska už paráda, vemínko malé, klidné, nehřeje nic...už jsem dnes pustila kozenu na pastvinu společně s ostatními a zdá se vše v pořádku..

27.9.2018 21:31
Fída Novák

XXX.XXX.87.166

Prosím o radu,koupil jsem údajně zasusenou kozu. Jenže mi připadá to vemeno moc plné a celkem ji překáží při běhání.Dekuji za radu,začínám! Tak prosím někoho,kdo tomu rozumí a ne jako běžne! Též nikomu neradim,když sám potřebuju.

28.9.2018 19:30
dad

XXX.XXX.225.133

Tak na to vemínko šahněte a zkuste zmáčknout,
nejsem zastáncem tohoto tvaru vemene, podle mně vždy vadí a mně se špatně dojí

28.9.2018 19:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Copak o to, že se špatně dojí, na to se dá zvyknout. Nejhorší je takové vemeno pro čerstvě narozená kůzlata. Tak silný struk nemohou pořádně uchopit do tlamičky a klidně chcípnou u plného vemene. Kůzle by mělo co nejdřív po porodu dostat mlezivo. Ideálně hned jak se postaví na nohy. Nejpozději do 6 hodin. Pokud je v době porodu chladno, tak se s každou minutou snižují šance na přežití. Taky jsem jednu takovou měla - s podobně blbě tvarovaným vemenem a musela jsem nastoupit jako náhradní matka. Oddojit a dát vypít dudákem. Jakmile si nezvyknou od začátku pít z vemene, tak se už nenapijí. Jedno kůzle jsem naučila, aby pilo alespoň na dojírně. Tam si vzalo struk a sápalo se potom na všechny kozy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2018 19:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, tohle je tvarově strašné vemeno. Prodávající věděl, proč prodává.

29.9.2018 09:54
Fída Novák

XXX.XXX.87.166

Kozu jsem koupil s jejím ročním kůzletem,tak asi kojí normálně. Ale bůhví jak to je opravdu,až když jsem ji dojil a zjistil,že mléko je slané a vodové,tak mi pani řekla,že je zasusena. Ale to už byly holky u mě a vlastně toho nelituju,beru to jako další záchranu zvířat od špatnýho domova. A paní asi fakt věděla,jel jsem pro ně osobakem,že je odvezu na sedačkách jednu podruhé,ale ona s manželem mi je narvali do kufru a jeďte. Tak jsem zatnul zuby a jel cca,50 km daleko. Taky měly obě přerostlé paznehty,že se uprostřed překrývaly. Tak jen vždy hledám jako začátečník informace,ale vadí mi v důležitostech,že deset lidí má deset názoru. Což veterina též,jeden mi sviňku zachránil,ale druhý ať ji zastřelím a uvařím psům.

29.9.2018 20:32
dad

XXX.XXX.225.133

začátečník by neměl zachraňovat, nikdo by neměl zachraňovat nekvalitní hospodářská zvířata, tím se pak jen množí neduhy, selekce, selekce a znova selekce, jinak se nešvarů nezbavíme a budou další nešťastní a zmatení začínající chovatelé (majitelé) a jejich nepodarky

30.9.2018 09:32
Fída Novák

XXX.XXX.87.166

Přidejte reakci

Přidat smajlík