Ocasy u tříměsíčních oveček, prosím poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2015 18:40
David Hass

XXX.XXX.0.214

Dobrý den, žena koupila 4 jehňata, původně na spásání louky.Nakonec bychom si je chtěli nechat na trvalo a neporážet.Mám strach aby jim od kaštanů a moči nehnila prdelka.Gumičky i kleště mám(kupoval jsem na odrohování kozy) Je možné jim gumičkami amputovat ocásky i v tomto věku?(jedna jehnička má dokonce 4 měsíce) vím, že teď už by se to dělat nemělo smajlík
Pokud ne, jak zastřihovat, abych tomu neštěstí s červy předešel? Jsem z toho úplně na prášky, nesnesu aby mi zvíře trpělo, chci udělat vše co je potřeba.jedná se o kříženky suffolk a zwartbles.

13.5.2015 19:20
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

David Hass napsal(a):
Dobrý den, žena koupila 4 jehňata, původně na spásání louky.Nakonec bychom si je chtěli nechat na trvalo a neporážet.Mám strach aby jim od kaštanů a moči nehnila prdelka.Gumičky i kleště mám(kupoval jsem na odrohování kozy) Je možné jim gumičkami amputovat ocásky i v tomto věku?(jedna jehnička má dokonce 4 měsíce) vím, že teď už by se to dělat nemělo smajlík
Pokud ne, jak zastřihovat, abych tomu neštěstí s červy předešel? Jsem z toho úplně na prášky, nesnesu aby mi zvíře trpělo, chci udělat vše co je potřeba.jedná se o kříženky suffolk a zwartbles.

Dobrý den,
máme tytéž kříženky a to některé s kupírovanými ocasy, některé bez zkracování. Ale popravdě nevidím v tom rozdíl. Když má ovce srajdu, zadělá si zadek i s kupírovaným ocasem, protože výkaly potečou dolů a naschnou v obrostlém okolí zadku. A při močení si stejně vlnu vždycky trochu počůrají, to jinak nejde, to byste jim musel zadek depilovat. Takže to chce hlavně ovce udržovat v kondici, aby se případným kaštanům předešlo, odčervovat a opatrně s jádrem. Občas ovcím ostříhám okolí genitálií, aby jim větralo. A žádné červy jsem tedy nikdy neviděla, natož ohnilou prdku

13.5.2015 19:35
David Hass

XXX.XXX.0.214

Tak to vám děkuju, já si nyní přečetl několik příspěvků, kde říkají, že u stříhání ovcí s ocasem zjistili, že to pak vlna slézá i s kůží a že jsou tam někdy i červy...že by už ovci s ocasem nechtěli...no a šli na mě mrákoty...

13.5.2015 20:11
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

David Hass napsal(a):
Tak to vám děkuju, já si nyní přečetl několik příspěvků, kde říkají, že u stříhání ovcí s ocasem zjistili, že to pak vlna slézá i s kůží a že jsou tam někdy i červy...že by už ovci s ocasem nechtěli...no a šli na mě mrákoty...

Nevím. Ovce si stříhám elektrikou sama 2 x za rok (ale asi by stačilo i jednou ročně) a okolo genitálií a struků stříhám klasickými "srdcovkami", to jsou ty většinou červené velké ruční nůžky na ovce. Jde o to, nenechat ovci moc zarůst, to se pak i začne pouštět vlna sama ze zapaření a jestli je ještě obalená kaštany, asi se pak můžou i ti červi objevit. Nebojte, čtyři ovce si ohlídáte.

14.5.2015 14:58
owex

XXX.XXX.162.176

V tomto období už bych ocasy nekupíroval. Hrozí napadení myázami a potenciální úhyn zvířat. Jednu sezónu vydržte a v zimě, kdy nejsou mouchy jim ocásky zkraťte. Normálně jim to odpadne, ale kontrolujte si, aby rána nebyla krvavá, aby se tam nedostal nějaký zánět. Doporučuji zastříknout pederiprou(alamycinem). A to že mají ( budou mít ) kolem zadku kaštany lze řešit občasným ostříháním třeba ručními nůžkami takto znehodnocené vlny.

15.5.2015 21:37
Nicola

XXX.XXX.213.74

Mám také možnost porovnat ovce s ocasem a bez, jediný rozdíl je, že jim pro můj klid ocasy tak jednou za tři měsíce ostříhám dohola (podle toho jak rychle dorůstá vlna), spojím to s úpravou paznehtů, takže to ani není o tolik práce navíc. Pokud ovce nemá průjem, tak si na ten ocas jenom močí (když je ostříhaný, tak ani nemočí), ale bobky jsem tam teda neviděla. Ve chvíli, kdy nastanou nějaké zažívací potíže, což zas tak často není, tak přistřihnu nejen ocas, ale i zadek a stehna. Do gumičkování starších ovcí bych se nepouštěla, přecejen ocas už není jen chrupavka, ale kost a když si představím, že si zagumičkuji třeba svůj prst, tak nemám odvahu nechat tím zvířata trpět, když opravdu stačí jen udržovat ocas ostříhaný a ovce pravidelně kotrolovat:).

linzii

15.5.2015 23:01
linzii

XXX.XXX.1.174

Měla jsem berana s ocasem a jak píší ostatní, problémy nebyly žádné. Vyjma měsíce na jaře, kdy začne růst tráva a ovce byly ještě ve vlně kvůli porodům, je v trávě hodně dusíku a beran měl průjem. Během toho měsíce jsme kontrolovali a když bylo třeba, lapli jsme ho a ocas ostříhali i s bobkama a vlnou. Takže doporučuji kupírovat jehňatům jak se má, ale když už je s ocásky máte a tříměsíční, nechala bych, čtyři opravdu uhlídáte v pohodě

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.5.2015 20:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za mě - ocas v takovém věku bych kupírovala maximálně pod sedací a rukou veta. Jinak už to hraničí s týráním a hrozí zdravotní komplikace, jak už říkali ostatní.
Co se týče kaštanů - měla jsem bahnici, co trpěla chronickým průjmem a ta byla obalená neustále. Ono nemusí mít moc srsti, aby se na sebe postupně ten trus nachytával a vytvářely se ty koule... jediné, co je třeba hlídat, jsou ty, co se dělají na ocase. Aby se nezapařil a právě aby do něj mouchy nenakladly vajíčka (= červy). Z toho ocasu jsem to musela ostříhávat nůžkami na růže :(
Každopádně u jakýchkoli jiných ovcí jsem to neřešila a ikdyž se stane, že některé mají na začátku jara řidší stolici, tak ikdyž jsou ve vlně, nestává se, že by se jim kaštany dělaly... ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík