Domácí výroba sýrů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2015 13:45
Monika333

XXX.XXX.49.24

Ahoj, jsem začátečník a zkouším si vyrábět sýry. Bohužel jsem při zrání neuhlídala teplotu a sýr mi zhořknul...jde ho nějak zachránit? Nějak napravit? Zraje 6tý den. Děkuju :).

21.5.2015 14:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den, o jaky jaky typ syru melo jit? dale jake pouzivate kultury... a jak je davkujete... za horknutim stoji velka davka mlekarenske kultury...

21.5.2015 15:22
Monika333

XXX.XXX.49.24

Zkoušela jsem camembert, kultury přesně na to dělané a dávkování dle návodu. Ale bylo tam že by teplota při zrání neměla přesáhnout 17 stupňů...že pak sýry hořknou a to si myslím je můj případ, protože jsem dnes měřila a máme ve sklepě 18,5 stupně :/ Je to tedy na vyhození, nebo se to dá ještě zachránit? Děkuju :).

21.5.2015 16:41
roklanka

XXX.XXX.46.236

Už se zachránit nedá.Ale nemyslím si, že to je teplotou, která přesáhla 1.5 stupně, spíš má pravdu Lilo, moc kultury.

25.5.2015 10:00
Vik

XXX.XXX.21.102

Souhlasím, moc kultury nebo syřidla, camembert může také zhořknout pokud je přezrálý, ale to je tak za min.3 týdny, také podle mléka (kozí...

25.5.2015 10:33
Monika333

XXX.XXX.49.24

Děkuji, zkusila jsem další várku, dala méně syřidla a na kulturu pořídila microváhu..protože ty ždibíčky na špičičku nože se vážně nedají odhadnout :) Nechala jsem zcela oschnout a dala pro změnu do ledničky kde je 8.5 stupňů...jiné místo s lepší teplotou jsem zatím neobjevila..tak snad se to povede..

25.5.2015 10:50
Vik

XXX.XXX.21.102

Monika333 napsal(a):
Děkuji, zkusila jsem další várku, dala méně syřidla a na kulturu pořídila microváhu..protože ty ždibíčky na špičičku nože se vážně nedají odhadnout :) Nechala jsem zcela oschnout a dala pro změnu do ledničky kde je 8.5 stupňů...jiné místo s lepší teplotou jsem zatím neobjevila..tak snad se to povede..

Záleží na tom jaké máte kultury, mikrováha je dobrá věc, ale pro malé domácí použití asi zbytečná. Camembert je zdánlivě jednoduchý sýr, ale vychytat správnou konzistenci je poměrně fuška. Odkud máte recept? je třeba dodržovat časy zrání kultury i srážení atd... nejde jen o teplotu zrání.

25.5.2015 10:53
Monika333

XXX.XXX.49.24

Dělám sýry vždy ze 4l mléka (nemám větší hrnec) takže kultury dávam 0,02 na což bude mikrováha ideální :) Recepty mám z knížky Domácí mlékař (ekokoza.cz) Snažím se opravdu dodržovat co píší :).

25.5.2015 12:17
roklanka

XXX.XXX.45.55

Do lednice? To se připravte na to, že vám plísní bude obrůstat kde co. Dávala jsem zrát do boxů sýry do sklepa a obrostly mi bílou camenbertovou plísní i zátky od piva :-D. V lednici zraje pomaleji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík