Zkoušela jsem camembert, kultury přesně na to dělané a dávkování dle návodu. Ale bylo tam že by teplota při zrání neměla přesáhnout 17 stupňů...že pak sýry hořknou a to si myslím je můj případ, protože jsem dnes měřila a máme ve sklepě 18,5 stupně :/ Je to tedy na vyhození, nebo se to dá ještě zachránit? Děkuju :).
Děkuji, zkusila jsem další várku, dala méně syřidla a na kulturu pořídila microváhu..protože ty ždibíčky na špičičku nože se vážně nedají odhadnout :) Nechala jsem zcela oschnout a dala pro změnu do ledničky kde je 8.5 stupňů...jiné místo s lepší teplotou jsem zatím neobjevila..tak snad se to povede..
Monika333
napsal(a):
Děkuji, zkusila jsem další várku, dala méně syřidla a na kulturu pořídila microváhu..protože ty ždibíčky na špičičku nože se vážně nedají odhadnout :) Nechala jsem zcela oschnout a dala pro změnu do ledničky kde je 8.5 stupňů...jiné místo s lepší teplotou jsem zatím neobjevila..tak snad se to povede..
Záleží na tom jaké máte kultury, mikrováha je dobrá věc, ale pro malé domácí použití asi zbytečná. Camembert je zdánlivě jednoduchý sýr, ale vychytat správnou konzistenci je poměrně fuška. Odkud máte recept? je třeba dodržovat časy zrání kultury i srážení atd... nejde jen o teplotu zrání.