Boule na krku po aplikaci Footvaxu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2015 20:43
valda78

XXX.XXX.62.8

Ahoj farmari,

pred mesicem jsem nechal naockovat stado proti hnilobe paznechtu vaxinou Footvax.

Dnes po ostrihani jsem zjistil, ze nektere kusy, starsi ovce, ale i mlada jehnata maji na miste vpichu obrovskou tvrdou bouly.Nektere boule jsou jiz praskle a po zmacknuti z nich tekla bila nezapachajici tekutina s krvi.Jinde je doslova vyzrana dira do masa.Osklivy pohled vet rekl, ze se to muze stat, ale s resenim bohuzel nejak neprisel :(

Nemate nekdo nejake zkusenosti strikam jim to desinfekci, hermanek, jitrocel...

Poradi mi nekdo...Dekuji Vam za vecne odpovedi...

Zdravi Lada.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.6.2015 21:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

valda78 napsal(a):
Ahoj farmari,

pred mesicem jsem nechal naockovat stado proti hnilobe paznechtu vaxinou Footvax.

Dnes po ostrihani jsem zjistil, ze nektere kusy, starsi ovce, ale i mlada jehnata maji na miste vpichu obrovskou tvrdou bouly.Nektere boule jsou jiz praskle a po zmacknuti z nich tekla bila nezapachajici tekutina s krvi.Jinde je doslova vyzrana dira do masa.Osklivy pohled vet rekl, ze se to muze stat, ale s resenim bohuzel nejak neprisel :(

Zdravi Lada.

Příbalový leták k Footvaxu:

Je možnost vzniku ojedinělé hypersenzitivní reakce. V takových případech je nutné bez prodlení
zahájit požadovanou léčbu. Tato představuje aplikaci adrenalinu nebo antihistaminik.
Olejovitý základ vakcíny může vyvolávat lokální reakce v místě vpichu. Tyto se mohou projevovat
jako mírný otok asi po 24 hodinách od aplikace až k velmi dobře rozeznatelné opuchlině až 3 cm v
průměru asi v období 8 dní od aplikace. Tento typ může nadále zvětšovat svoji velikost do 5-8 cm v
průměru. Takové otoky však většinou zůstávají neaktivní a zmizí v průběhu 4-6 týdnů. Otoky
perzistují po dobu maximálně 10 týdnů.
Ojediněle mohou vzniknout bolestivé hnisavé abscesy, jako následek sekundární infekce v místě
aplikace, při nedodržení zásad správné aplikace (asepse a s.c. aplikace). I v těchto případech je
možno očekávat úplné nebo částečné vyzdravení v době 10 týdnů od aplikace.
Případné lokální reakce k druhé aplikaci se vyvíjejí pomaleji. V těchto případech jsou případné
nekrotické léze velmi zřídkavé.
Ve velmi ojedinělých případech byl zaznamenán variabilní výskyt generalizovaného kulhání u
vakcinovaných ovcí. Tyto případy jsou dávány do spojitosti s lokální imunologickou reakcí přímo na
končetinách ovcí a jsou přechodné povahy. Objevují se v průběhu 24 hodin od aplikace a normálně
vymizí do 48 hodin. Léčba je nezbytná jen zřídkavě.

7.6.2015 21:58
přezdívka

XXX.XXX.105.195

valda78 napsal(a):
Ahoj farmari,

Zdravi Lada.

Taky očkuji FOOTVAXEM. Na příbalovém letáku je doporučení, neočkovat před střiží, právě proto, že to tak v polovině případu má takovouhle reakci a při stříhání ta boule vadí. Po střiži je to hned vidět a můžete hned ošetřit třeba PEDERIPROU. Jinak se s tím nedá nic dělat.

8.6.2015 07:12
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Vyčistit, zastříkat desinfekcí a nechat být. Taky nás to potkalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík