Dobrý den,
rád bych se zeptal jako začátečník zkušených chovatelů o radu. Jak je to u koz s:
1. velikostí vemene
2. velikostí a tvarem struků
3. konzistencí vemene
a to během života kozy (je tam nějaký vývoj např. po prvním, druhém, třetím... porodu?).
Mám prvničku, kříženku hnědé kozy a AN kozla, která má malé vemínko, asi jako mužská pěst a struky velké asi jako půlky ženských malíčků (tak max.5 cm dlouhé a tenké). Kolik má mléka nevím, protože vše vypijí kůzlata, která se narodila před měsícem. Vemeno je na omak jakoby svalnaté. Kůzkatům to zřejmě stačí.
Zkoušel jsem ji oddojit, ale ani kapka. Také je problém jak dojit takové miniaturní struky. Nepříchází v úvahu úchop celou rukou. Jedině prsty.
Mohl by mi prosím někdo zkušený objasnit, zda vemeno a struky ještě narostou nebo to už tak zůstane?
Kozu jsem koupil ještě jako kůzle a odchoval si ji sám, a to za účelem na mléko. Přiznám se, že teď jsem z toho poněkud zklamaný. Na koze jsem nešetřil a dostávala (a stále dostává) nejlepší žrádlo, kolik jí libo.
Co s tím? Půjde vůbec s tak malými struky dojit? Bude z toho aspoň tolik mléka, aby se vyplatilo ji chovat? Má to nějakou perspektivu? Porostou ještě struky/vemeno? A co ta svalnatá konzistence vemene? Myslel jsem si, že vemeno má být správně žlaznaté. Co s ní?
Za odpovědi upřímně děkuji. P.
Koza roste tři roky a vemeno taky. Nevím, jak stará máte kůzlata, ale pokud jsou větší, odstavte je na noc a ráno můžete podojit pro sebe. Jen tak zjistíte, kolik mléka vlastně má.Laktace se zvyšuje buď strmě (koza nasadí hodně a pak už zvyšuje pomaleji) nebo pozvolné, laktaci od laktace zvedá nádoj) nejvyšší bývá 3 -4 laktace. Struky tvar nemění a vyrostou jen maličko, naučíte se podojit i tak malé, je to o zvyku a úchopu. Nevím, co si představujete pod pojmem ''vyplatilo se jí chovat''
To co nazýváte svalnatou konzistencí vemene, budou to pravděpodobně mléčné žlázy, které mohou být jako dva velké laloky a vemeno bude prázdné.
Vemena jsou dost variabilní.
Pokud chcete zjistit, kolik má koza mléka, tak už je můžete na noc odstavit, podojit a vrátit kůzlata koze. Kůzlata na maso odstavuju ve dvou měsících a zabíjím ve třech. Kozičky do chovu nechávám pod matkama do tří měsíců a pak odstavuju. Jsou chovatelé co prodávají do chovu i dvouměsíční a není to na kozách znát, dorostou, rostou tři roky, pokud jsou dobře krmené.
Prvničky treba čo najskôr začať dojiť, respektíve oddojovať. Ja kozľatá hneď po pôrode oddeľujem, takže dojím od prvého dňa. Každá prvnička mala na začiatku maličké struky, ale ručným (v mojom prípade aj strojným) dojením sa struky natiahli. Samozrejme tvar vemena je daný geneticky, ale dĺžke strukov sa dá pomôcť.
Pokiaľ ide o odchov budúcich kôz na mlieko, vôbec nie je potrebné dlhé odchovávanie na kozom mlieku. Dôležitých je prvých pár dní na kozom mlezive, potom už kozľatá budú dobre prosperovať aj na umelej náhrade. Oveľa dôležitejšie je čo najskôr začať s prikrmovaním jadrového krmiva aby sa tráviaci trakt vyvinul tak aby bol v budúcnosti schopný tráviť čo najväčšie množstvá jadra.
Mám 8 letou kozu.Koupili jsme ji mladou, nepřipuštěnou. Vemeno malinké, struky také. Při kůzlatech se jí normálně nalilo. Struky se zvětšily také, ale pořád je má malé. Naučila jsem se ji dojit bez problému. Musí se uchopit i s částí vemene. Zpočátku to jde hůř, ale pak ji vydojím snadno. Má velice dobré mléko, po kůzlatech dá i 4 litry. Nechá se podojit od každého. Navíc je velice krotká, hodná, zamečí jen na pozdrav. Tyto její přednosti vyvážily trochu obtížnější dojení. Když jsem se před několika lety zde ptala, jestli jí struky více narostou, tak mi jedna chovatelka napsala, že ne, ale že se ji naučím dojit. Měla pravdu.