Dobrý den, ovce se dá naučit na úvazek. My máme ovce i kozy naučené na úvazek. S beranem taky není problém. Dávám je na delší lano. Lépe je dát každou na svůj kolík. Je menší pravděpodobnost, že se zamotají. Musí mít na řetězu obrtlík, aby se řetěz nezkroutil. Na úvazek si musejí postupně zvykat. Nedávejte je tam, kde mají přístup cizí zvířata, aby jim neublížili. Já je dávám na kolík pouze, když je někdo doma a může je kontrolovat a dát jim vodu.
Asi tak, letos jsme prodávali dospělého 3 roky starého kamerunského berana, vezli jsme ho paní, která měla ovci klasickou, chlupatou, měla jenom hobby chov pro děti, takže ji bylo jedno, že jehňata budou kříženci. Když jsme přijeli na místo zjistili jsme, že ovce i koza se pasou uvázané, jelikož nemají oplocený pozemek - z jedné strany železniční trať, z druhé strany silnice. No, nazdar, říkala jsem si, to nedopadne dobře. Eda nebyl nikdy přivázaný, pasl se na volno. Vysvětlovala jsem, že Eda není na úvaz zvyklý a že to může být problém a už jsem se viděla, že ho vezeme zpátky. Nicméně novým majitelům se Eda líbil a tak se rozhodli, že ho nechají v chlívku a pak se uvidí. Za týden mi paní volala, že se Eda pase taky na úvaze a že je v klidu, párkrát prý se řetězem škubnul, ale pak mu to došlo a je klid. Tudíž ovce na úvazu pást můžete. Hlavní je zajistit: možnost - schovat se do stínu, - napít se v průběhu pasení a taky je třeba hlídat, aby měly co pást, pak jim to zřejmě nevadí. A jak máte pořešené ustájení? Budete je na noc zavírat do ohrady? Nebo budou na úvaze i v noci? To už je podle mě jiné kafe.
Ovce si určitě na úvaz zvyknou, já před několika lety měla přes léto na úvaze mladého berana. Co bylo nevýhodou takového pasení, že člověk musel být poblíž a pořád hlídat, kdyby si náhodou omotal řetízek kolem nohy, když byla okolo vyšší tráva, tak ani obrtlík nepomohl, protože se to "zacuckovalo". Další problém byl s vodou, beran byl hračička a co hodinu mu bylo potřeba donést vodu, jelikož místo pití s kýblem bojoval a vždy jsem ho našla vylitý až několik metrů od něj a při těch vedrech jsem ho nemohla nechat bez vody. Na noc se zavíral do chlíva, protože nechat ho přes celou noc na řetězu na pospas nějakému psu nebo divokým prasatům, nebo i lidem mi nepřišlo rozumné.