filipes

XXX.XXX.159.162
Prosim poradte
chcel by som si kupit kozu mohla by byt vo výbehu s hydinou. Mame husi, kacky a sliepky
za kazdu radu dakujem
filipes

XXX.XXX.159.162
A mal by som zaujem o nejake male plemeno.
Tak chcete malou kozu... tj... holandskou nebo kamerunskou? jednu? uz to je spatne koza je stadove zvire... pak mate drubez... kachny, slepice, husy.. no budis pominem-li hygienu chovu, kachny se koze budou bezesporu machat ve vode, tz, koza se nenapije... koza bude bezesporu zrat zradlo drubezi... husy ji budou trapit... myslim si ze pro kozu to neni dobra spolecnost... :) nemluve o tom ze az zaprsi bude se brodit v blate a to take koza zrovna nerada.. no popremyslela bych nad tim zdravim at se dari.
Koze drůbež vadit nebude, ale naopak. Koza jim všechno sežere. Určitě vám budou psát, že se nemá chovat jen jedna koza. Já jsem měla 2 a už jsem na to nestačila a jedna byla dost divoká a bylo komplikované krmení. Teď mám jen jednu se slepicemi a je to v pohodě. Zrní můžete slepicím rozhodit na zem, ale cokoliv jim dáte do nádoby, to koza vyžere. Mám otvor v plotu, aby na to slepice dosáhly. Horší by to bylo s husami a kachnami. A taky trávu znečistěnou od drůbeže koza nespase. Já trávu koze nosím.
Mám opravdu velkou zahradu a tam 2 kozy české bílé a 3 ovce kamerunky s beránkem a jednu velkou ovci nějaká směs no a k tomu tam jsou 3 husy s houserem 15 slepic s kohoutem a 5 slepiček zakrslých rousných se 2 kohoutky a ještě loni tam byly 4 kachny pižmovkys kačerem a to vše se množí takže když dojde na mláďata tak toho tam je požehnaně a nevadí si jen když mají husy housata tak houser prohání zvířata když se moc přiblíží, vodu mají ve strouze která mi protéká zahradou a mají tam 2 malý rybníčky na ráchání. Slepice mají na krmení oddělený kout plotem a v něm dvířka jen pro slepici a nebo husu, dospělá kamerunka se tam už neprotáhne. Všechno si tam žije bez válek a kozy a ovce spasou skoro všechno.Asi sem to napsala zmateně ale snad se v tom vyznáte, slepicím prostě krmení dejte někam kam kozy nemužou a máte vyřešeno ale ty kozy chtějí být opravdu aspoň 2 ať nesmutní.
filipes

XXX.XXX.159.162
Dakujem a mozte mi poradit nejake male plemeno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No vždyť Vám to už psali - nejmenší jsou: holandská zakrslá a kamerunská. Počítejte ale s tím, že málokterá z těchto malých je užitková. Většinou mají mléka tak pro svoje mladé. Ale nevím, z jakého důvodu jí chcete (jestli drůbež nestíhá spásat...).
filipes

XXX.XXX.159.162
Chcem ju preto aby spasala dvor ale aj pre radost.
Dobrý den, tak jestli mohu poradit kamerunky jsou mazlové pokud k nim budete denně chodit, nedojí se proto že jim stačí mlíčko akorát tak pro jehnata, dobře rodí aspoň já mám takovou zkušenost a co pro mne bylo taky důležité že se nestříhají i když já je na jaře když už mají přelínáno vyčešu jak psa hihi páč jinak mají na zádech chuchvalce než jim to vypadá a to se mi nelíbí. Zvykli si na to že s nima něco dělám a držejí, beran dá hlavu nahoru a když ho češu tak je v rauši . Ať si vyberete jaký druh chcete budou vám dělat radost.
helenakucerova
napsal(a):
Dobrý den, tak jestli mohu poradit kamerunky jsou mazlové pokud k nim budete denně chodit, nedojí se proto že jim stačí mlíčko akorát tak pro jehnata, dobře rodí aspoň já mám takovou zkušenost a co pro mne bylo taky důležité že se nestříhají i když já je na jaře když už mají přelínáno vyčešu jak psa hihi páč jinak mají na zádech chuchvalce než jim to vypadá a to se mi nelíbí. Zvykli si na to že s nima něco dělám a držejí, beran dá hlavu nahoru a když ho češu tak je v rauši . Ať si vyberete jaký druh chcete budou vám dělat radost.
Akorát, že zadavatel chtěl kozu a ne ovečku ale je to jedno, kamerunská obvena je zhruba stejně velká jak kamerunská koza, holandské kozenky jsou o něco menší.
filipes

XXX.XXX.159.162
Dakuje za vsetky rady.
filipes

XXX.XXX.159.162
Tak si to este rozmyslim
Já chovám kravičku,5koz a kozlíka,30slepic,6holubů,3krocany a perláka. Opravdu mám ale odděleno tak, aby se kozy nedostaly ke krmení slepic, a slepice ke kozám. A denně čistím kyblíky s vodou, protože jim do toho slepice lezou a sviní ji nožičkama, tak aby neměly problém s parazity apod. JInak už jsem koupila napáječku, tak snad to bude lepší. Na pastvě mám kozičky na úvaze a jsou v místech, kde slepice už tak moc nechodí a nekadí tam. Kačenky jsem zrušila, kvůli právěže zašpiněné vodě, a průjmům slepiček. Prostě vyhrála hrabavá drůbež, ale kdybych měla potok, tak by zůstali. Ten ale nemám, musím vodu nosit.