Postup odrohování pomocí kastračních gumiček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2015 10:17
petr008

XXX.XXX.76.218

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo detailně popsat postup odrohování pomocí kastračních gumiček. Na co si dát pozor a jak přesně postupovat. Děkuji mnohokrát.
Mám 4-letou kozu s velkými rohy (30cm), která mi šikanuje ostatní kozy a pochroumala nohu jedné z nich. Dělá peklo a tak uvažuji, že to zkusím. Někde jsem ale slyšel, že se tím udělají díry do mozkové dutiny . Je to pravda? Jaká jsou rizika, prosím? Existuje i jiný způsob odrohování dospělé kozy s takto velkými rohy?

25.6.2015 09:10
eva.jist

XXX.XXX.178.50

Já jsem s úspěchem odrohovala 2 kozy. Žádné díry do hlavy se neudělaly. To je hloupost a musela jsem se smát. O rizicích nevím. Každá koza to možná snáší jinak, ale u mě to proběhlo bez problémů. K nasazování je třeba nejméně 4 ruce, tzn, že to nemůže udělat jeden. Použila jsem 3 tenčí provázky asi 50 cm.Všechny 3 provázky jsem navlékla do gumičky a pomocí nich jsme gumičku roztáhli.3 ruce gumičku nasazovaly a čtvrtá držela hlavu. Gumička se musí nasadit hodně u hlavy, aby nezůstaly pahýly. A také pozor na chlupy, to by se gumičky špatně zařezávaly. Rohy upadnou asi za 4 až 6 týdnů. Je trochu krve, stačí to postříkat dezinfekcí. Jedné koze visel roh na kousku kůže, tak jsme ho museli odstříhnout. No ale nemyslete si, že koza po ztrátě rohů zkrotne. Bude kozy šikanovat dál, ale ostatním neublíží.Já jsem tu agresivní kozu nejdříve odrohovala a za 2 roky prodala. Možná má někdo jiné zkušenost.

25.6.2015 09:46
roklanka

XXX.XXX.45.140

Díry být mohou, ale zacelí se, není důvod se toho obávat, jen je třeba to ošetřit a neodrohovat v době výskytu much.Gumičky by se měly nasazovat až kolem roku věku, ostřihnout chlupy u hlavy a lépe nasadit rovnou dvě gumičky, někdo dělá i pilníkem rýžku u hlavy na rohu, aby gumička lépe držela a nerolovala se nahoru. Nasazují se u lebky, pomocí kleští, ale dají se nasadit i pomocí provázků. Může se stát, že koza, které se už rohy kývají, bude méně žrát a přestane se pást, prostě sehnutá hlava je jí nepříjemná. To trvá tak týden před upadnutím. Každá koza reaguje jinak, není žádné měřítko, některá po nasazení se chová, jako by se nic nedělo, jiná se snaží toho tlaku zbavit. Názory i zkušenosti na tento způsob se různí, povolený není, ale já ho vřele doporučuji, když už rohy jsou. Letos jsem zaspala, takže zkušenost s odrohovací pastou nemám, ale příští rok to chci zkusit, neb zkušenost kamarádek kozařek je více než pozitivní.Odrohovací pasta se používá u čerstvě narozených (odrohovávají se dvoudenní), vyžaduje trochu času a odělení od matky na pár hodin.

1.7.2015 00:46
brenda

XXX.XXX.159.149

Já právě tuto zkušenost prožívám, kozička má široký roh, a mordovala hlavně kůzlata. takže gujičky si vykoledovala. A jeden den si o pletivo 1roh urvala. Krve bylo jako z prasete. ale použila jsem tampon na zastavení krvácení, a zavázala. Do rána to perfektně zvládla, a ráno jsem natřela gencianovou violetí. druhý roh zatím úspěšně odolává, asi přidám tu druhou gumičku. Ale už jako jednorožec nikoho nebije a je fajn.

2.7.2015 10:55
westernlove

XXX.XXX.195.188

Odrohovala jsem gumučkama a už nikdy přišla jsem tak o milovanou kozu.Nebyla očkovaná a když jí odpadával druhý roh tak dostala tetanus Byla to moje chyba a nikdy si to neodpustím

4.8.2015 07:17
brenda

XXX.XXX.159.149

Dobrý den, tak moje kozička 2díry do hlavy opravdu měla. a bohužel při druhém upadnutí rohu i když byla desincekce stejná a očištění i ovázání od much, dostala tetanus. Nyní právě je v nemocnici.Při dotazu, zda je nutno něco dát, mi můj vet neřekl nic. Ale na veterině v Brně, mi Bylo sděleno, že je nutné mít naočkováno vakcinou proti tetanu, a v den odpadnutí rohu v případě, že je tam díra. ještě přeočkovat Serem proti tetanu. vydrží jen 14 dní a je potřeba to dát po každém odpadnutí rohu, je-li tam díra. A jinak od další osoby, nedělat to v létě, ale pouze na jaře, a napodzim, či v zimě, ano když nejsou mrchy mouchy. Hnusná zkušenost. Držte nám pěsti.!

10.8.2015 19:33
brenda

XXX.XXX.159.149

Tak kozička uhynula, ale zjistila jsem, že ji nebyla aplikovaná dávka, která byla udána výrobcem, volala jsem i do Biovety, a potvrdili mi, že to nebylo správně. Je nutné první dávku předávkovat, a to max. dvojnásobek, nejlépe,1,5x první den, a následně 70ml.2-4dny, podle příznaků. A v případě, že to nezabírá, zvířátku humánně pomoci, a neprodlužovat, Toť názor, přímo z Biovety. V každém případě, je nyní ale i hrůza, že Bioveta serum zvýšila skoro jednou tolik, co loni. Na veterině 2500, kč za 100ml. Takže je určitě levnější, v případě, že chcete, nebo si myslíte, že budete odrohovávat, naočkovat vakcínou, přeočkovat- to je nutné, a pak při odrohování už jen je malá dávka séra, které nevyjde tak draho.

11.8.2015 09:57
aluskas

XXX.XXX.104.146

Očkovat proti tetanu je dobré, nikoli nutné. Já jsem dřív očkovala celé stádo Covexinem. Teď už přes dva roky neočkuji a nevidím rozdíl. Odrohovala jsem od té doby asi 10 koz. Velká rána byla vždy, zastříkám Silver sprayem a v pohodě.
Samozřejmě je-li riziková oblast a vím, že se mi tetanus vyskytl, nebudu riskovat, naočkuji a včas přeočkuji, o tom žádná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík