Farma Mokřiny

XXX.XXX.153.7
Dobrý den, obracím se na Vás s naším problémem. Máme chovné ovce Oxford Down.
V loni se jim na uších udělaly boláky, uši měli jako z igelitu. Tak nejprve jsme řešili svrab, naočkovali jsme ivomec. Nic to nepomohlo, další veterinář nám udělal stěry, veterinární
vyšetření H.K. Svrab to není, ale staphylococcus equorum. Dostali jsme další očkování
Tetraciklin. A byl klid, do jara než ovce odrodili a šli zpět na pastvu. A máme to tu znovu,
Už jsme z toho na nervy, může to být pastvou, nebo co se stalo? Jak to léčit? Moc prosím
o rady, už nevím koho se zeptat. Vaše zkušenosti se nám moc líbí, tak se obracíme na Vás.
VÚŽV rozjíždí poradenství na těchto stránkách, můžete svůj dotaz směřovat i tam. http://poradna.vuzv.cz/index.php/cz/forum/index.
Farma Mokřiny

XXX.XXX.153.7
Dobrý den, posílám pár fotek. budu ráda za každou radu. předem díky Ilona.
Tady to tak jednoznačné není, ale mohl by to být stejný problém jako v tématu "ovečka má odřenou hlavu" - kde jsem k tomu něco psal. Pokud se Vám tento problém objevuje jen dejmetomu od června do října, tak je to jasné - má to spojitost s těma mouchama. Vy popisujete, jak jste to loni léčili, ale nebylo by možné, že to třeba neustoupilo až po mrazech místo toho tetraciklinu?
U Vašeho oxforda to však není tak zlé, tak bych to neřešil, protože tato přecitlivělost má jen dvě řešení, nechat to být, nebo ovci porazit. Ale závěrem jen zdůrazňuji, že podle té Vaší fotky to není tak jasné jak u té safoli viz zmiňované téma.
Karel.
Farma Mokřiny

XXX.XXX.153.7
Díky za odpověď, taky nás to napadlo. Jak říkáte, s teplem to zmizelo a celou zimu
byl klid. Po čtení různých příspěvků, si myslíme, že to je opravdu ten hmyz. Teď jsme je nastříkali " Neostomosanem" a uvidíme. Píšou, že je to účinné. Tak nám držte pěsti.
Ilona.
Rád bych Vám pěsti držel, ale vsázíte na špatného koně - Neostomosan mám vyzkoušený a nepomáhá. Používám ho u psů - tam je dobrý, ale konkrétně na tento ovčí problém nezabere. Viděl jsem hodně špatné případy a věřte, že stádium, ve kterém je Vaše ovce, je ještě hodně dobré, nelamte si s tím hlavu. Po mrazech to přejde. Ovšem je třeba se zamyslet nad tím, jestli nechávat potomky postižené ovce dále do chovu - já bych to nedělal.
Hodně radosti z Vaší záliby Vám přeje Karel.
koja
napsal(a):
Rád bych Vám pěsti držel, ale vsázíte na špatného koně - Neostomosan mám vyzkoušený a nepomáhá. Používám ho u psů - tam je dobrý, ale konkrétně na tento ovčí problém nezabere. Viděl jsem hodně špatné případy a věřte, že stádium, ve kterém je Vaše ovce, je ještě hodně dobré, nelamte si s tím hlavu. Po mrazech to přejde. Ovšem je třeba se zamyslet nad tím, jestli nechávat potomky postižené ovce dále do chovu - já bych to nedělal.
Hodně radosti z Vaší záliby Vám přeje Karel.
Něco podobného jsem měla v chovu asi před třemi lety. Léčila jsem jak jsem psala v příspěvku ovečka má odřenou hlavu. Vyskytlo se mi to asi u 4 ovcí. Podotýkám, že nebyly nijak příbuzné, pokud nepočítám příbuznost z třetího kolene přes prababičku. A ta ještě ve stádě byla a žádné příznaky u ní nebyly. Chce to ale podchyti v začátku a nenechat to "rozprasit ". Potom je léčba složitějčí. Píchnout injekci není až takový problém, ale poctivě omývat postižená místa roztokem IMAVEROLU je docela fuška.A jen jedno omytí nestačí.