Tak sem tak po delší době probírala inzerci a vidím, že většina koziček a kozlíků k prodeji sou podíloví AN.Je jich čím dál více...Na českou kozu se narazí poměrně méně často.Předpokládám, že když to lidi takto připouští, asi je to osvědčené-uvítám nějaké konkrétní zkušenosti-dojivost, povaha zvířat, zdraví takových podílových kříženců.
Některá zvířátka jsou fak krásná a lákají ke koupi.Zatím mám už pár let ovečky, kozu plánuji až se sníží počet ovcí/ letos to mělo být, ale zas to nevyšlo a sme na plném počtu./Takže asi zatím to nebude...ale uvažuju a zajímám se.
Jaké tedy máte zkušenosti?
Dobrý den, záleží k jakému účelu kozičky chcete, anglonubijská koza je koza s kombinovanou užitkovostí, měla by mít vyšší podíl bílkovin a tuků, což dnes bohužel není vždy pravda, neb se dováží hodně zvířata exterierová, kde se užitkovost nedělá, ale mělo by to tak být, a jsou i větší amohutnější než hnědá či bílá kozička, a křížením s bílou kozičkou či hnědou vzníká F1generace, kterážto je vždy o kous napřed, neb pobere- měla by- to nejlepší z obou rodičů. takže kozlíci jsou třeba lépe osvalení a rychleji rostou, pokud natrefíte na kvalitní hnědou či bílou- zaplať pánbů za ně. S vyšší dojivostí, a šupnete na to kvalitního nubiáčka po kvalitní mamce na bílkovinu a tuk, tak máte velký předpoklad, že budete mít dobrou užitkovout- tedy množství mléka s vyšší bilkovinou a tukem, tedy na dělání sýrů. Také se tvrdí a u mnohých koz je to opravdu tak, že mléko AN kozičky není víceméně poznat, že pijete kozí mléko. Procenticky je to asi pravda, ale není to podmínka. ToŤ mé zkušenosti.
No právě na to sem myslela, že vím ikdyž jen z doslechu, že sem sem dovezla spousta nekvalitních zvířat, která neměla užitkovost, tak jestli nejde jen o parádu.Co se týče ustájení tak by byla kombinace chlév když nejsme doma a o pasení asi na úvaze neboť louka je uprostřed vesnice je obecní a je oplocen jen jeden díl /máme ovce/.Na zbytku by se mohly pást kozy.Krmím trávou, senem a šrot máme ovesný a ječný.Mám možnost za dobrou cenu granule, kupuju i jehnátkům./ i když těm nejedou/.
No to není fakt žádná bomba-proto pořád přemýšlím, jestli bílou kozu, hnědou nebo anglonubii kříženku.Ono se to připuští jedno mezi druhým často kozeny co moc nedojí, jen kvůli barvě, nebo že to mají lidi místo psa, i když nedojí moc, tak nevyřadí/ i takové případy jsou/.Já bych se spokojila i se dvěma litry, což se bere jako že je spíš méně...ale i já sem bohužel taková, že bych méně dojící kozu nedokázala dát porazit./ staré ovce máme do smrti/.
Beruša
napsal(a):
No 1,2 litrů a ještě má kozlíka.Asi to není nic extra...
Jak pro koho to není moc extra. Koza si na sebe vydělá už při nádoji 1 litr denně. Já jsem zase nešťastná z toho, že je mléka moc. Musí se pít a jíst taky něco jného než jen mléko a sýry. Psům a kočkám zalévám granule mlékem a několik PET lahví už mám zaražené na horší časy. I když letos jsem bez mléka nezůstala. Jednu kozu jsem nepřipustila. Když se okozlila její sestra, tak se podělily o kůzlata a na to, že se už dojí druhý rok bez přestání dává ještě 2 litry. Bohužel nemám kde pást, takže dostávají kvalitní seno, nápoje a zbytky zeleniny z kuchyně. Kdyby mohly na trávu, tak jsem přesvědčená, že ještě litr přidá.
No 1l mléka asi stačí málokomu.Já bych se spokojila, kdyby to bylo možné se 2 litry, to není nereálný požadavek.U nás ve vesnici už kozy nejsou, sousedé přes 2 zahrady a naproti je ještě před pár lety měli, ale jsou už staří, tak to nezvládali a kozy dali pryč.Byly to bílé kozičky po pl.kozlech, oni tomu nějak nerozuměli, ale ti kozli v okolí stáli, tak měli vlastně kvalitní kůzlata, kozy byly 4 litrové-a to kůzlata ani neprodávali, měli je na maso.Ty poslední kůzlátka co byli naproti u sousedů, sem už nestihla zamluvit, byly to kozenky, chtěla sem je pro kamarádku.Bohužel skončily na maso.Tito staří lidé by takové litrové kozy jistě nechtěli, měli prasátka a potřebovali mléko hlavně pro ně, mlíko pili sami na snídani, dělali kakao atd, ale sýry se u nich nedělaly.
Jještě mám jednu známou, už hodně starou paní, co bydlí ve vesnici kde je tchán, a ti kozu mají bílou taky moc hezkou pěkně dojící.Oni ti starší dokázali udělat selekci i bez KU.Jak koza nedojila, šup na maso.
Takže 4-5 litrovku bych ani nepotřebovala, ale mám kočičky, drůbež, tak přebytky bych užila.Sýr má rád manžel já už méně, ale mlíko máme rádi moc oba.
kastef
napsal(a):
No 1l mléka asi stačí málokomu.Já bych se spokojila, kdyby to bylo možné se 2 litry, to není nereálný požadavek.U nás ve vesnici už kozy nejsou, sousedé přes 2 zahrady a naproti je ještě před pár lety měli, ale jsou už staří, tak to nezvládali a kozy dali pryč.Byly to bílé kozičky po pl.kozlech, oni tomu nějak nerozuměli, ale ti kozli v okolí stáli, tak měli vlastně kvalitní kůzlata, kozy byly 4 litrové-a to kůzlata ani neprodávali, měli je na maso.Ty poslední kůzlátka co byli naproti u sousedů, sem už nestihla zamluvit, byly to kozenky, chtěla sem je pro kamarádku.Bohužel skončily na maso.Tito staří lidé by takové litrové kozy jistě nechtěli, měli prasátka a potřebovali mléko hlavně pro ně, mlíko pili sami na snídani, dělali kakao atd, ale sýry se u nich nedělaly.
Jještě mám jednu známou, už hodně starou paní, co bydlí ve vesnici kde je tchán, a ti kozu mají bílou taky moc hezkou pěkně dojící.Oni ti starší dokázali udělat selekci i bez KU.Jak koza nedojila, šup na maso.
Takže 4-5 litrovku bych ani nepotřebovala, ale mám kočičky, drůbež, tak přebytky bych užila.Sýr má rád manžel já už méně, ale mlíko máme rádi moc oba.
Kozí mléko je pro prase výborné, to vím, ale pořizovat si ho kvůli tomu, že mě denně zbývá 3 - 4 litry mléka nehiodlám. Prase potřebuje i něco jiného než mléko a až doroste, tak co s masem. Ve dvou lidech prase za rok nesníme a opět, i když domácí vepřové je něco úplně jiného, taky se přejí. Občas, když přijede dcera, tak si mléko vezme, ale je 30 km daleko a nejde to jezdit 3x týdně pro mléko. Taky musí počítat a to mléko by se jí pořádně prodražilo.
No já prase též nemám, jsme také dva-máme co dělat abychom snědli kohouty co vykrmíme a králíky, ty mám hlavně jako chovný materiál pro jiné chovatele, ale spousta se jich musí i sníst, vše se neprodá, i když maso je dobré a taky je o ně celkem zájem na prodej.Mám hodně drůbeže tak bych to mlíčko určitě zužitkovala, kdyby zbylo.
V mojom malom stádočku mám 4 AN podielovky. Najstaršia 50 %ná dojí na tretej laktácii 4,5 až 5 litrov denne. Ostatné sú prvničky 50 a 75 %né. Doja na prvej laktácii 1,9 až 2,2 litre denne. Všetky sa doja veľmi mäkko. Mlieko od nich je chuťovo lepšie. Mám celkovo 8 dojných kôz a tieto podielovky vylepšili celkovú chuť mlieka ktoré predávam - zmiešané od všetkých kôz a zvýšili výťažnosť syrov. Tak isto jogurty sú o poznanie chuťovo lepšie. Od mojich dlhodobých klientov mám pozitívne ohlasy na kvalitu mlieka a výrobkov, pritom zloženie stáda nepoznajú. Okrem toho, tieto podielovky oveľa lepšie znášajú horúčavy. Biele kozy odmietajú vyliesť z prístreška, ANky sú schopné aspoň určitý čas sa pásť. Suma sumárum som s nimi veľmi spokojná. Toľko moje vlastné skúsenosti.
S lepší chutí mléka souhlasím. Teda nic proti našim českým kozám, ale ze začátku, když jsme učili kozu u dojení stát, tak řádila jako tajfun a navíc je potvora a bije mi druhou kozu a to dost tvrdě. Chtěla jsem ji prodat a koupit si bílou z farmy v kontrole užitkovosti. Byla jsem si ji i podojit a když jsem doma ochutnala mléko, cítila jsem v tom kozinu , ale od naší 50 % je mléko úplně jiné, mohla bych ho pít litry...
Capa trvale nemám. Vždy na jeseň kúpim 100 % AN capa a keď si splní svoju povinnosť, ide o dom ďalej .
Kŕmim senom, trávou - pastva, šrotom - kukuričný, jačmenný, sójový. K tomu kŕmny chlieb, lucerkové granule a vitamínovo minerálny doplnok pre dojné kozy. Samozrejme soľ a vodu majú k dispozícii stále.
No tak fakt nevím jak se rozhodnu,6 litrová koza pro mne nutná není, ale aspoň ty 2 litry lépe 2,5 jak říká manžel, to snad není přehnaný požadavek.Co mám pár známých co chovají bílé tak sou to super dojky kvalitní, nebyl by problém seznat kůzle ale oni mají mlíčko hlavně aby měli pro čuníky a krmí brojlery tak jim přilepšují.Já bych ale chtěla aby se mlíko dalo i vypít, ale přebytek bude taky zvířátkům.Ale zas chytnout kříženku AN co dojí 1l mlíka, to by se mi moc nelíbilo.
No nechám si to projít hlavou, asi to bude otázka sympatií, co koupím-samozřejmě s přihlédnutím ke vzhledu atd, ono na některých zvířátkách je i vidět, že dojit nebudou.
Ještě sem se chtěla zeptat-i když o tom tu bylo řečeno hodně-dáváte někdo nápoje, těch pár starších lidí co ještě znám a kozu mají/ nebo měli před cca 2lety/, tak nápoj dělají, prostě se to tak dávalo tak to dělají pořád, jsou to bábiny okolo 8O let.Oni to dávají/-li/ od kozlátek, a kozičky si nechávají/ -li/ svoje, tak asi jak je to od mala zvyklé.I můj muž, babička kozu měla také když byl děcko, bydlela s nimi vzpomíná na nápoj-myslel, že se to dává dote´d.Dát to asi 3 leté koze zvyklé na suché, by byl konec, naopak když koupíte kozu zvyklou na nápoj, asi je spíš vhodné dělat jí ho dál, asi by jí to scházelo...
Tak milí přátelé,
po několika letech plánů na naši malou domácí farmičku konečně přibyly vysněné kozičky -kůzlátka kříženky AN.Na mlíčko si ještě počkáme až do dalšího roku, ale už se moooc těšíme...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak ať se Vám splní ty Vaše kozí mléčné sny!
Tak zas uplynul nějaký ten čásek a naše kozeny porodily každá dva kozlíky, krásně barevné po plemeném kozlovi AN.
Každý den večer dodojujem, je to děsná bitva-kozy vyvádí jak šílené, lehají, sedají.Hrůza-doufám, že je to časem přejde, to by se fakt nedalo.Jsme na ně dva a skoro nemáme šanci.Jen se děsím, aby jim to nezůstalo.Před spaním, když jim jdu zavřít chlívek, tak kozy prchají/myslí si, že bude další dojení.Nechci jim to zhnusit, ale nějak se to naučit musí.
Přitom druhý den se jedna kozena nechala podojit uplně v pohodě, nikdo ji nedržel, ani se nehla.Další dny už tyátr.
Tak můžu říct, roky sem pracovala jako dojička na kravíně, a ani ta nejhorší prvotelka nevyváděla nikdy jako tyhle kozy.A když tak po pár dnech přestala.
Na začátku je to vždy peklo - už nevím ani jak dlouho, ale řekla bych, že třeba i měsíc, než se nám prvničky víceméně uklidnily... (o: U některých pomohlo přivázat jim jednu zadní nohu vodítkem trochu zvednutou, no ale i tak to byl vždy boj. Ale nebojte, spraví se to. Jen to chce trpělivost a vytrvalost.. (o: Holt kozy jsou kozy... Taky to bude jiné, až už nebudou mít pod sebou kozlíky a pochopí, že jim pomůžete od tlačivého vemínka... Teď si možná i chtějí mléko pro kozlíky šetřit... Mají ho dost? Možná by Vám ještě pomohlo postavit si dojící stůl, kde se vepředu zaklapne koze hlava do nějakého mechanismu takže musí zůstat víceméně na místě a člověk už řeší "jenom" ty nohy (o: No ale musím říct, že naše nikdy nezdrhaly, když měly pocit, že bude dojení, naopak, vždy se hrnuly na dobrůtku, co při dojení dostanou.. Jenom jedna nejdrzejší - ale ta to dělala spíš naschvál, abych za ní musela lítat jako ťulpas a ona se mi mohla vysmívat, než že by se dojení bála (o:.
Tak hlásím, že kozeny už se krapet uklidnily-napřed dostanou svoje jádro, krmí se dohromady spolu i s malými, nejsou závistivé, ani se u toho netlučou, takže je nechávám navolno.Pak až dožerou muž jednu chytne, šup s ní ke zdi, já je přimáčknu, vydojím ty zbytky co nechali kozlíci, pak hned druhá a a pak dostanou odměnu tvrdý chleba nebo jablka.Už pochopily, že když nebudou dělat bordel, tak o to dřív dostanou ten chleba.Samozřejmě časem bych to chtěla vychytat nějak mín komplikovaně, ale už seto dá.
Poradím Vám.
A nebudete musieť nič "primačkávať", ako píšete.
Na mieste, kde dojíte, v úrovni hlavy ( dojenej kozy ) namontujte kúsok retiazky, alebo lana s karabínkou.
Dojenú kozu pred dojením zaistite karabinkou o obojok a môžete dojiť.
Keď si na to kozy zvyknú, a zvyknú si skoro, mlieko ich tlačí, tak sa Vám bude tá druhá koza sama natískať a ešte tú prvú nebudete mať ani podojenú.
Tak uplynul nějaký čas, kozeny už mají nějaké to mlíčko i pro nás, půl dne ještě necháváme kozlíkům, ale už mám zásobu mraženého na sýr.
Chtěla bych zkusit balkánský sýr-máte někdo nějaký osvědčený postup?
Jsme sice s mužem mlékaři, ale kravské mléko je jiné.Vše potřebné k výrobě mám.
Jinak kozky už se naučily stát uvázané na krátkém řemínku a dojení probíhá vcelku OK.Dojí obstojně, jsou to prvničky, mají okolo 2 l mléka každá/odhadem-něco ještě vypijí kozlíci/.
AnnyZ

XXX.XXX.92.43
Veškeré kozí výrobky dělám z Domácího mlékaře, jen přidávám vždy chlorid vápenatý. Teď dělám každý den tvaroh (je období ovoce, tak s ovocem, do buchet atd.), hodně u nás frčí korbáčiky, to také milují děti. V chladu mi zrají Camemberty a s modrou plísní :D.
Díky za tipy, už sme to prošli a zítra navečer to vypukne!
Výsledky sdělím, jak sme dopadli.
Zkusíme asi mozzarellu, korbáčky.
Až jak to dopadne napříště, pak zkusíme balkánský sýr.Snad to bude poživatelné
Ještě jeden takový malý dotaz, moc se to sem nehodí, vím, není to tu inzerce, ale neměl by někdo zájem o 5 měsíční jehnici, pěkně urostlou kříženku po polomasné ovci a Romanovském beranu?Vyměnila bych ji i třebas za bezrohé kůzlátko kozičku, nebo podílového AN kozlíka.Nebo za obilí, pšenici, oves.
Tak sme to ochutnali-mozzarella připomíná trochu něco mezi mozzarellou a haluškama/ i konzistencí/, ale je to jedlé, a docela chutné.
Balkán sme ještě nechutnali, je zatím v nálevu.No ještě se to musí vychytat, opravdu to není jak zpracování kravského mléka.Hlavně, že je vše jedlé a nic se nevyhodilo.Syrovátka u zvířátek měla uspěch-dokonce kočky se málem upily k smrti.Chutnala jim ještě víc jak mlíko.Dnes udělám tvaroh.Denně ho dělám v práci tak snad bude OK.
Dělala jsem korbáčky z kozího mléka 4x, takže jsem úplnej začátečník. Postupovala jsem přesně podle Vojtova návodu (domácí mlékař) a mléko se chovalo přesně, jak bylo napsáno, sýřenina ukázková, vše jak mělo. Tak jsem zpychla jak jednoduché to je . Nebylo . Druhý pokus, ze sýřeniny byly jakési chaluhy z gumy, překysalo to, přes to, že jsem dodržela přesný postup a časy. Třetí pokus, opět chaluhy, ale už jsem hlídala ph, scedila a tahala ( tentokrát jsem málo překládala, takže nevznikly ty správné nitě i když jako nitě vypadaly). Čtvrtý pokus, opět chaluhy, ale tentokrát nitě nejenom, že vypadají jako nitě, ale jsou i strukturou .
Mléko je od stejných koz, žádná změna krmení a chovalo se pokaždé trochu odlišně.
Tvaroh je něco podobného, když chci udělat jemný mazací, tak bude tužší a obráceně.
Jj... je potreba prokysat... kdyz jsem videla jednu slovenu co tu zuje jake dela parenice z kraviho a koukala jsem ji pod ruce tak jsem si take rikala ze to je sranda.. z koziho se mi to nikdy nepovedlo... tak asi tak... a to si o sobe myslim ze uz tomu kozimu mliku trochu rozumim...
Tak tvaroh sme dělali, ale jaksi se mi to nezdá.Už při krájení sem měla pocit, že krájím harfou čerstvé sýry.Já už při krájení v práci poznám, jestli je to OK nebo ne.Při vylévání do tvarožníku to i jako čerstvý sýr vypadalo.Odkapalo to docela rychle-chut stejná jako čerstvý sýr, nesolený ale neprokysaný/někdy v práci se stane chyba a někdo zapomene zakvasit/.Tak nevím, jak má ten kozí tvaroh vlastně chutnat.
Ten balkán sme dnes ochutnali, chutná to jak syrové slané vylisované zrno na goudu-fuj, uplně tvrdé.
Takže sem trochu v rozpacích.

Jestli jste dělala tvaroh se syřidlem, možná nebylo mléko dost prokysané. Tradiční tvaroh se dělá zahřátím zkyslého nebo nakyslého mléka bez syřidla a překapáním. Při výrobě Ss syřidlem může být mléko málo kyselé a máte z toho čerstvý sýr. Chuť podobná, konzistence jiná než tvaroh.
Jo je mi to jasné, mám doma i přístroj na měření kyselosti, jak říkám, přišlo mi to, že je to jak když v práci zapomenem zakysat .Jinak opravdu povedený čerstvý kravský sýr je také tvarohový na chut jen jemnější.
ALE- toto jakoby nepodařené sem prosolila, výhoda je, že se to nerozmazává jako tvaroh ale dělí na drobné pevnější kousky, dala mačkaný česnek, kopr, cibulovou na´t, koření a pepř, trošku octa a oleje/škoda že mi došel olivový .Pak udělala klasický ledový salát, listy polila sladkokyselým nálevem a na to rozložila toto-trochu promíchla, k tomu sýrový rohlík...mnamka.Tak mám hned jeden poživatelný výrobek.
Jinak k tomu tvarohu-kravský tvaroh děláme v práci tak, že se zakvasí mléko 23-24st zákysem, tak po 3 hodkách se zasíří.Může se i za kratší dobu.
Ale kozí mlíko je jiné.Nechat je zkysnout nechci, přece jen, nechci aby se to nějak kazilo, nepasterujem.Jinak mlíčko našich holek lahoda, žádný kozí puch, ani v sýrech/ani v těch nepovedených/žádná pachut.Dokonce je ještě jemnější.
Zkusím příště nechat ten zákys působit déle aspoň 6-7hodin.A třeba to bude tvaroh.Ale tento salátový sýr už budu dělat.
Pokud smím radit, dělám tvaroh tak, že dám zákys a syřidlo najednou a nechám 24 hod, pak scedím přes plachetku.5 pokus o nitě se povedl, udělala jsem uzlíky. Ještě zapracovat na tahu a síle nití , dlouhá cesta ještě přede mnou

lilo
napsal(a):
Tak hlavne take teplota tak do 22 st... a siridla tolik aby se srazelo 16 h.
Takhle vyrábíte žervé. Ale fakt je, že dnes už nikdo nevnímá rozdíl mezi žervé a tvarohem a i velké mlékárny to nazývají tvaroh, i když snad opravdový tvaroh vyrábí jen jedna mlékárna u nás, nevím ale už, která to je. Konec konců hlavní je, že je to dobré a jak se to jmenuje, na tom moc nezáleží .
Tak lidi, dnes sem vyklopila z plachetky uplně luxusní tvaroh, spíš žervé, nebot je to uplně jemné, krásně našlehané/mlíko má tučnost skoro 5%/.Nádherně tvarohová chu´t i konzistence.
Postup:mléko sem zahřála na 26%, dala zákys od oka, po daní zákysu 25% a po půl hodině zasýřila a dala to na okno, do kterého svítilo slunko.Už večer to mělo tvarohovou vůni.
Po 20 hodinách nakrájela a za 20 minut promíchla a vylila do plachetky.
napsal(a):
Takhle vyrábíte žervé. Ale fakt je, že dnes už nikdo nevnímá rozdíl mezi žervé a tvarohem a i velké mlékárny to nazývají tvaroh, i když snad opravdový tvaroh vyrábí jen jedna mlékárna u nás, nevím ale už, která to je. Konec konců hlavní je, že je to dobré a jak se to jmenuje, na tom moc nezáleží .
Ja tvaroh vyrabim bez syridla... tim ze zkysle mleko nahreju... podle typu tvarohu je teplota... cim sussi tim vyssi...
Jo to tak, jen kdyby měl člověk čas to vše připravovat.Já mám ted dovolenou, tak je mi hej-po neděli už do rachoty, a ve 3 vstávat.
Dnes skusím jogurt dle vlastní vymyšlené verze...výsledky a postup radši sdělím až po...
No vidím, že výměna ovečky asi hned tak neklapne/jak sem nabízela výše/.
Už sem myslela včera, že to bude-psala paní tady z Fauna.cz, a nabídla mi za ni AN kozlíka-pak se zjistilo, že sme od sebe skoro 300km
Tak holt nabízím dále, třebas má někdo doma nějakou kozičku nebo kozlíka a nejde udat, a ovečku by využil.Není nutné aby byla do chovu, může být i na podzimní porážku, jen nechci aby ji někdo zabil hned, aby si ještě do podzimka požila.Samozřejmě do chovu by to bylo lepší, ale není to podmínka.
Takže dnes ten jogurt, at neodbíhám od tématu, snad na to bude stačit obyč bílý jogurt, u nás ve vesnickém krámku jiný nebyl, chtěla sem nějakou Activiu nebo tak...
výsledky sdělím.
Jogurt bud holandii nebo chocenskej max... hlavne musi byt bez skrobu nejlip zrajici v kelimku... a chutnej... jestli jste jeste kozi jogurt nedelala tak vas prekvapi ze je krehonkej a kdyz s nim zaklechtate tak se rychle rozpadne a bude spis jak kefirovej napoj... ale na letni horka supr... jinak spravna teplota skoro uvareni mleka... na 95 stupnu je nesmirne dulezita... az dosahnete te teploty nechat pul hodky odpocinout pak schladit na nejakych 35 pak zaockovat a rozlejt zrat teplota by mela byt na nejakych 48 po dobu 6-8hodin a pak do lednice... a za 12hodin je hotovo... dobrou chut... ja mam letos odlozene porody takze se mi teprve zacnou holky kotit... letos toho syrareni moc neuziju...

lilo
napsal(a):
Ja tvaroh vyrabim bez syridla... tim ze zkysle mleko nahreju... podle typu tvarohu je teplota... cim sussi tim vyssi...
No to je přesně tvaroh, jakmile tam je syřidlo a dlouho se sýří, je to gervais, čili žervé .
Tak nakonec sem se včera rozhodla experimentovat-mlíko sem zahřála na 34st, pak přidala syrovátku s předešlého tvarohu, obyčejný bílý jogurt, po přidání tohoto to mělo 32.Po půlhodině přidala pár kapek syřidla a druhý den sem nakrájela, nechala ustát, vylila do plachetky a po dvou hodinách trochu vymačkala a vyklopila na misku.Výsledek-užasně jemný tvarohojogut, ne moc kyselý, ani nasládlý-ideální nasladko nebo na výrobu zmrzky.
Tak sem osladila, polila rozvařenými oslazenými malinami, a zbytek této dobroty, vhodila do těch malin, co zůstay, bylo jich víc než tvarohojoguru a dala zmrazit
kastef
napsal(a):
Tak nakonec sem se včera rozhodla experimentovat-mlíko sem zahřála na 34st, pak přidala syrovátku s předešlého tvarohu, obyčejný bílý jogurt, po přidání tohoto to mělo 32.Po půlhodině přidala pár kapek syřidla a druhý den sem nakrájela, nechala ustát, vylila do plachetky a po dvou hodinách trochu vymačkala a vyklopila na misku.Výsledek-užasně jemný tvarohojogut, ne moc kyselý, ani nasládlý-ideální nasladko nebo na výrobu zmrzky.
Tak sem osladila, polila rozvařenými oslazenými malinami, a zbytek této dobroty, vhodila do těch malin, co zůstay, bylo jich víc než tvarohojoguru a dala zmrazit
Když se mě povede něco mezi tvarohem a čerstvým sýrem a jde to pěkně roztírat, tak to vyšlehám se šlehačkou tak 1/2 kg tvarohu a1/2 l šlehačky, přidám vaječný koňak, trochu cukru a dám zamrazit do kelímků. Někdy ani nevydržím až to úplně zmrzne a už se do toho dám.