Můžu dát jehňatům tyto známky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ovce24

4.8.2015 12:09
ovce24

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
Mohu dát jehňatům tyto známky(vitz. odkaz) a pak jenom nahlásit číslo? Nebo si musím o ně zažádat aby mi je poslali? Jaké barvy jsou pro berani a jaké barvy jsou pro bahnice.

http://www.heapco.cz/potreby-pro-chov-ovci-a-koz/znaceni-ovci/usni-znacka-ovitag-1-100.html.

ovce24

4.8.2015 12:11
ovce24

XXX.XXX.89.231

A jěšte když mi znhámky zbydou můžu je použí i další rok? nebo musím mít s jiným číslem a barvou?

5.8.2015 07:01
koňadra

XXX.XXX.128.31

Jistě jste ve svazu chovatelů obcí a koz - tam vám známky na požádání vydají. Ty známy, co chcete, vůbec nemají cenu.

5.8.2015 08:50
roklanka

XXX.XXX.46.233

Objednat a nacvakat můžete ledacos, ale k ničemu vám to nebude. Na hlášené hospodářství jsou přidělené známky s čísly (zaevidované, jen na vaše hospodářství).Známky se objednávají na Hradištku. Pokud chcete páskové podobné jako v odkazu, můžete je mít.

ovce24

5.8.2015 09:53
ovce24

XXX.XXX.89.231

Takže objědnat z Hradištka...a kčemu tedy slouží mnou uvedené známky?

ovce24

5.8.2015 09:53
ovce24

XXX.XXX.89.231

Jinač díky.

5.8.2015 12:10
koňadra

XXX.XXX.138.226

ovce24 napsal(a):

To by mě taky zajímalo. Možná je dávají lidi, kteří nemají nahlášené hospodářství, prostě chovají ovce tzv. "na černo". Případná kontrola (nebo závistivý soused) vidí, že ovce "nějaké" známky mají, tak je nikdo nenapráská. Jiný důvod, proč kupovat tyto známky, nevidím.

ovce24

5.8.2015 14:33
ovce24

XXX.XXX.89.231

koňadra napsal(a):
To by mě taky zajímalo. Možná je dávají lidi, kteří nemají nahlášené hospodářství, prostě chovají ovce tzv. "na černo". Případná kontrola (nebo závistivý soused) vidí, že ovce "nějaké" známky mají, tak je nikdo nenapráská. Jiný důvod, proč kupovat tyto známky, nevidím.

To je také možné.

5.8.2015 14:58
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ovce24 napsal(a):

Tyhle známky jsou určené k prvotnímu označení hned po narození. Jsou malé a celkem levné proti těm oficiálním. Až když je jasné, že jehně přežije, použije se známka úřední.

ovce24

5.8.2015 15:13
ovce24

XXX.XXX.89.231

OK a koli ktak stojí ta známka oficiálné z Hradištska? páskové nebo tavru D a kleště?

5.8.2015 17:21
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

ovce24 napsal(a):
OK a koli ktak stojí ta známka oficiálné z Hradištska? páskové nebo tavru D a kleště?

Http://www.cmsch.cz/ke-stazeni/

asi veprostřed máte ceníky známek.

5.8.2015 18:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

přezdívka napsal(a):
Tyhle známky jsou určené k prvotnímu označení hned po narození. Jsou malé a celkem levné proti těm oficiálním. Až když je jasné, že jehně přežije, použije se známka úřední.

No, tak bez toho jsem se vždycky obešla. Ono také chytat starší jehňata, aby se přeznačkovala, je někdy problém - hlavně při větším množství nepříliš ochočených (masných) ovcí na velkých pastvinách. A proč vystavovat 2x jehňata stresu, vyndat (odštípnout) ty staré známky, to je taky docela nepříjemný úkon - pro jehňata.

ovce24

6.8.2015 09:58
ovce24

XXX.XXX.89.231

A která z těchto 3 je nejvyhovující pro jehňata? A jaké barvy se dávají? Ovcím a jaké beranům? (jsem začínajcí chovatel takže se známkama nemám ani tušení)

1)malá pásková ušní známka

2)velká pásková ušní známka

3) velká ušní známka

Předem díky.

6.8.2015 22:58
koňadra

XXX.XXX.128.31

Kupte si pořádné známky ze svazu a barvy nemusíte řešit - pošlou vám je tak, jak se patří. Nebo jste jeden z těch, co mají ovce a žádné hospodářství?

6.8.2015 23:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.216.81

koňadra napsal(a):
Kupte si pořádné známky ze svazu a barvy nemusíte řešit - pošlou vám je tak, jak se patří. Nebo jste jeden z těch, co mají ovce a žádné hospodářství?

Barvy většina, chovatelů, , řešit nemusí a stači jim základní (žluta ovce, oranžova beran).
Ale pro některé je to třeba hůře čítelné a tak si voli jinou barvu nebo velikost známky nebo i číslic.
Pro nás chovatele jenž jsou v KU je nutností mít ovce jasně označené ( v jeden den se narodí více jehňat od řezných matek a už i třetí den muže byt problém je chytit) proto z důvodu že nám třeba nestihly vytisknout a poslat známky (original, státní, , ) použijeme, dočasné, ( nabízené v chovatelských potřebách)... někomu ale postačí třeba jen označení sprejem...
Já třeba i sem tam tetuji do uši a někdo namítne že je to zbytečné ale pro me je to prevence.

6.8.2015 23:40
bischof.vlastimil

XXX.XXX.216.81

ovce24 napsal(a):
A která z těchto 3 je nejvyhovující pro jehňata? A jaké barvy se dávají? Ovcím a jaké beranům? (jsem začínajcí chovatel takže se známkama nemám ani tušení)

1)malá pásková ušní známka

2)velká pásková ušní známka

3) velká ušní známka

Předem díky.

Toto bych řešil i v návaznosti na plemeno ovci, chov, ...
Většinou bych se ale raději vyvaroval těm alespoň největším a volil ty menší (jenž však mohou byt pak hůře čitelnější z větší dálky).

ovce24

7.8.2015 10:49
ovce24

XXX.XXX.89.231

koňadra napsal(a):

Hospodářství mám už zaregistrované mám ovce 5ks a berana a příští léto/jaro chci mít jehňata tak radši abych mněl znalosti ohledně tohoto.Jelikož jsem se značením ovcí nikdy nesetkal.

ovce24

7.8.2015 10:49
ovce24

XXX.XXX.89.231

bischof.vlastimil napsal(a):
Toto bych řešil i v návaznosti na plemeno ovci, chov, ...
Většinou bych se ale raději vyvaroval těm alespoň největším a volil ty menší (jenž však mohou byt pak hůře čitelnější z větší dálky).

OK moc všem díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík