Dobrý den,
mám rok a půl starou kozičku, měla problémy se začervením (plicnivky, vlasovky), takže jsem jí intenzivně odčervovala. Zdála se mi hubená, tak jí dávám pořád jádro s vitamínama. Teď je z ní pěkná koza a dokonce se jí i nalilo vemínko. Připuštěná zatím nebyla a není. Čemu nerozumím je to, že se jí intenzivně nalil jeden cecík zatímco na druhé straně má jen maličký struk. Zezadu vypadá jako když má jen jeden velký cecík a to krásně uprostřed. Zřejmě je to nějakou splašenou činností hormonů. Přemýšlím, že bych jí začala dojit. Zkusila bych vždy zatahat i za ten maličký struk, jestli by se jí to trochu spravilo a vyrovnalo. Nemáte s tím někdo zkušenost? Děkuji Petra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli určitě není březí, klidně ji dojte. Že má nalitou jen jednu stranu, je možné, nevadí to a kdyby byla březí a kůzle pilo z obou, srovná se to. Asi Vám ale dá dost práce rozdojit i ten menší cecík. M.
Maruška J.

XXX.XXX.142.6
Dobrý den, máme teprve týden kozičku, v červenci rok starou, také nikdy nepřipuštěnou a co přijela, tak se jí začalo nalévat vemínko (jedna strana) dojit ji ještě nechci, až po kůzleti příští rok, ale co s tím? Aby neměla zánět, je velké, zdá se plné.? díky M.
Maruška J.
napsal(a):
Dobrý den, máme teprve týden kozičku, v červenci rok starou, také nikdy nepřipuštěnou a co přijela, tak se jí začalo nalévat vemínko (jedna strana) dojit ji ještě nechci, až po kůzleti příští rok, ale co s tím? Aby neměla zánět, je velké, zdá se plné.? díky M.
Oddojte a pozorujte, co to udělá dál. Taky se mě něco podbného stalo. Oddojila jsem a hlídala. Po pár dnech se polovina vemena nalila zase. Opět jsem oddojila a pak už se to neopakovalo. Po kůzlatech se nalilo normálně celé vemeno a vše je v pořádku.
Nám se takhle taky rozdojila na jaře kozička, která neměla nikdy kůzlata. Teď má něco málo přes litr mléka. Nebyl to můj záměr, ji rozdojit. Ale vemínko měla tak tvrdé, že jsem se bála a trošku oddojovala. A pak už to šlo raz dva. Chystám se ji na podzim zasušit a připustit. Chci se zeptat vadí to něčemu, že dojila i bez kůzlat? Popravdě jsem za to nakonec ráda, mléko je výborné a děláme z něho i sýr. Od mléka druhé kozy, která normálně měla kůzlata, je chuťově k nerozeznání. Nevíte zda se panenské mléko liší složením od normálního? Hledala jsem o tom informace na internetu, ale nic moc jsem nenašla. Díky Veronika.
ver
napsal(a):
Nám se takhle taky rozdojila na jaře kozička, která neměla nikdy kůzlata. Teď má něco málo přes litr mléka. Nebyl to můj záměr, ji rozdojit. Ale vemínko měla tak tvrdé, že jsem se bála a trošku oddojovala. A pak už to šlo raz dva. Chystám se ji na podzim zasušit a připustit. Chci se zeptat vadí to něčemu, že dojila i bez kůzlat? Popravdě jsem za to nakonec ráda, mléko je výborné a děláme z něho i sýr. Od mléka druhé kozy, která normálně měla kůzlata, je chuťově k nerozeznání. Nevíte zda se panenské mléko liší složením od normálního? Hledala jsem o tom informace na internetu, ale nic moc jsem nenašla. Díky Veronika.
Nemusíte zasušovat před připuštěním. Ona sama ubere, když bude březí. Pokud dojí kolem litru, tak to nebude problém.