Tak už jsou na světě :-) oddojovat či nikoli?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2015 15:32
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Včera se nám narodil páreček kůzlat.Koza chudák rodila v pravé poledne v největším vedru...Kůzlata chodí, pijí (i když mě se zdá že si jen cucnou a jdou si po svém) ale tak na nohách se udrží v pohodě, vrtí ocáskama, tak snad je vše oki, i vet mi to tvrdí.Kůzlata máme prvně...sešli se mi názory že mám druhý den po porodu oddojovat...myslím, že vemeno je tak akorát(aby pak malým nechybělo), nepříjde mi, že by se chystalo založit na zánět...jaké jsou vaše zkušenosti...něco jsem v knihách načetla ale zajímá mě zkušenost jako taková, koza má celý den seno, vodu, liz, ráno kilo ovsa a k večeru otruby pocukrované kukuřičným šrotem a zalité vodou(toto měla i 14 před porodem.Koza je prý český bílá(myslím že je křížená, je veliká a má světle hnědou barvu na hlavě, tak čistá asi nebude)..předem děkuji.Kůzlata, kakají, něco mezi zubní pastou a vazelínou v barvě mokrého písku (žluto-oranžová) což je prý taky v pořádku.Vet je dobrej na psy ale co se koz týče, tak to si raději poslechnu rady a názory zkušených chovatelů smajlík

linzii

11.8.2015 20:23
linzii

XXX.XXX.1.174

On Vám tu celou dobu nikdo neporadil? Asi už je pozdě, ale pro příště Koza má po někdy i déle před porodem nalité vemínko, ale neoddojuji do porodu. Pak se přikládají kůzlata, při pokusech a prvním odstříknutí a tak se z ní vydojí dost, hlídám tedy pohmatem i pohledem, zda nehřeje a není tvrdé, ale tak 3 dny, než začnou kůzlata pořádně sama pít. Pijí každý den o trošku více a většinou vypijí dost na to, aby zánět nevznikl. Oddujuji jen výjimečně, když přijde o kozlata nebo o jedno a to jedno ze druhého struku nepije. Je to individuální. Můžete raději trošku oddojit, než jí nechat udělat zánět, když nevíte

12.8.2015 10:06
Chudobka

XXX.XXX.17.253

PetraWhitee napsal(a):
Včera se nám narodil páreček kůzlat.Koza chudák rodila v pravé poledne v největším vedru...Kůzlata chodí, pijí (i když mě se zdá že si jen cucnou a jdou si po svém) ale tak na nohách se udrží v pohodě, vrtí ocáskama, tak snad je vše oki, i vet mi to tvrdí.Kůzlata máme prvně...sešli se mi názory že mám druhý den po porodu oddojovat...myslím, že vemeno je tak akorát(aby pak malým nechybělo), nepříjde mi, že by se chystalo založit na zánět...jaké jsou vaše zkušenosti...něco jsem v knihách načetla ale zajímá mě zkušenost jako taková, koza má celý den seno, vodu, liz, ráno kilo ovsa a k večeru otruby pocukrované kukuřičným šrotem a zalité vodou(toto měla i 14 před porodem.Koza je prý český bílá(myslím že je křížená, je veliká a má světle hnědou barvu na hlavě, tak čistá asi nebude)..předem děkuji.Kůzlata, kakají, něco mezi zubní pastou a vazelínou v barvě mokrého písku (žluto-oranžová) což je prý taky v pořádku.Vet je dobrej na psy ale co se koz týče, tak to si raději poslechnu rady a názory zkušených chovatelů smajlík

Máte moc hezká kůzlátka, přeju Vám hodně úspěchů v chovu, ať miminka rostou a nic jim nechybí

15.8.2015 10:55
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Ne neporadil...tak jsem prostě vyrazila do hospody a odchytla jednoho rozumného dědulu, co kdysi choval kozy...ohmatal vemeno s tím, že horké a tvrdé není, že mám nechat tak...kdyby bylo nalité moc a bylo horké, tak mám okamžitě oddojit smajlík kůzlata zatím spotřebují asi mléka tak akorát, koza a vemeno jsou v pohodě...děkuji za reakce (y) kozičku si nechávám a kozlíka chci prodat, ani nevím, kolik si za něj říci...aby mi nezůstal doma, sníst ho nechci...je jak štěně, na to nemám

15.8.2015 11:02
roklanka

XXX.XXX.45.90

Psalo se to tu už tolikrát, že stačí pohledat ve starých vláknech. Takže, pokud máte kozu na mléko, tak vydojit po porodu do 24 hodin vše. Nejlépe zamrazit mlezivo na příští rok, kdyby byl problém. Každý další den, jednou denně vydojit, tak se podporuje laktace a koza tvoří mléko okamžitě, takže kůzlata o nic nepřijdou. Kůzlečí se prodává na váhu a cena bývá +- 60-70, -/kg živé váhy.

19.8.2015 09:59
sanyhobby

XXX.XXX.11.80

Tak ako tvrdí Roklanka. Keď chcem od kozy čo najviac mlieka, musím oddojovať. Ja oddojujem ihneď po pôrode. Do sucha. Kozľatám dám, koľko vypijú, ostatok zmrazujem. potom už dojím klasicky 2 x denne úplne všetko. Ale ja kozľatá oddeľujem. Aj keby boli s matkami,2 x denne by som kozu dodojila úplne. Zvážte ešte kŕmnu dávku. Ráno kilo ovsa a večer otruby? Ráno kalorická bomba a večer nič. Otruby sú balast, takmer nulová nutričná hodnota, navyše vysoký obsah fosforu. Pričom laktujúce zviera potrebuje hlavne stravu bohatú na vápnik.

Přidejte reakci

Přidat smajlík