Karel125

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat jakou používáte naháněcí klec pro ovce.Nebo jak nejlépe si ji vyrobit? Za foto pro inspiraci budu velmi rád.Karel125
Karel125
napsal(a):
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat jakou používáte naháněcí klec pro ovce.Nebo jak nejlépe si ji vyrobit? Za foto pro inspiraci budu velmi rád.Karel125
Nejlepší je naučit ovce na trochu ovsa nebo šrotu. To potom uvidí kbelík a jdou za vámi kam chcete. Mám je tak naučené. Vědí, že dostanou ve vnitř ve chlévě a dobrovolně tam jdou. Potom stačí jen zavřít dveře a na omezeném prostoru není problém ovci chytit a udělat nezbytný zákrok, třeba očervení, ošetření paznehtů atd. V připadě, že nemáte chlév je dobré mít na pastvině pevnou ohradu a zase platí to samé.
Karel125

XXX.XXX.89.231
bischof.vlastimil
napsal(a):
Dobrý údaj je ještě pro kolik a jakých zvířat, pak bych rozlišil manipulační, ohrady, a košar.No a pak už jen pevné nebo mobilní?
Je to pro cca10 ovcí ovce vřesové asi pevné abych si to mohl vyrobit sám nebo lze náko vyrobit i manipulační?! A co je to ten košár? Já jsem se díval a jeto náka menší ohrada na pastvě kam se naženou ovce...
Příklad manipulační, ohrady, :
www.almvizovice.cz/mobilni-manipulacni-ohrady-pro-ovce/vzorova-sestava-ovci-ulicky
Pevná je řekněme kuli do země, mobilní často není spojena se zemí a je tvořena díly např. :
www.almvizovice.cz/plotove-dily/ovci-plotovy-dil-14-m.
přezdívka
napsal(a):
Nejlepší je naučit ovce na trochu ovsa nebo šrotu. To potom uvidí kbelík a jdou za vámi kam chcete. Mám je tak naučené. Vědí, že dostanou ve vnitř ve chlévě a dobrovolně tam jdou. Potom stačí jen zavřít dveře a na omezeném prostoru není problém ovci chytit a udělat nezbytný zákrok, třeba očervení, ošetření paznehtů atd. V připadě, že nemáte chlév je dobré mít na pastvině pevnou ohradu a zase platí to samé.
Toto splňuje i košar. Pro někoho je to ale pracnější a tak naštěstí už chovatele objevují kouzlo manipulační, ohrad, a pokud je správně sestavena a používána s ovcemi jenž jsou na ni zvykle nebudete již nikdy chtít nic jiného. Ale ještě bohužel nejsme tak daleko jako v jiných zemních.
Karel125

XXX.XXX.89.231
bischof.vlastimil
napsal(a):
Toto splňuje i košar. Pro někoho je to ale pracnější a tak naštěstí už chovatele objevují kouzlo manipulační, ohrad, a pokud je správně sestavena a používána s ovcemi jenž jsou na ni zvykle nebudete již nikdy chtít nic jiného. Ale ještě bohužel nejsme tak daleko jako v jiných zemních.
Áha a lze náko manipulační ohradu pro ovvce vyrobit třeba ty uličky z kari síťí ?
Karel125
napsal(a):
Áha a lze náko manipulační ohradu pro ovvce vyrobit třeba ty uličky z kari síťí ?
Před 10 lety jsem šel touto cestou...
Svařili jsme na 120cm dlouhou a hrubou (25mm) betonařskou ocel trubičky to fungovalo jako sloupky. Pak jsme z kari sítí nastříhal na delku, plotny, a višku asi 90cm a na konce nevařil kousek roxoru ohnutý v pravém úhlu aby seděl do trubičky na, sloupku,. - to se ale moc neosvědčilo. Tak jsem pan na kari sítě vařil jen dlouhé očka a temi prostrkoval roxor. Ale i tak se betonařska kari sít časem používání a převázění rozpadla (sváry nedrží)...
Pokud ji ale zabudujete do rámu ( z trubek nebo jeklu) je to mnohem lepší.
Da se to vyrobit i ze dřeva...
Karel125

XXX.XXX.89.231
přezdívka
napsal(a):
Asi by to šlo. Jen je potřeba je mít v ohradě, aby je ovce okoukaly a zvykly si na ně. Jinak do ní nepůjdou. A když je ještě podpoříte nějakou dobrotou, tak si zvyknou rychleji.
Ano mám je naučené na vědro ze šrotem... nebo tvrdý chleba.
Karel125

XXX.XXX.89.231
bischof.vlastimil
napsal(a):
Před 10 lety jsem šel touto cestou...
Svařili jsme na 120cm dlouhou a hrubou (25mm) betonařskou ocel trubičky to fungovalo jako sloupky. Pak jsme z kari sítí nastříhal na delku, plotny, a višku asi 90cm a na konce nevařil kousek roxoru ohnutý v pravém úhlu aby seděl do trubičky na, sloupku,. - to se ale moc neosvědčilo. Tak jsem pan na kari sítě vařil jen dlouhé očka a temi prostrkoval roxor. Ale i tak se betonařska kari sít časem používání a převázění rozpadla (sváry nedrží)...
Pokud ji ale zabudujete do rámu ( z trubek nebo jeklu) je to mnohem lepší.
Da se to vyrobit i ze dřeva...
Ano tak jsem to myslel že bych udělal sloupky z jeklu a nebo z trubek a do toho bych to vždy nasazoval.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řeším teď taky manipulační klec pro ovce. Častěji je přemísťuji a zatím to nemáme vychytané. Odchyty postavené ze sítí jsou na prd - není se o co "opřít" a histerická ovce je schopná tím proskočit (povalit), přeskočit to, nebo skokem podlézt...
Koukala jsem na naháněcí systémy a zarazilo mě, že ALM Vizovice má v nabídce ovčí naháněcí klece VYSOKÉ JEN 90 cm. Nepřijde vám to málo? Používá někdo konkrétně tento systém? Neskáčou vám to? Mám mezi ovcemi semtam i kozu (byť menšího vzrůstu), ale přijde mi to nízké i pro ovce. Ona metrová, byť mastodontní, ovce prostě klidně ten metr skočí, když se cítí v ohrožení...
Díky za názory!
A dál mě zajímá, jeslti někdo používá "ovčí odchytový hák" na tyči - používá ho někdo? Ušetří to honění ovcí po odchytovce? Střihač ukazoval, že vytahuje ovce po jedné za zadní nohu, což funguje, jen občas je problém k nim přijít až tak na blízko, tak jsem si říkala, že by toto mohlo být řešení. Jen aby to zas nebyly vyhozené peníze.. :) Díky!
napsal(a):
Řeším teď taky manipulační klec pro ovce. Častěji je přemísťuji a zatím to nemáme vychytané. Odchyty postavené ze sítí jsou na prd - není se o co "opřít" a histerická ovce je schopná tím proskočit (povalit), přeskočit to, nebo skokem podlézt...
Koukala jsem na naháněcí systémy a zarazilo mě, že ALM Vizovice má v nabídce ovčí naháněcí klece VYSOKÉ JEN 90 cm. Nepřijde vám to málo? Používá někdo konkrétně tento systém? Neskáčou vám to? Mám mezi ovcemi semtam i kozu (byť menšího vzrůstu), ale přijde mi to nízké i pro ovce. Ona metrová, byť mastodontní, ovce prostě klidně ten metr skočí, když se cítí v ohrožení...
Díky za názory!
A dál mě zajímá, jeslti někdo používá "ovčí odchytový hák" na tyči - používá ho někdo? Ušetří to honění ovcí po odchytovce? Střihač ukazoval, že vytahuje ovce po jedné za zadní nohu, což funguje, jen občas je problém k nim přijít až tak na blízko, tak jsem si říkala, že by toto mohlo být řešení. Jen aby to zas nebyly vyhozené peníze.. :) Díky!
Používáme odchytovou hůl. Koupila jsem kombinovanou hlava - noha. Nám se osvědčilo chytání po krkem. I když některé šikulky už se naučily takový zajímavý pohyb, že se z té hole vyvléknou.
Co se týká výšky naháněcí uličky - pokud jich jde víc za sebou a nemají dostatečný rozběh, tak si myslím, že nepřeskočí. To by ji spíš povalily.

Ono u nás jde spíš o toto:
nemám v plánu velké investice do naháněcí uličky, spíš mi jde o to zahnat ovce do nějaké pevné ohrádky, kde se budou dát odchytávat. Pokud se zadaří a podaří se je tam zavřít, tak pak je po jedné vytahovat ze stáda pro další manipulaci. Vzhledem k tomu, že jsou poměrně plaché - obzvlášť když čují nějaký podraz - špatně se k nim přibližuje. Ony taky ani ty ovce nejsou blbé - když k nim člověk přijde do výběhu jednou za čas nabídnout palmsek a pak je nějak přelstí a dějí se jim nepříjemné věci, tak si rychle spojí, že když se člověk pohybuje mezi nimi, bude to něco nepříjemného :( Samozřejmě k nim chodíme často, ale ne vždy mezi ně. Navíc se snažíme omezovat jejich rozmazlování, aby pak nepořvávali na kolemjdoucí. Za prvé je to nebezpečné, že laici mají pocit, že jsou ovce hladové a nosí jim ledacos (letos mi lidi zabili jedno jehně - naházeli do ohrady celé kukuřice i s klasy ) a za druhé nežádoucí kvůli sousedům... vše je vykoupené něco za něco. Toto u nás pak špatnou manipulací s ovcemi. Druhé stádečko je kontaktní, tedy se dá v klidu podrbat, chytit, ošetřit, převést z ohrady do ohrady za kýblem..

Já když potřebuju ovce někde uzavřít, tak použiju rošty co mívám pod senem. Maj asi 2x1 metr. Svážu z nich třeba takové "účko" tam jim dám do žlabu něco na zub, oni přiběhnou, já to za nima zavřu a pak buď začnu tahat ven jednu po druhé a stříhám, odčervuju, dělám paznehty nebo něco takového a nebo přistavim káru, naženu je do ní a převezu je na druhou stranu vesnice, jatka, nebo prostě kamkoliv... Ani se o to moc nesnažím a nijak zvlášť si stádo nerozmazluju, ale nejsou plaché, když ležej, tak mezi nimi můžu na pastvině chodit, překračovat je a ony mě jen tak po očku sledujou. Běda ale jak jednu z nich odchytnu, to se maj najednou na pozoru a nepřiblížim se víc jak na 5 metrů. Za kyblíkem chodí pěkně, ale jindy než při přehánění ode mě nic nedostávaj. Do káry je ale jen tak na kyblík nedostanu. Jednu, nebo 2 třeba jo, ale všech 12 bahnic by tam najednou nevlezlo, tak postavim ohradu a jak tam jsou všechny, tak do káry je pak natlačim už v pohodě.

To je pěkné. To by se teoreticky dalo udělat z velkých klasických palet. I ta nástavba na vlek, pokud by člověk nejel moc daleko (stádo převážíme pouze v rámci vesnice). Ty mají myslím 2 x 1,45 m... dobrý nápad. Jen to bude asi těžší na manipulaci a zdlouhavější na stavbu. Každopádně díky za TIP!

Kostey, prosím, jak to máte spojené? Pořád to nemůžu vykoukat :) Díky!
Karel125

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Díky za názory!
Tak jsme zakoupily naháněčku od firmy http://www.ksk.cz/. ale nevím zda to nejsou vyhozené peníze.
Ty tyče na nohy a i krk zároveň máme a jsme s nimi spokojený. Až složíme ohradu přidám foto.

Já mít prachy, tak si rád koupím ty klasické kovové. Jsou určitě lehčí a jedna zapadne do druhé a nemusel bych to k sobě přivazovat provázkem, nebo to nějak drátovat, ale holt pracuju s tím co mám :).

Ovce mi taky umí metr skočit a kozy zvládnou i víc, ale nikdy jsem neměl problém, ony jak skrz to vidí tak je to nenutí tak skákat jako kdyby ty zábrany byly neprůhledný (třeba z desek) to by se to snažily přeskočit všechny.

Hhippie: prosimtě jen ty dva díly svážu k sobě nahoře a dole provázkem, nebo tim prostrčim drát a zakroutim. Je to tu všude z kopce do kopce a jen co bych vymejšlel jinej způsob jak to pospojovat aby třeba na jednom dílu byly na jedné straně skoby a na duhé oka, tak jen co bych to stavil na nerovnym terénu tak by mi to k sobě asi moc nesedělo.
Karel125

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Já mít prachy, tak si rád koupím ty klasické kovové. Jsou určitě lehčí a jedna zapadne do druhé a nemusel bych to k sobě přivazovat provázkem, nebo to nějak drátovat, ale holt pracuju s tím co mám :).
Já jsem si koupil pouze základní manipulační klec cca za 15tis. tet nevím kolik přesně tet z hlavy nevím. "(Stavěcí branka, branka na tom laně na zvedání a rozřidovač 2směrnej, pár kusů plotu 1m, branku a přední ošetrovací klec)"A do toho jak je zavírám tak jsem to nekupoval ale koupil jsem obyč. kari síť a rozřízl jsem je flexou a ohl rohy které spojím buď drátem nebo jsem na pár kusů přivařil oka do kterých se to zasunuje tak nevím jak to bude fungovat.Jinak bych si to taky nekoupil to by stálo okolo 20tis. možná i víc.

Kostey, díky. Rozumím. Někdy taky používám na spojování krátkodobého charakteru provázky, dráty :)
Ale na co jsi mě přivedl, že asi není úplně praktické pořizovat málo dlouhých polí, ale lépe více kratších polí - při nerovnosti terénu se to snáz staví. Zas nebudou tak těžké, takže snáz posunutelné při velké tlačenici ovcí na spoj... fakt nevím :( prostě asi zkusím objednat 4 dlouhá (3m) pole a uvidíme, jak to bude fungovat. Vrátka mi přijdou k prdu - stejně jde o to ovce nejčastěji odlapit, udělat na jednotlivcích potřebné úkony a vypustit, nebo po jednom naložit do auta - a s každým podlézat 120 cm (horní zarámování branky) by byla pakárna. To radši druhého, aby ho pustil vysunutím spojovacího kolíku ohrady... stejně i pro otevření branky bude potřeba druhý nejspíš..
Tak díky, chlapi.

Hhippie: souhlas, jen já až jednou ty pole budu kupovat, tak chci kratší než 2,7m protože tak dlouhou mám káru a když ohradu povezu někam na pastvinu, tak ať se mi to vejde a nepřesahuje to bočnice a zároveň u stodoly kde je budu skladovat mám 2,8m místa přesně tam, kde bych je chtěl uskladnit. :) tak nemyslet jen na zvířata ale i převoz a skladování. Já kdybych to potřeboval jen u baráku tak to udělám na pevno a žádné kovové pole neřeším.

Hele, už je objednáno. Vlek máme 2,5m, takže když složíme bočnice, vejde se. Zas tak často nepřemísťujeme, aby nás to prudilo. Kde budou, ještě ani vymyšleno nemám - to bych to nekoupila nikdy. Alespoň bude o důvod víc zase po x letech uklidit garáž a doufat, že se to tam vejde (vejde, ale bude to chtít pořádnej úklid).
PS: Vidíš, jak krásně to máš vymyšlené - teď už jen skládat tu korunku ke korunce... ;)
PSS: Kdybych to měla u baráku, tak to taky neřeším - tam mám právě tu pevnou, teď už s vychytaným dvojitým vchodem, aby mi tam nelezli i koně, když malým nasypu... ale v těch sítích, když pasu mimo domov, je fakt pakárna to chytat - viz naše ještě se hojící šrámy od šípků, kde bylo jediné místo, kde se ještě dala chytit vůdčí bahnice z posledního chytání... nakonec prošla křovím střemhlav, a nečekaně jsem jí chytila zradou na kýbl žrádla druhý den - to bylo asi naposled - víc šancí se přiblížit mi nedá...proto ta odchytovka
ovce24

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Hele, už je objednáno. Vlek máme 2,5m, takže když složíme bočnice, vejde se. Zas tak často nepřemísťujeme, aby nás to prudilo. Kde budou, ještě ani vymyšleno nemám - to bych to nekoupila nikdy. Alespoň bude o důvod víc zase po x letech uklidit garáž a doufat, že se to tam vejde (vejde, ale bude to chtít pořádnej úklid).
PS: Vidíš, jak krásně to máš vymyšlené - teď už jen skládat tu korunku ke korunce... ;)
PSS: Kdybych to měla u baráku, tak to taky neřeším - tam mám právě tu pevnou, teď už s vychytaným dvojitým vchodem, aby mi tam nelezli i koně, když malým nasypu... ale v těch sítích, když pasu mimo domov, je fakt pakárna to chytat - viz naše ještě se hojící šrámy od šípků, kde bylo jediné místo, kde se ještě dala chytit vůdčí bahnice z posledního chytání... nakonec prošla křovím střemhlav, a nečekaně jsem jí chytila zradou na kýbl žrádla druhý den - to bylo asi naposled - víc šancí se přiblížit mi nedá...proto ta odchytovka
A můžu se hhippie zeptat odkud jste objednávala.Také to tet řeším.

Normálně, v Kamíru. Jsou flexibilní, dodají dvou dnů, není problém s nimi cokoli individuálně vyjednat.
Navíc se mi nezdály ty panely vysoké jen 90 cm, takže toto byla jasná volba. Nejsem si tím až tak jistá, ale mám pocit, že objednané panely si nechává vyrábět Kamír přímo pro sebe (někde jsem o tom četla článek).
Jo a vzhledem k tomu, že to nemám na výdělek, ale jen pro svou malopotřebu, jsem šla samozřejmě taky po ceně.
ovce24

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Normálně, v Kamíru. Jsou flexibilní, dodají dvou dnů, není problém s nimi cokoli individuálně vyjednat.
Navíc se mi nezdály ty panely vysoké jen 90 cm, takže toto byla jasná volba. Nejsem si tím až tak jistá, ale mám pocit, že objednané panely si nechává vyrábět Kamír přímo pro sebe (někde jsem o tom četla článek).
Jo a vzhledem k tomu, že to nemám na výdělek, ale jen pro svou malopotřebu, jsem šla samozřejmě taky po ceně.
Díky.
Janík125

XXX.XXX.89.231
Já jsem si to zase vyrobil sám vše z kari síťí.Podle plánku kterej jsem si vytvořil viz přiložená foto.
Janík125

XXX.XXX.89.231
Tak ještě po druhý.
Janík125

XXX.XXX.89.231
Tak to asi nejde.Kdyby měl někdo zájem tak mi sem hoďte e-mail já vám plánek pošlu.

U těch kari-sítí je právě ten problém s nedostatečnou životností. A co si budeme povídat - ono s tím má člověk spoustu práce a o moc levnější to není. Maximálně lehčí. Ale na druhou stranu, když si představím, jak jsem orvaná o krajů kari-sítě... nebo jí musíte dát do rámu, což než to svaříte, materiál taky něco stojí... to mi tedy daleko lépe vychází pořídit ty originální.
Jediná rozumná alternativa je podle mě poskládat to z velkých stavebních palet, jak to má Kostey (resp. ten má ty plata vyráběná). Takhle stačí zajet do stavebnin a když tam budou ochotní, za pár stovek máte x palet, ze kterých postavíte jak velkou naháněčku chcete My z toho dělali na vánočním jarmarku výběh pro "vystavená" zvířata (fotka sice mizerná, ale pro představu... - ono přes ty davy, co byly - na vesnici - paf ze živé kozy... se toho moc vyfotit nedalo ).
Janík125

XXX.XXX.89.231
Já mám rohy zahnuté na jedné straně a na druhé straně kari sítě jsem navařil kovové podložky takže vše bez úrazu.
Prosím o radu, používáte někdo tuhle manipulační soupravu?
http://www.kamir.cz/souprava-nahaneci-a-manipulacni-basic-pro-ovce-zarove-pozinkovane?po=5#zld
Moc by mě zajímaly názory zkušených.