Dobrý den,
ráda bych vás poprosila o radu kde seženu informace o chovu anglonubijek. Příští rok plánujeme pořízení kozy a tak hledáme co nejvíce informací. Hledala jsem na internetu, ale vše je tak všeobecné, že stále nevím zda je anglonubijka opravdu tak náročná jak se píše nebo zda je to jen upozornění na případné obtíže. Sama mám chovatelskou stanici psů a než jsem si pořídila první fenku, tak jsem také všude četla jak se dané plemeno nedoporučuje pro začátečníky... a musím říct, že pokud se člověk o chov zajímá a věnuje se mu, tak není žádný problém. Je to tak i s anglonubijkama? Všude čtu jak jsou náročné na krmení, průjmy, chlad... jak nejedí když mají kůzlata...
Nikde jsem se nedočetla zda jsou hlasité. Mečí hodně? Jsou mlsné? Mazlí se?:)
Děkuji.
Je to koza, jako každá jiná, jen o trošku náročnější. Nejtěžší bude sehnat opravdu kvalitní zvíře, protože je to plemeno modní a chovatelů kteří mají opravdu kvalitní zvířata není mnoho.Hlasitost je stejná, jako u jiných koz, rozmazlit se dá každé zvíře a holt si o pozornost hlasitě říkají a stejné je to s přítulností, záleží na výchově. Oproti našim plemenům se může vyskytnout problém v nedostatku jodu (zvlášť u dovezených zvířat).Pokud chcete od nubije výkon, je třeba víc přitlačit na krmení, než u národních plemen.
Zdravotní problémy mají stejné jako naše národní plemena, chlad jim nevadí.
Do začátku je dobré zajistit dobrého veta, který rozumí malým přežvýkavcům, to bývá velký problém, na rozdíl od psích vetů, těch je jak maku.
Dobrý den, já se musím přidat k názoru, že chovat čistokrevnou anglonubijku, / ne podílovou /, je složitější. Koupila jse si jí loni už roční. Téměř rok trvalo, než si nechala na sebe sáhnout, byla samotářka, dost submisivní. Každou chvíli jsem řešila velký průjem, zažívací potíže, častější začervení. Rok jsem intenzivně bojovala s hroznou hnisavou rýmou a hlenovitým kašlem, oči měla často zalepené. Když už to nebylo k tomu, dostala antibiotika, zabraly hned ale bez potíží vydržela koza týden, ať byla zima nebo horko. Nezvládly to ani antibiotika po kultivaci těch soplů.Pak mi někdo na fauně poradil česnek a ten byl asi nejúčinější.Skončilo to /alespoň tak se mi zdá /, až březostí. Zatím se pořád drží, mléka má po prvním porodu 3/4 - 1 litr denně výborného mléka.. Porodila bez problémů, matka ale byla vlažná. Je háklivá na průvan, chlad. Včera jsme je dali na novou pastvinu / střídáme podle spásání / a jediná AN koza měla průjem. Podílové AN, BU koza, česká bílá jsou v pohodě. Protože ty časté potíže jsem konzultovala též na fauně, ozvala se mi paní, která měla naprosto stejné potíže s čistokrevnou AN kozou a nakonec jí prodávala za symbolickou cenu do malochovu do dobrých rukou, protože měla stádo asi 40 koz a nemohla se stále piplat s touto jednou. A Vaše otázky...Je taková majestání. Mečí jako ostatní, když se jim něco děje.Krmení není náročnější ale když je problém, AN koza má nejdřív a největší.Mazlí se? Určitě ne tak, jako ta kterou jsme vypiplali na flašce. Ale trvalo to tak rok, a až teď po porodu a asi jak jí dvakrát denně dojím, nechá se hladit, ráda si i přijde pro pohlazení, při dojení mi někdy očichává obličej opravdu až na dotyk a dívá se při tom na mně těma krásnýma očima. Mám také CHS na psy, dobrého veterináře na psy i na kozy. Musím ale říci, že s kozami je více starostí. Ale třeba budete mít štěstí a ta Vaše bude zrovna v pohodě . Hodně štěstí. LH.
Přiznám se, taky mne téma Aglonubije zajímá-ovšem spokojím se s podílovým zvířátkem, spíš to bude otázka sympatie, a protože se mi líbí i bílé české, je možné že pořídím i tuto.Každopádně AN je opravdu nádherná, ale chci spíš méně náročné zvíře pro trochu mléka, nechci dělat plemenitbu, na to nemám prostor.Ale obdivuju každé krásné zvířátko, at už je to kozička jakéhokoli plemene.
bataly
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi. No trochu mě to zklamalo, chtěla jsem 100AN. Zvažuji tedy, že bych pořídila +/- 85% AN. To by snad mohlo být lepší a vzhledově se dá najít u takhle podílových zvířat pěkná kozička:)
Musím to ještě promyslet, ale už teď se moc těším až tu nějaká bude běhat:).
Zatím mám zkušenost jenom z 50% AN a jedíný rozdíl vidím v tom, že je to oproti hnědým, které mám pěkná potvora. Jak je něco dobrého, tak u toho musí být první. Při stejném krmení a ošetřování její matka dojí 3,5 až 4 litry a tahle jako prvnička nasadila 2,5 litru. Jenomže metr ohrada pro ni niíc neznamená. To skáče z místa a ještě má rezervu. Dojím na stole, protože se blbě ohýbám a mám tam opřenou pro ostátní kozy podlážku, tahle podlážku nepotřebuje.
Musím se smát. Nikdy jsem si nemyslela, že koza je tak krásné, inteligentní, velmi učenlivé, umíněné, submisivní nebo dominantní, všímavé, žravé nebo vybíravé, poslušné nebo absolutně si dělající co chce, mazlivé až dotěrné nebo bojácné, milující svá mláďata, s výbornou nebo špatnou imunitou, zvíře. Po 40 letech jsem pacienty v nemocnici vyměnila za kozy. Lepší relax jsem si nemohla dopřát. Každý den s nimi a veškerou prací která s tím souvisí je pro mne krásný den. LH
Já bych to s těma nubijema neviděla tak tragicky, jsou to sice princezny, oproti českým plemenům, ale žádná trága. Nevím odkud jste, ale pokud to nemáte daleko, zajeďte se podívat na Hamr, kde je kamarádka chová, čisté. http://www.farmahamr.cz/chov-koz.
Chovám AN čistokrvné dva roky, teraz už máme capka, tak sú/budú prvýkrát pripustené, takže o dojivosti neviem písať... mám ich od malička a sú to krásne silné a zdravé zvieratá. Majú stále otvorené dvere na maštali (nezateplený chliev), takže si chodia na pastvu ako im to vyhovuje, v zime sú dvere otvorené len toľko aby prešli, ale otvorené sú stále, na noc zatváram. Od malička pridávam k šrotu granule, takže majú všetko čo potrebujú (lizy, seno, voda sú samozrejmosť). Nemám žiadny problém, na zimu sa im vytvorí "kožuch". Počúvam, že sú chúlostivé, ale ja to tak nevidím, asi záleží na chove. U nás majú relatívne prírodné podmienky, keď je moc zima, pridávam len slamu na podstielku. Bobky majú ako milánsku zmes.
punka
napsal(a):
Chovám AN čistokrvné dva roky, teraz už máme capka, tak sú/budú prvýkrát pripustené, takže o dojivosti neviem písať... mám ich od malička a sú to krásne silné a zdravé zvieratá. Majú stále otvorené dvere na maštali (nezateplený chliev), takže si chodia na pastvu ako im to vyhovuje, v zime sú dvere otvorené len toľko aby prešli, ale otvorené sú stále, na noc zatváram. Od malička pridávam k šrotu granule, takže majú všetko čo potrebujú (lizy, seno, voda sú samozrejmosť). Nemám žiadny problém, na zimu sa im vytvorí "kožuch". Počúvam, že sú chúlostivé, ale ja to tak nevidím, asi záleží na chove. U nás majú relatívne prírodné podmienky, keď je moc zima, pridávam len slamu na podstielku. Bobky majú ako milánsku zmes.
A ty kozičky s kozlem budou celoročně?To by se ty malé rodily v zimě a pokud by mrzlo, asi by ten nezateplený chlívek na to nebyl moc dobrý.Já mám ovce a s beranem celý rok a míváme jehńátka zkraje ledna, max.zač.února.Mám je ale přes zimu v chlévě na dvoře, chlívek je zateplený a má otvírací vrchní dvířka na dveřích na větrání, takže je moc nezavíráme.Jehnátka sou k zimě ale odolná, víc než kozlata.
Každá koza je jiná, mezi anglonubijkama jsou náchylná zvířata kolem kterých musíte skákat stejně jako mezi kozou bílou, hnědou či jakoukoli jinou.
Budete-li mít štěstí a narazíte na zdravé odolné zvíře, budete i s anglonubijkou "bez starostí". Já mám různé kozy a je to opravdu kus od kusu. Je pravda, že mezi vesnickými kříženkami je těch odolných dobře dojících koz mnohem více než mezi čistokrevnými šlechtěnými plemeny. Z pohledu genetiky je to zcela logické. Ale jinak mají všechny kozy stejnou péči, stejné ustájení, krmení. Některé jsou náchylnější, o jiných ani nevím a je jedno jestli jsou to podílovky, anglonubijky s PoP, kozy bílé nebo vesnické směsky.
Přečtěte si všechno co o kozách najdete. Ale věřte tomu, že i kdyby se vám podařilo přečíst úplně všechno, jen zkušenosti vás naučí a poučí. A častokrát zjistéte, že praxe se od teorie často liší.
Je potřeba si ještě uvědomit, že pokud jako začátečník přijdete o papírovou anglonubijku, bude to větší zásah do rozpočtu než když přijdete o vesnickou kozu za 1000, - Kč. Citově vás však tato ztráta bude bolet stejně, ať půjde o jakékoli zvíře, to je jasné.
Marketaskozama

XXX.XXX.57.53
Chovam plemenne nubky 4 roky. Povahy mají skvěle, jsou mazlive a mají silne vyvinutou stadni identitu. Hodně se na sebe fixuji a tolik se mezi sebou netepou. Mají jiný hlas. Spíše vyjí než mečí. Jsou takové laskavé a mile, nejsou individualistky. Jsou dost choulostive na změny prostředí, citlivky. Peče je stejna, jako u běžných zdejších plemen, ale nemají rady vlhko a průvan. To chrchlou, mají rýmu a klepou kosu. Hlavně přechod do sychraveho podzimu.Mají rady teple a suché prostředí, líbí se jim horké léto, vydrží i opalovačku na slunci. Mají vysoký nárok na jod v krmivu. Karence je častá. Jinak nazrat musíte dat i normální koze. Nubka většinou je konstituci kulatejsi robustnější koza, spíše víc jak burka, než hnědá. Hnědá ma vyrazne kyčle ikdyz je dobře živena, nubce by trčet nemely a to ani žebra. Ma byt pěkné osvalena, žádné kostnate "suché" kozy! Ma vyšší plodnost, obvykle 3. Často jde po porodu do negativni energ. bilance a dost při kuzlatech hubne, proto je třeba tyto vrhy dokrmovat a kozu hodně a kvalitne krmit. Jsou oddané matky. Dobře rodí. Osobně jsem kůzle nikdy nemusela v cestách rovnat a byl to vždy fofr.
Mleko má výrazně lepší kvalitu. Je velmi chutné, smetanove s vysokou vyteznosti. Je proste nejlepsi! Nadoj je nižší než u hnědých i bílých. Průměr je kolem 3 litru. Dojnici s potenciálem 5-6l budete hledat skoro marně. Ale i takové se vyskytnou. V přepočtu na KG bílkoviny se i s menším nadojem vyrovnají v uzitkovosti. Nubky jsou proste krásné i exterierove a určitě vysoké nároky na peci jsou dani za jejich úžasný exteriér a příjemnou přátelskou povahu. Mit však jednu pro radost se však ekonomicky nevyplatí. Držím si stadecko do 10ks max(dospělých)a to je po všech stránkach akorát. Není to business a není to k zblazneni z toho, ze se třeba něco nepovede.
Marketaskozama
napsal(a):
Chovam plemenne nubky 4 roky. Povahy mají skvěle, jsou mazlive a mají silne vyvinutou stadni identitu. Hodně se na sebe fixuji a tolik se mezi sebou netepou. Mají jiný hlas. Spíše vyjí než mečí. Jsou takové laskavé a mile, nejsou individualistky. Jsou dost choulostive na změny prostředí, citlivky. Peče je stejna, jako u běžných zdejších plemen, ale nemají rady vlhko a průvan. To chrchlou, mají rýmu a klepou kosu. Hlavně přechod do sychraveho podzimu.Mají rady teple a suché prostředí, líbí se jim horké léto, vydrží i opalovačku na slunci. Mají vysoký nárok na jod v krmivu. Karence je častá. Jinak nazrat musíte dat i normální koze. Nubka většinou je konstituci kulatejsi robustnější koza, spíše víc jak burka, než hnědá. Hnědá ma vyrazne kyčle ikdyz je dobře živena, nubce by trčet nemely a to ani žebra. Ma byt pěkné osvalena, žádné kostnate "suché" kozy! Ma vyšší plodnost, obvykle 3. Často jde po porodu do negativni energ. bilance a dost při kuzlatech hubne, proto je třeba tyto vrhy dokrmovat a kozu hodně a kvalitne krmit. Jsou oddané matky. Dobře rodí. Osobně jsem kůzle nikdy nemusela v cestách rovnat a byl to vždy fofr.
Mleko má výrazně lepší kvalitu. Je velmi chutné, smetanove s vysokou vyteznosti. Je proste nejlepsi! Nadoj je nižší než u hnědých i bílých. Průměr je kolem 3 litru. Dojnici s potenciálem 5-6l budete hledat skoro marně. Ale i takové se vyskytnou. V přepočtu na KG bílkoviny se i s menším nadojem vyrovnají v uzitkovosti. Nubky jsou proste krásné i exterierove a určitě vysoké nároky na peci jsou dani za jejich úžasný exteriér a příjemnou přátelskou povahu. Mit však jednu pro radost se však ekonomicky nevyplatí. Držím si stadecko do 10ks max(dospělých)a to je po všech stránkach akorát. Není to business a není to k zblazneni z toho, ze se třeba něco nepovede.
Pěkně jste to napsala