Lukas8

XXX.XXX.22.74
Dobrý den, zajímalo by mě jaké máte kdo zkušenosti s prvním připouštěním jehniček, jsou narozené koncem unora 2015. Má smysl je ještě letos připouštět nebo mám počkat až na další rok? Plemeno suffolk
Děkuji za odpovědi.
U rozhodování, zda-li prvním rokem připustit nejde ani tak o věk jako o tělesnou vyspělost, pokud budou jehnice dosahovat cca 65-70 % váhy dospělé ovce (bavíme se zhruba o váze 60kg a více), tak tam by se mohlo připustit. Pokud bude váha výrazně menší, zaděláte si jen na problémy, zpomalení růstu (taková jehnice vám již nikdy nedoroste), i možný problém se samotným bahněním. Jehničky jsem dříve připouštěl prvním rokem, většinou to přineslo více problémů než užitku, už jen proto, že se jehničky bahnily později než hlavní stádo, tím se výrazně prodloužilo období bahnění, častý výskyt problémů s přijmutím jehňat, od doby, co připouštím až druhým rokem, tak nemám sebemenší problém, často se zmiňuje, že pokud jehničky necháte až na druhý rok, tak je možný výskyt problémů se zabřeznutím kvůli ztučnění, nicméně za ty roky, co praktikuji připouštění druhým rokem, tak jsem nic takového nespozoroval, spíše naopak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pripoustim "tohtorocní" jehnice. Ale jen pokud jsou rozene maximalne koncem brezna. U suffolka takova jehnice ma v dobe bahneni vic nez 60kg s prehledem, pokud je dobre zivena. Necekejte ale dvojcata ani nejak extra velke jehne. Taky zalezi, kdy zacnete pripoustet. Od toho se pak vschno odviji. S pripoustenim skoro dvouletych nemam zkusenost ale tipuju ze dvojcata budou rarita.
Vloni jsem pripoustel krizenky romanovska x suffolk znovu suffolkem, jehnice byly dost male, rozene myslim v dubnu a beran k nim utekl v pulce listopadu. Dve mely dvojcata jedna trojcata.
Za me pripoustet pokud je narostla. ( i u jalovic kdyz je to tambor se nehledi na vek ).

Přidám do davu své: měla jsem čistokrevnou ZW jehnici z trojčat - byla drobná, tak jsem jí nechala dorůst a napřezrok jí připustila. Dorostla nádherně, je z ní obrovská bahnice - rodila trojčata. Takže za mě - když člověk nespěchá a nenahání počty jehňat, nechat radši dorůst
Lukas8

XXX.XXX.22.73

Na suffolka jsou dost utle na to ze jsou rozene unor. Odchytil bych, zvazit, staci osobni vaha, vzit do naruci a odecist. Tyhle typuju tak 50kg +- 2kg. Jestli pripoustet tak v prosinci ale uz ted bych pomalu pridaval oves. Za 2.5 mesice jeste neco naberou. Ono jestli nebuduo pripravene, tak stejne zabreznou treba az v lednu nebo i dele. Pro srovnani tady je letosni jehnice naroezna 02.04.2015, v 95 dnech mela 36kg. Vedle je jeji matka. Doporucuju si tyhle vazeni delat u kusu ktere chcete do chovu. Clovek pak ma predstavu aspn jak na tom jeho zvirata jsou a stejne se v tom veku ma odcervit.
Na čistého SUFFOLKA mají hodně úzké hlavy. To vypadá spíš na kříženky se suffolkem. Taky záleží na tom kolik váží matka jehnic. Spodní hranice hmotnosti dospělých bahnic je psaná 60 kg. Teď se šlechtěním váha posouvá tak na 70. Pro připouštění v prvním roce minimálně 7 měsíců a váha 3/4 váhy matky. A až se obahní věnovat jim zvýšenou péči. Lepší seno a přídavek jádra a nejlepší je na mléko pro jehňata samozřejmě krmná řepa.
Me spis prijdou ze na suffolka maji dost vlny.. :) ale co vime co se objevilo v prvnich generacich... kdy se tady suffolk krizil s romanovkama atd... kdyz jsme zacinali poridili jsme dve jehnice... meli zhruba okolo 31 kg ve sta dnech -+... vlastne ani nevim jak se rodili a myslim ze v breznu... na podzim byly s beranem suffolkem a zabrezla jen jedna v prosinci.. kupodivu ta drobnejsi... porodila bez komplikaci... pokud to vylozene nemate na vyrobu plemenic ale proste na maso pro sebe tak bych je nechala prirode... ona vi nejlepe a bud se dockate nebo ne...
Lukas8
napsal(a):
Rostle jsou takhle, narozene koncem unora. Dekuji za odpovedi.
Ja bych je dal připustit až příští rok ony naberou, dorostou ja jsem to taky tak udělal ovečka je pěkná a měla dvojčata po prvé, a po druhé trojčeta tak letos jsem si vzal do chovu ještě 2 a připouštět budu až příští rok i když ta jedna by se mohla připustit i letos ale necham to na příští rok.

m.chovatel
napsal(a):
Ja bych je dal připustit až příští rok ony naberou, dorostou ja jsem to taky tak udělal ovečka je pěkná a měla dvojčata po prvé, a po druhé trojčeta tak letos jsem si vzal do chovu ještě 2 a připouštět budu až příští rok i když ta jedna by se mohla připustit i letos ale necham to na příští rok.
Tak tahle by mela dvojcata nejspis i prvni rok, neni to cista suffolka, nejspis opet kapka romanovske krve, takze vicetne porody jsou i napoprve.
napsal(a):
Tak tahle by mela dvojcata nejspis i prvni rok, neni to cista suffolka, nejspis opet kapka romanovske krve, takze vicetne porody jsou i napoprve.
Vážení u mě příroda zařídila, že porodila čistá romanovka v 11 měsících roku. Jelikož první rok jehňata nestříhám nebylo vidět zvětšující se vemínko. Porodila venku v půli února do sněhu dvojčata. Jedno nepřežilo a o to druhé se vzorně starala. A teď proč to píšu. Byla to jehnička určená na maso, protože byla mrňavá. Všude se píše o minimálních váhách...tak jsem se podle toho chtěla zařídit. Po porodu měla 33 kg. To není ani to minimum co se doporučuje pro první připouštění. Jehňě odchovala a i když jsem jí přilepšovala, tak to byla chodící kostra. Pohlídala jsem jí a rok nedávala připouštět. Teď je to moje nejstarší ovce ve stádě. Každé další bahnění dala čtyřčata. Jeden můj známý nechává jehnice suffolk ve stádě hned prvním rokem a čeká co to udělá, protože nemá kam by je oddělil. Říkal, že jeden rok to zkusil a beran mu přidělal práci, protože když měly říji, tak se k nim prostě proboural.
napsal(a):
Podle čeho jste to poznal koupil jsem ji jako suffolku beran byl suffolak možna ovce nebyla100%suffolk.
m.chovatel
napsal(a):
Podle čeho jste to poznal koupil jsem ji jako suffolku beran byl suffolak možna ovce nebyla100%suffolk.
Podle jejích jehňat. Protože suffolácká jehňata se rodí černá nebo hodně tmavohnědá. Tam může být v předcházejících pokoleních cokoliv. Mám suffolku z převodného křížení z merina. Už čtyři generace se píše jako 100% suffolk a letos se jí narodil krásný beránek a měl strakaté uši. Takže místo uchovnění putoval do mražáku.

Do letoska jsem to neresil, ale letos budu muset. Jak dlouhou pauzu potrebuje ovce aby se dostala do kondice po odstavu? Rekneme ze ma po porodu jeste dalsich pet mesicu pod sebou jehnata. Budou ji stacit mesic? Dva? Rad bych pripoustel a rodil pokud mozno naraz. Tenhle problem je prave u "letosnich" jehnic pokud nejsou pripraveny v dobe kdy se pousti do stada beran.
Chovám ovce celý svůj život a dříve jsem tuto otázku, na kterou jsem neměl jednoznačnou odpověď hodně řešil a tak jsem si to rokama různě zkoušel. Nědy jsem jehnice zapustil, někdy ne a někdy jsem to udělal napůl, abych jasně mohl rozlišit výhody od nevýhod. Ročně zařazuji do stáda 10 až 25 jehnic, což už je docela velká skupina na to, aby nebyla ovlivněna pouze náhodou. Dospěl jsem k názoru, že jehnice (bez ohledu na plemeno), které jsou dobře krmeny je lepší zapustit hned v prvním roce a to v 7 měsících z toho důvodu aby měly jehňata zároveň se svými matkami - to znamená, že se obahní ve 12. měsících. Takto zapuštěná jehnice vám doroste stejně tak, jako její vrsevnice, které byly zapuštěny o rok později. Procento problémových porodů je v podstatě srovnatelné u obou skupin. Hlavní výhody jsou 2 a to bonus v podobě jednoho jehněte navíc a za druhé se mi ověřilo, že takto brzo zapuštěné jehnice vydrží déle produktivní. V mém chovu vyřazuji bahnice v 8 letech bez ohledu na kondici a mám vysledováno, že jehnice zapuštěné až o rok později se často vyřazují z různých důvodů dříve, oproti těm zapuštěným v roce narození, které jsou v těch 8 letech ještě v dobré kondici.
Takže za mě jehnice rozhodně zapousťte.
Hodně zdaru přeje Karel K.

Dekuju za nazor, klanim se k nemu. Je lepsi mit jehnata naraz. Letos to mam rozhazene jak se rodily ruzne a je to problem s odcervovanim. Jedni uz si tasemnicove obdobi prosli a druhy to pak chytaj moc brzy me prijde.
Lukas8

XXX.XXX.56.247
Dekuji za nazor, byl jsem vycemene rozhodnuty pripoustet az pristi rok, ale po vasem nazoru je asi pripustim uz letos. Jeste jeden dotaz bych mel, je jedno ze mam jen dve mlade jehnice narozene koncem unora a zadne starsi ve stade? Dekuji za odpoved.
Lukas8

XXX.XXX.40.252
Dekuji za odpoved.
Lukas8

XXX.XXX.250.1
Jeste jeden dotaz asi hloupej, mohu je tedy nechat pripustit uz ted a necekat az do listopadu, to bych asi nemel k dispozici berana. Jak jsem jiz psal jsou rozene koncem unora a podle me maji min 45kg.

Na suffolk je 45kg malo. Idealne aby mela alespon 60. Unorove jehnice by uz touhle dobou mely mit prez 60 s prehledem. Neni nic lehcicho, pokud sam nevazite 60kg vzit jehnici do naruce a postavit se na osobni vahu.