Kozy k dětem, mazlíci - jaké plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.9.2015 21:11
XXP

XXX.XXX.61.254

Dobrý den,
na jaře chci pořídit 2 kozy. Jen tak pro radost, jako mazlíky, k dětem a na výpas. Na pozemek cca.1.200m + "řízený" přístup na zahradu cca 2.000m. Jaké plemeno byste doporučili? S kozami zkušenosti nemám, proto zjišťuji a i poptávám už nyní. Musí se na úřadech kvůli 2 kozám (a slepicím) registrovat "hospodářská jednotka"? Musí být něco jako souhlas sousedů?Zatím nevím, jestli celoročně, nebo na zimu někde ustájit. Vystačí v zimě s nezateplenou dřevěnou boudou (v podstatě přístřešek se 4. stěnou)? Je možné i "hobbydojení" - klidně od obou 0,5l/den? Bude lepší el. ohradník nebo "myslivecké" pletivo?
Zatím mám naivní představy, jak ke psům přibíráme na procházky i kozy ... Jsem z Frýdku-Místku.
Děkuji.

Tomisek

17.9.2015 23:10
Tomisek

XXX.XXX.135.49

Záleží na tom jak si kozy vychováte. K dětem si pořiďte raději kozičku bezrohou, ono přece jen aj nechtěně s nimi koza může malému dítěti rohama třeba vypíchnout oko atd. Co se týče zákona musíte mít registrované hospodářství byť chováte jen jednu kozu. Co se týče té nezateplené boudy když bude koza zvyklá odmala tak to problém není, snad jens anglonubijkou bych to raději nezkoušel. Netuší co si představujete pod pojmem hobby dojení, dojit se má správně pravidelně dvakrát denně vždy pokud možno ve stejný čas, jinak je zde riziko zánětu ve vemínku atd. Jesli nechcete dojit pořidte si kozy kamerunské nebo holandské zakrslé

Tomisek

17.9.2015 23:11
Tomisek

XXX.XXX.135.49

Ještě jen dodám dle zákona hospodářství zaregistrované být musí, ale kde není žalobce není ani soudce...

18.9.2015 08:58
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Pokud nechcete kozy týrat zimou a mrazy, tak si pořidte ovce, koza musí mít zateplený bezmrazý chlívek, ne přístřešek pro auto..

18.9.2015 09:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ančovička1 napsal(a):
Pokud nechcete kozy týrat zimou a mrazy, tak si pořidte ovce, koza musí mít zateplený bezmrazý chlívek, ne přístřešek pro auto..

S tím si dovolím nesouhlasit. Kozy chovám společně s ovcemi a mají jenom možnost jít se schovat pod střechu. Žádný zateplený chlív. Kozám narostl tak hustý kožich až jsem se nestačila divit. Žádný kašel a zdravotní problémy se nekonaly. Jo kdyby se vyhnala koza v zimě z teplého chlívku ven tak se to určitě projeví na zdraví, ale takhle ne. Jinak chovám hnědé kozy a jejich dcery po anglonubijákovi.

18.9.2015 11:05
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já si také dovolím nesouhlasit s vámi, každý asi chováme kozy za jiným učelem a jinak, dojíme dvakrát denně, každá koza 4 litry denně a neumím si představit, že by mi kozy tahaly vemena ve sněhu a jarní porody venku? v mrazu? to snad ne! asi každý to vidíme jinak...

18.9.2015 11:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ančovička1 napsal(a):
Já si také dovolím nesouhlasit s vámi, každý asi chováme kozy za jiným učelem a jinak, dojíme dvakrát denně, každá koza 4 litry denně a neumím si představit, že by mi kozy tahaly vemena ve sněhu a jarní porody venku? v mrazu? to snad ne! asi každý to vidíme jinak...

Moje holky si podle toho taky řídí říji. Ještě se mi nestalo, aby chtěly za kozlem v červenci nebo srpnu. Když se říjí koncem října, tak to je brzo. Takže žádné porody do sněhu nehrozí. Po porodu je dám do chléva, ale ten není nijak zateplený a asi po týdnu jdou ven. Život není peříčko, ať si zvykaj od mala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.9.2015 08:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zadavatelce: mám hobby chov a kozy jsme nikdy neměli v zatepleném přístřešku. Jedná se o zakrslé, holandské a těm, když jsou celoročně venku, naroste hustý kožich, takže není problém. Stejně jako "přezdívka" je dávám po porodu do přístřešku, kam je na pár dní zavřu, a ikdyž rodily, když byl venku sníh, žádné úmrtí ani neduhy jsem za ty 4 roky nezaznamenala ;)
Pokud chcete půl litru denně, tak na to stejně budete potřebovat nějakou větší kozu. Od těch zakrslých (holandská, kamerunská) se v 95% případů nic vydojit nedá - mají jen pro svůj odchov. Ikdyž se tu objevil názor, že někdo kamerunku dojí a docela obstojně. Jsou malá, mají malá vemena, takže tak jako tak se to dojí blbě. My teď máme nějakou kříženku jako "dojnou" a protože dojíme jen jednou denně, máme právě tak 700 ml...
Co se plemene týče, tak to nevymyslíte. Určitě něco bezrohého je lepší k dětem, ale já mám obě kozy (koza a hňup) ve školce u dětí rohaté, a nikdy se nic nestalo, ani náznak agrese. Je to o jedinci, ne o plemeni.

19.9.2015 20:58
XXP

XXX.XXX.61.254

Děkuji všem . Jak už jsem psala, s kozami nemám zkušenosti, ale když jsou schopni zvládnout 24/7 koně, proč ne kozy... asi bude výhoda, když budou ve stejném "režimu" už narozené a odchované? Pod pojmem "hobbydojení" si představuju dojit jen 1x denně a nevím, jestli je možné si dojivost sama snížit tím, že se vydojuje méně (u lidí to to tak přece funguje ). Jasně, kozy "přebornice" by pro nás bylo škoda, ale jsou přece i takové, které dojí málo a asi se kvůli tomu leckdy dostanou na pekáč, i když jsou jinak fajn. Jestli zakrslou a nedojit nebo větší a ménědojivou zvažuju, ale to už si asi musím rozseknout sama.

21.9.2015 21:06
ančovička1

XXX.XXX.222.190

přezdívka napsal(a):
Moje holky si podle toho taky řídí říji. Ještě se mi nestalo, aby chtěly za kozlem v červenci nebo srpnu. Když se říjí koncem října, tak to je brzo. Takže žádné porody do sněhu nehrozí. Po porodu je dám do chléva, ale ten není nijak zateplený a asi po týdnu jdou ven. Život není peříčko, ať si zvykaj od mala.

Jinými slovy-musí přežít...

Luc_ie

30.9.2015 14:15
Luc_ie

XXX.XXX.168.43

Dobrý den, dovolím si také poradit. Co se koziček týče, přijdou mi k dětem ideální zakrslé holandské, jsou na rozdíl od kamerunských víc klidnější. Je lepší, pokud seženete bezrohé kozy, ale pokud nebudete rohatou kozičku podněcovat k trkání, nemusí to vůbec používat.

Jsou to mazlíci, doporučuju
www.kozickyprazak.estranky.cz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík