Dobrý deň, viackrát bolo na fóre spomínané, že kozy na rozdiel od oviec potrebujú vo výžive meď, zaujímalo by ma konkrétne množstvo, alebo osvedčené prípravky, lizy na doplnenie tohoto prvku. Je vhodný minerálny liz pre hovädzí dobytok s obsahom medi 1000mg (10 kg)?
V lize pre ovce a kozy žiadna meď nebola a myslím, že tým našim chýba, lebo sa s našim vetom zatiaľ neúspešne snažíme prísť na príčiny anémie (bledé viečko, iný problém nie je). Vo vlákne o anémii som narazila na informáciu, že jednou z príčin môže byť nedostatok Cu a zdá sa mi, že aj príznak tzv. rybí chvost by mohol sedieť (ale nie som si tým úplne istá, nemajú tú srsť úplne rozdelenú, ale myslím, že náznak tam je). Mám dve 7 mesačné 50 % AN (matka biela bezrohá), majú cca okolo 30 kg, vychudnuté nie sú, čulé, bez iných zdravotných problémov. Boli odčervené Helmigalom, koprologický test vyšiel negatívne, tak to asi parazitmi nebude. Vet ešte navrhuje vyšetriť krv na babeziózu. Žerú seno, zelené, ovos, jačmeň, trochu jablk, majú samozrejme vodu, kamennú soľ, občas lucernové granule. Riešil niekto niečo podobné? Aké príčiny ešte môže mať anémia u kôz pri inak dobrom zdravotnom stave? Za každú radu ďakujem.
Koprolku vám robil vet alebo SVU ? Koprolku ste robili pred či ako dlho po odčervení. Pretože zlé vstrebávanie medi mávajú na svedomí aj GIN (parazity).Ako píše Roklanka, test na minerály by to osvetlil. Nemajú depigmentovanú srsť? Absorpciu medi zo stravy znižuje napríklad aj molybdén(napr.v silážach), tiež prebytok železa a zinku.
čo sa týka chvosta, zadajte do gúglu fishtail, špička chvosta je holá, ale môže aj nemusí to byť. Na Slovensku sa dá zohnať liz Lisal M, distribuuje ho Feast Nitra, je tam myslím 1300mg medi. Alebo Solsel Extra, ten má 1600mg, ale pokiaľ nezoženiete, dajte aj ten kravský s 1000mg.
Nemajú žiadne iné problémy? to viečko, keď porovnáte s famacha stupnicou tak vyzerá na koľkatku? Moje kozy nikdy nedosiahli 1-2, zvyčajne sú na rozhraní 3-4 a pritom nemajú problém, také viečka majú aj po odčervení. Premýšľala som či to nemôže súvisieť s tým že žerú veľa kríkov ktoré obsahujú tanín, ten u ľudí keď sa často prijíma tak napr. zhoršuje vstrebávanie železa ale neviem či to platí aj u kôz.
Koprologický test robil veterinárny ústav vo Zvolene, vzorku som odobrala cca mesiac po odčervení. Tu na fóre som sa dozvedela o Famacha teste a keď som im pozrela tie sliznice, tak to mali na 4 ku. Hneď som odčervila a neskôr pre istotu odobrala trus na rozbor, ten fishtail som pozerala na fotkách a pripomínalo mi to začiatočné štádium (čiastočne sa im tá srsť delí, ale špičku chvosta holú nemajú). Odfarbenú srsť nemajú, to by som si všimla, sú prevažne čierne. Možno je príčina inde a možno sa ešte nestihli prejaviť všetky príznaky. Inak sú naozaj v poriadku, videl ich jeden majiteľ kozej farmy (chová cca 50 kusov) a ten ich v 6 mesiacoch otipoval na 7-8. Len ma znepokojujú tie bledé viečka, chcem ich nechať o 2-3 mesiace pripustiť a samozrejme chcem aby boli v optimálnej kondícii. Tiež ma napadlo, či príčinou nie je nejaké antinutričné pôsobenie nejakej byliny, s veľkou chuťou žerú rôzny "plevel" (svlačec, pelynek, pcháč, svízel, ..., tiež vrbové, ale aj orechové listy). Ničoho ale nezožerú veľa naraz, zažívacie problémy z toho nemajú. Seno majú kvalitné z podhorskej lúky. Kúpila som im NutriMix pre kozy a ovce, pridám ten liz s Cu a uvidím. Ešte raz ďakujem za rady.
Odporúčam ten rozbor čo sa týka minerálov. Napríklad teraz som práve čítala čo písala jedna chovateľka, že má dlhodobo problém udržať normálne hladiny medi v stáde kvôli tomu že má veľmi železitú vodu(nadbytočný príjem železa nejako bráni absorbcii medi). Takže musí tú meď viac doplňovať. Ja napríklad na dopĺňanie používam toto: http://www.foran.cz/produkt/26/coppervit-trade-doplnek-s-medi/.
peťak
napsal(a):
Moniko, zkoumala jste, jestli je rozdíl v tom jestli doplníte měď tím Foranem nebo Modrou skalicí? Možná se ten Foran lépe vstřebává, když je v organické formě? A jak moc je riskantní doplnit měď když člověk neví na 100%, že je jí nedostatek?
Na FB mám aj k tomu takú kôpku nafotených info, prizvem vás aby ste to videli. Skontrolujte si FB.