Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2015 12:21
slunecnivrch

XXX.XXX.112.50

Dobrý den.
prosím o radu sýrařky a sýraře. Nedaří se mi zasýřit ovčí mléko.
Dříve jsem měla ovčího mléka trochu, takže jsem ho přidala mezi kozí nebo kravské,
zahřála na 72stC rychle zchladila na 32stC přidala jsem syřidlo, někdy před tím ještě chlorid a vznikla krásně pevná sýřenina.
Nyní jsem měla kozí a ovčí půl na půl a stejným postupem, zůstalo mléko stále tekuté konzistence.
Druhý den jsem vzala jenom ovčí a udělala to tak jak to dělají bačové na salaši.
Do ještě vlažného čerstvě nadojeného mléka jsem přidala syřidlo a opět zase nic.

Syřidlo není prošlé a jiné mléko se mi s ním normálně zasýří, zkusila jsem ho dát víc, ale taky bez výsledku.Když jsem potom mléko zahřála asi na 50stC, trochu se vysrážělo.
Ovečka určitě nemá zánět, je jenom na pastvině a u dojení dostane jádro.

Máte s tím někdo zkušenosti?
předem děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2015 12:55

No tak to mě taky zajímá. Děje se mi totiž poslední dobou to samé :(
Občas se nevyvedou ani jogurty :(
Mám napůl ovco-kozí mléko.

5.10.2015 19:57
moonika

XXX.XXX.254.231

Neskoro reagujem, ale u ovčieho mlieka treba omnoho viac syridla, napr. u fromase uvádzajú 2 - 3-násobok dávky pre kravské a kozie.

5.10.2015 21:20

Aha, no vidíte, v tom je pes zakopán! Děkujeme!

6.10.2015 09:26
profesor1

XXX.XXX.192.99

Dělám sýr sólo z ovčího, z kozího, z kravského. Nejčastěji z kozího a ovčího mléka půl na půl a vždy dávám syřidla stejně. Tak nevím. Používám nějaké asi Německé syřidlo o dávce 2 - 3 kapky na litr.

6.10.2015 12:30
moonika

XXX.XXX.153.166

To je zaujímavé. Možno problém je len u niektorých syridiel.
No napr. u toho snáď najčastejšie používaného Fromase Tl uvádzajú takéto dávkovanie :
Dávkovanie - ovčie mlieko: 5-10 ml na 10 litrov mlieka
Dávkovanie - kravské a kozie mlieko: 3 ml na 10 litrov mlieka
Takže dosť výrazný rozdiel v dávke.
Pri pasterizovanom treba vyššiu dávku, napr. s kamoškou sme si kúpili napoly jedno iné syridlo, ona nepasterizuje a na 10l kozieho podľa skúšky syridla potrebovala polovičnú dávku oproti môjmu koziemu pasterizovanému. A čo kus to iná kvalita mlieka, iná bielkovina tuk.

6.10.2015 19:43
slunecnivrch

XXX.XXX.112.50

Děkuji za postřehy a musím říct, že s tím syřidlem na tom opravdu něco bude.
14 dní zkouším různé možnosti a zjistila jsem, že je lepší ovčí mléko sýřit na vyšší teplotu
a u syřidla z Milcomu stačí stejná dávka jako u kozího ovšem u syřidla Lactoferm musím dávat trojnásobnou a větší dávku
ještě jednou děkuji a přeji krásný večer.

7.10.2015 12:25
strip

XXX.XXX.92.130

No, tak já používám právě Fromase a držím se dávkování, které uvadějí na obalu 2-4 ml na 10 l mléka a vždy se mi čistě ovčí mléko pěkdě srazilo.

7.10.2015 12:35
moonika

XXX.XXX.231.196

strip napsal(a):
No, tak já používám právě Fromase a držím se dávkování, které uvadějí na obalu 2-4 ml na 10 l mléka a vždy se mi čistě ovčí mléko pěkdě srazilo.

Tak to je fakt sranda lebo ja som práveže mala problém zraziť KOZIE mlieko s fromase aj pri 4ml, musela som pridať a syridlo nebolo staré:D asi záleží od "veku" syridla, koncentrácie, kto vie.

3.11.2016 08:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Nechci byt za chytrou... ale proc si neudelate test syreni... tj do 100ml mleka, pri teplote 35 st. vstriknout 1ml syridla a zmerit cas v sekundach za jak rychle se vytvori prvni vlocky... pak budete vedet jaka je ucinnost syridla... a pak uz podle jednoducheho vzorce na vypocet mnozstvi syridla... najdete na strankach co noveho na kopci nebo na syrar... kolik na ten ktery syr bude potreba na tu kterou dobu vyzravani syreniny potreba syridla... take je vhodne pouzit chlorid protoze zlepsuje vlastnosti mleka pro srazeni... dobre je to delat prubezne... protoze mleko se meni.

Přidejte reakci

Přidat smajlík