Jak poznám kdy připustit kozu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.10.2015 12:28
Roniček

XXX.XXX.199.61

Dobrý den.Prosím o radu.Mám zakrslou hol.kozu, stáří 9 měsíců.Chtěla bych ji cca za měsíc nechat připustit, ale nevím jak poznat kdy je ten správný čas?Podle čeho se to pozná?Kozla nemáme, takže bych ji musela vzít k ženichovi jinde.Děkuji moc za rady.

6.10.2015 13:07
puntík

XXX.XXX.153.142

Dobrý den, u každé kozy je to individuální. Naše holandka opravdu hodně a hlasitě mečí a mrská ocáskem. Tak ten den by to bylo nejlepší navštívit kozlíka.

7.10.2015 12:17
Roniček

XXX.XXX.199.61

Díky za radu.Tak naše koza ještě nic takového nedělá tak ještě chvilku počkáme.

linzii

12.10.2015 23:53
linzii

XXX.XXX.1.174

Dobrý večer, naše kozy není jedna jako druhá, chovám 3 roky a byli jsme 6x u kozla a chytly se na první skok :) První říje bývají méně výrazné, ale platí, že koza méně žere, víc se lísá k člověku, skáče na druhé kozy, pomekává (naše někdy přímo ječí) a opravdu dost mrská ocáskem. Také vytéká hlen. Mým kozám trvá říje i dva dny, raději připustím, než to za 21 dní poslouchat znovu :D Akorát nevím,9 měsíců mi přijde málo, já připouštěla až druhým rokem, nechala jsem kozy dorůst a vše v pohodě. Jsem hobby chovatelka a nikam nespěchám :) Měly by v době prvního zapuštění snad mít aspoň 70% své dospělé váhy, u mě 50 kg, mám české krátkosrsté.

14.10.2015 12:44
Roniček

XXX.XXX.199.61

Zdravím.Děkuji za rady.Musím se ještě poradit zda je kozička ještě mladá na připuštění či nikoliv.Ted má 10měsíců.Paní co mi ji prodávala říkala, že tu svoji taky připouštěla kolem 10měsíce tak jsem nad tím už nepřemýšlela.

16.10.2015 20:26
Kasiula

XXX.XXX.92.46

linzii napsal(a):
Dobrý večer, naše kozy není jedna jako druhá, chovám 3 roky a byli jsme 6x u kozla a chytly se na první skok :) První říje bývají méně výrazné, ale platí, že koza méně žere, víc se lísá k člověku, skáče na druhé kozy, pomekává (naše někdy přímo ječí) a opravdu dost mrská ocáskem. Také vytéká hlen. Mým kozám trvá říje i dva dny, raději připustím, než to za 21 dní poslouchat znovu :D Akorát nevím,9 měsíců mi přijde málo, já připouštěla až druhým rokem, nechala jsem kozy dorůst a vše v pohodě. Jsem hobby chovatelka a nikam nespěchám :) Měly by v době prvního zapuštění snad mít aspoň 70% své dospělé váhy, u mě 50 kg, mám české krátkosrsté.

S tou vahou mate pravdu nemelo by se to urcovat dle veku, ale telesne vahy. Pry optimalni obdobi nastava, kdyz koza vazi alespon 35 kg. Mam tu par mladych kozicek, ale pripousteni jsem odlozila na pristi rok, protoze maji jeste malou telesnou vahu.
U nasich koz je celkem tezke poznat, kdy se prskaji, byly zvykle na neustalou pritomnost kozla, ted jsou samy, ale je to tezke poznat, jednou jsme tak jeli za kozlem a ten o nasi slecnu ani neprojevil zajem, protoze se jeste (nebo uz) neprskala.

17.10.2015 19:17
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Ahojte, my jsme s naší Kozou také čekali až na druhý rok, připadala nám slabá, ale pak byla vždy skvělá matka! Příznaky prskání se, jak už bylo popsáno: mečení až ječení, mrskání ocáskem jako vrtulí a vyhlížení ženicha smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík