Lejlienka

XXX.XXX.128.36
Dobrý večer, dnes jsem našla jedné z našich koz kouli na krku (hned za cingrlátký) více na levé straně... Docela mě to vyděsilo, protože je už ve velikosti asi pěsti. Je taková tvrdší, kompaktní... Jinak určitě se na to podívá veterinář, jen jestli tu s tím někdo nemá nějaké zkušenosti?
Lejlienka

XXX.XXX.128.36
Lejlienka

XXX.XXX.128.36
Děkuju moc... je jodisol k sehnání v lékárně?
Farmáři z Moravy

XXX.XXX.90.190
Ale mohlo by se jednat i o paratuberkulózu, hlídejte to, kdyby to prasklo není dobré kozu mít s ostatními...
Dobry den mohu se zaptat jak by mohlo jit o paratuberkulozu z toho mala.co vim sou priznaky prujmy zanety strev zhorseni zdravotniho stavu kondice celkove vycerpani uhyn. nebo jde o jinou nemoc s podobnym nazvem? me kozene se udelal obces prakl spousta hnisu vycistila zastrikala a vypada vse ok mam se neceho obavat?
Farmáři z Moravy

XXX.XXX.90.190
Dobrý den, moc se omlouvám za chybu, souhlasím s vámi, spletla to jsem, ano paratuber. jsou průjmy atd., jak píšete. Místo paratuber. tam mělo být napsáno pseudotuberkulóza: Jde o chronické a opakující se onemocnění. Do těla se dostávají bakterie neporušenou, ale i porušenou kůží a sliznicemi. Ty se dále šíří v organismu prostřednictvím krevního řečiště nebo lymfou. Počáteční infekce může být bez příznaků. Někdy se u ovcí a koz ale objevují horečka, nechutenství, chudokrevnost aj. Typické pro toto onemocnění jsou hnisavé záněty mízních uzlin - hlava, krk, oblast nad vemenem.
Koukněte na odkaz, kde je to dobře popsáno a se vším souhlasím.
Více zde: http://www.anglo-nubijska-koza.cz/cl-pseudotuberkuloza-kaseozni-lymfadenitida/
Pokud se to u kozy po čase objeví znovu, tak je lepší kozu úplně vyřadit z chovu, nechci Vás strašit, může jít i o abces aj. Měli jsme tuto zkušenost v chovu, vyřadili a naštěstí je klid, vím že to někteří chovatelé léčí.
Moc dekuji jsem zase o neco chytrejsi jeste jsem se.s nicim.takovym nesetkala. nase kozeny vyhledavaji casto akaty ostruzini a moje ruze stava se ze si.to zapichnou do tlamy pysku do tvari nekdy je to viditelne tak vytahnu vycistim nekdy ne to.se pak prave udela abces pak praskne ale nikdy to neni nicim takovym provazene zadna teplota zadne hmatatelne uzliny ale budu to vice kontrolovat.a sledovat. dekuji.