Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lejlienka

12.10.2015 20:59
Lejlienka

XXX.XXX.128.36

Dobrý večer, dnes jsem našla jedné z našich koz kouli na krku (hned za cingrlátký) více na levé straně... Docela mě to vyděsilo, protože je už ve velikosti asi pěsti. Je taková tvrdší, kompaktní... Jinak určitě se na to podívá veterinář, jen jestli tu s tím někdo nemá nějaké zkušenosti?

13.10.2015 12:15
roklanka

XXX.XXX.46.4

Chtělo by to fotku, nebo alespoň plemeno koz. Nubije a kříženci mohou trpět na nedostatek jodu. Otok může způsobit i začervení. Takhle je to hádání z křišťálové koule.

Lejlienka

13.10.2015 17:08
Lejlienka

XXX.XXX.128.36

13.10.2015 17:30
roklanka

XXX.XXX.46.4

Vypadá to na nedostatek jodu. Koukám, že je to kříženka s nubijí. Mohl by to být i absces. V každém případě bych jí kápla do vody jodisol (betadinu). A když jí namažete bouli černou mastí tak nic nezkazíte. Vsázela bych na jod.

Lejlienka

13.10.2015 17:40
Lejlienka

XXX.XXX.128.36

Děkuju moc... je jodisol k sehnání v lékárně?

13.10.2015 19:18
roklanka

XXX.XXX.46.4

Myslím, že ano.

14.10.2015 08:15
bischof.vlastimil

XXX.XXX.20.141

Mě jeden chovatel kdysi řekl že to může byt i začervením ale ta boule byla níže na krku...

Farmáři z Moravy

19.10.2015 10:23
Farmáři z Moravy

XXX.XXX.90.190

Ale mohlo by se jednat i o paratuberkulózu, hlídejte to, kdyby to prasklo není dobré kozu mít s ostatními...

19.10.2015 23:07
moticka

XXX.XXX.53.227

Dobry den mohu se zaptat jak by mohlo jit o paratuberkulozu z toho mala.co vim sou priznaky prujmy zanety strev zhorseni zdravotniho stavu kondice celkove vycerpani uhyn. nebo jde o jinou nemoc s podobnym nazvem? me kozene se udelal obces prakl spousta hnisu vycistila zastrikala a vypada vse ok mam se neceho obavat?

Farmáři z Moravy

21.10.2015 08:14
Farmáři z Moravy

XXX.XXX.90.190

Dobrý den, moc se omlouvám za chybu, souhlasím s vámi, spletla to jsem, ano paratuber. jsou průjmy atd., jak píšete. Místo paratuber. tam mělo být napsáno pseudotuberkulóza: Jde o chronické a opakující se onemocnění. Do těla se dostávají bakterie neporušenou, ale i porušenou kůží a sliznicemi. Ty se dále šíří v organismu prostřednictvím krevního řečiště nebo lymfou. Počáteční infekce může být bez příznaků. Někdy se u ovcí a koz ale objevují horečka, nechutenství, chudokrevnost aj. Typické pro toto onemocnění jsou hnisavé záněty mízních uzlin - hlava, krk, oblast nad vemenem.
Koukněte na odkaz, kde je to dobře popsáno a se vším souhlasím.
Více zde: http://www.anglo-nubijska-koza.cz/cl-pseudotuberkuloza-kaseozni-lymfadenitida/

Pokud se to u kozy po čase objeví znovu, tak je lepší kozu úplně vyřadit z chovu, nechci Vás strašit, může jít i o abces aj. Měli jsme tuto zkušenost v chovu, vyřadili a naštěstí je klid, vím že to někteří chovatelé léčí.

21.10.2015 11:21
moticka

XXX.XXX.37.240

Moc dekuji jsem zase o neco chytrejsi jeste jsem se.s nicim.takovym nesetkala. nase kozeny vyhledavaji casto akaty ostruzini a moje ruze stava se ze si.to zapichnou do tlamy pysku do tvari nekdy je to viditelne tak vytahnu vycistim nekdy ne to.se pak prave udela abces pak praskne ale nikdy to neni nicim takovym provazene zadna teplota zadne hmatatelne uzliny ale budu to vice kontrolovat.a sledovat. dekuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík