Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2015 12:23
monči

XXX.XXX.80.65

Dobrý den v pondělí se narodilo kůzlátko kluk jako buk. Dnes v noci jsem ho našla bohužel mrtvé Porodila ho kozenka, kterou jsem s manželem pořídila na farmě.Naše všechny kozeny byly volně s kozlem takže nikdo nevíme kdy budou porody. U této kozenky jsem vůbec netušila, že porod bude tak brzy. Další čtyři kozeny jsou třikrát tak široké. Mezi naším stádečkem je koza, která je na nás moc hodná přijde se pomazlit, ale kozám hodně vládne. Všechno je jen pro ní nejdříve baští ona a pak zbytek. Musím dávat jídlo po celém výběhu a stejně lítá jak vítr Aby se i zbytek osazenstva najedl dělám co můžu. Ve výběhu máme dva domečky, které potvůrka také střídá.. Večer jsem šla na kontrolu zda je vše ok kozenka s prckem již odpočívaly a ostatní také. Naše Adéla byla sama ve druhém domečku. Ráno jsem šla vše zkontrolovat no ve 4 hodiny všechny kozenky namačkané v menším domečku a drzá Adéla se roztahovala ve velkém a maminka s mrtvým kůzlátkem v rohu. Je možné, aby se kůzlátko zalehlo ? Maminka mléko měla, kůzle pěkně pilo. Vše vypadalo ok. Jen v neděli před porodem se kozy odčervovaly. A v pondělí byl hodně rychlí porod. Za 15 minut bylo vše hotovo a Štěpánek byl tedy maličký, ale čipera. Jsou to naše začátky tak jsem moc smutná, že zrovna první prcek umřel.

15.10.2015 13:00
roklanka

XXX.XXX.46.247

Stát se mohlo cokoliv. Koza po porodu by měla být separovaná s kůzletem a vypuštěná do stáda, až když je jasné, že kůzle bezpečně pozná svou matku a ona jeho. Kontrolovala jste břicho kůzlete, nebo jste se jen spokojila pohledem, jak kůzle mrská ocáskem u vemene?. Kozy dokáží hodit kůzletem pěkně daleko a nemusí mít ani rohy, chytnou ho za ocásek, nejsou to žádné hodné tetičky. V každém stádu je vedoucí koza, ale pokud je hodně dominantní, tak, pokud jí neizolujete od kůzlat, nemusí být vaše ztráta poslední. I to zalehnutí je možné, pokud se koza matka bála pohnout.

15.10.2015 15:17
monči

XXX.XXX.80.65

Tak jsem jí dala bokem mečí jak strhaná. Moc se jí to nelíbí. Celý den jsem pozorovala zbytek kozenek a vypadá to že jsou u jídla chuděrky klidnější. Na bříško kůzleti jsem po pravdě nesahala. Bylo to mé první kůzle opravdu jsem myslela že stačí když pije mlaskalo a vrtělo ocáskem. Jakmile se zaběhlo mečelo a maminka zamečela a hned cupkalo k ní, nebo ona k němu. No co už nadělám Musím někde naštudovat jak se na kozence pozná že bude rodit. Na mamince od kůzlete to fakt poznat nebylo. A to jsem u nich hodně často. Z farmy jsme jí dovezly už s vemenem a vetší kůzle tam zůstávalo. Rušila se tak kozenky prodávaly ve velkém. S kozlem u sebe měly všechny břicho nějaká menší nějaká větší. Ale porod spočítat fakt nejde.Tak jen doufám, že to bylo jediné a poslední úmrtí.

15.10.2015 16:24
fawnalee

XXX.XXX.229.100

monči napsal(a):
Tak jsem jí dala bokem mečí jak strhaná. Moc se jí to nelíbí. Celý den jsem pozorovala zbytek kozenek a vypadá to že jsou u jídla chuděrky klidnější. Na bříško kůzleti jsem po pravdě nesahala. Bylo to mé první kůzle opravdu jsem myslela že stačí když pije mlaskalo a vrtělo ocáskem. Jakmile se zaběhlo mečelo a maminka zamečela a hned cupkalo k ní, nebo ona k němu. No co už nadělám Musím někde naštudovat jak se na kozence pozná že bude rodit. Na mamince od kůzlete to fakt poznat nebylo. A to jsem u nich hodně často. Z farmy jsme jí dovezly už s vemenem a vetší kůzle tam zůstávalo. Rušila se tak kozenky prodávaly ve velkém. S kozlem u sebe měly všechny břicho nějaká menší nějaká větší. Ale porod spočítat fakt nejde.Tak jen doufám, že to bylo jediné a poslední úmrtí.

Teď už kozu - matku, co přišla o kůzle nemá cenu nechávat izolovanou od ostatních. Prostě příště si pořiďte místo, kde bude moci koza po porodu i s maldými strávit v klidu aspoň ten první týden, než je vypustíte zpět do stáda. Za mě ideálně tedy delší doba, my necháváme kozu s mladými od ostatních oddělenou cca měsíc. Novorozené kůzle mohly ostatní kozy ve strachu z té dominantní ušlapat, mohla ho ona nabrat, možné je všechno. Prostě příště matku s mláďaty dočasně oddělit od zbytku stáda. My jsme měli jeden čas taky vůdčí kozu agresorku, v době krmení jsme to řešili tak, že tahle potvora dostala nažrat na jednom místě, kde jsme jí zavřeli, ostatní měly čas se v klidu nažrat vedle. Když zbaštily většinu, teprve jsme zas dominantní kozu pustili mezi ně. Jinak se prostě ostatní v klidu nenažraly a na jejich kondici to bylo znát.

15.10.2015 16:36
roklanka

XXX.XXX.46.247

Před porodem (pár dní) koze klesne břicho, jsou patrné hladové jámy a vemeno se nalije do maxima. Po porodu je třeba se přesvědčit, zda je vemeno průchozí (odstříknutím) a u kůzlete kontrolovat první den břicho, zda je plné ( vzit ho zespodu za břicho, nesmí být cítit páteř). Na pohled to není vidět. Zkontrolovat, zda odešla placenta a kůzle s matkou aspoň jeden den separovat.

15.10.2015 16:39
monči

XXX.XXX.80.65

Já izolovala tu dračici, taky bude rodit, ale nevíme kdy. Ve výběhu jsou další před porodem tak, aby byl klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík