Zdravím, chtěla jsem se poptat moudřejších chovatelů na možné příčiny problémů s chovem - před několika měsíci nám zemřel kozel, dostal hodně ošklivý průjem, šlo to dost rychle, nestihli jsme ani nic řešit a našli jsme ho mrtvého.
Teďkom podobný případ - koza 4-5 let, hodně problémová poslední dobou, už několikrát měla namále, ale vždycky se z toho vyhrabala, většinou šlo o chybějící vitamíny. Poslední dobou ale byla úplně v pořádku, ale včera se ukázal průjem, slabší než u kozla. Podala jsem jí Rehydra-kel, koza ho s chutí vypila, byla lepší, ale od dnešního rána zase stávkuje. Zkusila jsem jí dát ještě lněné semeno s černým čajem (doporučil veterinář) a černé pivo (jiní chovatelé psali, že může pomoct). Bohužel moc nemám jak jí něco dalšího obstarat, ale i tak jsem si jistá, že teď už je pozdě. Je stočená do klubíčka, hlavu pokládá na břicho, mečí bez vydávání zvuku a vůbec je dost špatná.
Zajímá mě hlavně možná příčina těchto problémů, abych se tomu v budoucnu vyvarovala.
No tak jelikoz jsem si odskocila od umirajici kozy, tak jsem na dlouhe slohy fakt nemela cas... ale chapu Vas... krmili jsme tedkom predevsim nasim senem, pak koza dostavala trochu srotu + NutriMix. Zadna zmena v krmeni pred prujmem nebyla, maximalne si mohla neco sama najit ve vybehu. Neni to tak davno, co jsme odcervovali, v trusu jsem si zadnych cervu nevsimla, ale je mi jasne, ze jsou i takovi, ktere clovek beznym pohledem nespatri. Tedkom uz mohu rici, ze koza mela pomerne nafoukly bachor, trochu vetsi zlucnik, nez byva bezne, streva v poradku...
Nevim, netusim, co to mohlo byt, moc rada bych to alespon castecne zjistila, abych se tmu vyvarovala do budoucna...
Jak jste přišla na chybějící vitamíny, to vám někdo řekl? Koza pravděpodobně měla zažívací problémy, pokud byla dobře odčervená. To, že jí podáte odčervovací přípravek neznamená, že odčervená je, je třeba to i nechat zkontrolovat, pokud není fit.Parazity pouhým okem nezjistíte, krom tasemnice. Kontrolovala jste sliznice v oku? Je třeba postupně vylučovat jeden problém po druhém. Nemohohla se dostat k padajícímu ovoci, jako jsou jablka? Zvětšený žlučník mohla mít z problémů s trávením, čemuž nsvědčuje i nafouklý bachor. Pokud má koza trávící problémy, vysazuje se jádro a zvíře je na dietě, podávají se přípravky na podporu trávení, které se dají objednat na netu a každý chovatel přežvýkavců by ho měl mít doma.
roklanka
napsal(a):
Jak jste přišla na chybějící vitamíny, to vám někdo řekl? Koza pravděpodobně měla zažívací problémy, pokud byla dobře odčervená. To, že jí podáte odčervovací přípravek neznamená, že odčervená je, je třeba to i nechat zkontrolovat, pokud není fit.Parazity pouhým okem nezjistíte, krom tasemnice. Kontrolovala jste sliznice v oku? Je třeba postupně vylučovat jeden problém po druhém. Nemohohla se dostat k padajícímu ovoci, jako jsou jablka? Zvětšený žlučník mohla mít z problémů s trávením, čemuž nsvědčuje i nafouklý bachor. Pokud má koza trávící problémy, vysazuje se jádro a zvíře je na dietě, podávají se přípravky na podporu trávení, které se dají objednat na netu a každý chovatel přežvýkavců by ho měl mít doma.
Hodne z ni letely chlupy a bylo to v obdobi, kdy byla jenom na sene stavil se k nam vet a dostala poradny nasup vitaminu v injekci, potom se spravila, dostavala primesi o krmiva a byla v pohode.
Sliznice byly v poradku. K ovoci se dostat mohla, tim jsem i myslela to, ze si neco mohla ve vybehu najit, jako sklidilo se spadle jablka nez se tam ustilo kozy, ale mohlo se stat, ze neco jeste nekde nasla. Jadra dostavala malinko a travicich problemu v podobe prujmu jsem si vsimla az ten den, kdy jsem psala prvni prispevek. Jaky z techto pripravku byste doporucila?
Naprostý základ je mít Rumin (uniruminal atd) což je univerzál na podporu trávení, Prodigestan (aciprogentin, tympasol, atd) na acidozu, tympanii. Farmatan na průjem a podporu trávení.To by měl mít po ruce každý chovatel přežvýkavců.
Co zvíře to originál, někeré kozy se pasou v sadech a padané ovoce žerou bez problémů a některé po sežrání pár jablek končí a dost rychle.
Nezažila jsem nedostatek vitaminů u kozy, pokud mají k dispozici minerální liz.Koza, na rozdíl od ovce dost dobře signalizuje, že je něco v nepořádku. Její výraz není zvídavý a živý, srst se naježí, nahrbí se, málo, nebo vůbec nežere, atd.
No tahle koza prave zrala atd., jenom byla trochu mene kontaktni, to v dobe toho prujmu, pak zas byla klasicky zvidava a hrava a druhy den uz byla bez energie a bylo videt, ze se trapi.
No nevim, veterinar to tehdy takhle rekl, ze by potrebovala jeste nejake vitaminy, a pomohlo to. Jine kozy byly v pohode, jenom tehle koze vypadavala srst.
Diky za info ohledne pripravku na traveni, co nejdrive si je obstaram. Dekuji za pomoc.