Zlomená noha - vysokobřezí ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2015 13:23
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Dnes se nám ke stádu březích kamerunek (budou se bahnit za měsíc) dostal zatoulaný pes, ovce naháněl (nevíme jak dlouho), nicméně jedna má zlomenou přední nohu, "pod loktem". Veterinář odmítl přijet, budeme ji nakládat do auta a pojedeme s ní na veterinu, aby ji nohu zafixovali. Můžete poradit co dál? Za předpokladu, že je jinak OK a nohu ji zasádrují, co pro ni můžeme ještě udělat - jak dál postupovat, podávat nějaké přípravky na urychlení hojení? čemu se vyvarovat, na co si dát pozor, jaké můžou být komplikace? Myslíte, že by mohla i potratit? Prosím o jakékoliv rady, či vlastní postřehy. Děkuji.

29.10.2015 14:03
mina24

XXX.XXX.118.250

Naše ovečka si taky zlomila nohu, opravdu špatně pod kolenem, kopýtko ji prakticky vyselo jen za kůži. Veterináře jsme ani nevolaly, bylo jasné co nám řekne :/ Takže jsme na milou ovci skočily, hlavu jsme jí přikryly bundou a nohu jsme zasádrovaly sami. Nejdřív jsme ji obalily nohu vatou pak jsme ze dřívek udělaly dlahu a nakonec jsme klasicky zasádrovaly. Esteticky nic moc ale po 1,5 měsíci jsme jí to sundaly a na tý ovci by jste teď nic nepoznala. Každopádně ovci nestresujte, snažte se aby na nohu nešlapala a chodila pomalu. Uvidíte co řekne doktor, my jsme jí dávaly takovej prášek co dostavaj krávy, s vysokým obsahem vápníku, aby kost rychle srostla. Naší potvoře jsme to musely dávat s jablíčkem protože ona to jinak nechtěla. Věřím, že se z toho ovečka dostane, ta naše byla měla nohu fakt hroznou, když jsem jí viděla chtělo se mi brečet. Přeji brzké uzdravení :).

29.10.2015 14:08
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

mina24 napsal(a):
Naše ovečka si taky zlomila nohu, opravdu špatně pod kolenem, kopýtko ji prakticky vyselo jen za kůži. Veterináře jsme ani nevolaly, bylo jasné co nám řekne :/ Takže jsme na milou ovci skočily, hlavu jsme jí přikryly bundou a nohu jsme zasádrovaly sami. Nejdřív jsme ji obalily nohu vatou pak jsme ze dřívek udělaly dlahu a nakonec jsme klasicky zasádrovaly. Esteticky nic moc ale po 1,5 měsíci jsme jí to sundaly a na tý ovci by jste teď nic nepoznala. Každopádně ovci nestresujte, snažte se aby na nohu nešlapala a chodila pomalu. Uvidíte co řekne doktor, my jsme jí dávaly takovej prášek co dostavaj krávy, s vysokým obsahem vápníku, aby kost rychle srostla. Naší potvoře jsme to musely dávat s jablíčkem protože ona to jinak nechtěla. Věřím, že se z toho ovečka dostane, ta naše byla měla nohu fakt hroznou, když jsem jí viděla chtělo se mi brečet. Přeji brzké uzdravení :).

Uf, díky. Ulevilo se mi. Když to zvládla ta Vaše, tak snad to dá i ta naše.

Anna90210

29.10.2015 21:42
Anna90210

XXX.XXX.148.254

V srpnu si naše ovce také ošklivě zlomila nohu, veterináře jsme ani nevolali, Neštval by se s tím. Dali jsme zprvu octanovou mast na otok. zafixovali modrým stahovadlem, bohužel si ted nevzpomenu na název, ale vše dostupné v lékárně, a ještě to stáhnout obinadlem. Co 3 dny jsme převazovali a dávali nastrouhaný kostival. Noha sice srostla křivě, ovce pokulhává, ale vpohodě cválá se stádem. Držím palce ad se z toho ta vaše dostane, hlavně musí žrát a mít chuť do života

30.10.2015 07:12
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Tak ovce má tříštivou zlomeninu, nicméně nohu má zafixovanou - nebyla to sádra, ale taková sklovatá hmota. Zatím si zvyká, neumí s tím moc chodit ani si lehnout. Hlavně, aby se to začalo co nejdříve hojit, veterinář nás postrašil, že se ji to musí zahojit než se obahní, pak půjde veškerý vápník do mléka a už to nepůjde. Když jsme se ptali, zda ji tedy můžeme přidávat nějak vápník, tak nám dál kapky myslím Hydrovit, ale tam píšou jenom a vitamínu A a D. Ten kostival, to je dobrý nápad, janže přes ten pevný obal se nedostaneme. Nevíte, jak zvednout dávkování vápníku a nemůže to uškodit nenarozeným jehňátkům? Vím, že hodně vápníku má snad vojtěška a nejvíce je snad v máku, dělávala jsem dětem makové mléko, když měly růstové bolesti a zabralo to. Myslíte, že můžu ovci přidávat mák do žrádla? nebo drcené skořápky?

30.10.2015 07:36
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Roklanko, děkuji. Koupím jeden z nich a začneme s podáváním.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2015 07:45

Vetovi nevěřte, že se jí to musí zahojit do obahnění, i potom se jí to bude hojit. Taky jsem měl zlomenou nohu u ovce i během jejího bahnění. Krmnou dávku bych jí nijak neměnil, protože jen co do ní začnete ládovat vápník horem dolem, tak to má za následek jen to, že ho nebude vstřebávat, naopak když se podíváte na suchostojný dobytčata před telenim, tak ty mohou být na vápníkově chudší krmné směsi protože mají na vápník pak víc receptorů a dokážou ho z krmení lépe přijmout, když najedou na krmení pro dojnice. Tzn když to budete teď s vápníkem přehánět, tak není jisté, že jí to vůbec pomůže.

30.10.2015 11:08
roklanka

XXX.XXX.46.235

Pokud se jedná o tříštivou zlomeninu, tak jí občas nohu očuchejte. Stalo se mi u psa, že kousek kosti se pod sádrou vyklubal ven a byl z toho zánět a sádra musela dolů. Pokud má měsíc do porodu, bude už noha srostlá. Hydrovit vám dal proto, že se lépe vápník vstřebává, ale předpokládám, že v přípravcích pro dojnice už buou dávky vyvážené.

30.10.2015 11:11

Taky jsem koupila před pár dny ten Calgel - chyběl mi v lékárničce a protože ani jeden z místních 3 vetů neměl žádný vápník, umřela mi obahněná ovce na poporodní parézu (těžký porod trojčat masné bahnice). Takže už chci mít i vápník v lékárničce. Blbý je, že člověk těch serepetiček musí mít fakt x, a rychle procházejí, takže na tom promrhá spoustu peněz. Ale když nejsou zásobení veterináři :(
Ve vašem případě je výhoda, že víte, že to budete potřebovat teď, takže objednáte a spotřebujete ;).

30.10.2015 11:56
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

roklanka napsal(a):
Pokud se jedná o tříštivou zlomeninu, tak jí občas nohu očuchejte. Stalo se mi u psa, že kousek kosti se pod sádrou vyklubal ven a byl z toho zánět a sádra musela dolů. Pokud má měsíc do porodu, bude už noha srostlá. Hydrovit vám dal proto, že se lépe vápník vstřebává, ale předpokládám, že v přípravcích pro dojnice už buou dávky vyvážené.

Z toho mám právě největší strach, aby se jí do toho nedal zánět. Objednala jsem Calcisan, dojde v pondělí, pak budeme podávat dle dávkování určeného pro kozy a ovce. Tak snad to zvládne. Zkusím ještě najít něco přírodního na záněty. Chudák, je široká jak almara a do toho ta zlomenina, snaží se na nohu nenašlapovat, ale po třech ji to nejde. Celé stádo zůstalo dnes ustájené a ovečka je oddělená ohradou od ostatních, ať má co největší klid. Včera jsem si myslela, že z toho šoku už začíná rodit, vyhřezla ji trochu pochva, jak se snažila si lehnout, tak doufám, že to udrží a že bude vše bez problémů.

30.10.2015 13:36

Jen jsem tim chtěl říct, že jen co se do přežvýkavce začne ládovat extra vápník, tak ochabujou receptory na jeho zpracovávání, tudíž jen co extra vápník nedostane, nebo přestane dostávat, tak je pak snížená schopnost jeho příjmu, než si zvíře zase zvykne a receptory vytvoří. Každopádně podpořit to vitaminem D je dobré, ale taky s mírou bo je rozpustný v tucích.

30.10.2015 19:15
roklanka

XXX.XXX.46.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky jsem koupila před pár dny ten Calgel - chyběl mi v lékárničce a protože ani jeden z místních 3 vetů neměl žádný vápník, umřela mi obahněná ovce na poporodní parézu (těžký porod trojčat masné bahnice). Takže už chci mít i vápník v lékárničce. Blbý je, že člověk těch serepetiček musí mít fakt x, a rychle procházejí, takže na tom promrhá spoustu peněz. Ale když nejsou zásobení veterináři :(
Ve vašem případě je výhoda, že víte, že to budete potřebovat teď, takže objednáte a spotřebujete ;).

Nemusíte se zase tak bát přípravků po expiraci, mám tu už 5 letej Rumin a stále funguje, stejně tak farmatan, záleží jak je to uskladněné. Když mi projde selevit, tak ho přidávám holkám před porody do vody atd.

16.12.2015 07:50
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Oživuji tuto diskuzi, jelikož ovce se zlomenou nohou se obahnila. Nohu má stále v sádře. Má dvojčata. Bohužel přijala jen to větší jehně (beránka) a viditelně menší jehničku odmítá krmit. Nijak ji neubližuje, jen když se malá tlačí k vemínku tak ji jemně odstrčí nebo ji uhne, aby se nemohla napít. Jelikož malá je vitální a nevypadá, že by měla zdravotní problém vyhodnotili jsme to tak, že ovce cítí, že dva neuživí (možná i s ohledem na zraněnou nohu) a proto malou odmítá. Takže malou krmíme Novilamem. Poté co se napije s flašky tak přidržíme i ovci a necháme ji cucnout i od mámy, aby měla alespoň trochu mateřského mléka. Nevíme však, zda s ohledem na to, že má ovce zlomenou nohu, to není pro ni příliš velká zátěž a zda máme pokračovat tímto způsobem nebo nechat malou jenom na flašce? Na veterinu pojedeme příští týden, tak snad bude noha po sundání sádry v pořádku.

16.12.2015 12:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jenom přikládejte malou co nejdýl, aby získala protilátky a vše co potřebuje. Náhražka je vždy jen náhražka.
Ovce už má po měsíci zlomeninu srostlou. Jak dlouho ještě nechat sádru na noze by vám měl říct vet, případně tu někdo poradí. Možná ovce bude mít o něco větší výdej vápníku na tvorbu mléka, ale ten jeden prcek navíc ji nezabije, ani jí nepřitíží. Přidáváte jí nějaký minerál do krmení? (nečetl jsem celo diskusi).

16.12.2015 12:58
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Dostávala CALCISAL a Hydrovit dle rady veterináře. Pak má k dispozici sůl obohacenou o minerály. Sádru má od 30.10., veterinář nám doporučil nechat sádru min. do bahnění, klidně i 8 týdnů, buďto ji máme sundat sami nebo přijet na veterinu. Zatím nejsme rozhodnutí, co bude pro ovci lepší, zda se pokoušet o sundání doma nebo ji stresovat a jet na veterinu a nechat to na odborníkovi.

16.12.2015 13:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ještě jí sádru klidně nechte, už si na ni zvykla a pak klidně sundejte sami. Měli by jste to zvládnout a ušetříte

16.12.2015 14:46
roklanka

XXX.XXX.45.219

Sádru bych sundala sama a jehničku bych chodila držet pod matkou. Není nic lepšího, než mléko od ovce a některým ovcím trvá déle, než přijmou jehně. Nepřičítala bych to zlomené noze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík