Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2015 18:39
jírab

XXX.XXX.229.192

Do nynějška jsem jehňata vážil primitivním způsobem. Chytil jsem jehně do náruče a stoupnul si na osobní váhu a pak odečetl svoji hmotnost. Chci koupit nějakou závěsnou váhu, na trhu je jich dost, ale nevím jak a do čeho bezpečně upevnit jehně/ovci. Existujou na to nějaké popruhy, nebo jak vážíte vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2015 19:15

A chcete vazit pred porazkou nebo to pak ma dal zit?.) Taky vazim onim primitivnim zpusobem, nastesti jsem jeste nemusel vazit dospelou ovci. Maximalne poloovce kolem 60kg. Snadnejsi je stara decimalka, zvireti svazat vsechny nohy k sobe a polozit na ni.

29.10.2015 19:31
jírab

XXX.XXX.229.192

Rád bych aby to pak ještě žilo. Jde mi např. o orientační vážení jehňat v určitém věku, abych viděl jak prospívají, případně při prodeji již odrostlejších kusů. Do nějakých 30 kg ten můj způsob jde, ale u těžších? Možná bych rozhejbal starou decimálku po dědovi, ale pokud bych vážil pokaždé na jiném místě, tak to už by byl problém. Myslel jsem zavěsit váhu na trám a ovci takhle nadzvednout, ale jak ji vhodně zafixovat?

29.10.2015 20:08

Už jsem tady taky tohle téma otevírala - řešila to samé - ale nikdo žádný rozumný nápad neměl. Právě mě šlo o to, zvážit např. plemeníka - jen tak pro orientaci, abysme věděli. Co si budeme povídat, člověk když se nemá čeho chytit, tak fakt nemá odhad.. a u toho odčervování mi nepřijde jedno, plus mínus deset kilo... zatím jsme nic rozumného nevymysleli. Nově jsem pořídila klasickou ručičkovou váhu pro nadměrné osoby, do 150 kg (to zas tak nadměrné není, ale zas nebyla tak extra drahá). Normální váha jehně s manželem při jeho skoro 90 kg už vážit nezvládala. A já zas neunesu v náručí ovci těžší než těch cca 35 kg... tak jsem zvědavá. Ale s těmi dospělými kusy fakt nevím. Beran, když ho chceme posadit na zadek při odčervování, kdyzž se zapře o zadní, je vyšší než můj vysoký chlap a když nad něj obkročmo stoupne, tak vypadá, že na něm sedí. Tudíž bych kolem těch 80 kg předpokládala, ale to už nikde nezvážím. Ještě mám možnost nájezdní váhy na skládce, ale ta má zas odchylku plus mínus 10 kg, takže to je taky k prdu :( někdo prý používá závěsnou, jak jste říkal, s popruhami, do kterých se ovce posadí (viděla jsem takový posazovací postroj i pro úpravu paznehtů... ovce tam ležela jak v látkovém plážovém lehátku blondýna na pláži). Ale to fakt nevím, jak aplikovat v terénu :(.

29.10.2015 20:21

Zavesna je pomerne hloupost. Ovce se bude kenklat a jazycek litat nahoru a dolu. U odcervovani dopselych me 10kg zase tak nevadi, davam o neco vetsi davku nez je predepsana. U jehnat by to vadit mohlo. Kolchoznici co chovaj prasata ve velkym myvaj pomerne presny vahy. I vahy na telata urcite nebudou mit odchylku 10kg. Da se to prepocitat kdyz si ve vasem pripade zvazite sveho chlapa na domaci a uvidite kolik ma na jinde. Zvedat berana na popruhu to uz bude chtit poradnou paku.

29.10.2015 22:02
berrynator

XXX.XXX.18.54

K vážení používám mincíř, je ale pravda že i když je mincíř do 100 kg, tak zvíře nad 50 kg už bych na něm nevážil, nejen že musí člověk dané zvíře zvednout, ale měl bych i obavy, že by se takovému zvířeti mohlo ublížit, k vážení používám silnější provaz, který dám těsně za přední nohy a do slabin, nikdy se takovému zvířeti nic nestalo. Jak píše mastnacek, tak k žádnému mrskání ovce nedojde, pokud ji tam nenecháte delší dobu, k tomu ale není žádný důvod, jelikož zvážíte velice rychle. Jinak u známého jsem viděl docela dobrou vychytávku, jako součást naháněcí uličky měl starou průmyslovou váhu, myslím do 200 kg, okolo které měl ohrádku, klidnější zvířata není problém zvážit, jelikož vám na váze postojí, pokud máte nějaké divočáky, není problém se se zvířetem na váhu postavit a podržet ho, rozhodně příjemnější než ho zvedat. Takovéto starší průmyslového váhy se dají na inzerátech docela snadno sehnat, cca 2-3 tis., pokud chcete vážit několik desítek kusů ročně, určitě se vyplatí, rozhodně v porovnání s moderními digitálními váhami, kde by jste museli přidat určitě ještě jednu nulu.

29.10.2015 23:12

Já pokud nepoužiju primitivní způsob s osobní váhou, tak to vozím do teletníku a dám to na tamější váhu pro telata. Myslím že je do 250kg, což na tu mojí drobotinu stačí. Nebo teda vážil jsem tam zatim jen kozly a berany - plemeníky.

30.10.2015 11:07

Cožpak o to, ony se prodávají nášlapné váhy do naháněcích uliček, ale ty jsou drahé a nepraktické pro člověka, co má pár zvířat v terénu... prostě to není úplně jednoduché pro malochovatele vyřešit tuto záležitost ;).

30.10.2015 13:44

Už mě napadlo si udělat nějakou "klec" třeba z prken, třeba takovou v jakých se převáží prasata a do ní zvíře nahnat a mít nad tím mincíř nebo prostě váhu přidělanou ke kladkostroji a zvednout celou klec i se zvířetem, odečíst váhu a od výsledku odečíst váhu klece.
Mít to někde ve stodole aby bylo k čemu kladkostroj přidělat, tak by to mohlo fungovat, ale zas kvůli pár vážení za rok se to asi nevyplatí tvořit. Já nad tím přemýšlel abych si mohl průběžně vážit berany co by mohli na NT, ale zatím jsem to nijak nerealizoval.

31.10.2015 22:52
lesakm

XXX.XXX.104.26

U nás vážím čerstvě narozená jehňata v plátěné tašce závěsnou váhou a velká na plošinové váze do 300kg i se mnou, dá se pořídit na aukru asi za 2400, - a váží se na ní celkem pohodlně, stejně by posloužila i stará decimálka, záleží asi na tom kolik do toho chcete investovat ML.

1.11.2015 21:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Jehňata při narození vážím ve vaku na seno (je to taková pevná taška s dírou v boku), při sto denním vážení primitivně na, nášlapné váze, (jenž používají plemenáři) se mnou... nebo dříve na závěsné váze a v postroji.

2.11.2015 11:22
zemanja

XXX.XXX.49.10

Nam se osvedcilo pro prubezne vazeni svazat nohy, do loktuše a na zasvesnou vahu mezi dva lidi.

2.11.2015 20:40
jírab

XXX.XXX.229.192

Moc díky za rady, nějak si to přeberu a něco zkusím

Přidejte reakci

Přidat smajlík