Zdravím všechny a prosím o radu. Máme zahradu asi 300m za vesnicí. Doposud se využívá pro seno králíkům a je tam několik ovocných stromů. Máme ale plán zrušit králíky, dát nový plot a pořídit několik živých sekaček - ovečky kamerunské. Dělám si ale starosti před nenechavci. Co myslíte, není to veliké riziko nechávat ovečky napospas osudu přes noci tak daleko od domu? Nemám s tím vůbec zkušenosti, veškeré živočišstvo jsme doposud mívali u domu... Na druhou stranu si říkám, že jsme celkem taková klidná obec, že by to nemusel být vůbec problém. Řešil jste už někdo něco podobného? Dík za rady a názory.
jonek
napsal(a):
Zdravím všechny a prosím o radu. Máme zahradu asi 300m za vesnicí. Doposud se využívá pro seno králíkům a je tam několik ovocných stromů. Máme ale plán zrušit králíky, dát nový plot a pořídit několik živých sekaček - ovečky kamerunské. Dělám si ale starosti před nenechavci. Co myslíte, není to veliké riziko nechávat ovečky napospas osudu přes noci tak daleko od domu? Nemám s tím vůbec zkušenosti, veškeré živočišstvo jsme doposud mívali u domu... Na druhou stranu si říkám, že jsme celkem taková klidná obec, že by to nemusel být vůbec problém. Řešil jste už někdo něco podobného? Dík za rady a názory.
Jo, mám ovce i 2 km od obce u lesa ale strach je i když přecházím silnici...
Já mám v plánu mít taky pastvinu za vesnicí, cca 600m od domu. Podle lidí v okolí vím, že to mají i dál. Spíš řeším problém jak tam dopravovat vodu, hlavně v létě kdy se bojím, že by se ve velkém mohla kazit a pak v zimě kdy zas bude zamrzat.
Už jste přemýšleli jaké oplocení zvolit? Já budu asi pořizovat ovčí uzlíkové, ale ráda si vyslechnu názor někoho jiného na vhodné oplocení.
S vodou to máme vyřešené, od zahrady je zdroj vody pro zvířata, který dřív napájel kravín necelých 100m a v plánu je vrtat studnu přímo na zahradě a k tomu pumpu. Na ploty jsem koukal na netu - a našel různé názory na ploty pro kamerunské ovce. Někdo říká, že stačí metrový plot, někdo zase říká že to přeskočí jen kozy ale ovce ne, jiný že i ovce mu skáčou metr čtyřicet, takže nevím, ale asi jej zrovna udělám vyšší, raději trochu zrovna připlatím ať to má rezervu a nemusím pak třeba pracně nic nadstavovat. Ale potěšily mě celkem povzbudivé reakce - ve smslu ať se toho nebojím mít to trochu z dohledu a to, že nebudu sám, kdo to bude mít mimo bydliště. Děkuju všem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Od domu to budete mit jak daleko? Obcas se ovce, spis jehne zratri i par desitek metru od domu. Jestli to nebudete mit pod proudem, muzou byt problem i potulny psi ( i vlci se nejak zacinaji vracet ). Jinak kraliky bych nerusil pokud nemate nejaky hodne dobry duvod. Co se tyka prodeje na maso, cesi spis koupi hezkeho kralika do trech kil nez pulku jehnete.
Věci se mají takto. Doposud ty králíky dělá otec v důchodě - se vším všudy: seče, suší, převážně on, já v tom pomůžu jenom když mi vyjde čas, pokaždé seno společně svezeme a schováme, on pak zase průběžně krmí, léčí, zabíjí, stahuje, prodává kožky, nadává že dávají málo atd. No a teď začíná uvažovat o tom, že už králíky zruší. Zahrada je moje a na mně bude, aby nespustla. Je veliká 2000m2. Pokud by ty králíky táta ještě dělal, tak o tom neuvažuju. Ještě je teda nezrušil, ale jak k tomu dojde - prostě musím být připravený. Plot už se musí vyměnit tak jak tak, takže bude nachystaný na případné stádečko. Každý den si nějaký čas najdu k těm ovcím zajít, nepochybuju o tom, že i ostatní z rodiny. Další věc je v tom, že já umím zabít jedině mouchu. S každým králíkem někam chodit ať mi ho někdo zabije se mi nechce, u těch ovcí to nebude tak časté. A ještě mám takovou trošku vizi a to je, že to tak trošku oživí krajinu u nás, i když budou za plotem. Jo - od domu je to cca 300 metrů. Vlci tu snad nejsou a toulaví psi - no snad nedají 1,5m vysoký plot.
Máme zahradu se zvířaty cca 1 km od domu,10 minut rychlejší chůze...vždy jsme tam minimálně 2x denně, a s nenechavci nemáme problém. Musím ale říct, že co se týče zlodějů, za celou dobu, co tu na vesnici bydlíme, jsme žádného nezažili..a lidé z vesnice? ty nám naopak ještě nosí tvrdé pečivo pro zvířata. Máme kamerunský a holandský kozičky.Milují šplhání a lezení po všem, proto jsme volili plot vysoký 140 cm, klasické pletivo. Je to tak už tři roky a ani jednou nepřeskočili...studnu máme na pozemku kopanou. Hlavně myslete na to, že aspoň jednou denně je potřeba zvířata zkontrolovat, aby byla v pořádku, zajistit seno na zimu, v zimě lít čerstvou vodu nebo rozbíjet zmrzlou vodu, odčervovat, starat se o paznehty atd. atd...
Taky nemáme ovce u domu máme to 1,5km a 3km za městem na té vzdálenější pastvině máme jen ohradník a jsou tam jen přes léto, vloni po 15ti letech jsme tam měli poprvé 27.10. lupiče ukradli nám 3 jehničky nahnali je do přístřešku, nacouvali s autem k plotu roztrhli pletivo a protáhli je skrz, policie nic nevyřešila, na letní pastvině nám taky za ta léta 2jehňata zabil blesk když uhodil do cisterny s vodou, ale jinak je klid, vodu nám ale naše ovce pijou i v létě a hodně letos v těch vedrech až 10l/ks/den mám 600l nádrž na přívěsu za auto a jezdil jsem prakticky celé léto každý druhý den, no a v zimě když se bahní trávím tam s nima hodně nocí s baterkou, teď už tam mám alespoň buňku s kamínkama a křeslem ale dřív jsem jezdil kontrolovat tak 4x za noc a když se něco dělo tak tam kolikrát člověk zůstal taky celou noc s nima v otevřeném přístřešku v -20 nic moc... ML.
Asi záleží na plemeni. Velké ovce jsou náročné. Ouessant a Skudde - vřesovištní plemena - skutečně v létě vůbec nepila. Navíc jsme 650 m nad mořem, takže ani teploty zde nejsou jako v nížinách a tráva je tu (nejen) v létě určitě kvalitnější a šťavnatější. Záleží na konkrétním plemenu i místě.

Ani velka ovce moc nepije, kdyz ma trava v sobe dost vody. Jakmile to je stojaty seno tak vodu potrebujou.
honzapm
napsal(a):
Asi záleží na plemeni. Velké ovce jsou náročné. Ouessant a Skudde - vřesovištní plemena - skutečně v létě vůbec nepila. Navíc jsme 650 m nad mořem, takže ani teploty zde nejsou jako v nížinách a tráva je tu (nejen) v létě určitě kvalitnější a šťavnatější. Záleží na konkrétním plemenu i místě.
Když mi někdo začne, říkat, že malé ovce jsou nenáročné a velké náročnější. Požádal bych jej o vysvětlení.
Protože všechno chce své a tak dlouho se s džbánem pro vodu chodí... nebo spíš z hovna se byč neuplete
Já prostě postavím vodu do výběhu, všechny ovce zvědavě přijdou, kyblík očichají, takže vím, že ony ví, že to je voda a kde je. A vesele ji nechají zelenat i v těch největších hicech. Dávám ji do salaše (ve stínu), pod stromy (ve stínu), dávám čerstvou, ale nikdy nepily. Ani suffolk, ani charolais, ani jejich kříženci. Ani skudde, ani ouessant.
Tudíž nemám zkušenost, že ovce v létě NUTNĚ potřebují pít.
Tudíž začínajícímu chovateli ze své bohaté praxe s mnoha plemeny a kříženci radím,
že voda v létě není nutná.
Jistě, máte jinou zkušenost, chápu.
Proto uvádím mé lokální podmínky, nadmořskou výšku aj.
Bohatá pastva ovcím opravdu stačí.
Bavím se o výbězích s trávou 10 a více cm, pampelišky, jetele, keře, ostružiník, maliník
a samozřejmě také byliny a trávy. Pastvin mám sedm, střídám.
Vodu dávám i když některá ovce porodí nečekaně v létě - a stejně nepije, i na mléko jí to stačí.
Některé prameny uvádí, že neostříhané ovce jsou v létě paradoxně odolnější vysokým teplotám, protože tak jako vlna izoluje před chladem v zimě, tak stejně izoluje před horkem v létě. Může být i tím, stříhám ovce v září. Může být souhra více faktorů.
Je jisté, že tráva v Lounech (suchá oblast) bude absolutně odlišná od té v Jeseníkách.
bischof.vlastimil
napsal(a):
Když mi někdo začne, říkat, že malé ovce jsou nenáročné a velké náročnější. Požádal bych jej o vysvětlení.
Protože všechno chce své a tak dlouho se s džbánem pro vodu chodí... nebo spíš z hovna se byč neuplete
Jste - předpokládám - sedlák, tudíž by vám užití selského rozumu nemuselo být cizí.
Příklad - beran charolais x suffolk, cca 120 kg, přišel, strčil hlavu do kýble s vodou,
nasál a 20L kbelík byl do minuty prázdný.
Beran - Ouessant - přijde, vodu očichá, jde dál. Pokud (v zimě) pije, tak max 1-2 L.
Nároky na pastvu-příkrm si každý již odvodí sám.
honzapm
napsal(a):
Jste - předpokládám - sedlák, tudíž by vám užití selského rozumu nemuselo být cizí.
Příklad - beran charolais x suffolk, cca 120 kg, přišel, strčil hlavu do kýble s vodou,
nasál a 20L kbelík byl do minuty prázdný.
Beran - Ouessant - přijde, vodu očichá, jde dál. Pokud (v zimě) pije, tak max 1-2 L.
Nároky na pastvu-příkrm si každý již odvodí sám.
Dobrý večer,
sedlák nejsem...
Nejsem si jist zdali se chápeme dobře...
Mě dost nadzvedl Váš příspěvek:
, Asi záleží na plemeni. Velké ovce jsou náročné...,.
jonek
napsal(a):
Přístup k vodě na pití musí mít vždycky. Ono se zvíře samo buď napije, nebo ne. Ale říkat, že v létě voda pro ovce není potřeba mi přijde jako tvrdit že nemusím v létě pít, když jím dost ovoce. Nejsem zkušený chovatel, ale tohle bych určitě nedělal.
Ano ovce musí mít přístup ke kvalitní vodě...
Jinak by to bylo jak výrok jednoho ovčáka:
, Ovce nepotřebovali seno, protože si vyhrabou trávu i pod sněhem,...
(Nutno dodat že to bylo u soudu když se projednávalo podezření z týrání zvířat, na udání z Ledna když byla asi 70cm sněhová pokrývka a na té samé pastvě byly od listopadu).
Dovolím si taky něco ze zkušeností...
Vodu ovce na pastvině opravdu v 95% nepotřebuje. Každý rok (cca 25let) ovcím dávám vodu na pastvě tak jen týden až dva týdny na konci měsíce srpna a začátku září, kdy pravidelně přicházelo sucho, tzn. že večer, ani ráno nebývala rosa. Letošní rok byl vyjímečný, protože ranní rosa nebyla od poloviny července a tráva na pastvině nepodrůstala, tudíž byla jen sušší stařina, proto ovce vodu pily každý den. Určitě je rozdíl jestli je pastvina v blízkosti vodyního zdroje, nebo někde ve svahu na úpalu.
Ve sněhu si ovce trávu opravdu vyhrabe, je ale otázka jaká ta vrstva sněhu je a jestli tráva pod sněhem není zmrzlá. Nejjednodušší řešení je ovcím vodu zkoušet dávat. Určitě vás brzy přestane bavit vylévat třetí den vodu zelenou, plnou hmyzu... No a přídavkem sena na zasněžené pastvině taky brzy zjistíte jestli sena ubývá nebo ne...
Teď přemýšlím jestli jsem sedlák nebo ne? Jak se to vlastně pozná?
profesor1
napsal(a):
Dovolím si taky něco ze zkušeností...
Vodu ovce na pastvině opravdu v 95% nepotřebuje. Každý rok (cca 25let) ovcím dávám vodu na pastvě tak jen týden až dva týdny na konci měsíce srpna a začátku září, kdy pravidelně přicházelo sucho, tzn. že večer, ani ráno nebývala rosa. Letošní rok byl vyjímečný, protože ranní rosa nebyla od poloviny července a tráva na pastvině nepodrůstala, tudíž byla jen sušší stařina, proto ovce vodu pily každý den. Určitě je rozdíl jestli je pastvina v blízkosti vodyního zdroje, nebo někde ve svahu na úpalu.
Ve sněhu si ovce trávu opravdu vyhrabe, je ale otázka jaká ta vrstva sněhu je a jestli tráva pod sněhem není zmrzlá. Nejjednodušší řešení je ovcím vodu zkoušet dávat. Určitě vás brzy přestane bavit vylévat třetí den vodu zelenou, plnou hmyzu... No a přídavkem sena na zasněžené pastvině taky brzy zjistíte jestli sena ubývá nebo ne...
Teď přemýšlím jestli jsem sedlák nebo ne? Jak se to vlastně pozná?
Je otázka taky zdali ta tráva pod tím sněhem ještě byla...
Podle mě je hodně nebezpečné psát-říkat že, ovce, vodu nepotřebují, protože by si to někteří mohly špatně vyložit!

Presne tak. I kdyz ovce nepijou, at tam tu vodu maji. Kdyz je ve stinu tak tam dva tri dny vydrzi. Staci 50l kalfas. Letos moji novi berani nepili skoro cely srpen. Meli travy dost a jeste navic okousali jabka ze spodnich veti u jabloni. V zari trochu zacali pit a ted uz pijou pravidelne. Samozrejme ze kdyz maj pobliz reku nebo potok tak se pujdou napit tam. A nechat je v zime hrabat ve snehu? TO muze snad jen ucho, v zime jsou ovce brezi takze takhle bych je urcite nedrzel na mrazene diete.
No, trochu jste mě nepochopili. Tady se řeší, že JE NUTNÉ dávat vodu ovcím v létě.
A já tazateli uvádím, že to nutné není. Jistě, když jde k ovcím, tak ať nemá ruce prázdné,
může kýbl-dva vzít cestou. Ale odrazovat někoho od chovu mimo obec s tím, že v létě je voda nutná, je mystifikace. To je celé. Nehledejte to, co nepíši. Nehledejte, že nabádám k nenapájení ovcí nebo trápení zvířat. To si jen domýšlíte ve svých hlavách (jak obvyklé).
Čtěte, co je psáno.
A že velká (masná) plemena jsou náročnější - to je snad jasné, Vlastíku, ne?
Doufám, že už jste se posadil.
To máte jako se psem - jezevčíkovi stačí denně jedna konzerva krmení,
labrador zblajzne čtyři.
Jezevčíkovi stačí jeden prášek léku, labrador potřebuje čtyři.
Ouessant ostříhám sám, odčervím sám, provedu korekci kopyt, transport v krabici v osobáku atd.
Velké ovce potřebují alespoň dva lidi atd. Velké ovce jsou náročnější.
Dál to rozvádět nehodlám, neboť sem nechodím napadat uživatele
a - mylně - analyzovat jejich texty, podsouvat jim vlastní myšlenky a slovíčkařit.
Chodím sem - občas - psát své zkušenosti ze své praxe. To je celé. Děkuji velice.
Jo, to uznávám, že jsem Tě asi nepochopil a tudíž došlo k nedorozumění. Já tady zatím nabírám rozumy, abych mohl napřesrok s chovem začít. A to co jsi napsal pro mě bylo dost překvapení. Ale nemůžu říct, že to tak není. Nevím o tom zatím téměř nic, to se přiznávám bez mučení a jako začátečník to s tou vodou musím dělat tak, že budu nosit každý den čerstvou a včerejší vyleju. Kdo má zkušenosti a ví, že 20litrů vody naleje a 20L pak vyleje, tzn. že to ovce naberou nějak jinak a ohlídá si to - může si to asi dovolit. Ale pak musí mít zkušenost i s tím aby věděl, když v té trávě už vody bylo míň. Ale já jako amatér bych to asi řešil tak, že bych jim nenosil 20L, ale třeba 10l. A když by ani to nechlastaly, tak třeba 5 a na tom by se to ustálilo - už bych nesnižoval. A až bych viděl, že bývá z napaječky odpito, tak zase dávky zvyšovat.
Jinak si myslím, že si tady neodporujete, jenom to každý viděl z jiného úhlu pohledu, zatím ahojte, musím letět.
Nedá mě to, abych některé neupozornil na to, že nejhorší smrt je z vyděšení! Opravdu se tady slovíčkaří. Všechno je to o zkušenostech. Proto jsem psal že je třeba zkoušet. Vám nikdy ještě schopná pastvina nezapadla v říjnu nebo listopadu sněhem, který po pár dnech roztál? Tak jim tam prdnu balík sena a vidím jestli ho žerou nebo ne. V lednu už je tráva většinou zmrzlá nebo už prostě žádná není, tak že už žerou jen seno. Žádnou vědu v tom nevidím. I když ucho to asi opravdu může pochopit blbě...
honzapm
napsal(a):
No, trochu jste mě nepochopili. Tady se řeší, že JE NUTNÉ dávat vodu ovcím v létě.
A já tazateli uvádím, že to nutné není. Jistě, když jde k ovcím, tak ať nemá ruce prázdné,
může kýbl-dva vzít cestou. Ale odrazovat někoho od chovu mimo obec s tím, že v létě je voda nutná, je mystifikace. To je celé. Nehledejte to, co nepíši. Nehledejte, že nabádám k nenapájení ovcí nebo trápení zvířat. To si jen domýšlíte ve svých hlavách (jak obvyklé).
Čtěte, co je psáno.
A že velká (masná) plemena jsou náročnější - to je snad jasné, Vlastíku, ne?
Doufám, že už jste se posadil.
To máte jako se psem - jezevčíkovi stačí denně jedna konzerva krmení,
labrador zblajzne čtyři.
Jezevčíkovi stačí jeden prášek léku, labrador potřebuje čtyři.
Ouessant ostříhám sám, odčervím sám, provedu korekci kopyt, transport v krabici v osobáku atd.
Velké ovce potřebují alespoň dva lidi atd. Velké ovce jsou náročnější.
Dál to rozvádět nehodlám, neboť sem nechodím napadat uživatele
a - mylně - analyzovat jejich texty, podsouvat jim vlastní myšlenky a slovíčkařit.
Chodím sem - občas - psát své zkušenosti ze své praxe. To je celé. Děkuji velice.
Dobrý den,
to je asi rozdíl mezi námi Já jsem u ovcí každý den a nemyslím tím že doma krmím. Ale jsem mezi chovateli těmi nejlepšími kde se učím a i horšími kde řeším mnohdy zbytečné problémy typu že slyšeli:
- ŠAK OVCE SE NEMUSÍ STŘÍHAT
- ŠAK OVCE SE NEMUSÍ ODČERVOVAT
- ŠAK OVCÍM STAČÍ JEN PASTVA, SENO, VODA A SŮL
- JEDNOU DO ROKA SNAD STAČÍ...
Každá ovce má své potřeby jenž mohou být i v rámci roku různé... a každý chovatel má různé, podmínky, chovu -TAKŽE NEJDE VŠECHNO aplikovat na všechny!
Opravdu neuznám že:
MALÉ OVCE JSOU MÉNĚ NÁROČNÉ ! TO JE ASI STEJNÉ TVRZENÍ JAKO KDYŽ NĚKDO ŘEKNE ŽE CHOV KRAV JE JEDNODUŠŠÍ NEŽ CHOV OVCÍ.
Asi zde nechci psát to že pokud musíte mít na manipulaci s, velkou ovcí, k sobě kamaráda není náročnější pro chov ale možná jen málo zkušeností či fyzické zdatnosti...
Podle mě není náročnost chovu ovlivněna množstvím krmení, odčervovadla, počtu pomocníků...
profesor1
napsal(a):
Nedá mě to, abych některé neupozornil na to, že nejhorší smrt je z vyděšení! Opravdu se tady slovíčkaří. Všechno je to o zkušenostech. Proto jsem psal že je třeba zkoušet. Vám nikdy ještě schopná pastvina nezapadla v říjnu nebo listopadu sněhem, který po pár dnech roztál? Tak jim tam prdnu balík sena a vidím jestli ho žerou nebo ne. V lednu už je tráva většinou zmrzlá nebo už prostě žádná není, tak že už žerou jen seno. Žádnou vědu v tom nevidím. I když ucho to asi opravdu může pochopit blbě...
Souhlasím s Vámi je potřeba zkoušet! A pak přijdu na to co vyhovuje ovcím ve Vašem chovu a i Vám, protože neexistuje univerzální řešení jenž by bylo bezchybné.
Přesně o slovíčkaření to ale podle mě je. Protože denně slyším udělejte prosím ovcím kopyta, veterinář je očkoval, pěstuji ovce, ten beran je plemenný (ale nevím jakého plemene)...
Problém je pokud se pak něco vytrhne z kontextu...
Problémů má káždý víc než dost a proč je dělat tam kde nejsou. Určitě si vašich rad tady každý moc váží a je za ně rád.
Když se bavím s nějakým dědou nebo babičkou tak jim říkám že ty ovce by potřebovaly ostříhat KOPYTA. Kdybych jim řekl že potřebují ostříhat pazdnechty tak na mě hledí co to plácám.
Je rozdíl diskutovat s někým kdo chová dvě tři oveny pro radost a je rozdíl diskutovat s někým kdo profi chová stovky ovcí. Je mě jedno jestli ovce pěstují nebo opečovávají... Tady dle dotazů chodí spousta absolutních začátečníků a většina malochovatelů, tak se s nimi podle toho bavím a snažím se být tolerantní a vysvětlit jim problém polopaticky. Vždycky se to nepodaří, ale naštěstí je to tu veřejná diskuse, tak se navzájem poopravíme, a nebo si oponujem. To do diskuse myslím patří.
profesor1
napsal(a):
Problémů má káždý víc než dost a proč je dělat tam kde nejsou. Určitě si vašich rad tady každý moc váží a je za ně rád.
Když se bavím s nějakým dědou nebo babičkou tak jim říkám že ty ovce by potřebovaly ostříhat KOPYTA. Kdybych jim řekl že potřebují ostříhat pazdnechty tak na mě hledí co to plácám.
Je rozdíl diskutovat s někým kdo chová dvě tři oveny pro radost a je rozdíl diskutovat s někým kdo profi chová stovky ovcí. Je mě jedno jestli ovce pěstují nebo opečovávají... Tady dle dotazů chodí spousta absolutních začátečníků a většina malochovatelů, tak se s nimi podle toho bavím a snažím se být tolerantní a vysvětlit jim problém polopaticky. Vždycky se to nepodaří, ale naštěstí je to tu veřejná diskuse, tak se navzájem poopravíme, a nebo si oponujem. To do diskuse myslím patří.
Děkuji za reakci ale stále budu trvat na slovíčkaření pokud sem dokážeme napsat příspěvky můžeme se pokusit sjednotit ve vyjadřování.
Na to máte plné právo, holt každý máme jiné priority. Ale myslím si že tady jde většinou o rychlou radu ať už ohledně pazdnechtů, kopyt nebo jiných věcí, než o sjednocené vyjadřování. Přiznám se, že jsem dříve pochopil co chtěl-la říct příspěvkem HONZAPM než vy. Prostě pro mne je taky MÉNĚ NÁROČNÉ chovat ovce než slony. Chápu že pod slůvkem NÁROČNOST si můžeme každý představit něco jiné, nebo něco navíc, ale tady to vyznělo zcela jasně. Aspoň tak si to přebral můj selský rozum.
Tož to je můj názor.

Když tedy naruším váš neladící dialog...
ráda bych se přidala k dementování mýtu, že chovat malé ovce je snazší než velké.
Už jen třeba kvůli porodům, které u malých ovcí mohou být problematičtější z důvodů drobnosti rodiček, porodních cest, atp. S velkými ovcemi, pokud člověk ví, co dělá, si poradí také. Je fakt, že je třeba na ně víc síly a víc snědí, na druhou stranu je z nich zase nepoměrně víc užitku ;) tedy si myslím, že chovatelé by si měli typ zvířete vybírat podle toho, co od nich očekávají a co jsou schopní tomu obětovat.
Co se vody týče, tak by mě nenapadlo v jakémkoli počasí nechávat jakékoli zvíře bez vody (velbloudy nechovám) :(
Slovíčkaření se tu probírá stále dokola. Byla bych pro zlatou střední cestu mezi vámi oběma, pánové. Je fakt, že bychom měli používat správnou terminologii, ale na druhou stranu netřeba peskovat přispěvatele, kteří chtějí poradit (a dobře poradit) a místo toho dostanou seřváno za to, že ovčímu kopýtku neříkají pazneht... Sorry.
Podle mě (jak jsem již psal) jsem nečetl jediný rozumný důvod proč je chov, velkých ovcí, náročný.
Já vždy každému radím nevybírat si ovce prvotně podle toho jaké se mi líbí ale podle toho co jim mohu nabídnout a co očekávám.
Často tady i v terénu nevím co lidé myslí a vždy jsem raději pokud mi to ukážou.
Pokud si tady ale začínající chovatel přečte že :, voda není potřeba, a pak to pronese před kontrolou z KVS nebo jinou koleduje si o prů...

Úplný souhlas s tou vodou a KVS. Prostě už ze selského rozumu - zvíře k životu vodu potřebuje. Pokud má šťavnatou pastvinu, je to jen dobře, ale prostě musí mít k dispozici vodu, kdyby se potřebovalo napít. Navíc začínající chovatel těžko jakýmkoli způsobem posoudí, zda je tráva tak šťavnatá a dostatečně orosená, že dnes pít nebudou... Mám pocit, že i v zákoně to je zanesené, že ovce mít k dispozici "čerstvou" vodu musí.
bischof.vlastimil
napsal(a):
Teď asi nechápu Já:
,...Přiznám se, že jsem dříve pochopil co chtěl-la říct příspěvkem HONZAPM než vy...,.
Dobrý večer,
nevím jak bych to vysvětlil přesně, prostě jsem pochopil o co jde HONZAP, až pak mě docvaklo, že vy slovo NÁROČNÉ berete více do hloubky.
A celkově asi zbytečná diskuse, protože jsme nakonec zjistili, že je to všechno popsané už v té brožuře - v zákoně.
Tak že bych to zadavateli shrnul - Klidně ovce chovejte třeba 50 km daleko, protože v zákoně je zaneseno, že brát a přivlastňovat si cizí majetek, v tomto případě ovce, se bere jako krádež a tudíš se to nesmí!
profesor1
napsal(a):
Dobrý večer,
nevím jak bych to vysvětlil přesně, prostě jsem pochopil o co jde HONZAP, až pak mě docvaklo, že vy slovo NÁROČNÉ berete více do hloubky.
A celkově asi zbytečná diskuse, protože jsme nakonec zjistili, že je to všechno popsané už v té brožuře - v zákoně.
Tak že bych to zadavateli shrnul - Klidně ovce chovejte třeba 50 km daleko, protože v zákoně je zaneseno, že brát a přivlastňovat si cizí majetek, v tomto případě ovce, se bere jako krádež a tudíš se to nesmí!
To jsem asi prostě Já nad vším moc přemýšlím a lehce se rozohním...
reznade
napsal(a):
Já mám v plánu mít taky pastvinu za vesnicí, cca 600m od domu. Podle lidí v okolí vím, že to mají i dál. Spíš řeším problém jak tam dopravovat vodu, hlavně v létě kdy se bojím, že by se ve velkém mohla kazit a pak v zimě kdy zas bude zamrzat.
Už jste přemýšleli jaké oplocení zvolit? Já budu asi pořizovat ovčí uzlíkové, ale ráda si vyslechnu názor někoho jiného na vhodné oplocení.
V létě určitě vodu u oveček mějte, ale nebojte se.
V létě dávám do bílých 20 kbelíků (známý je malíř pokojů).
V bílém kbelíku se voda nezahřívá (dávám do stínu) a kbelík je na pastvině dobře vidět.
V zimě dávám do černých 20 L kbelíků (stavebních).
Pokud voda zamrzne, tento materiál je hodně poddajný, pevný a přitom jako gumový.
Takže rozpínající se led neponičí nádobu.
Pokud se během noci na hladině utvoří ledová krusta, díky černé barvě kyblíku
se voda rychleji ohřeje od slunce a krusta často ještě dopoledne zmizí.
V bílém kyblíku zůstává krusta po celý den.
Aby ovce kbelíky nepřevracely, mám takové dřevěné koryto, je akorát na tři ks 20L kýblů.
Denně v zimě mých 11 Ouessant vypilo celkem tak 8 litrů.
Takže stačilo denně vzít jednu konev (10L) teplé vody.
Mám ovce také za vsí. Také trnu, že ty předražené miniprcky někdo naloží a ahoj.
Samozřejmě můžete použít sud,1000L nádobu a jiné.
Pozor na utopení jehňat čerstvě narozených.

No vidíte, to mě nenapadlo :( Ty používám (jsou šikovné, s velkým objemem 80 - 120 l)... asi jako každý v okolí se zvířaty. Achjo...
profesor1
napsal(a):
Pozor na ty černé kyblíky, neměly by se používat v potravinářství, protože se z nich uvolňují nějaké ty asi PCB látky nebo nějaký takový humus co způsobuje tu gumovost kyblíku za každého počasí. Hlavně asi při zahřívání.
A ty černé kyblíky co se prodávají v chovatelských potřebách snad mají nějaký certifikát nezávadnosti nebo snad ne?
Jejda, já nechci dělat nějakou paniku, stejně jsem to asi napsal blbě, protože ty změkčovadla plastů jsou myslím ftaláty, ale humus jako humus. Vím jen že někteří včelaři dávali do těch menších černých kýblů cukerný roztok pro včely a pak se našly v plástech stopy těch ftalátů. Možná při napájení ovcí je to nepatrné množství a v normě, možná když je v tom studená voda a je to ve stínu tak nic, nevím. Já se tomu ale raději vyhýbám, od malíře mám kyblíky bíle a žiju s pocitem že je to kyblík zdravější :).
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Mám 7 kamerunských oveček a od listopadu je u nich beran. Ovečky jsou na výběhu kde už není pastva, ale krmím je senem do krmelce. Mají tedy seno, vodu i minerální liz a jakmile nastane odpoledne a nebo někoho na zahradě zahlédnou začnou bečet jako o závod. Pusu zavřou jen když chvilku nikoho nevidí a nebo když jim dám nějaký příkrm (oves, pečivo řepu, kukuřici) Jejich bečení je někdy až neúnosné jako bych je tam týral hlady. Dá se je to nějak odnaučit nebo je chyba někde jinde? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Ovce rvou vetsinou kdyz jsou rozmazleny a pak kdyz maj hlad. na me rvali vetsinou krizenky. Treba suffolky neslysim jak je rok dlouhej. Mozna to plati jak u lidi, co je maly to je vztekly nebo aspon urvany. Rozhodne je to nijak neodnaucite. Bud budete mit kontaktni ovce a pak vas budou "vitat" a plest si koholi jnyho s vama a pak rvat kdyz nic neprijde. Nebo budete mit polodivokou havet, ktera cloveka nepotrebuje. Oboje ma svoje plusy i minusy. Ale jestli je krmite do krmelce, jsou na vas tim padem zavisle a rvat asi budou. maj toho sena dost?
kop82
napsal(a):
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Mám 7 kamerunských oveček a od listopadu je u nich beran. Ovečky jsou na výběhu kde už není pastva, ale krmím je senem do krmelce. Mají tedy seno, vodu i minerální liz a jakmile nastane odpoledne a nebo někoho na zahradě zahlédnou začnou bečet jako o závod. Pusu zavřou jen když chvilku nikoho nevidí a nebo když jim dám nějaký příkrm (oves, pečivo řepu, kukuřici) Jejich bečení je někdy až neúnosné jako bych je tam týral hlady. Dá se je to nějak odnaučit nebo je chyba někde jinde? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Řvou proto že jim dáváte ten příkrm jak si na něj zvyknou tak se ho řvaním dožadují pokaždé když někoho vidí, naše dělají to samé v létě když se jen pasou a nic nedostávají jsou zticha ale jak jim v zimě začnu sypat oves tak jen se tam objevím už řvou dokud jim nenasypu, je to podmíněný reflex, prostě vědí že když zařvou tak něco dobrého dostanou, to samé se naučí i pes když otravuje u stolu a nakonec něco dostane dělá to pak automaticky pořád protože prostě ví že nakonec z toho něco kápne. ML.