Vy co stříháte ovce, jaké používáte hřebeny a nože?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2015 13:07

Stále navyšuji množství hřebenů a nožů těmi od firmy Heiniger, ale teď jsem stříhal s půjčenými od firmy Wellington a byl jsem překvapenej že držely ostrost déle než jsem zvyklý u těch od Heinigeru, což mě přivádí k myšlence jak je to s jejich kvalitou.

9.11.2015 13:14
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stále navyšuji množství hřebenů a nožů těmi od firmy Heiniger, ale teď jsem stříhal s půjčenými od firmy Wellington a byl jsem překvapenej že držely ostrost déle než jsem zvyklý u těch od Heinigeru, což mě přivádí k myšlence jak je to s jejich kvalitou.

Pokud nehledíme na kvalitu vlny, plemeno, sortu vlny, kmity,... záleží i na broušení.
S heinigery jsem udělal třeba na jeden hřeben a 4 vršky 45 ovcí ale ke konci jsem se trápil smajlík

Mám nože i hřebeny od více firem no a rozdíly jsou potřeba dlouhodobě sledovat...

9.11.2015 21:31

Dík, já věděl že se Vy určitě ozvete
To musely být hezky čisté ovce s dobrou vlnou, to si nedovedu představit, že bych jich na jeden spodek tolik ostříhal.
Já jen abych za čas nezjistil, že kupuju Heinigery u kterých by bylo málo muziky za hodně peněz. Ale říkal jsem si, že taková firma by asi nějaké šméčka nedělala. Každou chvíli jezdím okolo Agrotranzu, kde je prodávaj a tak jak jedu okolo, tak si častokrát udělám radost novým vrškem a když mám hodně dobrou náladu tak pořídím i spodek :).

10.11.2015 08:40
bischof.vlastimil

XXX.XXX.241.192

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dík, já věděl že se Vy určitě ozvete
To musely být hezky čisté ovce s dobrou vlnou, to si nedovedu představit, že bych jich na jeden spodek tolik ostříhal.
Já jen abych za čas nezjistil, že kupuju Heinigery u kterých by bylo málo muziky za hodně peněz. Ale říkal jsem si, že taková firma by asi nějaké šméčka nedělala. Každou chvíli jezdím okolo Agrotranzu, kde je prodávaj a tak jak jedu okolo, tak si častokrát udělám radost novým vrškem a když mám hodně dobrou náladu tak pořídím i spodek :).

U Heiningeru se platí za značku ale i za kvalitu (no a nepočítám Agrotrans smajlík ) když je brousím je vidět rozdíl oproti, Beiyuanum, rapidně i v provedení-zpracování.

Dobré jsou pak i Sunbeami, každý si ale udělá svůj názor.

Na začátku jsem měl asi 6 let jen Heiningeri (vršky i spodky), pak jsem koupil pár Listeru no a pak Sunbeami, Bbeiyuany, Hornery,...
ale teď se zas vracím k Heinigeru.

Pro některé chovatele mají levnější nože smysl a někdy i pro střihače.

10.11.2015 13:34

Dík

10.11.2015 21:39
kozelka

XXX.XXX.168.11

Zdravím na čem brousíte, já na disku.brusném plátně, řebeny na 40, nože na 80hrubosti a jsem spokojen, (předtím brusná pasta na lapovačce nic moc, asi to neumím.).

11.11.2015 07:27
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

kozelka napsal(a):
Zdravím na čem brousíte, já na disku.brusném plátně, řebeny na 40, nože na 80hrubosti a jsem spokojen, (předtím brusná pasta na lapovačce nic moc, asi to neumím.).

Převážně na, plátně, ale sem tam i na lapovací brusce.

Obojí má své výhody a nevýhody...

11.11.2015 21:41
kozelka

XXX.XXX.168.11

Nevýhody broušeni na plátně?Děkuji.

11.11.2015 21:43
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

kozelka napsal(a):
Nevýhody broušeni na plátně?Děkuji.

Zásadní je že se ubírá více materiálu než při broušení na lapovací brusce...

13.11.2015 20:51
ojtek

XXX.XXX.86.214

Ono je těžké zjistit jaké nože jsou nejlepší.když u nás je každá ovce originál.Hlavně musí být ostré.

13.11.2015 21:52
bischof.vlastimil

XXX.XXX.37.176

ojtek napsal(a):
Ono je těžké zjistit jaké nože jsou nejlepší.když u nás je každá ovce originál.Hlavně musí být ostré.

Každý bojuje s tím co má a kvalitní, nože, poznáte časem.

15.11.2015 21:50
juraj

XXX.XXX.184.112

Dobrý večer viem že je to trocha od témy ale chcel by som sa Vás spýtať či ste niekto strihali takýmito nožnicami? Mám pár ovečiek strihať viem, ale nemám skúsenosť s takýmito nožnicami preto Vás prosím o radu kúpit či nie?

15.11.2015 22:45
přezdívka

XXX.XXX.105.195

juraj napsal(a):
Dobrý večer viem že je to trocha od témy ale chcel by som sa Vás spýtať či ste niekto strihali takýmito nožnicami? Mám pár ovečiek strihať viem, ale nemám skúsenosť s takýmito nožnicami preto Vás prosím o radu kúpit či nie?

Ano stříhala jsem s nimi. Měla jsem ovci svázanou na stole aby sebou moc necukala a kam to šlo tak jsem ji ostříhala a na konec přišel manžel a rozvázal ji a na ten zbytek ji podržel. Měla jsem ale s hustším hřebenem. Oficiálně se to jmenovalo nůžky na stříhání psů. Stříhala jsem s nimi romanovky, ty nemají tak hustou vlnu. To šlo docela dobře. Není to ale takový rovný střih jako po elektrickém strojku. To jsem ale měla jenom 5 oveček. Jak se stádo začalo zvětšovat, tak muž koupil elektrický strojek s motorkem v rukojeti a to už jsem pak přenechala jemu, protože to pro mě bylo moc silné do ruky. Teď si pozveme střihače a manžel stříhá jenom když je potřeba ostříhat nějakého beránka před aukcí.

16.11.2015 06:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

přezdívka napsal(a):
Ano stříhala jsem s nimi. Měla jsem ovci svázanou na stole aby sebou moc necukala a kam to šlo tak jsem ji ostříhala a na konec přišel manžel a rozvázal ji a na ten zbytek ji podržel. Měla jsem ale s hustším hřebenem. Oficiálně se to jmenovalo nůžky na stříhání psů. Stříhala jsem s nimi romanovky, ty nemají tak hustou vlnu. To šlo docela dobře. Není to ale takový rovný střih jako po elektrickém strojku. To jsem ale měla jenom 5 oveček. Jak se stádo začalo zvětšovat, tak muž koupil elektrický strojek s motorkem v rukojeti a to už jsem pak přenechala jemu, protože to pro mě bylo moc silné do ruky. Teď si pozveme střihače a manžel stříhá jenom když je potřeba ostříhat nějakého beránka před aukcí.

Myslím si že to děláte rozumně a v minulosti jste postupovali správně, velice si vážím chovatelů jen si střihají sami nebo si střihali, protože ti si pak váží práce jiných...

16.11.2015 06:41
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

juraj napsal(a):

Dobrý den, z těch levnějších variant mám a používám tuto:
www.almvizovice.cz/strihaci-strojky-pro-ovce/strihaci-nuzky-bl-blue.

19.10.2016 05:24
vaclavT

XXX.XXX.189.253

Zdravím, jak moc záleží na poctu zubů na spodním noži? Nasel jsem 9 nebo 13. Také jsou různé šířky... tak nevím co vzít a kde objednáváte? Moc děkuji za rady a nazory.

19.10.2016 05:46
bischof.vlastimil

XXX.XXX.2.125

Pro začátečníky doporučuji většinou spodní nůž=hřeben typu OVINA (HEINIGER) ve spojení s vrchním nožem JET ( HEINIGER).

A nakupuji všude možně podle toho co dalšího objednávám nebo potřebuji a jak na to pospíchám.

19.10.2016 11:12
Massaro

XXX.XXX.103.6

Můžu se zeptat, jaká je výhoda těch širších hřebenů s vytočenými krajními zuby? Nebo spíš jaký je účel tohoto tvaru? Díky.

19.10.2016 11:19
bischof.vlastimil

XXX.XXX.2.125

Ve zkratce to nejpodstatnější... : širší hřeben (a zkušený střihač i dobrá ovce) = rychleji odstřiháno.

19.10.2016 17:12
vaclavT

XXX.XXX.130.20

bischof.vlastimil napsal(a):
Pro začátečníky doporučuji většinou spodní nůž=hřeben typu OVINA (HEINIGER) ve spojení s vrchním nožem JET ( HEINIGER).

A nakupuji všude možně podle toho co dalšího objednávám nebo potřebuji a jak na to pospíchám.

Moc děkuji, tim rovným hřebenem stříhám, Tak jsem chtěl zkusit ten zahnutý něco jako MACH 9 nebo QUASAR 4(HAINIGER). a narazil jsem právě na rozdílný počet zubů...

19.10.2016 17:55
bischof.vlastimil

XXX.XXX.2.125

vaclavT napsal(a):
Moc děkuji, tim rovným hřebenem stříhám, Tak jsem chtěl zkusit ten zahnutý něco jako MACH 9 nebo QUASAR 4(HAINIGER). a narazil jsem právě na rozdílný počet zubů...

Popisovat zde střihací, nože, se mi moc nechce... ale je tam daleko vice ukazatelů a hledisek na které se profi střihači dívají a nebo si dokonce nože upravují !

Na MACH zapomeňte to je nůž pro zimní střiž a nutno s ním použít vhodný vrchní nůž.

Quasar je pro Vás asi taky zbytečný.

No a pokud tedy opravdu toužíte po změně můžete zkusit TOPAZ Heiniger -ale pro přesnější rady je nutné znát více informací o strojku ostatních nožích...

19.10.2016 22:56

Já třeba Ovinu nikdy neměl rád, s Topazem se mi stíhá dobře a u Machu bych se bál, že ovci hodně pořežu, menší počet zubů myslím znamená větší mezery mezi nimi = větší šance že při nenapnuté kůži hned ovci rozpářu.

20.10.2016 07:27
vaclavT

XXX.XXX.12.82

Dobrá, moc díky zkusim Topaz...

20.10.2016 08:29
bischof.vlastimil

XXX.XXX.9.114

vaclavT napsal(a):
Dobrá, moc díky zkusim Topaz...

Například pro takovéto situace jsem pořádal akci letos u Broumova...

20.10.2016 19:04
vaclavT

XXX.XXX.201.235

Co to bylo za akci? stříháni mě docela chytlo... tak když je příležitost zdokonalit se neváhám... např. byli jsme spolu letos na Zlobici...

20.10.2016 19:57
bischof.vlastimil

XXX.XXX.40.106

vaclavT napsal(a):
Co to bylo za akci? stříháni mě docela chytlo... tak když je příležitost zdokonalit se neváhám... např. byli jsme spolu letos na Zlobici...

Účastníci měli možnost se ptát i vyzkoušet nejen různé druhy mašinek na stříhání ovcí a věci s tímto spojené. (bylo to v neděli před kurzem střihačů na Zlobici).

20.10.2016 19:59
vaclavT

XXX.XXX.201.235

Aha a kde se prosím dozvím o takových akcích?

20.10.2016 21:59
bischof.vlastimil

XXX.XXX.40.106

vaclavT napsal(a):

Www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3179688/vybaveni-nejen-ke-strizi-ovci.

20.10.2016 22:02
bischof.vlastimil

XXX.XXX.40.106

vaclavT napsal(a):

A doufám že po schůzi střihačů spustíme již web České asociace střihačů ovcí ale pokud to jde informuji i na mých stránkách...

21.10.2016 00:40

VaclavT: Vřele takovou akci mohu doporučit. Zkusil jsem si různé mašinky, brousili jsme nože, dělali rozborku a sborku hlavice, pokecali, hezké to bylo.

21.10.2016 19:57
vaclavT

XXX.XXX.201.235

Výborný, tak díky moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík