MartK

XXX.XXX.54.12
Dobrý den,
prosim o radu, za jak dlouho mohu pustit ovce na vyvápněnou louku?
Děkuji.
MartK

XXX.XXX.54.12
ovcezkopce
napsal(a):
Aby to neublížilo ovcím nebo louce?
Vápníme průběžně celý rok kolem boud i na venkovní lehárně bez jakýchkoliv následků.
Do boud, kde se vyvalují, dáváme krmný vápenec kvůli přímému kontaktu s tělem a sliznicemi.
Odežeňte jen ovce při vápnění, ať to nemusí čuchat, dráždí to.
Dobrý den,
děkuji, no myslela jsem ovce, vápnilo se dolomitickým vápencem, pustila jsem tam svoje dvě ovečky po týdnu a teď mají problémy s paznehty, jedna je na tom už lépe, stačil párkrátBlue-modrý sprej s antibiotiky, druhá je na tom hůř, úplně se jí rozpadá paznecht je měkký, do běla jako hniloba a strašně kulhá, tak nevím co jsem pos...
MartK

XXX.XXX.54.12
lilo
napsal(a):
Nic jste nepo... ale evidentne ma hnilobu... ale na hnilobu si nechte napsat valachovu tinkturu... poradte se s vetem... najdete si tema hniloby kopyt kde o tom moc pekne psal stary baca... jestli mate jen dve ovce tak to zvladnete...
Jj děkuji no já mám dvě odkojené, máma jim umřela pár dní po porodu a oni si to vybojovali,
ale jinak jich máme 200...už jsem sjela k veterináři tak mi něco dal, tak uvidím, ach jo, oni jsou takový moje bojovnice zlatíčka, bych pro ně dýchala
jen jsem se nezeptala jestli je to přenosné, ono jich ve stádu kulhá víc, jenže ty jen tak nechytím
ale moc děkuji , jdu hledat články a ještě si seženu tu tinkturu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teeeda vy mate dveste ovci a jeste jste neslysela o nakazlivem kulhani? Stastna to osoba :).
MartK

XXX.XXX.54.12
napsal(a):
Teeeda vy mate dveste ovci a jeste jste neslysela o nakazlivem kulhani? Stastna to osoba :).
Hmm to asi ano jsem, já mám ovce dvě - od dubna,200 jich má můj budoucí a že je nějaká hniloba paznechtů nakažlivá, ano to jsem zjistila až tady v článcích, mám se Vám snad za to omluvit?
Asi bych se jinak neptala, holt žádný učený z nebe nespadl...že
nepřišla jsem se dohadovat, ale požádat o radu, nikdy to ve stádu nebylo...tak jsem myslela, že jsem něco zanedbala, až budu chovat ovce 10 let už se moc ptát nebudu
děkuji.

Tak pokud se objeví hniloba u 200 hlavého stáda tak to potěš koště. Přeju ať to zvládnete.
Nechci vám brát iluze, ale: ukliďte ovečky do mrazáku. Prostor, kde je máte, vystříkejte formalínem a nepouštějte tam nic ani tam nechoďte. Hnilobu přenesete i na holinkách, rukavicích... Nezachraňujte, neléčete - radši pomáhejte partnerovi s jeho ovcemi a z nich si vyberte nějakou pro radost a těšte se z jejich zdraví. Máme hnilobu už přes rok, vytloukli jsme půl stáda včetně ovcí se jmény. Zbavte se těch dvou, jinak bude pozdě, věřte mi. Hodně zdaru a hlavně štěstí. Hniloba je to nejhorší, co vás může potkat a pokud se dostane partnerovi do stáda - a asi ho má na živobytí - pak je konec, opravdu!
Vápno je k ničemu, sice vysušuje, ale to je tak všechno. Zkontaktujte nějakého zkušeného zootechnika přes krávy a vyptejte se - to je člověk z provozu. Veterinář vám nabídne drahé očkování a výsledek nula nula nic. Navíc i zaléčená ovce, co se jeví jako napohled zdravá, přenáší bakterii na paznehtu.

No, jestli jste si přečetli pořádně, tak nejspíš hnilobu ve stádě mají tak jako tak, viz: "ono jich ve stádu kulhá víc"... A dovětek: "jenže ty jen tak nechytím..."...je cesta do pekel
To MartK: o hnilobě se tu už napsalo hodných pár stránek, stačí jen vyhledat starší diskuze a začít rychle jednat. Ty bojovnice nejoblíbenější bych taky, kdyby to bylo na mě, porazila...přesně z důvodu, jak popsal ovcezkopce. U vícepočetných stád se dají dělat do průchozí vany koupele pro paznehty pro chození skrz ně, aby se nemusela každá ovce brát do ruky, ale ty, co viditelně kulhají, stejně musíte odchytit, zavřít a intenzivně léčit (nejlíp však porazit a doufat, že ostatní se podaří zaléčit.).
Zvláštní, že nastávající chová 200 ovcí a nevadí mu, že nemá zdravé stádo (jedna, dvě ovce můžou kulhat z úrazu, ale vícero ovcí, to už je přeci podezřelé, tak by měla být snaha to řešit, ne?...).

No, to ze kulha jeste nemusi byt hniloba. Byl jsem takhle teda poucen znamym veterinarem a chovatelem. Muze se jedna pouze o zanet meziprsti. Ty dve ovce vylecit pujdou. U toho 200hlaveho stada, tam to asi bude trosku deprese.
napsal(a):
No, to ze kulha jeste nemusi byt hniloba. Byl jsem takhle teda poucen znamym veterinarem a chovatelem. Muze se jedna pouze o zanet meziprsti. Ty dve ovce vylecit pujdou. U toho 200hlaveho stada, tam to asi bude trosku deprese.
Kulhání může být následkem spousty věcí:
od zranění až po překrmení (obezitou či, schvácením, ), záněty, nemoci...

bischof.vlastimil
napsal(a):
Hodně lidí to bohužel neřeší preventivně dokud je to otázka, malých investicí, ale řeší pak až následky a to už leze do času, peněz a nutné selekci...
Jaka je ta prevence? Co ja vim tak pouze ty brodivy vany ( a to nemusi byt moc uspesny ) a pak jeste prisuny do stada.

bischof.vlastimil
napsal(a):
Kulhání může být následkem spousty věcí:
od zranění až po překrmení (obezitou či, schvácením, ), záněty, nemoci...
Tak urcite, kulhat chvilku muze i kdyz se vali dlouho na zemi a pak vstane :) Mozna to ma jako clovek kdyz si odkrvi nohu, to jsou pak zajimave pohyby. Bral jsem to ale jako uz diagnostikovanej smradek z paznehtu, kulhani, lozeni po prednich. Ze tohle muze byt zanet, nikoli uz rozjeta hniloba.
napsal(a):
Jaka je ta prevence? Co ja vim tak pouze ty brodivy vany ( a to nemusi byt moc uspesny ) a pak jeste prisuny do stada.
Prevencí u paznehtů můžeme považovat:
- podpora správné funkčnosti paznehtů (omezit bláto, podmáčené místa, kamínkové povrchy,...)
- výživa a doplňky, s ohledem na paznehty,
- karanténa nově příchozích zvířat (sledování, preventivní ošetření,...)
- pravidelné, preventivní a správné ošetřování paznehtů (korektůra, brodění, ošetření, ...)
- selekce zvířat.
napsal(a):
Tak urcite, kulhat chvilku muze i kdyz se vali dlouho na zemi a pak vstane :) Mozna to ma jako clovek kdyz si odkrvi nohu, to jsou pak zajimave pohyby. Bral jsem to ale jako uz diagnostikovanej smradek z paznehtu, kulhani, lozeni po prednich. Ze tohle muze byt zanet, nikoli uz rozjeta hniloba.
, SMRÁDEK, si muže hodně lidí vyložit jinak
, pazneht, může smrdět pokud je:
- napaden bakteriemi- hnilobou
- je, zanesená mazová žláza,
- i po zánětu
- ovce stoupla do něčeho smradlavého.

To je fakt, smradek je vselijakej. Ale clovek ktery uz s tim prisel do kontaktu to pozna uz na dalku. Je to pomerne nezamenitelnej puch.
napsal(a):
To je fakt, smradek je vselijakej. Ale clovek ktery uz s tim prisel do kontaktu to pozna uz na dalku. Je to pomerne nezamenitelnej puch.
To ano zkušený člověk dokáže rozeznat,
stejně jak já poznám kloše podle zápachu jen přijdu blíž k ovcím (a mnohdy ani nemusím) ale je i více druhů, hniloby,.
MartK

XXX.XXX.54.12
Dobrý den všem...no vet říkal, že když ovce kulhá nemusí to být hned hniloba, přijede zítra, říkal že to může být zánět paznechtů i klidně z toho vápence, jedna ovce je už dobrá, té druhé se paznecht zezadu rozpadá, má i zanešenou tu žlázu(nebo co to je) vpředu nad paznechtem, tak to čistíme, sprej s antb
děkuji moc všem za příspěvky...jsem ted jako houba saju každou info !
stádo se stříhalo v září - (kvůli připouštění) i kopýtka a byly OK, kulhají ve velkém stádu dvě a to prý můžou mít něco píchnutého v paznechtu, tak se budu modlit...
nevíte někdo o nějaké knize o ovcích...anatomie, choroby, odčervení atd mám obstarané,
jednu jsem koupila a půlka jsou recepty na maso atd, což mě moc nezajímá.
MartK
napsal(a):
Dobrý den všem...no vet říkal, že když ovce kulhá nemusí to být hned hniloba, přijede zítra, říkal že to může být zánět paznechtů i klidně z toho vápence, jedna ovce je už dobrá, té druhé se paznecht zezadu rozpadá, má i zanešenou tu žlázu(nebo co to je) vpředu nad paznechtem, tak to čistíme, sprej s antb
stádo se stříhalo v září - (kvůli připouštění) i kopýtka a byly OK, kulhají ve velkém stádu dvě a to prý můžou mít něco píchnutého v paznechtu, tak se budu modlit...
nevíte někdo o nějaké knize o ovcích...anatomie, choroby, odčervení atd mám obstarané,
Doufám že to není hniloba (ačkoli poslední roky se mezi chovateli hodně vydí) a snad ty recepty na maso nebudou potřeba

MartK
napsal(a):
Mam myslim tuhle po tatovi, byl zootechnik.
http://antikvariat.obchodsvitavy.cz/product.php?id_product=46252
Knizky o chovu ovci co jsou na trhu me prijdou tak na dve veci. Ta asi nejvic prodavanejsi letela vloni na hnuj, kdyz jsem tam nemohl neco najit :).
MartK

XXX.XXX.54.12
napsal(a):
No, jestli jste si přečetli pořádně, tak nejspíš hnilobu ve stádě mají tak jako tak, viz: "ono jich ve stádu kulhá víc"... A dovětek: "jenže ty jen tak nechytím..."...je cesta do pekel
To MartK: o hnilobě se tu už napsalo hodných pár stránek, stačí jen vyhledat starší diskuze a začít rychle jednat. Ty bojovnice nejoblíbenější bych taky, kdyby to bylo na mě, porazila...přesně z důvodu, jak popsal ovcezkopce. U vícepočetných stád se dají dělat do průchozí vany koupele pro paznehty pro chození skrz ně, aby se nemusela každá ovce brát do ruky, ale ty, co viditelně kulhají, stejně musíte odchytit, zavřít a intenzivně léčit (nejlíp však porazit a doufat, že ostatní se podaří zaléčit.).
Zvláštní, že nastávající chová 200 ovcí a nevadí mu, že nemá zdravé stádo (jedna, dvě ovce můžou kulhat z úrazu, ale vícero ovcí, to už je přeci podezřelé, tak by měla být snaha to řešit, ne?...).
Jj už jsem ty příspěvky našla
noooo jsem teď z toho na prášky snad to nebude hniloba, nikdy to tady prý neměly
a starost, hmmm - já mám o ty svoje strach a ten můj si s tím hlavu moc neláme, v tom je problém, oni to mají na maso a nic s tím neudělám. Proto už mám starost jen o ty svoje dvě...
MartK

XXX.XXX.54.12
napsal(a):
Mam myslim tuhle po tatovi, byl zootechnik.
http://antikvariat.obchodsvitavy.cz/product.php?id_product=46252
Knizky o chovu ovci co jsou na trhu me prijdou tak na dve veci. Ta asi nejvic prodavanejsi letela vloni na hnuj, kdyz jsem tam nemohl neco najit :).
Jj děkuji moc
hledám něco už od večera a je fakt, že co jsem našla je k ničemu, já snad pojedu někam na školení
MartK

XXX.XXX.54.12
bischof.vlastimil
napsal(a):
, SMRÁDEK, si muže hodně lidí vyložit jinak
, pazneht, může smrdět pokud je:
- napaden bakteriemi- hnilobou
- je, zanesená mazová žláza,
- i po zánětu
- ovce stoupla do něčeho smradlavého.
Jj no trošku smrdí, jen co je ho.no a co je zánět...
bych potřebovala takovou jako dětskou poučnou knihu s foto, co je gut, co je špatně a vysvětlivky a návod údržbu na ovcí...
už aby bylo zítra.
MartK

XXX.XXX.54.12
napsal(a):
Jj deprese snad nebude, ono to stádo 200ks
je 90 ovcí + 110 jehnat na prodej (ty jsou zvlášt a v pořádku) a 2 berani,
tak jak je znám (toho mého a jeho taťku) budou stejně maximálně řešit problém těch 90 ovcí a to selekcí...nějakou prevenci jim prostě nevysvětlím...ach jo
hmmm.
MartK

XXX.XXX.54.12
Dobrý den, všem
tak hniloba to není, je to zánět meziprstí a ten vápenec to dorazil, oni mají svoje místo kam chodí léhat a i když jsem to tam rozhrabala do půdy, tak pustit je tam po týdnu bylo moc brzy noooo...ale bude to prý dobrý, už to má docela zatvrdlé - ten sprej je super-vysušuje, tak jim to trošku ořezal, vyčistil a naštěstí je sucho a neprší
děkuji
MartK

XXX.XXX.54.12
A kdyby jste někdo byl tak hodný a máte nějaké fotky jak vypadá třeba ta hniloba...
i klidně takové ty fota pro mě-pro blbce ...zdravý paznecht/ nemocný paznecht, zdravá srst/nemocná srst, zdravé dásně/nemocné atd...
nebo cokoliv za nemoc, či problém
vet mi včera něco půjčil, tak jdu studovat, pomoc bez vědění někdy i škodí
tak prosím o zaslání email 1mylady@seznam.cz
nějaké fota si vždy stahuji abych věděla co a jak vypadá
moc děkuji oni mi za to stojí.

U hniloby nebo zanetu je to jednoduche. Zdrave meziprsti je zarostle chlupama. Pazneht neni poruseny, deravy, odlupujici se. Zanet meziprsti, chlupy zacinaji slejzat, dela se smradlavy mazek. Hniloba, pazneht se zacina jakoby rozpadat, mazku a hnisu je hodne. Kdyz tak me nekdo opravte :).
MiškaLussy

XXX.XXX.52.22
Jeežiši, tak ty kdo úžasné! Miláčci k pomazlení, no taky bych je nedala
MartK

XXX.XXX.54.12
MiškaLussy
napsal(a):
Jeežiši, tak ty kdo úžasné! Miláčci k pomazlení, no taky bych je nedala
Jj jsou ráno dostávají granulky, stačí přijít na louku a zapískat, naučili se to když jsem venčila pejska a pískala aby šel už domů, ale ostatních lidí se bojí a zdrhají-mají výcvik a ta větší Marjánka slouží jako taxi pro kocoura Lojzíka...on jí vlastně masíruje záda a přitom se vozí...je to sranda, ta menší Rozárka to neumí a zdrhá, ale o to víc je to kaskadérka, přeskočí i zídku, že už nevím co tam dát...

napsal(a):
U hniloby nebo zanetu je to jednoduche. Zdrave meziprsti je zarostle chlupama. Pazneht neni poruseny, deravy, odlupujici se. Zanet meziprsti, chlupy zacinaji slejzat, dela se smradlavy mazek. Hniloba, pazneht se zacina jakoby rozpadat, mazku a hnisu je hodne. Kdyz tak me nekdo opravte :).
Jsem si raději založila profil, zřejmě ho budu i v budoucnu hojně využívat...
Noo je to kombinovaný zánět i jakoby zezadu, ale spíš to má rozežrané od toho vápence a dole má trošku rozpadlou tu škáru - nebo jak se tomu říká, proto to bylo jakoby rozleptané, měkké a bílé (a to byl ten našlapaný vápenec) a do toho jsem jí málo seřízla paznecht - byl přerostlý, no jsem se bála vzít víc, takže se to trhalo na cáry...no moje blbost
poučení pro příště

Asi málo rozumím mezilidským vztahům, ale pořád nechápu, jak je možné, že řešíte takto triviální věci, když máte "nastávajícího" s 200 ks ovcemi... to Vám nemůže ukázat, jak se správně upravuje pazneht? Jak vypadá rozdíl mezi zdravým a nemocným paznehtem?... přece když s ním jednou týdně zajdete do stáda, naučíte se za rok daleko víc, než se tady pořád po něčem poptávat na iFauně...? A co budete dělat, až se budou bahnit?

napsal(a):
Asi málo rozumím mezilidským vztahům, ale pořád nechápu, jak je možné, že řešíte takto triviální věci, když máte "nastávajícího" s 200 ks ovcemi... to Vám nemůže ukázat, jak se správně upravuje pazneht? Jak vypadá rozdíl mezi zdravým a nemocným paznehtem?... přece když s ním jednou týdně zajdete do stáda, naučíte se za rok daleko víc, než se tady pořád po něčem poptávat na iFauně...? A co budete dělat, až se budou bahnit?
No popravdě pokaždé když chci něco vědět a udělat (ohradu, vyvápnit jejich loučku) podívat se na paznechty, není čas a musím počkat až bude na to chvilka volna, takže jsem se naštvala a učím se kvůli nim všechno sama, kdyby mi řekli nepouštěj je tam tak brzy, neudělám to...jenže jim tyto věci také připadají jako triviální a nechápou, že to nevím, když oni ano, berou to už jako samozřejmost, protože to dělají roky.
Vet volají jen když je to naprosto akutní, kvůli mým dvěma ovcím rozhodně ne a paznechty upravuje 2x do roka jejich střihač, popř pak ještě při odčervení se dělá kontrola a úprava a než abych je svěřila jemu nebo jeho otci, radši si to dělám sama, oni se s tím nepářou a jestli říznou sem nebo tam...a v září střihač moje holky ostříhal na rodidlech, ale jak na potvoru jenom u nich zapoměl na paznechty a to šly jako první !
Holky jsem hřála vlastním tělem když jsem je postupně našla promrzlé a už se ani nepostavily na nohy, "odkojila" po 4 hodinách vstávání a jezdila na atb s nimi obden...protože byly nemocné a slabé, mám zvířata ráda a naprosto chápu, že kvůli každé sem nebude vet jezdit, ale proto se snažím co nejvíc naučit abych na nich nebyla závislá, oni to chovají na maso a pro peníze...nějaké opečovávání jde stranou, štve mě to, ale nic s tím neudělám.
Stádo 200ks jsou starosti chápu.
Ten můj je jinak hodný s holkama mě vozil k vet, který jim nedával šanci na přežití žádnou.
Jenže prostě jak mají hodně práce, musím to prostě zvládat sama a všechno se učit, oni se také učili, ale už zapoměli, že žádný učený z nebe nespadl. Mám miliony triviálních otázek a vím, že to jim leze na nervy, ale...
A až se budou bahnit bude to moje noční můra...

Jasně, už to chápu. Škoda, že je netěší, že o to taky máte zájem...
Ta to Vám asi fakt nezbyde než iFauna. Na druhou stranu - sice tu najdete pár lidí, co budou Vaše opečovávání chápat, ale spousta jich to má taky nastavené jako "Vaši chlapi".. tak na to buďte připravená

napsal(a):
Jasně, už to chápu. Škoda, že je netěší, že o to taky máte zájem...
Ta to Vám asi fakt nezbyde než iFauna. Na druhou stranu - sice tu najdete pár lidí, co budou Vaše opečovávání chápat, ale spousta jich to má taky nastavené jako "Vaši chlapi".. tak na to buďte připravená
200ks je asi fakt unavující a jak jsou divoké kdo to má pořád honit a chytat, ty moje přilítnou na pískání na granulky...noooo... já je chytím, přetočím, zkouknu a pustím ani už moc nevzdorují
jj vím už jsem si početla, že každý asi neporadí a nepochopí, tak snad tenhle rok nebude moc sirotků nebo mi klepne, já to prostě nerada nechávám umřít a tak pomáhám osudu a když si to vybojují dávám šanci. Dvě jsem zachránila, jedno už to po pár dnech nedalo a 11 jich bylo už mrtvých...hmm.
Mno, jen ji nestrašte.
Ne každou hnilobu způsobuje bakteriální nákaza.
A i ta jde léčit. Měl jsem ji na malým stádě cca 40 ks. Často se čistily paznehty, pederipra, v těžších případech atbčko. Zvládlo se to. Nakonec jsme je proočkovali. Teď se hejbou ve velkým stádě 200 ks a že by to tam nějak lítalo, to teda ne. Sem tam jedna...

Jj mám od vet tu Pederipru a v záloze Tenazym, zatím to vypadá dobře, paznechty se ořezaly, čistím a už to vypadá lepší...
napsal(a):
No popravdě pokaždé když chci něco vědět a udělat (ohradu, vyvápnit jejich loučku) podívat se na paznechty, není čas a musím počkat až bude na to chvilka volna, takže jsem se naštvala a učím se kvůli nim všechno sama, kdyby mi řekli nepouštěj je tam tak brzy, neudělám to...jenže jim tyto věci také připadají jako triviální a nechápou, že to nevím, když oni ano, berou to už jako samozřejmost, protože to dělají roky.
Vet volají jen když je to naprosto akutní, kvůli mým dvěma ovcím rozhodně ne a paznechty upravuje 2x do roka jejich střihač, popř pak ještě při odčervení se dělá kontrola a úprava a než abych je svěřila jemu nebo jeho otci, radši si to dělám sama, oni se s tím nepářou a jestli říznou sem nebo tam...a v září střihač moje holky ostříhal na rodidlech, ale jak na potvoru jenom u nich zapoměl na paznechty a to šly jako první !
Holky jsem hřála vlastním tělem když jsem je postupně našla promrzlé a už se ani nepostavily na nohy, "odkojila" po 4 hodinách vstávání a jezdila na atb s nimi obden...protože byly nemocné a slabé, mám zvířata ráda a naprosto chápu, že kvůli každé sem nebude vet jezdit, ale proto se snažím co nejvíc naučit abych na nich nebyla závislá, oni to chovají na maso a pro peníze...nějaké opečovávání jde stranou, štve mě to, ale nic s tím neudělám.
Stádo 200ks jsou starosti chápu.
Ten můj je jinak hodný s holkama mě vozil k vet, který jim nedával šanci na přežití žádnou.
Jenže prostě jak mají hodně práce, musím to prostě zvládat sama a všechno se učit, oni se také učili, ale už zapoměli, že žádný učený z nebe nespadl. Mám miliony triviálních otázek a vím, že to jim leze na nervy, ale...
A až se budou bahnit bude to moje noční můra...
"oni to chovají na maso a pro peníze...nějaké opečovávání jde stranou"
Zvlášt vypichuji tuto větu, která mě opravdu hnula žlučí. Pokud budu mít jakýkoliv množství zvířat a budu k tomu přistupovat TAKTO, tak za nějakou dobu nebudu mít ani maso ani ty peníze. Víc zvířat je prostě víc práce, to se těžko dá obejít. Chovat můžu jen takový počet, který zvládnu pro pohodu moji a hlavně zvířat.

jírab
napsal(a):
"oni to chovají na maso a pro peníze...nějaké opečovávání jde stranou"
Zvlášt vypichuji tuto větu, která mě opravdu hnula žlučí. Pokud budu mít jakýkoliv množství zvířat a budu k tomu přistupovat TAKTO, tak za nějakou dobu nebudu mít ani maso ani ty peníze. Víc zvířat je prostě víc práce, to se těžko dá obejít. Chovat můžu jen takový počet, který zvládnu pro pohodu moji a hlavně zvířat.
Ano bohužel je to tak velkochov 200ks by muselo mít svého osobního vet...k dispozici
já si svoje dvě opečovávám jak se dá, ostatním přilepšuji jak se dá...
velké stádo má denně dostatek sena, vody, lizu atd...stříhání a kontrola paznechtů 2x ročně, odčervení dle plánu, jooo kdyby ke mě přišly a nastavily paznecht také jim ho ošetřím, ale nedají se jen tak chytit a chápu, že ve velkochovu není čas skoro denně nějakou honit proč asi kulhá...někdy si jen přeleží nohy, jsou to louky kde na jejich konec ani není skoro vidět...
ale naučila jsem je teď chodit na chleba a kaštany stačí zapískat, naučily se to od těch mých.