kulisanda

XXX.XXX.108.140
Dobrý den, potřebuji poradit. Ne dlouho pracuji na veliké farmě, otevřené pro veřejnost jako atrakce s domácími zvířaty, hřištěmi atd. Máme tady mnoho druhů koz i ovcí, i vzácné /ovce romanovská, walliská, kamerunská, quessantská, jacobova, vřesová), (kozy kamerunské, kašmírové, walliserské, girgentálské, hnědé...) Neprodáváme chovná zvířata, ani maso. Vše je jen na krásu, na mazlení pro děti, max. na domácí jatka pana majitele. Máme vše evidované přes portál farmáře, přísnou veterinu, všude ušní známky. Jsou zde zvířata bez PoP, jelikož je veeeelmi težké je sehant s pop, nebo vůbec nemožné.Teď se ptám. Je možné mít jehňata a kůzlata, když jsou samci bez PoP? Jedna věc je zákon, druhá věc je praxe. Všechny zoo a většina farem, odkud zvířata máme mi tvrdí, že když nejsme v kontrole užitkovosti, nechceme žádné dotace atd, nemáme to řešit. Nerada bych ale něco zanedbala. Většinou máme jednoho samce a pár samic. Plemenného máme romanovského berana, do budoucna snad hnědého kozla. Ty současná zvířata uplemenit nejdou, máme je většinou ze zoo nebo od chovatelů, původ nemají doložený. Můžeme je tu vůbec mít? jak řeší zákon plemena? Prý ne? Lze tudíž v praxi při případné kontrole uvést, že mláďata pochází všechna od romanovského berana a kozy od hnědého kozla. Jak to chodí? Moc děkuji za rady a odpovědi.
kulisanda
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit. Ne dlouho pracuji na veliké farmě, otevřené pro veřejnost jako atrakce s domácími zvířaty, hřištěmi atd. Máme tady mnoho druhů koz i ovcí, i vzácné /ovce romanovská, walliská, kamerunská, quessantská, jacobova, vřesová), (kozy kamerunské, kašmírové, walliserské, girgentálské, hnědé...) Neprodáváme chovná zvířata, ani maso. Vše je jen na krásu, na mazlení pro děti, max. na domácí jatka pana majitele. Máme vše evidované přes portál farmáře, přísnou veterinu, všude ušní známky. Jsou zde zvířata bez PoP, jelikož je veeeelmi težké je sehant s pop, nebo vůbec nemožné.Teď se ptám. Je možné mít jehňata a kůzlata, když jsou samci bez PoP? Jedna věc je zákon, druhá věc je praxe. Všechny zoo a většina farem, odkud zvířata máme mi tvrdí, že když nejsme v kontrole užitkovosti, nechceme žádné dotace atd, nemáme to řešit. Nerada bych ale něco zanedbala. Většinou máme jednoho samce a pár samic. Plemenného máme romanovského berana, do budoucna snad hnědého kozla. Ty současná zvířata uplemenit nejdou, máme je většinou ze zoo nebo od chovatelů, původ nemají doložený. Můžeme je tu vůbec mít? jak řeší zákon plemena? Prý ne? Lze tudíž v praxi při případné kontrole uvést, že mláďata pochází všechna od romanovského berana a kozy od hnědého kozla. Jak to chodí? Moc děkuji za rady a odpovědi.
Teoreticky to říct lze, jde o to, jestli vám na to kontrolor skočí. Už totiž docela dost zvířat viděl. On je rozdíl ve vzhledu čisokrevného plemene a křížence. Spíš bych řekla, že než jste stačili beránky odstavit, tak už jeden čipera ovce připustil. Stejně je to bez PoP, tak za to vám nikdo hlavu neutrhne.
Dobrý den,
jestli máte vše v pořádku registrované, jak píšete, tudíž i berany od každého plemene ( bez PoP ), tak to asi těžko obhájíte. Dá se pochopitelně říci, že Vám nikdo nedokáže, že ovce všech plemen nepřipustil jediný beran s PoP (romanovský), ale jak se píše v první reakci, kontroloři už nějaká ta jehňata viděli a nejsou padlí na hlavu. Jistě by následovala otázka, proč si v takovém případě držíte tolik beranů bez PoP. Nejde o to, mít všechna zvířata ( obou pohlaví ) s PoP, ale právě jen ty berany, pokud chcete mít jehňata odpovídající svým vzhledem danému plemeni, tudíž čistokrevná.
Každý rok se konají aukční trhy beranů a většinu jmenovaných byste sehnali, na stránkách Schok najdete kontakty na kluby a u těch opravdu výjimečných plemen bych to zkusila v klubu zájmových plemen. Na druhou stranu kontrola vůbec neřeší plemena v tom smyslu, že by trvali na čistokrevném připouštění, tzn. pokud byste v reálu připustili tím jedním romanovským beranem ovce všech plemen ( a narodili se kříženci ), bude to v pořádku.
Ještě dodám, že plemenné berany s PoP vůbec nemusíte vlastnit, ale musíte s nimi připouštět.
V praxi je tudíž možné domluvit se s jiným chovatelem a berana si půjčit nebo své ovce přesunout na připuštění k němu. Totéž platí i u koz.
kulisanda

XXX.XXX.108.140
přezdívka
napsal(a):
Teoreticky to říct lze, jde o to, jestli vám na to kontrolor skočí. Už totiž docela dost zvířat viděl. On je rozdíl ve vzhledu čisokrevného plemene a křížence. Spíš bych řekla, že než jste stačili beránky odstavit, tak už jeden čipera ovce připustil. Stejně je to bez PoP, tak za to vám nikdo hlavu neutrhne.
Skočil neskočil...Může vidět, že to tak není, že je to prostě potomek jiného berana, ale nejde o jeho názor, ale o to, že tedy nic neporušujeme, zda tomu rozumím. Prostě je připustil plemenný beran a to když budeme tvrdit, oni nemohou nic dělat dál. Nebo můžou nějak odebírat DNA atd?
Uživatel s deaktivovaným účtem

pvc
napsal(a):
Tak trochu mimo - řeší a postihuje někdo množení psů bez PP? Podle mě je úplně stejně postižitelné množit ovce a kozy bez PoP - nijak.
Resi, nekde jsem i narazil na stranky, kde se nekdo opira do mnozeni psu bez PP. Vsechno ma svoje pro i proti a osobne se nedokazu uplne vyhranit :) Jsem vdecnej za vyslechtena plemena cehokoli, ktera jsou pekna, uzitecna, odolna. Ale jsem priznivec i krizencu. Samozrejme buzerace v podobne nutnostni mit berana s POP me nejde pod nos. Chapu snahy, ale vic se priklanim k tomu, ze to je lobby chovatelu plemennych beranu.
Tak to že to někdo někde na netu řeší - to ano, ale že by to bylo postižitelné? Samozřejmě vím, že existuje něco jako zákon , který upravuje rozmnožování hospodářských zvířat (tedy ne psů), ale pochybuji, že může být někdo postižen za to, že má doma berana/kozla bez PoP, i křížence, a jehňata po něm má na domácí porážku. Nebo jako tazatelka (její zaměstnavatel), pro vlastní potěchu.

Tak to se mýlíte (nepostihování množení neplemenným beranem/kozlem). Už se tu pár lidí ozývalo, že měli s kontrolou problémy. Sice nejčastěji chodí po lidech, co berou dotace, ale na udání musejí jít navštívit třeba i malochovatele... a pak je to čistě na benevolenci kontroly a na tom, jak to s nimi chovatel skoulí...
Výhradní používání schválených plemeníků k připouštení dané plemenářským zákonem bylo zavedeno kvůli tomu aby se veškeré chovy ovcí a koz jakožto hospodářských zvířat jejich prostřednictvím postupně zlepšovaly použitím vybraného plemeníka prověřeného kontrolou užitkovosti můžete totiž své stádo nejrychleji vylepšit, ne nadarmo se říká že beran je půl stáda, a plemenní berani jsou opravdu jen ti vybraní zdaleka ne každý narozený beran se stane plemenným u nás to třeba vychází vždy cca 10% z celého ročníku a 90% jde na maso, bohužel mi připadá že u nás plemeníky někteří chovatelé nedokážou docenit a raději připouští neznámou pouliční směsí, což je třeba pro mě nepochopitelné, protože pokud chovám hospodářská zvířata snažím se automaticky mít stádo stále lepší a lepší aby to celé snažení mělo také nějaký smysl ML.
Hhippie - a už někdo dostal pokutu? Jako že někdo chodí a straší - ano, plemenářský zákon chápu, ale pokud potomky používám pouze jako zdroj masa (neprodukuji žádný další chovný materiál), tak jeho smysl nechápu. Obzvlášť v případě, kdy připouštím samice kříženky. Samozřejmě, že pokud se chci někam dostat s užitkovostí, tak se budu snažit připouštět plemenným zvířetem, ale při počtu např.3 ks bahnic nebudu investovat do plemenného berana a kontrola mi bude s prominutím ukradená.

Jsem široko-daleko jediná, kdo tu má vícero zvířat, takže nevím o nikom, koho bych mohla jmenovat, kdo pokutu dostal. Jen vím, že se to tu probírá pořád dokola (černá plemenitba) a už x lidí zmiňovalo, že vědí o někom ze známých, co jí dostali...
Jinak chápu, jak to myslíte. Ale ono se nedá přistupovat k chovatelům individuálně - pro každého jiný výklad zákona. Většina malochovatelů by se mohla dušovat, že jsou potomci pouze k jeho užití a že všichni skončí na pekáči. Ale protože to je třeba případ Váš, ale stovky jiných, co budou tvrdit to samé, to neudělají a samci půjdou do dalších chovů, kde si jistě skočí, bude se dál šířit nekvalitní materiál... To by muselo být nějak uzákoněno, že každý samec, vyprodukovaný neplemenníkem, musí být do x dnů od narození vykastrován, aby nemohl být dál používán v chovu... a to už je úplné sci-fi...
pvc
napsal(a):
Hhippie - a už někdo dostal pokutu? Jako že někdo chodí a straší - ano, plemenářský zákon chápu, ale pokud potomky používám pouze jako zdroj masa (neprodukuji žádný další chovný materiál), tak jeho smysl nechápu. Obzvlášť v případě, kdy připouštím samice kříženky. Samozřejmě, že pokud se chci někam dostat s užitkovostí, tak se budu snažit připouštět plemenným zvířetem, ale při počtu např.3 ks bahnic nebudu investovat do plemenného berana a kontrola mi bude s prominutím ukradená.
A můžu se zeptat proč si nechcete pořídit plemeníka ? on vás, tedy když si na něj zažádáte o dotaci na krmný den vyjde ve finále levněji než ten neplemenný nemusíte totiž hned kupovat toho nejdražšího z nákupního trhu, pro pár zvířat stačí klidně i starší z druhé ruky a toho pořídíte klidně už za cenu roční dotace a navíc jako bonus dodržíte zákon... ML.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Resi, nekde jsem i narazil na stranky, kde se nekdo opira do mnozeni psu bez PP. Vsechno ma svoje pro i proti a osobne se nedokazu uplne vyhranit :) Jsem vdecnej za vyslechtena plemena cehokoli, ktera jsou pekna, uzitecna, odolna. Ale jsem priznivec i krizencu. Samozrejme buzerace v podobne nutnostni mit berana s POP me nejde pod nos. Chapu snahy, ale vic se priklanim k tomu, ze to je lobby chovatelu plemennych beranu.
Jelikož každý nemá hned desítky tisíc na pořízení např.100% AN koz, ale chce se k nim dopracovat krytím podílovek 100% plemeníkem, je v takovém případě nutnost mít kozla s PoP. Je rozdíl, když dáte za 87,5 % podílovku 3000 s tím, že si na ní vychováte jeden rok dcery a ty budou mít už pak 100% mláďata, než když sice ušetříte 2 roky, ale dáte za 100% AN 12 000. A když už se tady vzpomínají psi...a vůbec kříženci. Záruka koupě jakéhokoliv zvířete s PoP nikdy není úplná, že je to čisté, jsou i nepoctiví chovatelé, ale přece jen je významně větší, že budu mít zvířata co nejvíce blízká standardu, než když se kryje zvířetem s neznámým původem. Křížení ano, pokud jde o užitkové, ale jinak je krytí samcem bez původu vždy rizikem degradace plemene. A lobby to výhradně určitě není. Jak jinak chcete zachovat čistotu plemen? Vzpomenu zase ty psy...konkrétně třeba čivavu, chovám ji, nikoliv však na kšeft, měla jednou štěňata, má 13 let. Když vidím na inzerátech, co vše je vydáváno za " čistokrevnou" čivavu, samozřejmě bez PP, žasnu nad buď sebevědomím prodejce, nebo jeho drzostí. U inzerátů štěňat s PP se mi to nestává, ikdyž někdy ano, ale vzácně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
pvc
napsal(a):
Tak to že to někdo někde na netu řeší - to ano, ale že by to bylo postižitelné? Samozřejmě vím, že existuje něco jako zákon , který upravuje rozmnožování hospodářských zvířat (tedy ne psů), ale pochybuji, že může být někdo postižen za to, že má doma berana/kozla bez PoP, i křížence, a jehňata po něm má na domácí porážku. Nebo jako tazatelka (její zaměstnavatel), pro vlastní potěchu.
Nějak si nedokáži představit, že všichni nečistí potomci jdou poctivě na pekáč, či jen jsou pro potěchu. Tomu sám nevěříte Stačí se podívat na ty spousty inzerátů, nabízejících " čistokrevná" zvířata bez PP a jak dalece se mnohdy tato zvířata liší od standardu, potažmo pak v užitkovosti ( krávy, kozy), vlastnostech ( psi)...konkrétně třeba psi s jinou povahou, než určuje standard, by měli být vyřazeni z chovu...Třeba vím o případu, kdy Retriever vrčel na posuzovatele na výstavě a byl diskvalifikován, protože coby plemeno používané pro nevidomé nesmí mít agresivitu v povaze.

Add retriever - tak by to mělo být!
lesakm
napsal(a):
A můžu se zeptat proč si nechcete pořídit plemeníka ? on vás, tedy když si na něj zažádáte o dotaci na krmný den vyjde ve finále levněji než ten neplemenný nemusíte totiž hned kupovat toho nejdražšího z nákupního trhu, pro pár zvířat stačí klidně i starší z druhé ruky a toho pořídíte klidně už za cenu roční dotace a navíc jako bonus dodržíte zákon... ML.
Třeba proto, že k pobírání dotací musíte být registrován jako zemědělský podnikatel a to každý nechce. Prostě pro svoji svobodu, třeba. Máme teď okolo 10 ha, ale co zavedli registraci, na dotace jsme se vyprdli. A připouštěli jsme vždycky pěkným vořechem, který po splnění úkolu šel do mrazáku.

Ale ne kvůli každé dotaci musíte být zem.podnikatel, jestli se nemýlím. Třeba na plemenného kozla/berana dostane peníze každý registrovaný hospodář, který si požádá.
Nevím, brala jsem to obecně. Prostě myslím, že pokud se někdo o zvířata dobře stará, chov je registrovaný, chová pro vlastní spotřebu proto, aby věděl co jeho rodina konzumuje a po nikom nic nechce (myslím peníze, příspěvky, dotace apod.), nemá nikdo právo mu do toho kecat. Ať si připouští čím chce, když zvířata neposílá do světa. Jistě, že tady hned vyvstanou argumenty typu - plemeník zaručuje kvalitu, prověřenost a podobně. Ale když si dotyčný připustí pěkným neplemenným samcem, je spokojen s "úrodou", nevidím důvod, proč by tak nečinil.
Ale to už tady bylo mnohokrát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
ovcezkopce
napsal(a):
Nevím, brala jsem to obecně. Prostě myslím, že pokud se někdo o zvířata dobře stará, chov je registrovaný, chová pro vlastní spotřebu proto, aby věděl co jeho rodina konzumuje a po nikom nic nechce (myslím peníze, příspěvky, dotace apod.), nemá nikdo právo mu do toho kecat. Ať si připouští čím chce, když zvířata neposílá do světa. Jistě, že tady hned vyvstanou argumenty typu - plemeník zaručuje kvalitu, prověřenost a podobně. Ale když si dotyčný připustí pěkným neplemenným samcem, je spokojen s "úrodou", nevidím důvod, proč by tak nečinil.
Dobrý den, na dotačního kozla, či berana nemusíte mít živnostenský list a podnikat. Jen registrované hospodářství a to musíte mít stejně, pokud máte ovce
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
ovcezkopce
napsal(a):
A dokonce není podmínka, že dotačním plemeníkem musíte připouštět cizí samice. I kdybyste připustila za rok jednu jedinou svoji ovci, dotaci dostanete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
roklanka
napsal(a):
Každé plemeno a je jedno jestli je to pes, nebo koza, doplatí na modní vlnu.O psech psát nebudu, ti mají svou diskuzi. Teď na modní vlnu doplácejí nubije.
Roklanko, trochu si dovolím oponovat ohledné módní vlny. Píši ale jen za sebe. Ona ta Nubije má něco do sebe a nedivím se, že je to " módní vlna ". Jiná věc je, co to s plemenem dělá a jak je toho zneužíváno a co vše se dnes už jako Nubije prodává...Proto je tak důležité připouštět licentovanými plemeníky - to si nedělám reklamu, přestože mám licentovaného kozla, cizí kozy totiž nepřipouštím. Když jsem uvažovala o chovu koz, bylo mi jedno plemeno...Byla jsem se podívat u pár chovatelů a dostala jsem od nich mléko. Šlo o kozy bílé. Potom jsem si dovezla mléko od Nubijí a byla jsem nadšená. I sýry jsou z nich super. To mléko bylo prosté jakéhokoliv náznaku koziny. V jiných mlékách jsem ji cítila. To byl u mě hlavní důvod, proč Nubije. Móda nemóda. A to byly podílovky a takové mléko. Teď připouštím svoje kozy plemeníkem a mléko nemá pro sýry chybu, díky vysoké bílkovině. A ještě jedna věc, byla jsem i v místech, kde byli bílí kozli...smrad fakt dost. Nubijáci nesmrdí, tedy mají svůj pach, je to kozel, ale není to zdaleka takový, jako u kozla bílého. Až bych řekla, že normálka, jako třeba kráva, kůň.. Ono kozel může být, hlavně pro sousedy, velkým problémem. S Nubijákem není. Tím se nechci dotknout chovatelů bílých koz, mluvím jen ze zkušenosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Když jsem šla známým nabídnout k ochutnání můj první sýr od Nubijí, říkali nechci, já v kozím sýru cítím tu kozu, kozí mi proto nechutná. Říkám zkuste, v tom sýru ji nepoznáte. Zkusili a zblajzli celý talířek. Podotýkám, že sýry neprodávám.

No a toho jsem se chtěla "chytnout" - není kozí sýr o tom, že je v něm cítit ta kozina? Že tím je výjimečný oproti sýrům kravským nebo ovčím?...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
No a toho jsem se chtěla "chytnout" - není kozí sýr o tom, že je v něm cítit ta kozina? Že tím je výjimečný oproti sýrům kravským nebo ovčím?...
Z osobních poznatků - pár chovatelů mi již řeklo, že kvůli prodejnosti sýrů přechází, nebo zařazují do stát AN kozy. A jak jsem zde psala - když jsem donesla na ochutnávku známým - někteří odmítali s tím, že bude sýr cítit. Až zkusili, že ne, snědli ho a ještě pochybělo. Z toho pro mě vyplynulo, že i prodejci sýrů by měli ještě lepší odbyt, kdyby nebyl cítit kozinou. Ale souhlasím, že naopak je řada spotřebitelů, kteří naopak chuť kozího sýra mají rádi s tím " prkem". A také je to mlíko s bílkovinou vyšší, než u nás chovaných koz a pro výrobu sýru zase plus. Jinak fakt mohu říct za ty dva roky, komu jsem dala ochutnat, zprvu se tvářili, že jako kozí nééé, že to nepijou. Říkám, čichněte, tak, jak není cítit, tak i nepoznáte v něm kozinu. A pak řekli, že je lepší, než od Milky z Alp
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Od Nubijí je takový lahodný bych řekla, je to dáno tou vysokou bílkovinou. Spíše bych to viděla tak, že kozí mléko je svým způsobem elixír, mohou ho i alergici na kravské mléko, pro děti je mnohem vhodnější, než kravské...Řada lidí, malých dětí by ho z těch důvodů i pila, sýry jedla, ale odrazuje je ten pach. Pak je tu tedy ta varianta, kozí bez pachu...Což byl i můj případ. Pořídila jsem si první kozu ze zdravotních důvodů. Kozí mléko, co jsem pila na zkoušku od bílých koz, zvláště při pasterizaci, mi zvedalo žaludek. Od Nubije jsem ho pak pila bez problému. Tím se omlouvám všem chovatelům jiných koz, než jsou Nubije a věřím, že jim jejich mlíčko chutná a v žádném případě jiná plemena nezatracuji. Je to jen můj názor a zkušenost a každý by měl vyzkoušet, co chutná mu a podle toho volit plemeno.
Usuzuju jen, co se týká papírových koz, ne podílovek. Mám dost známých, kteří je chovají. V začátcích jsem o jejich chovu uvažovala a dnes jsem ráda, že jsem od toho ustoupila.Nubije jsou, podle mne princezny, citlivější na změny, krmení atd. Hnědule jsou nezničitelné a bílé asi taky. Tu mám jen jednu, třetím rokem. Nubije se mi stále líbí, nemám nic proti nim. Mléko jsem neochutnala, ( mléko nepiju, tak mě to ani nenapadlo), takže srovnávat mohu jen chovy v KU, i tam to někdy kulhá. Není zase tak propastný rozdíl, co se týká bílkovin. Pach kozlů je kus od kusu různý, měla jsem hnědáky, kteří téměř nepáchli a někteří byli cítit už z dálky a stejné je to i u nubijáků. Byla jsem připouštět svou bílou kozu u chovatelky, která měla ještě dva nubijce a nebyl žádný rozdíl v pachu.
Stejně jako vaši známí nepoznají, že je sýr kozí, ani moji to nepoznají. Stejné je to u čerstvě nadojeného mléka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
roklanka
napsal(a):
Usuzuju jen, co se týká papírových koz, ne podílovek. Mám dost známých, kteří je chovají. V začátcích jsem o jejich chovu uvažovala a dnes jsem ráda, že jsem od toho ustoupila.Nubije jsou, podle mne princezny, citlivější na změny, krmení atd. Hnědule jsou nezničitelné a bílé asi taky. Tu mám jen jednu, třetím rokem. Nubije se mi stále líbí, nemám nic proti nim. Mléko jsem neochutnala, ( mléko nepiju, tak mě to ani nenapadlo), takže srovnávat mohu jen chovy v KU, i tam to někdy kulhá. Není zase tak propastný rozdíl, co se týká bílkovin. Pach kozlů je kus od kusu různý, měla jsem hnědáky, kteří téměř nepáchli a někteří byli cítit už z dálky a stejné je to i u nubijáků. Byla jsem připouštět svou bílou kozu u chovatelky, která měla ještě dva nubijce a nebyl žádný rozdíl v pachu.
Stejně jako vaši známí nepoznají, že je sýr kozí, ani moji to nepoznají. Stejné je to u čerstvě nadojeného mléka.
Mě nebylo mléko cítit už u 87,5 % podílovky. Prý by to tak mělo být od 75%. Zkušenost s odolností mám zatím jen u 87,5 % podílovek, jedné loňské skoro 94 % a letošních osmi 94 %, tedy skoro 100% ( od 96% = 100%) a kozy jsou úplně v pohodě a nedělám s nimi žádnou tragedii. V létě celodenně venku, seno, tráva, jádro. V zimě je také pouštím, teď jsou na louce a nic se jim nestane. Na jaře pouze při vypuštění na novou trávu asi týden řidčeji kadily, ale to je asi i u jiných plemen. Nesupluji žádné super vitamíny, pouze Nutrimix pro kozy. Mě jako princezny nepřijdou, i kozlata jsou do teď každý den vyháněna, jsou odolná, od narození žádný zdravotní problém s průjmem, acidózou apod. Až teď chytly tento týden průjem po tom seně, ale jak jsem ho hned přestala dávat, jsou ok. Porody - jedna koza trojčata - sama bez asistence, prvnička - trojčata - sama bez asistence. další prvnička - dvojčata - sama. Zabřezly mi letos už všechny. Musím zaklepat. Akorát se divím, že jste se setkala s Nubijáky kozly, co smrděli, jako bílý kozel. Byli to 100% Nubijáci? Já jich už pár viděla a fakt nesmrděli. Oni by ani neměli...A i to slýchávám, že byli na krytí u Nubijáka a nesmrděl...
Píšu jen o licentovaných plemenících, ale je dost možné, že ten bílej kozel patřil k méně páchnoucím. Letos jsem byla u jiného bělouše a taky páchl úměrně, nebyl na dálku cítit. Je to kus od kusu, asi jako u hnědáků, se kterými mám nejvíc zkušeností. Mám tu bílého aukčňáka a nebyl mezi nimi žádný pachový rozdíl, jen estetický, po dobu říje měl bělouš nahnědlé přední nohy :-D.
Moc vám přeju, že se vám s chovem nubek daří a přeju, aby vám to stále vycházelo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
roklanka
napsal(a):
Píšu jen o licentovaných plemenících, ale je dost možné, že ten bílej kozel patřil k méně páchnoucím. Letos jsem byla u jiného bělouše a taky páchl úměrně, nebyl na dálku cítit. Je to kus od kusu, asi jako u hnědáků, se kterými mám nejvíc zkušeností. Mám tu bílého aukčňáka a nebyl mezi nimi žádný pachový rozdíl, jen estetický, po dobu říje měl bělouš nahnědlé přední nohy :-D.
Moc vám přeju, že se vám s chovem nubek daří a přeju, aby vám to stále vycházelo.
Roklanko, děkuji. Vím, že chovám kozeny krátce a oproti Vám jsem břídil a také se určitě naskytnou nějaké potíže. Tohle jsou dosavadní zkušenosti, také jsem měla obavy, slyšela jsem také podobné info, jako Vy, co se o Nubijích říká. No těch 8 už skoro ročních (rodily se na Vánoce vloni a začátkem ledna) skoro 100 % mi přijdou odolné a ne nějak extra náročné na krmení. Vím, že dávají Selen, Jód, prý mívají problém se štítnou žlázou, ale nic takového nedávám a jsou zdravé. Ono by to musel člověk přesně odhadnout, nechat správně udělat koze rozbor krve na ty prvky a pak teprve případně suplovat. Cpát to do nich paušálně jen tak může udělat víc škody, než užitku...si myslím. Také Vám přeji zdravé kozenky a radost z nich. Já z nich mám velkou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
roklanka
napsal(a):
Tak mě napadlo, jestli ti nubijáci byli společně s tím bílým kozlem, jestli nesmrděli od něj. Já byla u jedné paní se podívat na chov, měla kozla, hladila jsem ho a stály jsme u něj a povídaly a já smrděla jak jsem sedla do auta... Chtěla jsem se stavit na zpáteční cestě něco nakoupit, ale neměla jsem odvahu
Nepáchl ani jeden , byli odděleni od koz, měli svůj velikej výběh. Neměli důvod se parfémovat.Ten přišel, až když jsem stála s kozou u plotu a to se chlapci činili všichni stejně.Jelikož odchovávám plemeníky, vím, že kazdej kozel je jinej, někteří plemeníčci se nezajímají o kozy a futrujou se a jiní fémují, značkují se, nežerou a měsíc před aukcí stojí na zadních a sledují kde co zamečí a zavrtí.
Vložím sa do diskusie možno pre ďalších chovateľov núbií. Jednoznačne môžem súhlasiť s koza1. Nepreferujem teraz žiadne plemeno, u mňa núbie boli o láske na prvý pohľad a až dodačne som zistila všetko ostatné - aj ohľadne výborného mlieka. Chovám ich dva roky, takže nie dlho, ale bež zdravotných problémov. Tiež som sa stretla s názormi typu, že núbie sú chúlostivé. Už som tu niekde písala, že si myslím, že veľmi záleží od chovu. Pokiaľ ich chovateľ nerozmaznáva a chová ich prirodzene, tak rozdiel nemôže byť. Naše kozy majú dvere na maštali otvorené celý deň, leto, zima ráno vyrazia von a večer prídu. Ak moc prší, tak sa prídu schovať, ak trochu, tak nemajú problém sa pásť aj v daždi. Strava klasická, bobky ako milánska zmes . A kožuch sa im tvorí krásne, takže sú chránené. To, že mi nerodia v zime na lúke ma netrápi (možno vtedy by som zistila, že sú "chúlostivé"), som ich chovateľ, tak komfort v podobe vlastného koterca a kľudu v období pôrodov im doprajem.
Ale bez ohľadu na plemeno, stále ma prekvapuje, aké sú kozy inteligentné, žijem na samote a keď sa snažím niekomu vysvetliť, že tie moje kozeny sú ako psy, tak nechápu. To musí človek proste s nimi žiť, tá rozmanitosť osobností, puto s chovateľom... paráda. Nech žijú kozi!
napsal(a):
Na ja, ale všeho moc škodí . Asi by měla jít poznat gouda od pecorina, ale vocas u sejra jde myslím spíš za hygienou chovu, krmení a zpracováním. Dělali jsme sejry na alpské salaši a to co se u nás občas prodává jako kozího sejra by tam šlo prasatům. Zato by z toho byly dobré klobásky ve finále .
kulisanda

XXX.XXX.108.140
lesakm
napsal(a):
Ještě mám dotaz? Vysvětlí mi někdo, jak udržím čisté a kvalitní pelmeno, když budu mít plemenného kozla/berana ale samice bez původu? Vždzť pro kůzlátka můžu nakřížit byť plemenným kozlem kdejakou lízu, mláďata budou, nějaká směs, což je mi jedno, zákon dodržím, ale jakou má váhu? Co je to za nesmysl? Žádné dotace nechceme, je s tím jen trápení, lidé v praxi si na to hodně stěžují, x lidí co nám sem vozí zvířata nás varuje. Je to samá kontrola, papíry, buzerace, evidence atd...A to, co vám dají za tu dotaci dáte do povinné veteriny, testů dna atd...Takže kvůli dotaci to rozhodně neřeším.
Hlavně v ničem nehledejte logiku. Na něco je to dobré, ale... Mě se plem beran jakš takš vyplatí, taky jej musím mít, tak jej mám. Každé dva - tři - čtyřii roky když kupuji nového tak si zaskřípu zubama, když mám dávat tolik peněz za takovou "kvalitu" a pak když platím ty poplatky za kde co, zuřím ještě víc. Letos mě třeba přišlo lejstro - Potvrzení o původu berana, které nepotřebuji, ani jsem jej po nikom nechtěl = dalších 250, -Kč za kus papíru. Nech se na mne nikdo nezlobí, ale v době tady těch PCkrámů absolutní zbytečnost. Kdo chce nech si opíše číslo berana, zadá jej do počítače a má potvrzení. Ale to jsem odbočil.
Známý chová ovce způsobem, že připouští až v tuto dobu, proto by musel mít berana odděleně. Bere dotace snad na vše co jde, proto mívá kontrolu každoročně několikrát. Vykáže plemeníka půjčeného odemne a ač já mám plemeno bílé a on černé vždy se mu rodí krásná černá masná jehňátka. Má klid, kontrolu zajímá spíše papírování, než to jestli by jehně náhodou nemělo být sem tam bílé, nebo od stejného plemene.. A islamistu, který od něj všechna jehňata vždy vykoupí zase zajímá jestli jsou jehňata zmasilá. Nepročítal jsem to tady, ale jestli teda chcete mít klidné spaní, sežeňte si chovatele v okolí, který má plemeníka a po domluvě jej uvádějte jako otce. Jestli vám jej na měsíc půjčí, nebo ovce budete vozit k němu je už na vaší domluvě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
kulisanda
napsal(a):
Ještě mám dotaz? Vysvětlí mi někdo, jak udržím čisté a kvalitní pelmeno, když budu mít plemenného kozla/berana ale samice bez původu? Vždzť pro kůzlátka můžu nakřížit byť plemenným kozlem kdejakou lízu, mláďata budou, nějaká směs, což je mi jedno, zákon dodržím, ale jakou má váhu? Co je to za nesmysl? Žádné dotace nechceme, je s tím jen trápení, lidé v praxi si na to hodně stěžují, x lidí co nám sem vozí zvířata nás varuje. Je to samá kontrola, papíry, buzerace, evidence atd...A to, co vám dají za tu dotaci dáte do povinné veteriny, testů dna atd...Takže kvůli dotaci to rozhodně neřeším.
? A co genetika? Neustálým přiléváním krve čistého plemena dosáhnete za pár let čisté krve, byť máma byla třeba před xlety úplně jiné plemeno. Bílá koza x An 100% kozel = KŮZLATA 50 % AN. kOZIČKA 50 % AN x 100% plemeník AN = kůzle 75 % AN. Kozička 75 % AN x plemeník 100% AN = kůzlata 87,5 % AN 87,5 X 100% PLEMENÍK = AN kůzle. Příští kůzlata už máte zaručeně 100% AN. I podílovky ale můžou mít PoP - růžový. Mluvím ale o tom, pokud chcete mít zaručeně svoje 100% kozeny. Jasně, že když koupíte podílovku bez PoP, jistotu nemáte, tu budete mít za pár let krytím jejich dcer, vnuček, pravnuček 100 % plemeníkem zamýšleného plemene. A ideálně si nechávat z těch potomků ty, kteří se nejvíce blíží standardu a očekávané užitkovosti a parametrům mléka. Máte jistotu, kolik předkové opravdu dojili, ne z nějakých pochybných kontrol užitkovosti ve styliu : " Tak paninko, kolik jste toho dnes nadojila? ". Zapíše, odjede. Nerada bych se tímto dotkla poctivých kontrolorů, kteří svoji práci dělají zodpovědně, byť nejsou sto ovlivnit, jak dlouho nebyla kozena před kontrolou dojena a kolik chutného nápoje do ní mimo běžnou dávku majitel nalil, aby se i vemínko pořádně nalilo ...Nepíši za sebe, nemám kozy v KÚ. Ale vím, že se to děje.
Buzerace? Může být, ale pokud mám vše, jak má být, byť v mnohém souhlasím s Profesorem, je mi ta buzerace šumafuk. Vždy jsou dotace vyšší, než náklady na jejich vyřízení. Dotace mi neplatí úředník, který přijede na kontrolu, takže jedním uchem tam, druhým ven . A kozy chci mít zdravé, mlíčko zkontrolované, takže "veterina" je na místě a právě z těch dotací si ji mohu hradit. Raději zdravotní prevenci u koz - očkování, odčervení, rozbor mléka, než pak řešit problémy ze zanedbané péče, které mohou končit i úhynem. Kozeny nerozmazluji, ale veterina je důležitá.
Kdyby jsme před měřením mléka nalévali kozy nápojem, tak jak to popisujete... byli by jsme sami proti sobě. Vyšším nádojem mléka, by pak byli hodnoty bílkoviny, tuku a laktózy poněkud zkreslené a nebo potlačené. Vysoký nádoj =klesá mi tuk. Myslím si, že my co máme kozy v KU, tak kontrolované kozy krmíme vybranými krmivy, které podporují tvorbu bílkoviny ( luštěniny, sója) tuku (objemné a jadrné krmivo), pak ještě laktóza se měří. Každá koza si nedokáže při vysokém nádoji, v mléku tyto hodnoty, které jsou požadovány udržet. Musíme jim správnou krmnou dávkou pomoc. Jak mi řekl před 14dny pan plemennář: k čemu vám bude u kozy nádoj 1300 kg, když nebude mít v mléku požadované hodnoty bílkoviny, tuku a laktózy. Myslím si, že nás co ty to kontroly provádíme poctivě, je pořád ještě dost.
kulisanda
napsal(a):
Cílem používání vybraných schválených plemeníků není primárně udržovat čistá plemena ale to že jejich použitím se nejrychleji dá dosáhnout postupného zlepšování celé populace ovcí a koz v republice z tohoto důvodu bylo také jejich výhradní použití stanoveno plemenářským zákonem, dotace snad nikomu nikdo nenutí je to jen takový bonus pro ty kteří dodržují zákon, na druhou stranu ale chápu že česká republika není zrovna místem kde by se zákony zrovna dodržovaly... ML.
profesor1
napsal(a):
Hlavně v ničem nehledejte logiku. Na něco je to dobré, ale... Mě se plem beran jakš takš vyplatí, taky jej musím mít, tak jej mám. Každé dva - tři - čtyřii roky když kupuji nového tak si zaskřípu zubama, když mám dávat tolik peněz za takovou "kvalitu" a pak když platím ty poplatky za kde co, zuřím ještě víc. Letos mě třeba přišlo lejstro - Potvrzení o původu berana, které nepotřebuji, ani jsem jej po nikom nechtěl = dalších 250, -Kč za kus papíru. Nech se na mne nikdo nezlobí, ale v době tady těch PCkrámů absolutní zbytečnost. Kdo chce nech si opíše číslo berana, zadá jej do počítače a má potvrzení. Ale to jsem odbočil.
Známý chová ovce způsobem, že připouští až v tuto dobu, proto by musel mít berana odděleně. Bere dotace snad na vše co jde, proto mívá kontrolu každoročně několikrát. Vykáže plemeníka půjčeného odemne a ač já mám plemeno bílé a on černé vždy se mu rodí krásná černá masná jehňátka. Má klid, kontrolu zajímá spíše papírování, než to jestli by jehně náhodou nemělo být sem tam bílé, nebo od stejného plemene.. A islamistu, který od něj všechna jehňata vždy vykoupí zase zajímá jestli jsou jehňata zmasilá. Nepročítal jsem to tady, ale jestli teda chcete mít klidné spaní, sežeňte si chovatele v okolí, který má plemeníka a po domluvě jej uvádějte jako otce. Jestli vám jej na měsíc půjčí, nebo ovce budete vozit k němu je už na vaší domluvě.
Plemenný beran se podle mě vyplatí každému, dotace se pobírá za každý den kdy to máte na hospodářství a po dvou, třech letech ho klidně ještě prodáte dál taky za nějaký peníz takže pokud vám zrovna neuhyne nemůže na něm nikdo prodělat. ML.

lesakm
napsal(a):
Plemenný beran se podle mě vyplatí každému, dotace se pobírá za každý den kdy to máte na hospodářství a po dvou, třech letech ho klidně ještě prodáte dál taky za nějaký peníz takže pokud vám zrovna neuhyne nemůže na něm nikdo prodělat. ML.
Vsechno hezke krasne vyhodne, ale nekdo kdo to ma jen na maso a hobby chov tak to nemusi potrebovat. Tohle si ma volit chovatel co chce a co uz nechce, vidim to jako hloupost to nekomu narizovat a davat za to pokuty. Za chvili budeme mit zakony i na to, jaky boty nosit a jaky ne.
lesakm
napsal(a):
Určitě, mě se celkem vyplatí, ale už jsem tu někde v jiném vlákně psal, že kvalita plemenných beranů šla hodně dolů (VF), cena hodně nahoru. Dříve jsem kupoval berany ktěří měli v 8měsících plácnu 50kg, šupnul jsem je do stáda na připouštění a do jednoho roku stáří ( v lednu, únoru) mě přibrali dalších 50kg. Dneska koupím berana který má ve stejném stáří o 20kg více a v lednu, po odpracování, jej pomalu zachraňuji aby nechcípnul. Ale dost mě štve, že když mám nárok dostat třeba 10kč na krmný den, tak mě stejně kačku nebo dvě někdo sebere za kravinu, kterou nepotřebuji. Ve třech letech už většinou začíná být nebezpečný, tak nemám odvahu ho prodat. A někomu se opravdu nevyplatí chovat berana, nebo dva většinu roku odděleně od stáda, tak to řeší jinak, hlavně aby to měl papírově OK.
Je ale pravda, že když mě někdo na něco dá peníze - dotace, tak je jasné, že musím něco dodržovat - tancovat jak on píská. Je demoška, tak mám možnost si tady zanadávat, ale důležité je že peníze spadnou na účet Taky s kontrolními úředníky jsem zatím vždy vyšel celkem s úsměvem. Dělají jen svou práci a zatím nikdy mě žádný z nich zbytečně nepodusit. Najde závadu, já ji většinou uznám, protože vím že je to můj bordel, on je spokojený, já si to konečně dám do pořádku a je to. Jsou závady, které i oni uznají že se to může stát... Dneska už jsou to většinou opravdu věci znalí, schopní i poradit. A když se s nima bavíte normálně, tak třeba někdy něco i přehlídnou a pak při odchodu vám diplomaticky naznačí, kde by ještě mohla být závada. Oni jsou jen úředníčci, ten systém nevymysleli.
profesor1
napsal(a):
Profesore 1. Občas se zamýšlím nad pravdivostí údajů ve Vašich příspěvcích.
Např. toto: Letos mě třeba přišlo lejstro - Potvrzení o původu berana, které
nepotřebuji, ani jsem jej po nikom nechtěl = 250, -kč za kus papíru.
Potvrzení o původu se vydává pouze na žádost kupujícího, nebo současného
chovatele, který si odchovaného plemeníka nechává ve svém chovu. Na základě
této žádosti je plemeník zapsaný do plemenné knihy. Bez vystaveni Pop a zapsání
a vedení plemeníka v plemenné knize by jste nebral dotace na krmné dny.
Už se to tu řešilo.
Je zvláštní, že máte plemenného berana a ani nevíte jaké jsou výše dotace.
Buďte rád, že je 12 kč na den. Dost dlouho bylo jen 8 kč, a nemá to nic společného
s odměnami.15kč, jak psala Barbora už bylo hodně dávno a nebyla dotace
nikdy stejná na kozly a berany. V době, kdy byla dotace na berany 15, byla
na kozly 20 kč.
To, jak Váš známý chová ovce způsobem, že připouští ovce až v tuto dobu
a musel by mit berana odděleně, tak vykáže plemeníka půjčeného od Vás, ač
máte plemeno bílé, atd., čím tedy připouští, když tedy podle vašeho psaní
zřejmě berana nemá, protože by ho musel mít odděleně a pouhým vykázáním
plemeníka ovce nezabřezne. Vám tyto vaše věty dávají smysl ?
Začnu od konce. Připouští beranem, půjčeným odemne. Papírově teda určitě. Dál si to přeberte jak chcete.
Že nevím kolik je dotace na krmný den... No nevím, nezajímá mě to. Papírovou práci dělá manželka a mít plemenného berana je pro mne nutné zlo! Když už teda, tak pánbúhzaplať za 12, -Kč
A k tomu potvrzení o původu - proč myslíte že mě to překvapilo? Protože mě to nikdy nepřišlo a ani jsem o to nežádal.
Když už to teda rozebíráte, tak se zamyslete taky nad tím, jestli je to lejstro za 250, -Kč opravdu v době internetu nutné!

Ja teda to lejstro nekam ztopil :) Bylo to na berana kteryho jsem mel pred rokem, asi, nejspis. Cert vem dotace.
profesor1
napsal(a):
Začnu od konce. Připouští beranem, půjčeným odemne. Papírově teda určitě. Dál si to přeberte jak chcete.
Že nevím kolik je dotace na krmný den... No nevím, nezajímá mě to. Papírovou práci dělá manželka a mít plemenného berana je pro mne nutné zlo! Když už teda, tak pánbúhzaplať za 12, -Kč
A k tomu potvrzení o původu - proč myslíte že mě to překvapilo? Protože mě to nikdy nepřišlo a ani jsem o to nežádal.
Když už to teda rozebíráte, tak se zamyslete taky nad tím, jestli je to lejstro za 250, -Kč opravdu v době internetu nutné!
Když to tedy rozebírám, tak 250 kč není cena jen za to lejstro, ale za zapsání
berana v plemené knize. Když papírovou práci dělá manželka a dotace Vás
nezajímají, tak možná ani nevíte, že Vám to lejstro přišlo. Asi tedy ani nevíte,
že platíte každý rok svazu za vedení berana v plemenné knize poplatek nějakých
500kč. ?
A k tomu Pop. Svaz potvrzení o původu sám bez žádosti neposílá. Jestli jste
se po nákupu berana na podání žádosti vykašlal, zřejmě tu žádost Vaším
jménem poslal chovatel od kterého jste nakoupil. On by totiž díky Vám, nedostal
bez zapsání berana do plemenné knihy dotaci 3000 kč za vyprodukovaného
plemeníka.
Že mě dotace nezajímají není ten správný výraz. Akorát nevím jestli je to 10 - 15 - nebo jak vy říkáte 12, - Kč.
Napsal jsem: - "...pak když platím ty poplatky za kde co, zuřím ještě víc. Letos mě třeba přišlo lejstro - Potvrzení o původu berana, které nepotřebuji, ani jsem jej po nikom nechtěl = dalších 250, -Kč za kus papíru. Nech se na mne nikdo nezlobí, ale v době tady těch PCkrámů absolutní zbytečnost...."
Z toho snad jasně vyplývá že svazu nějaké poplatky platím o kterých vím. Akorát tu výši si momentálně nepamatuji. A nebylo to jen kolem tří stovek?
To lejstro za 250, - mě opravdu přišlo poprvé, manželky jsem se ptal. A to už jsem měl hoooodně plemenných beranů, kupovaných vždy přímo na aukci. Nějaká žádost se posílala, možná že po novu je její součástí ta žádost o potvrzení o původu.
Tak že původní chovatel prodá berana za cca 10 tis. a pak ještě dostane dotaci 3 tis. ? Hmmmmm, tak to se vyplatí kupovat granule.
No, ta žádost se nepíše po novu, ta už se podává několik let. Netroufám si však
napsat kolik, protože život letí příliš rychle a věci které se nám zdají že byly včera,
byly již ve skutečnosti třeba loni. Při nákupu plemeníka na trhu se vyplňují již
při převzetí a platba 250 kč se platí hned. Chovatelé, kteří na trhu neprodají, si
berou žádosti domů a při prodeji za stáje dávají kupujícímu žádost k zaslání na
SCHOK. Svaz pak se zasláním Pop posílá složenku. Není to žádná novinka.
A k ceně za berana : Ne každý beran je za 10 000. Jedna věc je plemeníka
odchovat a druhá prodat. Ne každý beránek je vhodný k uchovnění. (k tomu
jsou vhodní pouze všichni ti kříženci z inzerce na fauně a bazoši)
Chovatel tu dotaci dostává až s ročním zpožděním. Co to všechno obnáší by
však mohl napsat spíš pan ML. Já nejsem chovatelkou plemenných beranů.
Jestli se Vám však zdá, že je z odchovu berenů pěkný vývar, tak proč se na to
nedat že? Pro podrobné informace si zavolejte na svaz a nenechte si ujít
pěkné peníze.
Jinak, můj názor je, že chovatelé plemeníků jak beranů, tak kozlů obzvlášť si
zaslouží políbit za tu práci ručičky. Ne se do nich navážet. Každý má možnost
se na takový chov dát, nebo si to alespoň zkusit.

To Pajca: Já se obávám, že jste vedle jak ta jedle. Profesor1 ví moc dobře, kort o těch základech, co tu píšete (jak to chodí s chovnými zvířaty, atp.). To mu vysvětlovat nemusíte.
Už tu taky nějakou dobu fungujete, tak byste měla vědět, že pouštět se s ním do vážných diskuzí je trochu balancování na hraně a pokud neumíte brát život s humorem, vězte, že z toho rozhovoru nakonec nebudete ani moudrá, ani obohacená... spíš odejdete s neporozumněním a neuspokojením tak si jděte dát šálek dobrého čaje a zkuste štěstí v jiném vlákně - tady už není co řešit
V lejstrech se nevyznám, ale vyznám se v VF beranech. Už jsem jich měl doma možná 15. A jak už jsem někde psal kvalita jde dolů a cena nahoru. Na posledních trzích byla cena až 14 tis.. Protože jsem odmítal ty prachy za ně dát, tak jsem čekal až zbyli poslední dva. Prodávajícího jsem ukecal na 8tis. A to slevil jen proto, že by už neprodal. Jestli chcete říct že jsem měl koupit kvalitnějšího a připlatit, tak možná máte pravdu, ale původní cena toho co jsem koupil byla 10 tis. a za to už bych opravdu prosil kvalitu. I když tenhle je oproti minulému zlatý. Nehci se dotknout kvalitních chovatelů, ani nikomu peníze nezávidím. Budu se opakovat - Tvrdím, že většina vychovaných beranů je vykrmených granulema a kvalita je v šípku. Pro upřesnění - píši o plemeni VF! Proto to opět zakončím tím, že za ty prachy se nedivím, že se vyplatí kupovat a zkrmovat granule. Ještě jednou se omlouvám všem poctivým a určitě i panu ML, na kterého jsem slyšel chválu a obdiv už odjinud, ne jen od vás. Moje chyba že jsem neupřesnil plemeno o kterém píši - VF.
napsal(a):
To Pajca: Já se obávám, že jste vedle jak ta jedle. Profesor1 ví moc dobře, kort o těch základech, co tu píšete (jak to chodí s chovnými zvířaty, atp.). To mu vysvětlovat nemusíte.
Už tu taky nějakou dobu fungujete, tak byste měla vědět, že pouštět se s ním do vážných diskuzí je trochu balancování na hraně a pokud neumíte brát život s humorem, vězte, že z toho rozhovoru nakonec nebudete ani moudrá, ani obohacená... spíš odejdete s neporozumněním a neuspokojením tak si jděte dát šálek dobrého čaje a zkuste štěstí v jiném vlákně - tady už není co řešit
Hmmmmm, nějaká chytrá
Já se ale dávno přiznal že odborník nejsem!
profesor1
napsal(a):
V lejstrech se nevyznám, ale vyznám se v VF beranech. Už jsem jich měl doma možná 15. A jak už jsem někde psal kvalita jde dolů a cena nahoru. Na posledních trzích byla cena až 14 tis.. Protože jsem odmítal ty prachy za ně dát, tak jsem čekal až zbyli poslední dva. Prodávajícího jsem ukecal na 8tis. A to slevil jen proto, že by už neprodal. Jestli chcete říct že jsem měl koupit kvalitnějšího a připlatit, tak možná máte pravdu, ale původní cena toho co jsem koupil byla 10 tis. a za to už bych opravdu prosil kvalitu. I když tenhle je oproti minulému zlatý. Nehci se dotknout kvalitních chovatelů, ani nikomu peníze nezávidím. Budu se opakovat - Tvrdím, že většina vychovaných beranů je vykrmených granulema a kvalita je v šípku. Pro upřesnění - píši o plemeni VF! Proto to opět zakončím tím, že za ty prachy se nedivím, že se vyplatí kupovat a zkrmovat granule. Ještě jednou se omlouvám všem poctivým a určitě i panu ML, na kterého jsem slyšel chválu a obdiv už odjinud, ne jen od vás. Moje chyba že jsem neupřesnil plemeno o kterém píši - VF.
Když jsme kupovali posledního Walentína (už to bude asi 5 let) ještě ve
Valašském Meziříčí od p.B. z Velkých karlovic, koupili jsme druhého nejlepšího
za 8 tis. Kupců nás bylo asi pět.Pan B. přivezl ke klasifikaci 20 ks. z přihlášených
24 VF beranů ve velkém přívěsu za traktorem. Na můj dotaz, zda je všechny prodá,
odpověděl že ano. Co neprodá u nás, prodá na Slovensko a těch je většina.
Tim se dostávám k Vámi zmiňované kvalitě.Před asi třemi, možá již více roky,
jeden chovatel a producent plemenných beranů, (masných) napsal článek do
zpravodaje v němž se zamýšlel na tím, že na nákupních trzích se prodají nejdřív
berani nižší kvality, protože jsou levnější a ti nejlepší vezou chovatelé zpět domů.
Pak už se postará každý jak umí a nejlepší berani končí v zahraničí.
Vzpomínám si i na jednu šlechtitelku, která na nákupních trzích kozlů po revoluci
apelovala na chovatele plemenných koz, aby do chovu kupovali pouze ER.
Tady to totiž začíná. Chovatelé plemenných zvířat by určitě měli nakupovat
nejlepší plemeníky, aby se z jejich potomků daly vybrat zase kvalitní chovné
kusy. Jestliže z úsporných důvodů mizí ti nejlepší za kopečky, tak se není čemu divit.
Z horšího chovného matriálu asi nejde odchovat špička.
Na toto téma by se dalo diskutovat dost dlouho, ale nebudu unavovat, potože
podle HHIPPI balancuji na hraně, a tak jdu spadnout raději do postele
No vidíte to, já loni koupil teoreticky druhého nejhoršího a dal za něj taky 8 tis. Beranů btam bylo málo, už nevím jestli jen 15, nevím. Asi pán s traktorem nepřijel A myslím že tam bylo i jiné plemeno, nebo si to pletu, nevím. Určitě s váma souhlasím, že chovatelé plemenných zvířat by měli kkupovat kvalitu, ale já na chov prodávám minimálně. "Kvalitu" co mě odroste si nechávám a když už mě někdo ukecá, tak jej upozorním, že tu kvalitu jakou by měla mít VF mu stejně nedám. Plemenného berana kupuji jen proto, že to úředník žádá a částečně díky tomu je cena jaká je.
A z Hhippi si nic nedělejte. No podívejte se třeba na tu čepici co má na hlavě. Představte si, že ji nosila i vlétě. Párkrát jsem tu v létě nakoukl a vždy ji měla na hlavě! Asi nějaká hypysačka nebo co!?
PS. Nebudete mít náhodou příští rok VF jehničku na prodej? Dohodil bych vám zájemce.
pajca
napsal(a):
za 8 tis. Kupců nás bylo asi pět.Pan B. přivezl ke klasifikaci 20 ks. z přihlášených
24 VF beranů ve velkém přívěsu za traktorem. Na můj dotaz, zda je všechny prodá,
berani nižší kvality, protože jsou levnější a ti nejlepší vezou chovatelé zpět domů.
Vzpomínám si i na jednu šlechtitelku, která na nákupních trzích kozlů po revoluci
kusy. Jestliže z úsporných důvodů mizí ti nejlepší za kopečky, tak se není čemu divit.
Plemenitba je vždy na hraně... protože jedni jdou tím směrem někdy jiní tím dalším a to ani nemluvím o tom že hodnocení je dost subjektivní (víře jenž na jednom trhu dostane za zevnějšek ER by na druhém klidně mohlo mít jen EA a i naopak proto někteří jezdí jen na určité místa...)
A jedna otázka na všechny :, podle Vás je mít co největší CPH dobře?,.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
bischof.vlastimil
napsal(a):
Plemenitba je vždy na hraně... protože jedni jdou tím směrem někdy jiní tím dalším a to ani nemluvím o tom že hodnocení je dost subjektivní (víře jenž na jednom trhu dostane za zevnějšek ER by na druhém klidně mohlo mít jen EA a i naopak proto někteří jezdí jen na určité místa...)
A jedna otázka na všechny :, podle Vás je mít co největší CPH dobře?,.
Je to asi, jako všude jinde. Moje fena Golden Retrievera dostala na jedné výstavě špatné hodnocení - to bylo tehdy, kdy se na prvních místech národní výstavy v Brně umístily feny kamarádky rozhodčího, která je měla od něj, na další taktéž v Brně byla moje fena na 1.místě - ne z chovu pana rozhodčího a ani jeho kamarádka jsem nebyla. Ohledně koz je to to samé, sama už mám zkušenost, že se chovatelé často chválí, že mají kozenu z toho, či toho chovu a přitom já na doporučení také jela pro kozenu z toho chovu od " vysoce postaveného" chovatele a koza tragedie - myslím výživný stav a péče...Od té doby, když čtu, že zvířata jsou z toho chovu, jen se pousměju
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to asi, jako všude jinde. Moje fena Golden Retrievera dostala na jedné výstavě špatné hodnocení - to bylo tehdy, kdy se na prvních místech národní výstavy v Brně umístily feny kamarádky rozhodčího, která je měla od něj, na další taktéž v Brně byla moje fena na 1.místě - ne z chovu pana rozhodčího a ani jeho kamarádka jsem nebyla. Ohledně koz je to to samé, sama už mám zkušenost, že se chovatelé často chválí, že mají kozenu z toho, či toho chovu a přitom já na doporučení také jela pro kozenu z toho chovu od " vysoce postaveného" chovatele a koza tragedie - myslím výživný stav a péče...Od té doby, když čtu, že zvířata jsou z toho chovu, jen se pousměju
Kdo to chce dělat poctivě, myslím plemenitbu, za sebe říkám, jako jedinou cestu vidím svého plemeníka a následně si nechávat v chovu jen zvířata, nejvíce podobná standardu a očekávané užitkovosti.

Myslim si a verim tomu, ze zrovna u tech VF beranu je spis nez jak narost dulezity, jak je na tom s mlikem jeho vetev. Jsou to geny, ne kolik do nej chovatel narval granuli nebo srotu. Zrovna u tohodle plemena podle me na vzrustu zase az tak nezalezi. Nemam pravdu? Jina vec jsou masnaci, tam se rustova schopnost da poznat podle toho jak narost.
profesor1
napsal(a):
No vidíte to, já loni koupil teoreticky druhého nejhoršího a dal za něj taky 8 tis. Beranů btam bylo málo, už nevím jestli jen 15, nevím. Asi pán s traktorem nepřijel A myslím že tam bylo i jiné plemeno, nebo si to pletu, nevím. Určitě s váma souhlasím, že chovatelé plemenných zvířat by měli kkupovat kvalitu, ale já na chov prodávám minimálně. "Kvalitu" co mě odroste si nechávám a když už mě někdo ukecá, tak jej upozorním, že tu kvalitu jakou by měla mít VF mu stejně nedám. Plemenného berana kupuji jen proto, že to úředník žádá a částečně díky tomu je cena jaká je.
A z Hhippi si nic nedělejte. No podívejte se třeba na tu čepici co má na hlavě. Představte si, že ji nosila i vlétě. Párkrát jsem tu v létě nakoukl a vždy ji měla na hlavě! Asi nějaká hypysačka nebo co!?
PS. Nebudete mít náhodou příští rok VF jehničku na prodej? Dohodil bych vám zájemce.
Jehničku Vám slíbit nemůžu, protože jsme celé stádečko loni prodali. Už bylo nad
moje síly dojit kozy ovce a kravku Jerseyku, kterou jsme si vychovali od telete a
následně vše zpracovat.
Z Hhippi si nic nedělám, to mě nerozhodí.
A představte si, věřte nebo né, ač tady tu čepici má pořád, tak na Seči v ní
nebyla. Alespoň ne při společenském večeru. A mohu Vám říct, že
jestli jsem měla správný odhad a byla to ona, ta jí to bez ní opravdu slušelo.
pajca
napsal(a):
No taky mám osobně tu zkušenost že se nejdřív prodávají horší beránci protože jsou levnější a to prodáváme beránky podle třídy za 4-8000, na slovensku jsou ceny beranů někde jinde proto jezdí pro berany rádi k nám, před pár lety jsem tam byl pro berana plemene cigája jako přepravce zvířat a průměrný beránek přímo z farmy tam přišel na 23000 Kč, jinak poslední dva roky tam exportujeme už i většinu odchovaných plemenných jehniček takže počítám že Slováci nás zachvíli i díky euru strčí do kapsy a to platí nejen v případě ovcí...ML.
napsal(a):
Myslim si a verim tomu, ze zrovna u tech VF beranu je spis nez jak narost dulezity, jak je na tom s mlikem jeho vetev. Jsou to geny, ne kolik do nej chovatel narval granuli nebo srotu. Zrovna u tohodle plemena podle me na vzrustu zase az tak nezalezi. Nemam pravdu? Jina vec jsou masnaci, tam se rustova schopnost da poznat podle toho jak narost.
Už jsem tu někdy v minulosti psal že - koupím plemenného berana za velké peníze, dovezu jej domů, pustím na pastvu a on stojí a nežere, protože se neumí pást a jen čeká kdy mu něco nasypu do korýtka, které tam ani není. Pak v lednu po své pracovní sezóně je poloviční a skoro na zdechnutí (obhospodařuje cca 20ks ovcí) Dříve jsem koupíl mladého berana, který byl při koupi podstatně menší než dnešní nabízení berani, ale v lednu po své připouštěcí sezóně byl z něj pořádný chlapák. O mléčnost mě nejde.
A k těm granulím - stačí se podívat pod ty berany co z nich ze zadu padá, spíše teče.

A jaky ma potom vyznam drahy VF beran bez kvalitnich mlecnych predku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Tak já obohacená z rozhovoru zde s Prófou určitě vyšla, minimálně o 4 balíky ok sena pro kozy. Po strastiplných peripetiích s koupeným plesnivým senem, byl jediný, kdo mi reálně pomohl. A jak sama píšete - pokud neumíte brát život s humorem - Vám profesor přijde málo humorný? Netroufla bych si někoho odrazovat, či poučovat, jak bude z rozhovoru s tím, či oním obohacen, nebo moudrý. Jsme dospělí a každý si může udělat názor sám. Já ho mám kladný. A už vůbec bych někoho neposílala do jiného vlákna, s tím, že zde není co řešit...to je hodně troufalé, normálně jsem kulila bulvy nad tou přísností - to mi spíše přijde už na hraně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já obohacená z rozhovoru zde s Prófou určitě vyšla, minimálně o 4 balíky ok sena pro kozy. Po strastiplných peripetiích s koupeným plesnivým senem, byl jediný, kdo mi reálně pomohl. A jak sama píšete - pokud neumíte brát život s humorem - Vám profesor přijde málo humorný? Netroufla bych si někoho odrazovat, či poučovat, jak bude z rozhovoru s tím, či oním obohacen, nebo moudrý. Jsme dospělí a každý si může udělat názor sám. Já ho mám kladný. A už vůbec bych někoho neposílala do jiného vlákna, s tím, že zde není co řešit...to je hodně troufalé, normálně jsem kulila bulvy nad tou přísností - to mi spíše přijde už na hraně.
Hrana sem, hrana tam... necháme už těch hran ne? Když už tak jeden můj známý, myslím se jmenoval Ernest Hamingwejů napsal - Komu zvoní hrana. - Je to příběh, kdy jeden mladý PROFESOR, na straně demokratů... dál nebudu prozrazovat, kdo nečetl nech si přečte, ale pochybuji, většina už má profesora asi plné zuby...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
profesor1
napsal(a):
Hrana sem, hrana tam... necháme už těch hran ne? Když už tak jeden můj známý, myslím se jmenoval Ernest Hamingwejů napsal - Komu zvoní hrana. - Je to příběh, kdy jeden mladý PROFESOR, na straně demokratů... dál nebudu prozrazovat, kdo nečetl nech si přečte, ale pochybuji, většina už má profesora asi plné zuby...
Ne, ne..v zimní ubikaci pro slepice jsem jim dala hranolek, coby bidýlko a potřebuji na něm srazit hranu. Prý to tak má být, kvůli pařátkům, aby je ostrá hrana netlačila. Už jsem přemýšlela tu hranu srazit flexou, no uvidím, zdalipak to půjde odhranovat. Nemohu těch hran tedy nechat, i kdybych chtěla. Omlouvám se

Uplne koukam, jak jsem tu nektere prispevstele pobourila. A dost me to pobavilo. Trochu vypada, ze jde zas vic o to, co kdo rekl nbo nerekl o Profesorovi nez o obsah diskuse Kazdopadne dekuji uzivatelce Pajca za mila slova. Nejspise jsem to byla ja...akorat jsem tam byla krapet za exota - neznala pomeru jsem na spolecensky vecer prisla ve spolecenskem odevu - coz se na Seci pry nenosi. Ale vzhledem k tomu, zse jsem tam znala jen jednu osobu (chovatelku svho plemnn.berana), nebylo kde predem vyzvidat. Budu si pamatovat pro priste ;)
Pekny vecer vsem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Uplne koukam, jak jsem tu nektere prispevstele pobourila. A dost me to pobavilo. Trochu vypada, ze jde zas vic o to, co kdo rekl nbo nerekl o Profesorovi nez o obsah diskuse Kazdopadne dekuji uzivatelce Pajca za mila slova. Nejspise jsem to byla ja...akorat jsem tam byla krapet za exota - neznala pomeru jsem na spolecensky vecer prisla ve spolecenskem odevu - coz se na Seci pry nenosi. Ale vzhledem k tomu, zse jsem tam znala jen jednu osobu (chovatelku svho plemnn.berana), nebylo kde predem vyzvidat. Budu si pamatovat pro priste ;)
Pekny vecer vsem.
Ano, pane učiteli Hnízdo, už jen tím ukazovátkem přes prsty chybělo :-D A propó, kdože to začal s řešením profesora, místo věcné diskuze ? Bylo mojí morální povinností reagovat na Vaše nepravdivé tvrzení o někom, že jeho příspěvky jsou neobohacující a ještě kdovíjaké. Pokud jsem zde založila vlákno s prosbou o pomoc a ten člověk mi, na rozdíl od jiných, pomohl, je to podle Vás neobohacující? Sama jste se toho vlákna zúčastnila, tak je s podivem, že ho haníte.

Vazena pani, nerozumim, ze nerozumite, ze Vas se ale vubec ten puvodni impulz, na ktery tady tak rozohnene reagujete, netykal. S Pajcou uz jsme si to vysvetlily a neni co resit.
A uz vubec nevim, co to melete o rakosce? Ctete to, co je tu napsane, nebo cosi mezi radky, co Vam tam vklada vlastni ego?
Ja s uzivatelem Profesor fakt nemam zadny problem, prave naopak. A to, ze se tady obcas spickujeme, aby neprevladlo jen neustale se opakujici handrkovani nad kazdou nevhodne zvolenou formulaci...to snad neni trestuhodne. Vase seno uz je vyresene - rozumim, Profesor Vam zachranil zvirata pred jistou hroznou smrti hladem, ale uz za nej nemusite bojovat. Stacilo, ze jste mu za tu laskavost podekovala ;)
Tak snad uz jsem to napsala dost jednoznacne..diky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Vazena pani, nerozumim, ze nerozumite, ze Vas se ale vubec ten puvodni impulz, na ktery tady tak rozohnene reagujete, netykal. S Pajcou uz jsme si to vysvetlily a neni co resit.
A uz vubec nevim, co to melete o rakosce? Ctete to, co je tu napsane, nebo cosi mezi radky, co Vam tam vklada vlastni ego?
Ja s uzivatelem Profesor fakt nemam zadny problem, prave naopak. A to, ze se tady obcas spickujeme, aby neprevladlo jen neustale se opakujici handrkovani nad kazdou nevhodne zvolenou formulaci...to snad neni trestuhodne. Vase seno uz je vyresene - rozumim, Profesor Vam zachranil zvirata pred jistou hroznou smrti hladem, ale uz za nej nemusite bojovat. Stacilo, ze jste mu za tu laskavost podekovala ;)
Tak snad uz jsem to napsala dost jednoznacne..diky.
No vy jste se ale rozohnila Nebojuji za profesora, mýlíte se, jedná se o něco jiného a to zase nechápete, či nechcete pochopit Vy. Každý nazývá pomluvu jinak, někdo i špičkování. Důležité na závěr je, že Váš poslední příspěvek mě vůbec neobohatil Jsem totiž dospělá žena, starší, než Vy a opravdu nemusíte mi radit, co mám a co nemám v tomto vlákně psát, když se chci zastat někoho, kdo na něj plive, byť to nazývá špičkováním a hraje si na rádoby kamaráda. Jinými slovy jste totiž napsala, že vše, co tu profa píše, je na prd a nikomu to nic nedá. Srandu ráda mám, ale tu opravdovou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
A Hhippie, kdybyste Vy uměla číst mezi řádky tak - " Nesluší se pomlouvat jiné, když tu nejsou a nemůžou se bránit...Pššššš ".

Rozumim, k tomu neni co dodat. Jeste, ze nas tu je tech aktivnich prispevatelu par desitek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
moonika
napsal(a):
Tomu sa na Slovensku hovorí "robiť z komára somára":) človek by už skoro zabudol o čom to vlákno pôvodne bolo.
Kdyby se tu nepomlouvalo, nebyl by ani komár, ani somár V Česku se zase říká: "dělat z komára velblouda ". Nevěděla jsem, že na Slovensku se z komára dělá osel, nikoliv ťava
Pepa Vojtek by mohl zpívat...Když se u nás cérky poperou...
No nazdar, to tady vzniklo děsné nedorozumění!... Přesně ukázkový příklad toho, když se něco letmo přečte a přesně se to nepochopí.
Moooooc se všem omlouvám, vyprovokoval jsem to já!
Jdu se to cérkám pokusit vysvětlit do zpráv. Doufám že ještě spí, když tak ponocovaly a hned mě nesprdnou.
Ostatním děkuji, že to vzaly s hůmorem! (učíte se rychle ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
profesor1
napsal(a):
Pepa Vojtek by mohl zpívat...Když se u nás cérky poperou...
No nazdar, to tady vzniklo děsné nedorozumění!... Přesně ukázkový příklad toho, když se něco letmo přečte a přesně se to nepochopí.
Moooooc se všem omlouvám, vyprovokoval jsem to já!
Jdu se to cérkám pokusit vysvětlit do zpráv. Doufám že ještě spí, když tak ponocovaly a hned mě nesprdnou.
Ostatním děkuji, že to vzaly s hůmorem! (učíte se rychle ).
Se slabšími se neperu a v 8.46 už jsem byla dvě hodiny na burze v Přerově, kvůli které jsem vstávala ve 4h. Sháním totiž potkaňáka, dále chovného FB samce a kohouta Araukany. Dovezla jsem akorát sépiovou kost pro papoušky. Pěknou neděli přeji.
Pavla Stoklasová

XXX.XXX.217.211
Jéje to by se hodilo. Máte návod? Zbavila bych se bodavého hmyzu, získala zvířecí kamarády výtěžné i na kůži, maso a zároveň získala dopravní prostředek na který bych si musela ušít postroj.