Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2015 14:50
Maty36

XXX.XXX.83.162

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost se zlomenou zadní nohou u kozičky. Včera naše fenky (JRT) radostí skočily na kozičku a zlomily ji zadní nožku, veterinářka nám dnes doporučila kozičku utratit což samozřejmě nechceme. Na nožce má prý i utrhané vazy a tak už nejspíš nikdy na nohu nebude moci došlápnout poradíte mi prosím někdo?

Předem moc děkuji.

23.11.2015 15:32
bischof.vlastimil

XXX.XXX.61.68

Znám zvířata co se ze zlomenin končetin dostal a žijí je to pro ně hendikep a záleží jak to má zlomené a jaké máte podmínky chovu a zvíře samotné... Určitĕ ale na dálku nelze radit pokud nemůžeme zvíře posoudit na vlastní pohled.

23.11.2015 16:05
Maty36

XXX.XXX.83.162

Má to zlomené v kolínku. Paní veterinářka ji vyšetřila po hmatu řekla nám, že má přetrhané vazy. Kozička je neustále kontaktní jako předtím teď už pomalu chodí (na 3 nožky) žere i pije normálně. Nemáme, ji ani na mléko ani na maso je to náš mazlík, o kterého nechceme přijít, a verdikt veterinářky se nám moc nelíbí

23.11.2015 17:22
roklanka

XXX.XXX.46.56

Chce to nohu zafixovat, kost sroste. Měla jsem to u kozičky, ale znám i případy u dospělých zvířat.Fixovala jsem nohu pomocí papírového kartonu (taky měla zadní a čůrala si na dlahu, takže jsem jí ješte musela dost často měnit.) Neměla by na nohu moct došlápnout.Jelikož zlomeniny otékají, je třeba zafixovanou nohu kontrolovat, zda se prokrvuje.

23.11.2015 18:19
rosnička

XXX.XXX.233.183

Maty36 napsal(a):
Má to zlomené v kolínku. Paní veterinářka ji vyšetřila po hmatu řekla nám, že má přetrhané vazy. Kozička je neustále kontaktní jako předtím teď už pomalu chodí (na 3 nožky) žere i pije normálně. Nemáme, ji ani na mléko ani na maso je to náš mazlík, o kterého nechceme přijít, a verdikt veterinářky se nám moc nelíbí

Kupte jelenici na čištění oken. Kozičce omotáte nožku až ke kolenu vatou, přiložíte dlahu ze dvou stran, jelenici před tím nastříháte na pásy jako obvaz namočíte neždímat ! mokrou jelenicí omotáte nožku s dlahou tak aby pevně přiléhala ale neutahovat obvaz z jelenice se utáhne podle tvaru nožky jakmile uschne. Dlahu přiložte tak aby přesahovala tak cca 2 cm přes kopýtko aby na něj kozička nedošlapovala a došlápla když tak jen na dlahu, dlahu udělejte z plochých dřívek tak 3-5 cm širokých a jen pár mm. silných délka po kolínko. Napřed si vše připravte k ruce at nemusíte odbíhat, jak budete mít vše připravené zkuste kopýtko trochu povytáhnout a kůstky srovnat a teprve začít s obvazováním. Preventivně píchejte antibiotika aby se nožka nezanítila a lépe se zhojila ( i když není zlomenina otevřená ) vlastní zkušenost, léčím tak zlomeniny u koz, psů a jiných zvířat. Přesně tento váš případ jsem měla u své kozičky také to bylo zlomené ve spěnce. po měsíci kozička už našlapovala na nožku a uzdravila se uplně, hlavně se snažte dostat kosti na sebe aby ro dobře srostlo. Rosnička.

23.11.2015 18:27
rosnička

XXX.XXX.233.183

Maty36 napsal(a):

Má to zlomené dole ve spěnce ? nebo nahoře v koleni ? když to čtu znova a dívám se na fotku tak si nejsem jistá zda vám radím správně na určitou část těla, moje rada je na spěnku, na koleno by byl postup jiný v každém případě se kozička zachránit dá R.

23.11.2015 20:13
Maty36

XXX.XXX.83.162

rosnička napsal(a):
Má to zlomené dole ve spěnce ? nebo nahoře v koleni ? když to čtu znova a dívám se na fotku tak si nejsem jistá zda vám radím správně na určitou část těla, moje rada je na spěnku, na koleno by byl postup jiný v každém případě se kozička zachránit dá R.

Má to zlomené nahoře v kolínku. Ještě bych se chtěla zeptat zda jste dávala i něco proti bolesti. Veterinářka nám řekla, že kozička strašně trpí a že jí akorát trápíme moc Vám děkuji za radu i naději

23.11.2015 21:22
rosnička

XXX.XXX.233.183

Maty36 napsal(a):
Má to zlomené nahoře v kolínku. Ještě bych se chtěla zeptat zda jste dávala i něco proti bolesti. Veterinářka nám řekla, že kozička strašně trpí a že jí akorát trápíme moc Vám děkuji za radu i naději

Jestli nenaříká a dobře žere tak ji netrápíte, vet. taky nemůžete všechno věřit.V případě že je to v kolínku bude postup složitější aby byla zachována pohyblivost kolena bude třeba dát dlahu na nataženou nohu aby se během rekonvalescence nezkrátily šlachy. Proti bolesti nic nedávejte, když bude zvíře cítit trochu bolesti to ho nezabije a naopak mu to prospěje protože bude na nohu opatrnější a nebude na ni moc našlapovat a bude nožku šetřit. Dlahu nechte aspon 5 - 6 týdnů potom budete s kozičkou trošku cvičit aby se noha rozcvičila a neatrofovalo svalstvo, nožka trochu zeslábne s tím počítejte ale časem se to srovná. Ale taky vám mohu doporučit zavolat ke kozičce pořádného veterináře co dělá dobytek a nééé doktorku co kozu viděla možná poprve v životě. Dokud zvíře žije, žere, pije a správně se vyprazdnuje vždycky je naděje na uzdravení a je jedno o jaké zvíře se jedná. Přeji zdárné uzdravení, podejte zprávu jak pokračujete R.

23.11.2015 21:25
roklanka

XXX.XXX.46.56

Pokud je zlomenina zafixovaná a zvíře na ní nedošlapuje, pravděpodobně nebolí vůbec. Soudím podle svých zlomenin. Proč jí tedy vetka nepíchla něco na bolest, to existuje i pro zvířata, když měla pocit, že má bolest a nohu jí nezafixovala?

23.11.2015 22:34
Maty36

XXX.XXX.83.162

rosnička napsal(a):
Jestli nenaříká a dobře žere tak ji netrápíte, vet. taky nemůžete všechno věřit.V případě že je to v kolínku bude postup složitější aby byla zachována pohyblivost kolena bude třeba dát dlahu na nataženou nohu aby se během rekonvalescence nezkrátily šlachy. Proti bolesti nic nedávejte, když bude zvíře cítit trochu bolesti to ho nezabije a naopak mu to prospěje protože bude na nohu opatrnější a nebude na ni moc našlapovat a bude nožku šetřit. Dlahu nechte aspon 5 - 6 týdnů potom budete s kozičkou trošku cvičit aby se noha rozcvičila a neatrofovalo svalstvo, nožka trochu zeslábne s tím počítejte ale časem se to srovná. Ale taky vám mohu doporučit zavolat ke kozičce pořádného veterináře co dělá dobytek a nééé doktorku co kozu viděla možná poprve v životě. Dokud zvíře žije, žere, pije a správně se vyprazdnuje vždycky je naděje na uzdravení a je jedno o jaké zvíře se jedná. Přeji zdárné uzdravení, podejte zprávu jak pokračujete R.

Ne ne nenaříká spíš naopak. Proto jsem radši psala sem, nechtěla jsem se smířit s tím co nám vet. řekla. Postup u teto dlahy bude stejný? Akorát teda na nataženou nožku jestli to dobře chápu. Jo jo s tím počítám že bude mít nožku slabší dostala jsem ji od dcery té veterinářky takže ji nejspíš poprvé neviděla, ale to nevím. Moc Vám děkuji za rady moc jste nám pomohla

23.11.2015 22:38
Maty36

XXX.XXX.83.162

roklanka napsal(a):
Pokud je zlomenina zafixovaná a zvíře na ní nedošlapuje, pravděpodobně nebolí vůbec. Soudím podle svých zlomenin. Proč jí tedy vetka nepíchla něco na bolest, to existuje i pro zvířata, když měla pocit, že má bolest a nohu jí nezafixovala?

Moc děkuji bližší postup na tu fixaci byste mi nemohla poslat prosím Mám pocit, že veterináři se moc s těmi zlomeninami nechtějí mazat jinak vyšetřila jí pouze po hmatu a řekla nám, že má zlomenou nohu a přetrhané vazy takže už by na ní stejně nikdy nechodila.

24.11.2015 11:56
rosnička

XXX.XXX.233.183

Když to zafixujete dobře tak chodit bude, možná bude kulhat ale bude na ni chodit i s tou dlahou, nebo jestli máte strach že to nezvládnete a máte nějakého známého v nemocnici co dělá sádry lidem, domluvte se at vám to udělá a at si sebou vezme rovnou pár sádrových obvazů. R.

27.1.2017 16:11
Nevik

XXX.XXX.148.123

Dobrý den

V sobotu jsme řešili obdobný problém, zlomeninu zadní holeně. Máme tři dobré kamarády veterináře na klinice v Litoměřicích. Takže vždy vše vyřeší a tohle lze vyřešit též.

Důležité je to řádně zafixovat, pokud to jde přes dva kluby. Nejprve, alespoň minimálně zreponujte, stačí trakcí (tahem), poté obalte dostatečnou vrstvou vaty, nejlépe vatou pod sádry. Hlavně v oblasti, kde hrozí že fixace bude v kontaktu s kostí pod kůží (hrozí otlaky a nekroza), Poté si připravte dostatečně dlouhou dlahu, která bude přsahovat přes kopýtko ( jde o to aby se opírala o dlahu a ne o kopýtko). Přiložíte na vatu, kterou jste předtím trošku stáhli náplastí, totéž uděláte s dlahou. Nakonec si připravte Scothcast (pryskyřicový odlehčený obvaz) sloužící jako sádra. Je lepší jich mít několik. Nejsou drahé, kolem 300 Kč. Je lehký a neskutečně pevný. Tím to omotáte (pozor všude to musí být dostatečně podložené vatou) a počkáte až to ztuhne. Poté nezbývá než čekat ( několik týdnů, než se udělá na kosti svalek). Zhojeno by mělo být asi za 4 - 5 týdnů.
Určitě ji neutrácejte, pokud ji máte rádi, tak to zkuste, uspání je vždy až ta poslední možnost.

Jen pro úplnost, jsem zdravotnický záchranář a letecký záchranář, tak vím o čem mluvím, u lidí se to fixuje téměř stejně.

Přeji Vám, aby se vše vydařilo.

8.2.2017 22:11
aramis

XXX.XXX.208.217

Dobrý den,
moc prosím o radu. Do naší 5 denní kozičky dnes máma v boxe strčila tak nešikovně, že malá divně upadla, ani nevím, zda na ni šlápla a od té doby kulhá. Má oteklý pravý přední loket. Na nohu opatrně s kulháním došlapuje, žere a vše jinak funguje. Náš veterinář se odstěhoval a nejbližší je cca 30 km. Co mám prosím dělat. Myslím si, že to snad není zlomené, ale vymknuté, jak špatně upadla, tak si to asi vyhodila. Noha je podle mého názoru v normální poloze, tedy to skočilo zpět, ale nevím, co dělat. Místo by se dalo hodně špatně fixovat, nevím, jak to provést. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji Alena.

8.2.2017 22:43
profesor1

XXX.XXX.192.98

5 denní mládě je víceméně ještě gumové. Sledujte jestli se otok nebude zvětšovat. Jinak by to mělo do týdne odpuchnout a kůlhání ustat.

9.2.2017 20:58
zanzan

XXX.XXX.164.142

Také jsem sama dělala dlahy, vždy to dobře dopadlo, skákaly i s dlahama.

9.2.2017 21:19
aramis

XXX.XXX.208.153

Dnes jsem pouze po telefonu mluvila s veterinářem odjinud a poradil mi, abych zkusila pohybovat loktem, zda v něm bude křupat, pak by byla zřejmá nějaká frakturka a tedy dlaha. Pokud nebude, pak by měl otok odeznít a nemám se stresovat. Zkusila jsem a naštěstí nic nekřupe, došlapuje na ni, sice hodně opatrně, ale chodí a otok se nezvětšuje ani nehřeje. Tak moc by chtěla lumpačit, ale zapomene a upadne. Snad bude brzy Ok a začne hopsat, jako správná kozička. Příchod na svět nebyl ideální, byla slaboučká a o jejího brášku jsem přišla. Dodnes nevím proč, byl silný, samostatný, ale našli jsme ho zalezlého mezi balíky sena, kam koza nemohla, musel při porodu nešťastně propadnout a když jsme ho pak dali k ní, tak ho nechtěla, nechala mě ho dát ke struku a napít, ale jinak do něj trkala, když jsem přišla v půl třetí ráno, jen ležel a nemohl se postavit, dýchal povrchově a jednou za čas se zprudka nadechl. Ještě v noci a až do rána jsem sjezdila polovinu Karlovarského kraje ve snaze najít veterináře, nakonec jsme našla, ale bohužel mi zemřel v autě. Chudinka, nerozumím tomu a hrozně mě to štve!
Ještě prosím dotaz, matku krmím ovesnými vločkami a ječmenem, co dávat dalšího, mám dojem, že nemá moc mléka. Je to prvnička a ještě ani nemá sama rok, bohužel se mi loni omylem spustila s otcem, achjoo.
Všem moc děkuji za pomoc a cenné rady!

10.2.2017 07:04
lilo

XXX.XXX.201.210

Laktace se ridi jeste pred porodem.. zaprve mate kozu ktera je mladoucka... za druhe ma jen jedno kuzlatko za treti.. prikrm se dava pomerne bohaty a to uz v dobe min.6 tydnu pred porodem.. krmne davky pro laktujici kozy urcite vyguglujete pripadne jsou tu starsi diskuze cim kdo jak krmi... musi obsahovat vsechno dostatek susiny, dostatek glicidu, dostatek stravitelnych bilkovin a mineralu... pak nasadej i dostatek mleka a v prikrmu se musi pokracovat po celou dobu laktace... nedilnym predpokladem je i dobre odcervena koza... paraziti totiz take ubiraji energii... na dojnou kozu je to na litr mleka pomerne hodne... pokud chcete trilitrovou kozu musite ji dat tolik zradla kolik chete mlika... samozrejme je take nutne zamerit se na to jake ma geneticke predpoklady... pokud jeji matka byla prdlajz dojnice pravdepodobne si moc nepolepsite ani tady... ale pokud jeji matka byla treba petilitrovka tak by to bylo asi hodne divne kdyz by nepodedila alespon ty tri litry... nicmene laktace neni vec ktera by se nevyvyjela... moje prvnicka ale byla to vyspela koza na pocatek laktace nasadila cca litr za den... a ke konci v lete uz davala litry 3... dalsi rok se laktace jeste zvysila... dulezite je take podporovat ji v laktaci... tj.. pokud neni odber neni ani vydej.. takze kdyz vam kozicka vypije dve deci tak proc by koza delala neco navic... takze kozu od prvnich dnu ve stejny cas pravidelne oddojovat... atd...

Přidejte reakci

Přidat smajlík