Dobrý deň, tento rok to chcem prvýkrát skúsiť odrohovávať malé cca 4 dňové kozľatá Bovi pastou, len si neviem rady - kozľatá treba na pár hodín oddeliť, kým pasta zaschne. Sú už dosť odolné aby boli samy niekde v rohu stajne, samozrejme s poriadnou podstielkou alebo ich zobrať niekde do tepla? Ide mi o to, že ak na ne nebude mať dosah ich matka, ktorá ich aj zohrieva, keď sa túlia, aby im nebolo zima a prípadne zase ak ich vezmem niekde do domu, tak aby to nebol šok, zima/teplo. V stajni mám v zime teplotu cca 1 až 5 stupňov v tých najhorších mrazoch, inak nejak do 10 stupňov. Ako to robíte vy? Ďakujem. Dana.
punka
napsal(a):
Dobrý deň, tento rok to chcem prvýkrát skúsiť odrohovávať malé cca 4 dňové kozľatá Bovi pastou, len si neviem rady - kozľatá treba na pár hodín oddeliť, kým pasta zaschne. Sú už dosť odolné aby boli samy niekde v rohu stajne, samozrejme s poriadnou podstielkou alebo ich zobrať niekde do tepla? Ide mi o to, že ak na ne nebude mať dosah ich matka, ktorá ich aj zohrieva, keď sa túlia, aby im nebolo zima a prípadne zase ak ich vezmem niekde do domu, tak aby to nebol šok, zima/teplo. V stajni mám v zime teplotu cca 1 až 5 stupňov v tých najhorších mrazoch, inak nejak do 10 stupňov. Ako to robíte vy? Ďakujem. Dana.
Jednou jsme to zkoušeli u telat ale moc to nevyšlo (z asi 5 ks se u dvou, rohy, objevily) dělaly jsme to ale poprvé a jen jednou myslely jsme že si to střely jak strkaly hlavy skrz ohradu do kyblíku a třeba i špatná aplikace nebo vada přípravku?...
Podle mě si to setřeli o hradu a tím se snížil účinek pasty. Měla by působit aspoň 3hodiny.. My už druhým rokem používáme na kůzlata odrovací pastu Bovi, která je určena pro telata.5-6 dennímu kůzleti kolem pučících růžků ostříháme chloupky, celé pořádně namažeme mastnou měsíčkovou mastičkou a rychle na růžky naneseme vrstvičku pasty. Kolem krku mu nasadíme plastový límec pro štěňata, aby si pastu o něco nesetřelo a nebo nerozetřelo po celé hlavě(ono to dost svědí a i štípe) a nakonec dáme kůzlátko do odděleného chlívku, ale tak, aby na maminku vidělo. Límec ho nepustí, aby si hlavu o něco otíralo a po nějaké době si kůzle lehne a usne. Za tři hodiny je dáme k mamince, to už bývá pasta zaschnutá. Růžky pak už nevyrostou.