Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kiiik

28.11.2015 16:54
Kiiik

XXX.XXX.96.60

Dobrý den,
máme doma 7-8měsíční kozu a mám pár otázek:
1)jak se pozná říje a v kolika měsících většinou přichází?
2)někomu se zdá, že je tlustá, podle mě normální.
3)jak ošetřujete kozy? jakým způsobem upravujete paznehty (pilník/zahr. nůžky)?
To by bylo zatím vše, předem děkuji.

28.11.2015 20:20
puntík

XXX.XXX.247.254

Dobrý večer, hlavně doufám, že kozičku nemáte samotnou. Je to stádové zvíře.
K vašim otázkám: 1. Říje u koz se projevuje u každé jinak. Ve většině případech kozička mečí, vrtí ocáskem a můžete pozorovat slabý hlenový výtok. V tomto věku už by se mohla poprvé prskat.
2 Tlustá není.
3. Ke kozám je spousta odborné literatury -co se týká veterinární péče, je dobré alespoň dvakrát do roka odčervit, ale nejlepší je odebrat od kozičky bobky a poslat je na rozbor ohledně začervení. Paznehty se upravují dle potřeby, podle toho na jakém povrchu se koza pohybuje. My upravujeme 2- 3x do roka. Ostříháváme nůžkami na paznehty od Kamíru ( cca 200 Kč) a dočišťujeme kopytním nožem.Jinak obvyklá kontrola a na noc suchý naslaný chlívek bez průvanu.

Kiiik

29.11.2015 08:44
Kiiik

XXX.XXX.96.60

puntík napsal(a):
Dobrý večer, hlavně doufám, že kozičku nemáte samotnou. Je to stádové zvíře.
K vašim otázkám: 1. Říje u koz se projevuje u každé jinak. Ve většině případech kozička mečí, vrtí ocáskem a můžete pozorovat slabý hlenový výtok. V tomto věku už by se mohla poprvé prskat.
2 Tlustá není.
3. Ke kozám je spousta odborné literatury -co se týká veterinární péče, je dobré alespoň dvakrát do roka odčervit, ale nejlepší je odebrat od kozičky bobky a poslat je na rozbor ohledně začervení. Paznehty se upravují dle potřeby, podle toho na jakém povrchu se koza pohybuje. My upravujeme 2- 3x do roka. Ostříháváme nůžkami na paznehty od Kamíru ( cca 200 Kč) a dočišťujeme kopytním nožem.Jinak obvyklá kontrola a na noc suchý naslaný chlívek bez průvanu.

Děkuji za info, nene samotná není :).

29.11.2015 10:08
moonika

XXX.XXX.235.43

Kozenka pritlstá nie je, naopak je chudunká. Ak je to foto aktuálne, tak nie je podľa mňa ešte vhodná na pripustenie, potrebuje dorásť a pribrať.

Kiiik

29.11.2015 14:04
Kiiik

XXX.XXX.96.60

moonika napsal(a):
Kozenka pritlstá nie je, naopak je chudunká. Ak je to foto aktuálne, tak nie je podľa mňa ešte vhodná na pripustenie, potrebuje dorásť a pribrať.

Foto bylo pořízeno asi před 2 měsíci, nyní je o něco "oblejší" :).

verulinka

4.12.2015 17:25
verulinka

XXX.XXX.142.48

Taky jsem začátečník, poznala jsem to tak, že koza mi začala vrtět ocasem a víc mečí, jinak je v klidu..a teď se k ní přidala i ta 7 měsíční, jinak, musíte dát aktuální fotečku, na téhle je spíš hubená a vyjukaná, taky jsem si pořídila jednu, ale musela jsem pořídit ještě 2 kámošky, aby jí nebylo smutno, opravdu jsem poznala že jedna koza nemůže být sama, může steskem i zdechnout.

Přidejte reakci

Přidat smajlík