Určení nemoci u kozy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2015 15:56
sittaj

XXX.XXX.142.221

Dobrý den,
mám problém s kozou, každý rok tak příjdu o dvě kozy. Průběh je stejný, rychle ulehne, nafouknutá, hlava dozadu a max. za den mrtvá. Před třemi týdny jsem dělal koprologii, vyšly kokcidie na 3+, tasemnice 2+, Plicnivka 1+, vajíčka GIN 1+, motoličnatost negativní. Zatím jsem nic nepodával, měl jsem to v plánu tento měsíc po vymyšlení plánu s veterinářem. Koza byla ve stádě, které jsem před týdnem ustájil z pastvy, je na zasušení, takže jen voda seno, minerální liz má, máme tady nedostatek selenu, řeším to lizem. Koze je tak deset měsíců, přikládám foto. Zároveň s tím má problém u kůzlat, která nerostou, tak z deseti vždy tak osm mají velká břicha, nenarostou do výšky, občas se objeví širší sanice. Dospělé kozy jsou v pořádku, ze 40 koz jsou tak 2 nachlupacené, ostatní žerou, ocasy nahoru.
Mám podezření na klostridie, ale nikde ve stádě nemám průjmy. Koze jsem dal antibiotika dvojnásobnou dávku, přežila do dneška, ale stav skoro nezměněn, možná není tak nafouklá. Nepostaví se, nohy napnuté, krk dozadu. Nikde žádná rána, do včerejšího ulehnutí bez problémů. Na tetanus se mi to zdá dost rychlé. Oči má těkavé, rychle se hýbou. Dneska jsme měřili teptotu, nemá... Očkovaná na klostridie nebyla.
Za jakékoliv nasměrování děkuji, veterinář neví...

30.11.2015 16:51
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Před třemi týdny, vám přišli výsledky koprologie a nic jste do teď nepodnikl? To dlouho čekáte než se s veterinářem domluvíte.. ty velké břicha u špatně rostoucích kůzlat by mohlo způsobit začervení. A kozička vypadá, jako by byla něčím otrávená, (fungují ji bachory?) ani tetanus bych nevylučovala. Zkuste dalšího veterináře, když ten váš si neví rady. Já mám pro tyto případy raději veterináře dva. Opravdu to někdy není na škodu. Víc hlav toho víc ví.

30.11.2015 16:53
roklanka

XXX.XXX.46.223

Vypadá to na enterotoxemii, tady v odkazu je to dobře popsáno. http://www.poddracimkamenem.cz/blog/post/2012/12/12/Enterotoxemie.aspx.

30.11.2015 17:23
sittaj

XXX.XXX.142.221

MiškaLussy: Tři týdny proto, že jelikož mám zkušenosti s okolními veterináři, tak jsem musel nastudovat všechny ochranné lhůty, účiné látky a vegetační cykly, pak objednat a přišlo mi to dnes. Bohužel nemám v okolí veterináře, který by byl expert na kozy a nechci, aby se na kozách testovalo. Již jsem vyměnil asi 5 veterinářů, ale v okolí všichni dělají pejsky a kočičky, o veterináře, který by uměl hospodářská zvířata jsem ještě nezakopnul...

30.11.2015 17:26
sittaj

XXX.XXX.142.221

Roklanka: Taky si to myslím, děkuji za radu. Ještě mám jeden dotaz ohledně očkování. Mám objednaný Covexin 10 z Hradišťka a veterinář tvrdí, že můžu očkovat hned. Mám to naplánované tak, že teď navodím 2 dávky a třetí dám sice né v odstupu půl roku, ale v polovině února, tak aby byla co největší imunita u kůzlat. Ale co mi vrtá hlavou je to, že nevím, zda můžu skutečně očkovat hned, nebo musím klostridie nejdříve pomlátit pomocí antiniotik a pak teprve očkovat... Co myslíte?

30.11.2015 20:07
roklanka

XXX.XXX.46.223

Z vlastní zkušenosti mluvit nemohu, znám to jen od kamarádů, kteří s klostridiema bojovali. Mohu vám říct totéž co kamarádce, očkovala bych ihned, jak radí vet. Kamarádka měla taky ve stádu pár evidentně zasažených kusů. Zatím mi nepsala o žádné tragedii a je to už 3 týden co očkovala.

30.11.2015 20:10
sittaj

XXX.XXX.51.211

Ok, děkuji, objednám a začnu očkovat. Pak sem napíši, jaký byl průběh...

30.11.2015 20:24
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

S těma veterinářema máte pravdu. Málo jich je, jak píšete kozařů. Sami pejskaři a podobně. Ti si léčit nemocnou kozu dvakrát netroufají. Ale stejně je divné, že by veterinář nevěděl čím stádo odčervit? Máte 40ti hlavé stádo koz, tak snad ho odčervujete pravidelně. Můj veterinář, byť je to kozař a kravičkář, taky zná jen Ivomec a ničem jiném nechce ani slyšet. Tak jsem si našla ještě i mladou veterinářku a to už je jiná liga. Jen ji mám 30km z ruky. Ale vždy je ochotná přijet, když ji potřebuji. A ta mě právě utvrzovala v tom, že vakcínovat se může, jen zdravé zvíře. Taky budeme očkovat proti clostridiím v lednu a pak těsně před porody. Tak držím palce, ať to všechno dobře zvládnete a vyřešíte, ale lehké to nebude, protože máte nejspíš zamořenou celou pastvinu parazity, které vám našli v koprologickém rozboru.

30.11.2015 21:14
moonika

XXX.XXX.186.250

Tiež si myslím že za tým môžu byť klostrídie... Neprekrmujete šrotom? vtedy sa zvyknú premnožiť a šarapatiť.

30.11.2015 21:50
sittaj

XXX.XXX.51.211

Moonika: Nepřekrmuji, naopak jsou ted jen na senu a vodě, protože jsou těsně po zasušení, přikrmovat začnu v půlce prosince pro přípravu na porody.
MiškaLussy: Ono, když vám veterinář nechce napsat ivomec, protože se nesmí dávat v období gravidity, a neví, že se musí dávat maximálně měsíc před porodem, tak si prostě člověk musí sednout a promyslet to a vymyslet si to sám... Je to těžký, všichni dělají pejsky a hospodářská zvířata kvalitně strašně málo lidí.

30.11.2015 22:02
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

No mě právě veterinář řekl, že Ivomec je jeden z možných, kterým se v březosti může odčervovat. Moonika mi poradila Panacur, ten taky připadá v úvahu. Měla jsem podobné výsledky koprologie, jako vy. Jen bez té tasemnice.

30.11.2015 22:19
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak jsem to myslel, budu ted dávat kombinaci ivomecu s panacur, panacur právě proti té tasemnici.

30.11.2015 22:40
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak držím palečky, ať to dobře dopadne. Dejte toho Panacuru trochu víc, ať to na tu tasemnici zabere. Řeknu vám, že to byla sranda, když jsme před tím všechny kozeny vážili. Aby jsme trefili přesnou dávku léčiva. Dneska jsem posílala do Olomouce kontrolní koprologii po šesti týdnech od zaléčení, tak jsem napnutá, jak to dopadlo?

1.12.2015 06:32
ustulina

XXX.XXX.22.113

Trochu mi to připomíná naší letošní "nemilou" zkušenost u ovcí. Večer odcházím ze stáje, vše je v pohodě, ráno mrtvá mladá 2letá ovce, natažená na pravym boku, hlava dozádu. Žádné příznaky před, že by jí bylo špatně... Takhle jsme přes zimu přišli o 3.
A pak až v létě, zase krásná mladá ovce, ale tentokrát přišla dopoledne z pastvy, sama, tak šup na marodku, dostala podporu bachoru a takový ty všemožný vitamíny...do hodiny lehla, do další se převalila na bok, hlava dozadu, cukání nožiček, zornice rozšířené...no, tak jsem jí to ukončila a poslala na pitvu. No, a byl to zlatý streptokok, paraziti negativní.

1.12.2015 09:24
moonika

XXX.XXX.186.250

ustulina napsal(a):
Trochu mi to připomíná naší letošní "nemilou" zkušenost u ovcí. Večer odcházím ze stáje, vše je v pohodě, ráno mrtvá mladá 2letá ovce, natažená na pravym boku, hlava dozádu. Žádné příznaky před, že by jí bylo špatně... Takhle jsme přes zimu přišli o 3.
A pak až v létě, zase krásná mladá ovce, ale tentokrát přišla dopoledne z pastvy, sama, tak šup na marodku, dostala podporu bachoru a takový ty všemožný vitamíny...do hodiny lehla, do další se převalila na bok, hlava dozadu, cukání nožiček, zornice rozšířené...no, tak jsem jí to ukončila a poslala na pitvu. No, a byl to zlatý streptokok, paraziti negativní.

Tie príznaky, to naťahovanie hlavy a pod. to sa podobá na účinok toxínov ktoré "vyrábajú" klostrídie, pôsobí aj na mozog tak bývajú niekedy ku koncu podobné príznaky ako pri clostr. tetani. Asi ste mysleli zlatého stafylokoka ale to že bol prítomný nemusí znamenať že to spôsobil. Ako zistili že to vraj spôosobil ten zlatý st.?

1.12.2015 09:27
moonika

XXX.XXX.186.250

Sittaj: širší sanice ? to myslíte opuch sánky-pod bradou, mäkký opuch ktorý z rána býva menší a večer väčší?

1.12.2015 10:03
moonika

XXX.XXX.186.250

Sittaj: ze 40 koz jsou tak 2 nachlupacené, ostatní žerou, ocasy nahoru. Tie nachlpacené, to akože majú zježenú srsť a slabo žerú?

1.12.2015 10:50
roklanka

XXX.XXX.46.223

Moniko předpokládám, že u 4O hlavého stáda dělal směsný vzorek a tomu by to taky odpovídalo, prostě některé kozy jsou zasažené více parazity a některé méně. Možná by stálo za úvahu, poslat vzorek od těch se zježenou srstí a výsledek by byl jiný.

1.12.2015 11:26
moonika

XXX.XXX.186.250

roklanka napsal(a):
Moniko předpokládám, že u 4O hlavého stáda dělal směsný vzorek a tomu by to taky odpovídalo, prostě některé kozy jsou zasažené více parazity a některé méně. Možná by stálo za úvahu, poslat vzorek od těch se zježenou srstí a výsledek by byl jiný.

Jj treba vziať na rozbor od tých zježených. Tie zmesné rozbory sú len orientačné.

1.12.2015 13:49
sittaj

XXX.XXX.142.221

Moonika: Tak přesně, vybrakuji stádo, oddělím slabší kusy a vezmu znova koprologii, uvidíme, zda nejsou hlavní přenašeči. Ty nachlupacené: horší srst, velká břicha, okolo očí občas zarudnutí.

1.12.2015 16:50
moonika

XXX.XXX.211.178

sittaj napsal(a):
Moonika: Tak přesně, vybrakuji stádo, oddělím slabší kusy a vezmu znova koprologii, uvidíme, zda nejsou hlavní přenašeči. Ty nachlupacené: horší srst, velká břicha, okolo očí občas zarudnutí.

Velká břicha (akoby zadržiavanie tekutín)bývajú aj pri motolici, ale môže to byť aj iným. Známa spomínala že keď dáva bobky na parazit. rozbor tak dáva zároveň aj bakter.rozbor na klostrídie. Ale neviem ako je to, či to pomôže len určiť druh klostrídií alebo aj to či sú premnožené. V jednom SVU o odbere trusu na zistenie klostr. píšu: "pokud se odebírá vzorek pro účel diagnostiky anaerobních bakterií – klostridií, je třeba ho odebrat tak, aby k němu neměl přístup vzduch, vhodné je použít transportní médium Cary-Blair, které k tomuto účelu laboratoř poskytuje (eventuálně lze zastaralým způsobem odebrat vzorek do trusovky tak aby byla plná nebo do igelitového sáčku a vytěsnit z něj vzduch; takto odebrané vzorky je však třeba okamžitě dodat do laboratoře);".

1.12.2015 20:12
lilo

XXX.XXX.201.210

sittaj napsal(a):
Ok, děkuji, objednám a začnu očkovat. Pak sem napíši, jaký byl průběh...

Dobry den... jeste si tu nastudujte ve starsich prispevcich komentare k ockovani proti klost.inf. od stareho baci... stoji to za to... drive nez zacnete ockovat...

1.12.2015 20:53
pajca

XXX.XXX.73.177

lilo napsal(a):
Dobry den... jeste si tu nastudujte ve starsich prispevcich komentare k ockovani proti klost.inf. od stareho baci... stoji to za to... drive nez zacnete ockovat...

Co by jste dělal(la) v případě, že by se jednalo o Vaše zvířata ? Dal na rady
, starého bači", neočkoval a přihlížel dál jak zvířata hynou, nebo očkoval a
úhynům zabránil, pokud se tedy prokáží klostrídie.
, Starý bača" občas dost přeháněl.

2.12.2015 06:19
ustulina

XXX.XXX.22.113

moonika napsal(a):
Tie príznaky, to naťahovanie hlavy a pod. to sa podobá na účinok toxínov ktoré "vyrábajú" klostrídie, pôsobí aj na mozog tak bývajú niekedy ku koncu podobné príznaky ako pri clostr. tetani. Asi ste mysleli zlatého stafylokoka ale to že bol prítomný nemusí znamenať že to spôsobil. Ako zistili že to vraj spôosobil ten zlatý st.?

Jojo byl to stafylokok, plete se mi to :) podle pitevní zprávy "byla zjištěna celková bakteriální stafylokoková infekce" (mozek, plíce, ledvina). Vše ostatní negativní(játra, střevo, motoličnatost...) O klostridiích nikde ani zmínka, předpokládám, že by je při přemnožení našli a popsali?

2.12.2015 09:44
moonika

XXX.XXX.211.178

ustulina napsal(a):
Jojo byl to stafylokok, plete se mi to :) podle pitevní zprávy "byla zjištěna celková bakteriální stafylokoková infekce" (mozek, plíce, ledvina). Vše ostatní negativní(játra, střevo, motoličnatost...) O klostridiích nikde ani zmínka, předpokládám, že by je při přemnožení našli a popsali?

Teda to bola sila, že to chytilo toľko orgánov :(.a že to bolo také rýchle.

2.12.2015 09:45
sittaj

XXX.XXX.142.221

Tak bohužel přes noc padla další koza, opět nafouknutá a opět krk dozadu. Jedna z nejsilnějších, stáří tak 2,5 roku. Zvláštní je, že doposud byly všechny kozy na venkovní pastvině, kde už skoro nebyla tráva, tak jsem je při příchodu mrazíků zavřel do stájí, kde mají jen seno, liz a vodu z napaječek a teď začly padat.Takže paradoxně mají méně vydatnou stravu - předtím měly aspoň na okus trávu a něco to spustilo...

2.12.2015 09:48
moonika

XXX.XXX.211.178

sittaj napsal(a):
Tak bohužel přes noc padla další koza, opět nafouknutá a opět krk dozadu. Jedna z nejsilnějších, stáří tak 2,5 roku. Zvláštní je, že doposud byly všechny kozy na venkovní pastvině, kde už skoro nebyla tráva, tak jsem je při příchodu mrazíků zavřel do stájí, kde mají jen seno, liz a vodu z napaječek a teď začly padat.Takže paradoxně mají méně vydatnou stravu - předtím měly aspoň na okus trávu a něco to spustilo...

To je smútné :( Dajte ju na pitvu nech viete na čom ste.

2.12.2015 10:03
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nemohly se jim v důsledku spásání přemrzlé trávy, kterou vytrhávaly i s kořínky a s hlínou (protože už tam víceméně žádná tráva nebyla) přemnožit ty kokcidie? Nebo nebylo něco v podestýlce, co by sežraly?

2.12.2015 10:24
roklanka

XXX.XXX.46.144

V příspěvku (odkaz jsem sem dávala), píší, že to odstartuje změna a ta nastala, přechodem z pastvy-nepastvy, do stáje se senem. Možná, kdyby to bylo postupné, (přikrmovat senem na pastvě) nebyl by takový rozdíl a přechod by byl bez problémů. Ale to je pouhý nápad.

2.12.2015 18:48
sittaj

XXX.XXX.51.211

Roklanko: Seno mají samozřejmě i na pastvě dle libosti, ale ta změna je divná. Sehnal jsem kontakt n ajednu paní veterinářku, přijede asi v neděli, vypadá nadějně, myslí si tak klostridie, ráno vezu kozu na pitvu, uvidíme. Jinak ohledně ATB je to všude stejné, úřinnost je diskutabilní, takže říká vydržet s nervama a pokud to budou skutečně klostridie, tak očkovat.Vakcína už je objednaná, snad příjde do pátku...

2.12.2015 18:49
sittaj

XXX.XXX.51.211

Otrava jídlem či vodou nebo prostředím to nebude, mám ve stejné stáji v jiné části ještě jednou stádo, které s tímto stádem nebylo v kontantu, žere to sáme a zatím (ťukám ťukám) je u nich klid...

2.12.2015 20:20
roklanka

XXX.XXX.46.144

Nezbývá jen držet palce, aby se brzo zjistila příčina a odstraněna, bez dalších ztrát.

2.12.2015 20:40
sittaj

XXX.XXX.51.211

Děkuji, základ je najít nového veterináře se zkušenostmi.Jako kdyby to byl osud, paní jela před týdnem kolem naší farmy a nechala nám tam vizitku, tak jsem jí dnes volal a ptal se na zkušenosti, říkala, že dělá farmu o 300kozách a 2000 ovcí a podle hlasu a toho, co říkala to vypadá nadějně, tak snad žeby konečně nedejbóže po pěti letech jsem někoho našel?

2.12.2015 20:53
pajca

XXX.XXX.73.177

sittaj napsal(a):
Roklanko: Seno mají samozřejmě i na pastvě dle libosti, ale ta změna je divná. Sehnal jsem kontakt n ajednu paní veterinářku, přijede asi v neděli, vypadá nadějně, myslí si tak klostridie, ráno vezu kozu na pitvu, uvidíme. Jinak ohledně ATB je to všude stejné, úřinnost je diskutabilní, takže říká vydržet s nervama a pokud to budou skutečně klostridie, tak očkovat.Vakcína už je objednaná, snad příjde do pátku...

Pokud mají být výsledky pitvy co nejvěrohodnější, je nutné odvézt uhynulé zvíře
do SVÚ co nejdříve, ne až druhý den. Za tak dlouhou dobu dojde v kádeveru
ke z načným změnám, i když je teď již chladno.

2.12.2015 21:01
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak to držím palečky, já jsem letos taky měla štěstí, že jsem po několika letech natrefila na ochotnou paní veterinářku - kozařku. No holt tam na hoře vás má někdo rád. Dejte pak vědět, jak to s kozičkama dopadlo.

2.12.2015 21:24
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý večer, potřebovala bych radu zkušených.Již tak tři týdny pozoruji u jedné kozy hlenovitý výtok. Vypadá to jako hlen při prskání nebo před porodem. Koza je /alespoň doufám / tak v polovině březosti, je stále žravá, před týdnem odčervená, nehrbí se, není naježená, neskřípe zuby, nepolehává, nestraní se ve stádu, má normální bobky. Ale ještě jsem to u žádné kozy nezažila a tak nevím, jak postupovat. Volat veterináře nebo se to stává? Děkuji za radu. LH.

2.12.2015 22:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Stává se to, ale nesmí toho být moc a nesmí to páchnout. Vetem nic nepokazíte.

3.12.2015 09:41
roklanka

XXX.XXX.46.144

Jak píše Profesor, stává se to. Vždy je dobré očuchat.

3.12.2015 15:45
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak koza je na pitvě, zítra předběžné výsledky, celkové příští týden na konci. Pak napíču informace.

4.12.2015 17:31
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak dnešní první výsledky, zatím to na klostridie nevidí, byl tam zánět pochvy a obrovský bachor, takže prý nebyla nadmutá, ale měla obrovský bachor, který tlačil na plíce a srdce. Takže v pondělí odebereme krev a moč - teda ta pokud se vydaří, zatím jsem nepřišel, jak přemluvit kozy... Vyšetření krve a moče kvůli podezření spíše na metabolickou poruchu, kultivace zánětu až na konci týdne...

13.3.2016 22:05
krpca

XXX.XXX.76.238

Dobrý den po pročtení všech příspěvků a našich zkušeností s chovem ovcí 6let a po úhynech jehňat v loňském roce která měla stejné příznaky(nafouklá břicha horší srst...) a přišli jsme tak již i o dvě dospělé ovce kdy přestaly mít zájem o krmení druhý den jako by se klepaly zimou pak chodily s občasným zakulháním pak ulehly a nastoupily křeče a hlava zakloněná dozadu a třetí den bylo dokonáno některé před úhynem měly i průjem. Po dlouhých řešeních a zjišťování s veterinářem co a jak a o co šlo, tak to bily kokcidie (cokcidie) a těch je i víc druhů jako cocidie tetani a na pitvě už nic nezjistí, když tam uhynulé zvíře dorazí tak už kokcidie nejsou zjistitelné, tak je to zbytečná investice. Tak jsme začali očkovat Covexinem 10 a je to daleko lepší musím zaklepat letos jsou jehňátka jako vyměněná a mají se k světu a letos zatím bez úhynu na podobné příznaky. Jak tu již někdo psal, že stačí očkovat pouze Covexin 10 že tam je obsažen i tetanus, tak to není pravda pokud propukne nákaza Tetanusu tak na to Covexin nestačí, o tom jsem se přesvědčila tento týden, kdy nám uhynula zdravá krásna ovce proočkovaná již 4.dávkou Covexinu. první den přestala mít zájem o krmení, druhý den začala malátně chodit občas upadla a pak už jen ležela, hned jsem jí zavezla k veterinářce a průběh byl velice rychlý zvrácená hlava na záda lekala se při dotyku a reagovala poplašeně na světlo, pak nastoupily křeče a pak i zvrácené oči i při nasazení léčby proti Tetanu to ovečka bohužel nezvládla a třetí den ji veterinářka musela utratit aby se netrápila v křečích, tak že následná postup je ten, že ke Covexinu 10 začánáme očkovat ještě přímo tetanus! ovena zřejmě někde špatně šlápla a přes paznecht se jí rozjel Tetanus jinak jsem na ní žádnou oděrku nenašla a známky do uší již taky kvůli rankám v uších nedáváme taky jsme loni takto přišli o dospělou ovci po týdnu kdy se nasadily duplikáty známek, které před tím ztratila. Tak to jsou naše zkušenosti a třeba se budou někomu hodit.

13.3.2016 22:44
pajca

XXX.XXX.73.177

krpca napsal(a):
Dobrý den po pročtení všech příspěvků a našich zkušeností s chovem ovcí 6let a po úhynech jehňat v loňském roce která měla stejné příznaky(nafouklá břicha horší srst...) a přišli jsme tak již i o dvě dospělé ovce kdy přestaly mít zájem o krmení druhý den jako by se klepaly zimou pak chodily s občasným zakulháním pak ulehly a nastoupily křeče a hlava zakloněná dozadu a třetí den bylo dokonáno některé před úhynem měly i průjem. Po dlouhých řešeních a zjišťování s veterinářem co a jak a o co šlo, tak to bily kokcidie (cokcidie) a těch je i víc druhů jako cocidie tetani a na pitvě už nic nezjistí, když tam uhynulé zvíře dorazí tak už kokcidie nejsou zjistitelné, tak je to zbytečná investice. Tak jsme začali očkovat Covexinem 10 a je to daleko lepší musím zaklepat letos jsou jehňátka jako vyměněná a mají se k světu a letos zatím bez úhynu na podobné příznaky. Jak tu již někdo psal, že stačí očkovat pouze Covexin 10 že tam je obsažen i tetanus, tak to není pravda pokud propukne nákaza Tetanusu tak na to Covexin nestačí, o tom jsem se přesvědčila tento týden, kdy nám uhynula zdravá krásna ovce proočkovaná již 4.dávkou Covexinu. první den přestala mít zájem o krmení, druhý den začala malátně chodit občas upadla a pak už jen ležela, hned jsem jí zavezla k veterinářce a průběh byl velice rychlý zvrácená hlava na záda lekala se při dotyku a reagovala poplašeně na světlo, pak nastoupily křeče a pak i zvrácené oči i při nasazení léčby proti Tetanu to ovečka bohužel nezvládla a třetí den ji veterinářka musela utratit aby se netrápila v křečích, tak že následná postup je ten, že ke Covexinu 10 začánáme očkovat ještě přímo tetanus! ovena zřejmě někde špatně šlápla a přes paznecht se jí rozjel Tetanus jinak jsem na ní žádnou oděrku nenašla a známky do uší již taky kvůli rankám v uších nedáváme taky jsme loni takto přišli o dospělou ovci po týdnu kdy se nasadily duplikáty známek, které před tím ztratila. Tak to jsou naše zkušenosti a třeba se budou někomu hodit.

Příznaky které uvádíte jsou na stránkách Zootechnika popisovány jako příznaky
Hypomagnesemie - Pastevní tetanie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík