Zdravím chovatele. Letos se mi holky nějak neprojevily.
Loni Líza mečela jako blázen, dokonce byla vzadu i nateklá a letos vůbec nevím, že by prskala. Mladá Terezka, která ještě nebyla niky připuštěná taky loni jevila známky prskání, ale to jsem propásla. Můžete někdo poradit co s tím, přece nebudu tento rok bez kůzlat a na jaře bez mléka. Napadlo mě pověsit do chlívku kus hadru, který by páchnul (chovatelům kozlů se omlouvám ) kozlem.
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je pro Vás dosažitelná vojtěška nebo jetel v čerstvém stavu, přidejte ke krmení. Zatím ještě na většině území moc nemrzlo, takže dál roste. Zvýší množství estrogenů a urychlí nástup říje. M.

Akorat pozor kdyz flusovat, tak at to je neco co znaji. Taky jsem letos zaflusoval ( jecmen srot a oves ) a dve letosni jehnice se z toho po...ly.
No já mám způsob, který tady už taky někdo zmiňoval. Přijde mi jednoduchý a účinný. Kozy na mléko mám tedy jen tři, ale někdy v půli října k nim přidám mladého kozlíka. Nesmrdí (bydlíme v zástavbě), ač mladý, třeba půlroční, zvládne to a během jednoho týdne se prskají všechny tři, jen si poznamenám, která v který den kvůli porodu. Mezitím zajdou zájemci z okolí s nevěstou. No a když mám jistotu, že jsou březí, na kozlíka dám inzerát a prodám za cenu, za jakou jsem ho koupil. Pokud by nebyl zájem, bohužel by šel do mrazáku. Možná ke kozlíkovi trochu nefér, ale nechce se mi ho držet celý rok, na to nemám kapacitu. A tak vůbec neřeším, kdy se kozy budou prskat, vše takto běží samo, doporučuji.

Hele mě se taky některý kozy ještě neprskaly a to mám kozly hned vedle nich za zábranou. Dny už jsou krátký dost, mrzlo už i -8 bydlo tu už i 20cm sněhu a 4 kozy pořád nic. zbytek mám už připuštěn.

napsal(a):
Hele mě se taky některý kozy ještě neprskaly a to mám kozly hned vedle nich za zábranou. Dny už jsou krátký dost, mrzlo už i -8 bydlo tu už i 20cm sněhu a 4 kozy pořád nic. zbytek mám už připuštěn.
Mohla to být méně nápadná říje. Když jsou společně s kozlem, nebudou březí jen v případě nějaké závažné nemoci. Spíš jste to nepoznal (neberte to jako podceňování, prosím). M.
verulinka

XXX.XXX.142.48
No já jsem začátečník, co mám 11 měsíční kozu tak se mi prskala minulý měsíc a dnes opět a ještě se k ní přidala ta 7 měsíční, tak asi zkusím tu starší zítra připustit, pokud to tedy ještě není brzy...

napsal(a):
Mohla to být méně nápadná říje. Když jsou společně s kozlem, nebudou březí jen v případě nějaké závažné nemoci. Spíš jste to nepoznal (neberte to jako podceňování, prosím). M.
Nojo jenže oni nejsou s kozlem, píšu že kolíci jsou za zábranou, pro ně totálně nepřekonatelnou.

napsal(a):
Nojo jenže oni nejsou s kozlem, píšu že kolíci jsou za zábranou, pro ně totálně nepřekonatelnou.
Asi jsem to četla ušima, přehlídla jsem to.
Ja mám zas jednu kozenku, Betka, polovičná AN, taká záhada... Prvá tohtoročná zjavná ruja-ráno začala, večer keď sme chceli ísť tak už žiadne príznaky, ďalšia ruja dva dni druhý deň silnejšia, lenže to ju práve manžel nemohol odviezť k capovi a ja (našťastie pre všetkých)nie som vodič... včera zasa doobeda znaky ruje, podvečer sme s ňou šli za capom, cap sa snažil, ona sťahovala chvost, tak na ňu kukám dnes, je stále výrazne prekrvená, aj hlien ale netvári sa že by to už pre ňu bola "správna doba " :P snáď si dá povedať keď za dve hodky pôjdeme zas za capkom... ak ho zasa nebude chcieť tak jej vážne vstúpim do svedomia, lebo ten cap nie je zas tak blízko... Minulý rok capa tiež v prvý deň nechcela, až na druhý, ale to aspoň robila rámus a zametala chvostíkom, dnes to nerobí.
(Zato moje ostatné kozy by zas také jasné a neprehliadnuteľné ruje nemuseli mať:D Tam by to prehliadol len hluchý a slepý:).
moonika
napsal(a):
Ja mám zas jednu kozenku, Betka, polovičná AN, taká záhada... Prvá tohtoročná zjavná ruja-ráno začala, večer keď sme chceli ísť tak už žiadne príznaky, ďalšia ruja dva dni druhý deň silnejšia, lenže to ju práve manžel nemohol odviezť k capovi a ja (našťastie pre všetkých)nie som vodič... včera zasa doobeda znaky ruje, podvečer sme s ňou šli za capom, cap sa snažil, ona sťahovala chvost, tak na ňu kukám dnes, je stále výrazne prekrvená, aj hlien ale netvári sa že by to už pre ňu bola "správna doba " :P snáď si dá povedať keď za dve hodky pôjdeme zas za capkom... ak ho zasa nebude chcieť tak jej vážne vstúpim do svedomia, lebo ten cap nie je zas tak blízko... Minulý rok capa tiež v prvý deň nechcela, až na druhý, ale to aspoň robila rámus a zametala chvostíkom, dnes to nerobí.
(Zato moje ostatné kozy by zas také jasné a neprehliadnuteľné ruje nemuseli mať:D Tam by to prehliadol len hluchý a slepý:).
Projevy říje - naskakování na jiné kozy, vrtění osáskem, hlasité mečení, nechuť
k žraní nastávají již 36 hodin před uvolněním zralého vajíčka z Graafova folikulu.
Optimální doba k připouštění je po 24 hodinách od prvních projevů říje až těch
36 hodin. Když jdete připouštět již první den, je to brzy a koza ještě nechce
držet a nebo nezabřezne, protože se spermie s vajíčem nepotkají. Ideál je, když
kozu dáte ke kozlovi a ona neutíká a nebo se s nim misto milování netrká.