Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2015 18:09

Pročítala jsem starší vlákna na toto téma, ale nenašla odpověď. Tak zkusím svůj příběh, třeba někoho něco napadne.
Na jaře jsem řešila začervení jedné 2leté ZW ovečky (nateklá sanice po převedení do nového výběhu, kde se dřív pohybovaly srnky..). To jsme přeléčili na 2x odčervovadlem, ovce se dostala do kondice (zbyla vyšisovaná srst, která prý je jednou ze známek vyčerpání organizmu..). Na podzim mi začala znovu kašlat. Nikterak často, bez výtoku z nosu, bez oteklého podbradí, bez dalších známek začervení (sliznice oka v normálu). Odebrala jsem 3dny po sobě jdoucí bobky, zadala koprologii s důrazem na plicní parazity - negativní, pouze kokcidie na 1#.
Ovce vypadá v dobré kondici, nespadá z váhy, žere, prospívá, chová se normálně.
Kašle sporadicky, ale když, tak jakoby několikavteřinový "záchvat". Častěji pozorováno při žraní sena - ale to je bezprašné, velmi kvalitní, nikdo jiný ze stáda takový projev nemá. (ovce/kozy v první půli březosti)
Napadá vás něco? Cpát jí ATB jen tak mi přijde nesmysl, ale kašel u zvířete mi nepřijde normální a nechce se mi to přehlížet. Předem díky za nápady!

3.12.2015 19:23

Rad bych poradil ale nevim. Mel jsem v zacatcich dve kaslave, preslo je to asi po dvou letech. Byly odcervovane, krmene senem z pudy, zadne baliky. Vzdycky je to chytlo na par vterin jak kulomet. Neco malo jsem cet, nahlidnu jeste vecer do chytre knizky, nejaky ty broucci strecci? To snad ani v bobku nic nezanechava.

Tak tady to je to co me zustalo v hlave

2.2.4. Myiáze

Tímto termínem se označuje napadení (obvykle pasených) ovcí larvami hmyzu. Napadání samičkami (většinou) bodavého hmyzu, např. ovády, muchničkami, komáry a bodavými mouchami, ovce vzhledem k pokryvu kůže vlnou neobtěžuje tolik, jako např. skot, přesto je výskyt myiáze u ovcí velký zdravotní problém, nezřídka vedoucí i k úhynu postiženého kusu. Bodavý hmyz může způsobovat alergickou reakci nebo např. při napadení kůže vemene může způsobit takovou predilekční iritaci, která vede až k parenchymatózní mastitidě při následující laktaci. Mezi tzv. pravé myiáze patří i střečkovitost, ta se však v současné době v podmínkách našeho chovu ovcí běžně nevyskytuje. Střečkovitost u ovcí způsobuje Oestrus ovis Je to šedožlutá, chlupatá, živorodá dvoukřídlá moucha o velikosti 10 – 12 mm. Samice nalétá na slunci nad stáda a klade do blízkosti nozder živé larvy = larvy I. stádia – putují do nosní dutiny. Larvy I.stádia mají háčky, kterými se zachytí na nosní sliznici a po měsících se z nich vylíhnou larvy II. Stádia. Ty putují do paranazálních dutin, kde se přemění v larvy III.stadia a putují zpět do dutiny nosní, odkud vypadávají na zem. Larvy III.stádia jsou velké 2,5 – 3 cm, provrtávají se do půdy a přeměňují se v kukly, ze kterých se za 18 – 22 dnů líhne imago

3.12.2015 20:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kdy u vás začíná podzim hipi? Ti střečci mě napadli taky, ale to by ovena měla z nosu výtok a bylo by to ještě v teplejších dnech, kdy ty potvory lítají.
Mě se některé oveny rozkašlaly na den, dva vždy po odčervení, ale už nevím čím jsem onehdá odčervoval.

4.12.2015 07:47

Díky, pánové, za zkušenosti.
Ještě mě napadla souvislost - někde v minulých diskusích jsem četla, že po masivním začervení je možné trvalé poškození dých. soustavy, které se v sychravých dnech může projevovat kašláním jako následek na již zdravém zvířeti... tak jestli jsme si na tom jaře prostě neuhnaly něco, co se teď při horších "povětrnostních podmínkách" prostě zase ukázalo..?

4.12.2015 08:47
moonika

XXX.XXX.189.93

Najlepšie by bolo dať na rozbor ster z hrdla. Môže to byť bakteriálne. Ak napríklad mala v minulosti plucnivky, tak je väčšia pravdepodobnosť že sa vďaka tomu pridružilo dačo bakteriálne. Záleží aj na tom ako kašle. Pri prítomnej pľucnivke je to kašel z hlbky a potom zvyčajne prehĺtnutie. (na strečkov fuguje ivermectin a eprinomectin).

4.12.2015 14:17

Dobře, díky Moni, zkusím na tom zapracovat. Akorát je otázka, zda seženu někoho kompetentního. Byl problém i odebrat beranovi krev na zákonný rozbor... (až 3. oslovený vet si to troufnul udělat). Každopádně pokud tedy teď je rozbor z bobků dobrý, tak se nejspíše jedná o pozůstatek z jarní nemoci, je to tak?

4.12.2015 14:32
moonika

XXX.XXX.189.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobře, díky Moni, zkusím na tom zapracovat. Akorát je otázka, zda seženu někoho kompetentního. Byl problém i odebrat beranovi krev na zákonný rozbor... (až 3. oslovený vet si to troufnul udělat). Každopádně pokud tedy teď je rozbor z bobků dobrý, tak se nejspíše jedná o pozůstatek z jarní nemoci, je to tak?

Neviem či pozostatok, skôr nepriamy tým že tie parazity poškodili sliznice a pĺúca a tým sa tam skôr mohli namnožiť dajaké "potvorky". Ale ak by bolo poškodenie po pľucnivkách také veľké tak by nebola tá prestávka v kašľaní... aj keď je možné že sa to prejavuje skôr v sychravom počasí... neviem... ale rozbor to osvetlí.

4.12.2015 15:45

Hhippie: měl jsem kašlavou ovci přesně jak popisuješ, jediná ze stáda. Chvíli trvající záchvaty kašle. Taky jsem dělal koprolku a plicnivky negativní, ovce prospívala, ostatní ovce taky. Občas se kašel objevil a trval třeba měsíc, pak byl třeba měsíc klid. Poslech plic veterinářem neodhalil nic. Byla to bezpapírovka a tak když jsem začal rozprodávat svoje bezpapírový stádo tak tuhle jsem radši porazil, protože jsem nechtěl někomu občas kašlající ovci prodat. Škoda že jsem to nevyfotil, ale ta ovce měla nějaké změny na plicích. Donesl jsem to ukázat vetovi a vet konstatoval, že kdysi byla masivně začervená plicnivkama a že plíce zůstaly po nich poznamenané. Je to ovce z tvého odchovu, nebo si jí kupovala?

4.12.2015 19:44

Kupovala, ale nejspíš jsem to zavinila tím, že jsem jí dala na pastvinu, kde se pohybovaly dřív ty srny. Nebo tak si to myslím. Ale další zvířata, která tam byla, žádné podobné známky nevykazují... Jinak je to jediná (zatím) čistokrevná bahnice, se kterou počítám i do budoucna, takže bych jí porážela nerada... tak prostě uvidíme, jak bude prospívat. Teď už jsem jí zase kašlat neslyšela. Ale stejně se radši zeptala - kdyby to bylo možné, tak bych jí toho ráda zbavila, resp. bych si nerada něco zanášela do stáda. Jediný, kdo mi kašle na podzim, je jedna zakrslá koza - ale ta je z jiného stáda a s touhle se nepotkávají. A ta kašle za sychravého počasí, co jí znám...
Ale jinak díky moc, Kubo. (tak Tě titulovala Roklanka, viď? :).

4.12.2015 20:00
dadu

XXX.XXX.250.70

Mě kašlala koza. Dávala jsem jí obyčejný jitrocelový sirup (Tymomel) a kašlání ji přešlo

6.12.2015 10:53

Ano, Veroniko, jsem Kuba
Nesváděj to na sebe a ani bych to na srnky moc nesváděl, Vždyť ony se vyskytují uplně všude. Není možný naše zvířata od nich naprosto separovat pokud teda nechováme zvířata jen u baráku na dvorku za 2m plotem. Ovce si samy s parazity umí dost dobře poradit, ty pak dělají problémy hlavně pokud jsou ovce jajkkoliv vyčerpané.
Můžeš zkusit vykultivovat ty stěry, ale stojí to aspoň 500kč + cesta a práce veta a výsledkem může být to, že je zdravá. Můžeš jí nechat pořádně poslechnout plíce fonenďákem. Může to být třeba taky tím, že neumí žrát. Prostě jí zaskočí seno někam a tak kašle, případně se to stane i při přežvykování. Ale jinak nevím.

6.12.2015 12:35

Díky za podporu ;) protože už nekašle nikdo, pár týdnů, tak to asi nebudu řešit. Jen mi to prostě leželo v hlavě a kdyby se to dalo nějak vyřešit, byla bych radši. Uvidíme na další sezóny. Kdyby to byla nějaká křižovatka a kašlání se opakovalo, klidně jí vybrakuju, ale tuhle bych vyřazovala, dokud to nebude nutné, nerada..

6.12.2015 19:54

Na nejaky ty prednasce ze Sece co jsem dostal dvd bylo "Vyrazujte, vyrazujte..." :).

6.12.2015 21:48

Nojo. Až budu mít velký stádo, tak budu vyřazovat. Zatím, když to tvořím, si držím i kusy, co jsou třeba kvůli něčemu léčit ;).

7.12.2015 07:37

To nic, ja taky vetsinou lituju kdyz se to da jeste lecit. Ale rada je to dobra, a litovat bysme nemeli nebo budeme jednou litovat. :).

7.12.2015 08:13

Já až tak nelituju. Ale nepřijde mi, že bych v rámci své situace měla toto zvíře porážet - kort když se to zatím stalo jednou a nevíme příčinu. Navíc k čistokrevným zvířatům se člověk dostane daleko hůř, než ke křížencům, kterých je všude mraky... tak si každé papírové bahnice vážím... Jinak se chová člověk, co má 100hlavé stádo, ten o tom přemýšlí jinak - nemá kapacitu pečovat o každou upšíkanou ovci, tak třeba radši porazí - a jinak přemýšlí malochovatel s pár ovečkami, která mají jména

8.5.2016 20:51
lizbeth

XXX.XXX.142.70

Prosim vas mam dotaz ke kašli :) ovce mi týden kasle-kratky záchvat kasle, kyva hlavou dolu jakoby chtela neco vykašlat. pase se s ostatnimi, je aktivní.zacalo to tim ze dostala chleba tak jsem myslela ze se zacpala ale ted to dela i v klidu sama.hlavne mi jde o to at mi nenakazi ostatni, to ji rychle radeji porazim, mam jen 6 ovci vcetne jehňat.
diky za napady ;-).

7.1.2018 10:23
stauda

XXX.XXX.168.41

Prosím zda nemáte ještě nějaké rady ke kašli-ovce SF kašle 3. měsíc, nejprve dostala Aldifal, ve dvojnásobné dávce, pak 2x antibiotika dle citlivosti (kult,. koliformní bakterie), Dectomax. Má vlhký dráždivý kašel, vykašlávala husté zelenohnědé hleny, teď jsou už řidší a světlejší.Po příkrmu a vitaminech v dobré kondici, je asi březí, žere a pije.V současnosti jí dávám česnek, jitrocel.sirup i ten ACC long jsem zkoušela a je to stále stejné.Ostatní ovce žádné příznaky nemají, jsou pravidelně odčervené. Díky moc za rady.Ivana.

7.1.2018 10:32

Poslechnout, případně se dá zkusit udělat i sono plic. Ono ovce si rády pořizují zánět pohrudnice, taky plicní abscesy, nebo se u ovcí vyskytují virové plicní tumory, prostě, no, když nepomůže odčervení a antibiotika, tak porážka pomůže vždycky.

20.7.2018 08:38
krpca

XXX.XXX.76.238

co očkování Heptavacem?ten je proti kašlavé Pastereule...

Přidejte reakci

Přidat smajlík