Uživatel s deaktivovaným účtem

Letos jsem rozsiril stado o pet kusu ZW. Beran a ctyri jehnice. Ovce jsou ze trech zdroju. Zjistil jsem, ze zadni paznethy jsou u vsech kusu takove nejake horsi, nachylne k deformacim. Kdybych mel vsechny z jednoho chovu reknu si ze za to muze chovatel. Ale tak to neni. Prijde me jako by tohle plemeno nebylo staveny na svoji vahu. Slechtitele vzali vychodofriku texla a jeste nejake to mistni plemeno a vzniklo tohle. Jinak kusy krasne, zdrave. Jen tohle me zarazilo. U suffolku jsou krasne rostle, pevne. Ma nekdo podobnou zkusenost? Zajimalo by me, kdyz nekdo krizi treba se suffolkem, jestli se tam "kopyta" zlepsila. Uvazuju, ze bych pristi rok pripustil ty ZW suffolkem a kdyz budou "kopyta" lepsi, tak pak uz jen ZW, ZW.
Mám pár kříženců. Beran VF x ovce SF. VF jsou hodně háklivé na pazdnechty oproti SF. Fryškám rostou snad jednou tak rychleji. U těch kříženců je to určitě poznat, dokonce i barevně - černé flíčky na rohovině. Ale že by se těm VF deformovaly při pravidelné udržbě...? Nepamatuji se, asi ne.

SF jehnata nepotrebuji sahat na paznethy minimalne do pul roku. Ty ZW mely paznehty zohybane ruzne do stran ve 4 mesicich. To by znamenalo zakracovani minimalne 5x za rok u tohoto plemene a to se me nezda ze by to chovatele natoz velkochovatele provadeli. Ma tady nekdo ciste ZW a pozoroval stejnou vec?

Zrovna dneska jsem delal paznehty poslednimu letosnimu berankoj,176 dni. Posldeni mesic a neco byl s ostatnima hosanama ve chlive, takze kopyta jim rostly vesele, ale zadna deformace jako u ZW. jen prerostly. Orezano a v pohode, nemusel jsem nikde nic vyrezavat orezavat vic aby to rostlo jak ma.
napsal(a):
SF jehnata nepotrebuji sahat na paznethy minimalne do pul roku. Ty ZW mely paznehty zohybane ruzne do stran ve 4 mesicich. To by znamenalo zakracovani minimalne 5x za rok u tohoto plemene a to se me nezda ze by to chovatele natoz velkochovatele provadeli. Ma tady nekdo ciste ZW a pozoroval stejnou vec?
Někdy je lepší na paznehty moc nesahat hlavně né u mladších zvířat ale určitě je to na uvážení každé situace zvlášť...

No, to me moc nepomohlo. Snad se nekdo dalsi se ZW ozve. Chapu, ze je to citlivy tema, kazdy chovatel jak prijde rec na paznehty ma u svych ovci ty nejlepsi a nikdy nebyl problem.) Tak asi uvidim jak to je az po prvnich jehnatech.
Dobrý deň, s chovom čistokrvných ZW oviec aj baranov mám skúsenosti, žiaľ nie najlepšie. Nechcem moc kritizovať tento druh aby som nepobúril jeho vášnivých chovateľov. Prevádzkujem oplôtkový chov. Mal som v stáde 200ks zošlachtených valašiek a 100ks suffolk. Valašky som chcel prekrížiť na lepšiu mliekovosť a zároveň väčší telesný rámec, preto som zvolil ZW. Prvé barany vyzerali zo začiatku veľmi dobre, boli kúpené z CZ, bol som spokojný. Bolo ich 7 od dvoch chovateľov. Problémy z paznechtami začali už dva mesiace po kúpe. Rýchly rast paznechtov bol veľký problém, do toho sa pridala krívačka. Veterinár skonštatoval že chybu v chove nemám, že tie barany sú také. Tak som na ďalší rok skúsil ďalšieho barana a 15 jahníc čistokrvných ZW z CZ. Zase taký istý postup, rýchly rast paznechtov, krívačka a zároveň strata kondície. Ošetroval som ako som vedel aj s veterinárom. Bolo to trápenie, jedna ovca bola v poriadku a hneď začala druhá. Na tretí rok som zas kúpil 1 barana z CZ. A zas ten istý postup. Tu ma to prestalo baviť a úplne som skončil s chovom ZW! Avšak krížence ZW x valaška alebo ZW x suffolk boli celkom v poriadku aj keď boli častejšie problémy z paznechtami a raticami ako u čistých valašiek a suffolkoch.

Tak to jste me celkem postrasil. O tomhle totiz nikdo nepise a ani chovatele vam to pri nakupu nereknou. No mam v planu udelat ovcim placek z piskovcovych desek. Letos jsem kupoval berana suffolka od pana, ktery mel pod pristreskem beton a ten beran mel kopejtka jak panenka krasne ohlazeny.
napsal(a):
Tak to jste me celkem postrasil. O tomhle totiz nikdo nepise a ani chovatele vam to pri nakupu nereknou. No mam v planu udelat ovcim placek z piskovcovych desek. Letos jsem kupoval berana suffolka od pana, ktery mel pod pristreskem beton a ten beran mel kopejtka jak panenka krasne ohlazeny.
Vůbec se nebojte ZW není jediné plemeno co má, problémy s paznehty, a nemluví se o tom

Tak ven s tim :) U suffolku nemam problem. Romanovky mely taky pekny nozky. ZW problem. Krizence nepocitam. Ktery dalsi plemeno? Napada me, jestli neni problem v tom, ze hodne chovatelu ma ty lepsi lizy, tak ty paznehty rostou.
napsal(a):
Tak ven s tim :) U suffolku nemam problem. Romanovky mely taky pekny nozky. ZW problem. Krizence nepocitam. Ktery dalsi plemeno? Napada me, jestli neni problem v tom, ze hodne chovatelu ma ty lepsi lizy, tak ty paznehty rostou.
Problémy se vyskytují u skoro všech plemen je to vždy otázka času a chovu, já jsem u ZW a jejich kříženců nikdy neměl problém...
Pokud pazneht roste nemusí to být na škodu a může to mít několik důvodů...
(pazneht se hojí (, z nemoci nebo při nemoci, ), roste více z, kvalitního krmiva a výživy, , přirozeně se málo obrušuje, vrozená predispozice (jedince či plemene ), špatná korektůra (čas, způsob), podmínky chovu,...
Problém začíná pokud je pazneht:
- přerostlí dlouhou dobu nebo deformovaný -kdy mění už postoj atd.
- nemocný
...

Tak jo, samozrejme ze jsou problemy vsude. Tohle me prijde ale jako neco, na co nikdo nidke neupozornuje a u suffolku ani u ostatnich oc jsem popisoval na to nejsem zvyklej a nepocital jsem s tim ani u ZW. Kdyby to bylo u zvirat od jednoho chovatele ok, ale od trech to me je podezrele a pripisuju to plemenu.

Pripisovat muzou, realita je takova, ze s podivnyma kopytkama jsem si je uz privez. Zakratil jsem a doufal ze se srovnaj. Delam paznethy pokazdy kdyz mam ovce v ruce a to byva cca 5x do roka. Pri strihani, prez sezonu odcerovani ovci pak odcervovani jehnat a kdyz se me nejaka nezda, nazenu je vsechny do chlivka a prohlidnu. nebyl jsem doted fakt zvyklej na to, ze by 4 mesicni jehne potrebovalo strihat paznehty. A po pravde ani si na to zvykat nechci. Uvidim jak to bude u jehnat na jare a jestli to bude takhle, tak priste uz budu pripouste i ZW suffolkem aby se to napravilo. Ovce jsou to pekne a je skoda ze maji tenhle neduh.
A cimapak to je? ze se kopyta horsi? Omlouvam se za ty kopyta, leze me to prez hubu lip nez paznehty. Lidi nevyrazujou nebo kaslou na udrzbu? I velkochovy prece xkrat za sezonu musi odcervovat, minimalen jednou strihat vlnu.
napsal(a):
Pripisovat muzou, realita je takova, ze s podivnyma kopytkama jsem si je uz privez. Zakratil jsem a doufal ze se srovnaj. Delam paznethy pokazdy kdyz mam ovce v ruce a to byva cca 5x do roka. Pri strihani, prez sezonu odcerovani ovci pak odcervovani jehnat a kdyz se me nejaka nezda, nazenu je vsechny do chlivka a prohlidnu. nebyl jsem doted fakt zvyklej na to, ze by 4 mesicni jehne potrebovalo strihat paznehty. A po pravde ani si na to zvykat nechci. Uvidim jak to bude u jehnat na jare a jestli to bude takhle, tak priste uz budu pripouste i ZW suffolkem aby se to napravilo. Ovce jsou to pekne a je skoda ze maji tenhle neduh.
A cimapak to je? ze se kopyta horsi? Omlouvam se za ty kopyta, leze me to prez hubu lip nez paznehty. Lidi nevyrazujou nebo kaslou na udrzbu? I velkochovy prece xkrat za sezonu musi odcervovat, minimalen jednou strihat vlnu.
Mám zkušenost že čím častěji se paznehty stříhají tím více rostou...
U, velkochovatelů, je to různé někteří je dělají pravidelně (a znám i také co dvakrát do roka), jiní zas až to bude většina stáda potřebovat a nebo až jsou problémy...
, Malochovatele, si je většinou nechají ošetřit jen při, stříhání vlny, a pak až příští rok...
Hodně se začalo zvířata prodávat přes celou republiku a lidé prodávají, nemocné, ovce dalším (protože jim je také někdo prodal a tak je to asi běžné).

To jako opravdu myslite vazne? :) Neni to takova ta fama jako ze kdyz se pravidelne striham skoro dohola, ze me zhoustnou vlasy? :) Zrovna tohle bych si troufnul rict ze je hloupost. Vsechno to roste kdyz ne stejne tak v zavyslosti na kondici zvirete.
napsal(a):
To jako opravdu myslite vazne? :) Neni to takova ta fama jako ze kdyz se pravidelne striham skoro dohola, ze me zhoustnou vlasy? :) Zrovna tohle bych si troufnul rict ze je hloupost. Vsechno to roste kdyz ne stejne tak v zavyslosti na kondici zvirete.
Ano je v tom asi jistá obrana toho paznehtu jenž potřebuje, tu pevnou- nosnou část,
Kondice zvířete (vnitřní vliv) má na tom také podíl stejně jako vnější vlivy...
napsal(a):
Toto je mimo diskuzi :
Doma jsem míval berana Romney ten byl velký ale moooooooc hodný, jelikož byl u baráku vždy to schytal když si někdo chtěl zkusit, stříhání vlny, nebo korekci paznehtů... a když vozím na činění kůže tak nemohu vysvětlit že jsem je stříhal např. v Květnu...
napsal(a):
Neviem, môže to byť aj kvalitnými lizami, ale kŕmim všetky ovce rovnako a ako som už spomínal suffolk, valaška bez problémov. Skúšal som už rôzne plemená ako VF, Oxford down, Dorper, Švajčiarsku alpskú bielu ovcu a nikdy neboli také problémy. (inak Švajčiarska alpská biela ovca je pre mňa TOP, snažím sa ju rozšíriť v chove a samozrejme aj suffolk ).

Treba se ozve jeste nejakej chovatel ZW a vyvrati nam nase poznatky :) Dam tomu sanci o vikendu budu slucovat stada tak jim na to zase mrknu a zapisu si kdy jsem je kontroloval abych vedel jak rychle jim to roste.

Já se s mastňáčkem bavila už dřív, že jsem si taky všimla, že ty zadní nejsou tak kvalitní jak přední. Ale já mám od ZW extra malý vzorek, tak to můžu těžko globalizovat.
LENIS41
napsal(a):
Dobrý den, všichni tu asi stříhat paznehty umíte..není tu někdo z Hodonínska (jihomoravský kraj) kdo by mi to ukázal? Mám půlroční a 3 letou kozu už půl roku a už má ty špičky fakt dlouhé..potřebuju jí to zkrátit ale napoprvé si sama netroufám..
Ozvěte se mi pokud chcete.
Tak já teda můžu porovnat 3 plemena z vlastní zkušenosti. Měla jsem berana charolais a ten neměl nikdy problém s paznehtama, měl krásně tvrdou rohovinu, že to pomalu nešlo ani ostříhat. Máme jednu zwartbles, která měla asi jednou problém a to díky tomu že skákala na stromy a u přední nohy si odlomila špičku paznehtu tak kulhala, ošetřili sme to a od léta v pohodě, ani nepozoruju, že by jí to nák rychle rostlo.No a nakonec suffolk. Ty máme dvě a obě dvě mají problémy.Z těchto třech plemen za mě nejhorší paznehty.K podzimu jak je vlhčeji, tak neustále kulhají a my furt chodíme a čistíme nohy. Mají strašně slabou kopytní stěnu a pořád jim to praská a dostává se jim tam hlína .Málo jim roste rohovina a tím pádem chodí po chodidle a kulhaji.Takže za mě nejhorší suffolk, už bych si ho nepořídila, jsou hodně přešlechtěný a samý problémy...

A ty suffolky mate ciste? S nima jsem nemel nikdy problem. jestli jim neroste rohovina jak rikate, muze byt nedostatek mineralu. Taky je rozdil v tvrdosti u mladych kusu a u starych. To co popisujete u berana charolais mam to same u nejstarsi bahnice suffolk, jako kamen.
Tak nevím, chovám čistokrevné ZW v KU již několik let a ještě se mi nestalo, že by některá z nich měla problémy s paznechty. Střihám jim je pravidelně než jsou na pastvu z ovčína, protože samozřejmě na slámě něco naroste, ale na podzim jen přistřihávám, když je trochu potřeba. Ale málokdy..A u jehňat toto opravdu není třeba řešit.. Co si z jehňat nechám dále do chovu, paznechty jim zakracuji nejdříve před zimou, ale také to většinou není třeba.
enducha.

Mohlo se neco pokazit v mladi, ale ze by u trech ruznyhc chovatelu... Kdyz uz jste ale napsala, je tady vlakno o porodech a hodne lidi ma u ZW problemy, budu rad za dalsi snad kladne informace :)
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3062534/bezproblemove-porody-ovci-jake-plemeno#a3073088.