Dobrý den všem odborníkům tady v diskusi.Rád bych se zeptal, zda je reálná cena 6500, -kč za 2 březí ovečky suffolk 1 leté a 7 měsíčního beránka (nepříbuzný). Ovečky i beran jsou údajně z 90% suffolk, a to druhé co mi pán říkal si nepamatuji. Chtěli bychom koupit, ale nemáme vůbec o cenách přehled.Dá se takto nějak poradit ?. Moc děkuji.
P.S ještě doplním, že nejsou registrované, pokud to má vliv.
Uživatel s deaktivovaným účtem

I jo, jetli jsou opravdu jednolete. Beranka bych panovi nechal, muze a nemusi byt pribuzny. Kolikpak ty ovce vazi? Jsou narostle? kdyz tak hodte fotku. Za ovecky bych dal maximalne 4000 kdyz to neni cisty suffolk. Brezi jsou s tim berankem? ma pan zapsano kdy je pripoustel, jestli nahodou nepripoustel moc brzo.

Je to hodne spatna fotka takova matouci. Rocni suffolka 90% bude uz pomerne statna almara, tohle vypada na fotky jehnat tak 7 mesicu. Jinak osobne bych nekupoval suffolku s ocasem. Bila cuprina na hlave v jednom roce by mela i u 90% suffolky zmizet. Takze bud jsou to fotky z mladi nebo to nejsou 90% suffolk. Zalezi co od chovu sledujete.
Těžko radit pane MUDr.cz...
¨Podívejte se tady na inzerci. Včera zhruba v 16:30hod. tam pán z Luhačovic (Zlínský kraj) prodává berana a pak 2 oveny, na dvou inzerátech pod sebou. Asi to budou kříženci Suffilk a VF. Vypadají nádherně a chce za ně dohromady 3,5tis. Což si myslím že je krásná cena. Možná nejsou březí, ale i kdyby byly, tak březost je stejně riziko. A foto, taky může klamat.
Z té vaší fotky se toho moc nepozná.

Za 50 jsou jehnata. Ovce okolo 20.

No... masTnacek... nejsem z levneho kraje, ale mam takovy pocit, ze rocni jehnice uz neni jehneci. U suffolka muze mit takova jehnice i 70kg. At me nekdo opravi je to uz cenou masa bliz ke skopovemu a tam je cena o hodne nizsi.
Mam i ovce s ocasem, krizenky a pak zwartbles. I kdyz obcas ma nejaka prujem tak mouchy se jim do toho jeste nedaly.

Já to stejně nechápu, skopové je dle mého názoru lepší než jehněčí tak proč se za něj platí míň?
Každopádně mi ta cena příjde přemrštěná. Já bych to nebral, radši bych si pro ně zajel dál, určitě by se sehnaly ty ovce levnějc i s byť vyššími naklady na dopravu.

Za křížence bych určitě takovou sumu nedala. Nečistokrevné jehnice, byť dorostlé, budou mít hodnotu kolem 2000 Kč.. je fakt, že teď už se skoro žádné ovce neprodávají, ale co si tak pamatuju z podzima, tak ceny za samice masných kříženců jsou cirka do těch 2tisíc.

Vzhledem k tomu, co zadavatel psal, asi o žádný "super chov" ani nestojí ;) A když člověk není znalý prostředí, tak bude těžko hledat mezi chovateli.. resp. proto se ptá tady, protože ho napadldo, že na iFauně jich asi najde nejvíc na jedné hromadě (což je pravda).
roklanka
napsal(a):
Roční jehnice za 20, -/ kg v živé váze? Nejste z levného kraje Masnačku?
40 za kilo v mase u ročního zvířete, mi osobně taky připadá proklatě málo to může stát tak akorát 36denní kuře z velkovýkrmny, u nás prodáváme maso i ze starších ovcí, sice bez kosti ale 100/kg a jak si to každý chválí i když většinou ho ani nechci prodávat protože je tak dobré že ho raději sníme sami doma, jinak třeba například roční hovězí je ideální na steak maso je po vyzrání už před grilováním tak měkké že ho propíchnete prstem u ovčího to bude velmi podobné, takže rada zní neprodávat ale raději papat... ML.

Rec byla o cene za zivou vahu ne za maso.
napsal(a):
Vzhledem k tomu, co zadavatel psal, asi o žádný "super chov" ani nestojí ;) A když člověk není znalý prostředí, tak bude těžko hledat mezi chovateli.. resp. proto se ptá tady, protože ho napadldo, že na iFauně jich asi najde nejvíc na jedné hromadě (což je pravda).
Máte pravdu že je nás tady na hromadě dost ale i tak na Ifauně je sotva podle mě tak max.30%, chovatelů, myslím si že prvotní kde se ptát by měly být, plemenáři, , chovatelské kluby- združení, SCHOK... (ale chápu i ostych nových chovatelů).
Sem tam se někdo objeví co se třeba zeptá, mě, a já se vždy snažím mu pomoci radou kde co sehnat, kam se obrátit a na co pozor... (nejde mi o to aby se mě ptaly a abych se dmul pýchou ale je to pro mě ukazatel že se snaží přemýšlet dopředu a to vítám)
V ČR mi dost chybí zájem o KVALITNÍ křížence za odpovídající cenu pro jatečné účely a zdá se mi že se s nimi ani nikdo moc nechlubí protože všichni jedou v, čistém,
napsal(a):
Rec byla o cene za zivou vahu ne za maso.
No jasně ale 20 v živém a 40 v mase je při předpokládané výtěžnosti plus mínus 50% přece nemlich to samé nemýlímližse ne ? ML.
profesor1
napsal(a):
Lesakm: krásná fotka, kdy to půjde do pekáče? Že bych se stavil - papat
To se pozná plemeno s dobře osvalenými zády!
No bohužel už to proběhlo v létě grilem takže další budou až někdy příští rok, ale pokud by byl zájem o degustaci není problém, problém bývá poslední dobou jen s tím časem ale to je asi všude stejné čím je člověk starší tak má času míň a taky se toho míň stihne ML.

lesakm
napsal(a):
No jasně ale 20 v živém a 40 v mase je při předpokládané výtěžnosti plus mínus 50% přece nemlich to samé nemýlímližse ne ? ML.
No když si vezmu čas a práci s porážkou, likvidaci odpadu a chce to někde vyvěsit což pokud člověk nemá vysloveně faremní chlaďák dost velkej aby se tam ovce vešly tak se musí připočíst riziko že se na vyvěšené maso dostane nějaká škodná, ať už kočka nebo něco takového, tak si myslím, že to tak nejde brát že 20 v živém a 40 v mase při 50% výtěžnosti.
profesor1
napsal(a):
Výtěžnost u starých ovcí bývá spíše nižší.
U hodně starých ano ale roční zvíře je ještě takové starší jehně, s porážkou samozřejmě taky práce je ale pořád je výhodnější prodat maso, nebo ho spracovat doma než prodávat za 20 kilo stačí se podívat k řezníkovi za kolik vám prodají maso ze staré krávy, a to je nakonec ještě tak tuhé že se nedá ani jíst ML.

profesor1
napsal(a):
Pro mne je maso i z tříleté ovce ještě jako jehněčí. A ovce-beran může mít klidně 20 let. Když se to nechá potřebnou dobu uležet, tak v klobáskách nebo guláši nemá chybu.
Tohle uz jsem nekde slysel :).
napsal(a):
Tohle uz jsem nekde slysel :).
Jednoznačně, já začal konzumovat králíky poté, co jsem ucítil vůni pečínky z 6tileté samice. Od té doby jsou staří králíci lahůdka pro domácnost, a to samé čekám od všech chovných jedinců. Je to pocta - jsou pro domácí spotřebu.
Nemám velké stádo, pouze 12 ang. koziček. Některé chovné byli zakoupené a zbytek jsem si odchovala z vlastního stáda. Už jsou to maminy a hlavně moji miláčci a kamarádky, jsou jako pes. Roklanko, při vší úctě k vám, tak toto co jste uvedla ve vašem příspěvku, bych opravdu nikdy neudělala a ani nedokázala. Prostě u nás se chovná zvířata, myslím tím kamarádky kozy... nejí. Až je koza opravdu zestárlá, tak to budeme řešit, ale né tím, že koza skončí v udírně. To je pouze můj názor, tak to prostě u nás je. Asi teď naštvu všechny masaře, ale u nás to není o tom, že chovat a sežrat. Máme k našim zvířatům trochu jiný vztah. Myslím, že i to se dá pochopit.
Máte svaté právo na svůj názor MiškaLussy, chápu ho. Znám víc chovatelů, kteří raději pošlou staré kozy do kafilerky. Koza je hospodářské zvíře a mě zase konec v kafilerce (jako odpad) přijde nefér. Zakopat všechny nemůžete.Za života pro ně udělám vše, když jejich život končí, doprovodím je, odcházejí v mé přítomnosti bez strachu a pak už je to jen maso. Neodsuzuju nikoho, kdo to dělá jinak, takhle mi to připadá správné. Mívala jsem daleko vetší problém s kůzlaty na porážku.
MiškaLussy, myslím si že z nás masařů vás chápe skoro každy. Je ale otázka, jestli chápete vy nás!?!? Uvědomujete si že vase kozeny taky jednou zestárnou? Já třeba ročně musím vyřadit min.4 staré oveny a o jehňatech nemluvě. Pro mne je horší zabít starou zasloužilou ovci než to jehně, ale řeším to tak minutu před zabitím, pak není čas myslet na "zbytečnosti". Život je boj a nevyužít maso které mám doma by v mém případě byla nezodpovědnost a taky zbytečný alibismus, nebo jak bych to nazval, kdybych ovci raději někomu daroval, nebo nechal dožít. Ono to stáří u zvířat asi nebude taky nic moc.
Tak že přesně jak říkáte - Každý to má nastavené jinak.

Roklanko, napsala jste to přesně.
U malochovatelů je problém, že čím míň zvířat a bližší kontakt, tím víc se člověk váže.
Jsou to zvířata užitková, tak ať z nich ten užitek - nejen v mléce, ale i mase, dokud je zdravotně v pořádku.
Pravda, že ke svým koním (ač je taky bráno jako hospodářské zvíře) mám vztah zcela jiný a nedokázala bych si představit, že až by mi umřel kůň, měla bych jím zaplněné 2 pulťáky a jedla ho další rok... to bych nedala :(
To jsme se zrovna tuhle bavili s jedním ovčákem, jak je vlastně zařazení koní schizofrenní... dřív byli hospodářsky využitelní, tedy mezi hosp. zvířaty byli oprávněně, ale v současné době, kdy jsou to hobby zvířata jako psi, by se vlastně měli překategorizovat a nedostávat dotace...?
Foto na ukázku :
Byl to vepřík, kterému jsem říkal Ňufo. Byl to dobrý kamarád, s kterým jsem si při krmení vždy pokecal, podrbal ho za uchem a na podbradku, poplácal po zádech. Rozloučil jsem se s ním 7.11.. Myslím si že za výrobky, které jsem z něj udělal by byl na mne hrdý. Kvůli tomuhle (včera vyuzeno, dneska ráno ochutnáno), co je na fotce a tomu ostatímu co už jsme snědli, se vyplatí sem tam přijít o kamaráda
Hospodářská zvířata jsou prostě odpradávna chovaná kvůli užitku, to tak je. Není chováno k tomu, aby pošlo stářím, proto se chovají domácí gaučáci. Musím svému dobytku zajistit dobrý život a po něm rychlý, profesionální odchod. A právě ty nejoblíbenější ovce, které jsme měli rádi, přece nedáme někomu sežrat nebo neprodáme, aby bůhvíjak dožily a aby je neznámý člověk bůhvíjak porazil. To zas ne, zvíře s námi žilo, měli jsme je rádi a právě proto zůstane doma. A jak píše paní Roklanka, porážkou už je to jen maso. Ta Bublina, Líza nebo Pepina zůstane v srdci, aniž bych teď chtěla být patetická. Ale s řízkem na talíři už to tedy nespojujeme.
No a to my máme na snídani Alfonsettes, aneb riletes z dosloužilého plemeníka .
Někdo chodí na farmářský trhy pro jídlo "s příběhěm", my do mražáku pro jídlo se jménem.
I když, to jak mi Alfího bylo líto kuchnout, a než jsem mu našel nový domov, tak mi parchant vyrazil stěnu od chlívku, vydal se na noční procházku městečkem na které ho zarazili až policajti se stroboskopem a následná půlnoční porážka...
I ten příběh se na ten mražák vejde .
A Lussy, ještě jedna zkušenost, před lety jsem měla 7 koz na vyřazení, byly to zakladatelky, nechtělo se mi do porážky.Dva kamarádi kozy chtěli s tím, že u nich ještě dají kůzlata a dožijí a já blb to vzala jako dobré řešení. Holky jsem před odjezdem odčervila a odjely. Kozy během pár měsíců pochytaly parazity, se kterými se tady nesetkaly, plus stres, veti u nich byli stále a přežily jen dvě kozy. Péči měly holky perfektní a přes to to dopadlo špatně. Dodnes mě to mrzí daleko víc, než ta rána, kterou by dostaly tady. Staré stromy se přesazovat nemají.Už bych to nikdy neudělala, nezasloužily si to ode mě.
profesor1
napsal(a):
Foto na ukázku :
Byl to vepřík, kterému jsem říkal Ňufo. Byl to dobrý kamarád, s kterým jsem si při krmení vždy pokecal, podrbal ho za uchem a na podbradku, poplácal po zádech. Rozloučil jsem se s ním 7.11.. Myslím si že za výrobky, které jsem z něj udělal by byl na mne hrdý. Kvůli tomuhle (včera vyuzeno, dneska ráno ochutnáno), co je na fotce a tomu ostatímu co už jsme snědli, se vyplatí sem tam přijít o kamaráda
Profesore, Vy jste ale cynik.
profesor1
napsal(a):
Foto na ukázku :
Na ja, dobrých kamarádů není nikdy dost...